PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU NOVOIZGRAĐENIH GRAĐEVINSKIH OBJEKATA I EKONOMSKI DELJIVIH CELINA U OKVIRU TIH OBJEKATA ČIJI JE PRVI PRENOS PRAVA RASPOLAGANJA PREDMET OPOREZIVANJA PDV

("Sl. glasnik RS", br. 105/2004)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje šta se smatra novoizgrađenim građevinskim objektima i ekonomski deljivim celinama u okviru tih objekata, čiji je promet predmet oporezivanja PDV.

Član 2

Novoizgrađenim građevinskim objektima, u smislu člana 4 stav 3 tačka 7) Zakona o porezu na dodatu vrednost ("Službeni glasnik RS", br. 84/2004 i 86/2004 - u daljem tekstu: Zakon), smatraju se objekti u svim stepenima izgrađenosti koji kao takvi mogu biti predmet prenosa prava raspolaganja, a čija je izgradnja započeta od 1. januara 2005. godine.

Ekonomski deljivim celinama (stan, poslovni prostor, garaža i dr.) smatraju se delovi novoizgrađenih građevinskih objekata iz stava 1 ovog člana, koji se isporučuju kao posebna celina i za koje se ugovara posebna naknada.

Član 3

Novoizgrađenim građevinskim objektima ili ekonomski deljivim celinama u okviru tih objekata (u daljem tekstu: objekti), u smislu člana 4 stav 3 tačka 7) Zakona, smatraju se i objekti čija je izgradnja započeta do 31. decembra 2004. godine, a nastavljena od 1. januara 2005. godine, u delu koji je izgrađen od 1. januara 2005. godine, nezavisno od stepena izgrađenosti, a koji kao takvi mogu biti predmet prenosa prava raspolaganja.

Osnovica za obračun PDV za prvi prenos prava raspolaganja na objektima iz stava 1 ovog člana utvrđuje se tako što se na ukupan iznos naknade za objekat ostvaren prilikom prvog prenosa prava raspolaganja primeni procenat koji se dobija po sledećoj formuli:

                                Vrednost objekta na dan 31.12.2004. godine
100% minus ------------------------------------------------------------------------------- (%)
                                    Ukupna vrednost objekta u momentu
                                      prvog prenosa prava raspolaganja

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 1. januara 2005. godine.