ODLUKA
O IZDAVANJU I OSNOVNIM OBELEŽJIMA NOVČANICE OD 100 DINARA

("Sl. glasnik RS", br. 104/2004)

1. Narodna banka Srbije izdaće novčanicu od 100 dinara.

2. Novčanica od 100 dinara štampaće se na toniranoj zaštićenoj hartiji s multitonskim vodenim znakom u vidu portreta Nikole Tesle.

Na licu novčanice ugrađena je karakteristična zaštitna step nit koja sadrži mikrotekst "DINAR DINAR" u negativu, sa znakom "~". Mikrotekst se kontinuirano ponavlja i čita i s lica i s naličja novčanice (zaštitna nit i mikrotekst su s lica jasno vidljivi, a s naličja pod svetlošću koja novčanicu čini transparentnom).

U papir su ugrađena i vidljiva zaštitna vlakanca u žutoj, plavoj i crvenoj boji, od kojih žuta i crvena pod svetlošću lampe sa ultraljubičastim zracima fluoresciraju žuto i crveno.

Novčanica će se štampati u kombinovanoj tehnici - lice u dubokoj i višebojnoj ofset štampi, a naličje u višebojnoj ofset štampi i tehnici visoke štampe za numeraciju.

Numeracija sadrži dve slovne oznake i sedam numeričkih, smeštena je na naličju novčanice u gornjem delu između znaka Narodne banke Srbije i oznake vrednosti "100". Štampana je crnom fluorescentnom bojom koja pod ultraljubičastim zracima fluorescira žutozeleno.

3. Novčanica od 100 dinara imaće dimenzije 68 x 143 mm.

Lice novčanice

4. Dispozicija je horizontalna.

Na levoj strani je portret Nikole Tesle izveden tehnikom duboke štampe. U donjem levom uglu, u pozitivu, ćirilicom i latinicom ispisane su reči "Nikola Tesla", a ispod njih godine njegovog rođenja i smrti "1856-1943".

U gornjem delu novčanice, desno od portreta, ispisana je formula

         Wb
T = ------------,
           m2

kojom se izražava jedinica za magnetnu indukciju i koja nosi naziv "tesla". Iznad nje je dat prikaz električnog pražnjenja (munje), a u donjem delu kompozicije, u pozadini, stilizovano je prikazan (nazire se) deo jednog Teslinog postrojenja.

Oznaka vrednosti "100" data u negativu smeštena je u gornjem desnom uglu punog štampanog dela, a ona data u pozitivu - u donjem delu bele površine.

Tekst "Narodna banka Srbije", ispisan latinicom u dva reda, smešten je na beloj površini u desnom delu, a isti tekst ispisan ćirilicom u dva reda - u blizini leve margine novčanice, i to reči "Narodna banka" u pozitivu, a reč "Srbije" u negativu. Iznad reči "Srbije" ispisane ćirilicom u negativu, tehnikom duboke štampe izveden je znak za slepe (mali crni krug u većem belom krugu upisanom u crni kvadrat). Levo od te reči, istom tehnikom, ćirilicom i latinicom izveden je mikrotekst "NBS" u šest redova.

U gornjem delu bele površine novčanice, u obliku elipse, tehnikom duboke štampe izveden je tzv. kip efekat koji prikazuje tekst "NBS". Taj tekst se uočava samo pri posmatranju novčanice pod određenim uglovima (pravac gledanja mora biti što bliži ravni novčanice, okrenut za 45 stepeni u oba smera rotacije), dajući njegovu sliku i u negativu i u pozitivu. Uz gornji i donji deo ovog elementa nalazi se mikrotekst "NBS" koji se ponavlja - gore dat u ćirilici, a dole u latinici.

U donjem desnom delu bele površine, a iznad nominalne vrednosti "100", smešten je još jedan kip efekat, koji je pravougaonog oblika i sadrži iste elemente kao i prethodni a i sagledava se na isti način.

U gornjem delu novčanice, desno od oznake vrednosti "100", izveden je prozirni registar, koji predstavlja polovinu ukupne slike čija se celina može sagledati tek zajedno sa odgovarajućim delom slike na naličju novčanice (četiri dela namotaja vidljiva s lica zajedno s četiri dela namotaja vidljiva s naličja formiraju stilizovani kalem s namotajima).

Levo od cifre u pozitivu "100", na punom štampanom delu, ispisan je tekst "sto dinara" - izveden ćirilicom u negativu, a latinicom u pozitivu.

Uz desnu ivicu novčanice, na svetloplavoj podlozi, ispisan je, najpre ćirilicom a zatim latinicom, tekst "falsifikovanje se kažnjava po zakonu" i u produžetku diskretno naznačena oznaka vrednosti "100".

Naličje novčanice

5. Dispozicija je vertikalna.

Primarni motiv je figura Nikole Tesle sa sijalicom u ruci (motiv preuzet sa originalne fotografije iz Muzeja Nikole Tesle u Beogradu).

U centralnom delu dat je linijski prikaz Teslinog elektromagnetnog motora, iznad koga je Teslina golubica, a levo od nje stilizovano je dat Teslin elektromagnetni motor.

Oznaka vrednosti "100" data u pozitivu smeštena je u gornjem desnom uglu na svetloplavoj podlozi, a ona data u negativu - u donjem levom uglu punog štampanog dela.

U gornjem desnom uglu punog štampanog dela ispisan je tekst "sto dinara", i to u pozitivu ćirilicom a, ispod toga, u negativu latinicom. U donjem desnom delu bele površine ćirilicom i latinicom ispisane su u tri reda, odozgo nadole, reči "Beograd", "godina" i "guverner", sa oznakom godine "2004" u negativu. Ispod tih reči je faksimil potpisa guvernera Radovana Jelašića. Uz donju ivicu punog štampanog dela, na beloj površini, ispisan je tekst "Narodna banka Srbije - Zavod za izradu novčanica i kovanog novca - Topčider" (najpre ćirilicom, a zatim latinicom).

U donjem desnom uglu štampanog dela ispisan je u pozitivu, naizmenično ćirilicom i latinicom, u šest redova, mikrotekst "100 dinara". Iznad mikroteksta je oznaka vrednosti "100".

U gornjem levom uglu novčanice, na svetloplavoj podlozi, prikazan je znak Narodne banke Srbije, a ova podloga ispod znaka sadrži multiplikovanu cifru "100" u negativu sa senkom, dok je u donjem delu cifra "100" u mikrotekstu.

U gornjem desnom delu novčanice, na granici bele površine i punog štampanog dela, nalazi se drugi deo prozirnog registra iz tačke 4 stav 8 ove odluke.

6. Na licu i naličju novčanice preovlađuju tonovi plave boje, uz dodatak okeržutih i zelenih tonova. Okeržuta boja na licu i naličju novčanice pod svetlošću lampe sa ultraljubičastim zracima fluorescira žuto. Ako se novčanica osvetli zracima infracrvenog spektra, na ekranu IR lampe se na licu novčanice vidi portret, oba kip efekta, tekst "Narodna banka Srbije" (ćirilicom s leve strane portreta i latinicom s desne), kao i mikrotekst "NBS" (ispisan naizmenično ćirilicom i latinicom), a na naličju novčanice - znak Narodne banke Srbije, potpis guvernera, ćirilični tekst "sto dinara" (koji je ispod prozirnog registra), prikaz elektromotora i mikrotekst "100 dinara" (ispisan naizmenično ćirilicom i latinicom).

7. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku RS".