ODLUKA
O USLOVIMA ZA RAD PREDSTAVNIKA SREDSTAVA JAVNOG INFORMISANJA U SKUPŠTINI SRBIJE I CRNE GORE

("Sl. list SCG", br. 45/2004)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi za rad predstavnika sredstava javnog informisanja, njihova prava i dužnosti, kao i obaveze Skupštine Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: Skupština) u obezbeđivanju ovih uslova, u skladu sa Poslovnikom Skupštine Srbije i Crne Gore, Odlukom o organizaciji i radu Službe Skupštine Srbije i Crne Gore i Odlukom o unutrašnjem redu u zgradi Savezne skupštine i o korišćenju prostora oko zgrade.

Član 2

U skladu sa odredbama Poslovnika Skupštine o ostvarivanju načela javnosti rada, Skupština obezbeđuje uslove za rad predstavnika sredstava javnog informisanja - novinara, foto-reportera, filmskih, radio i televizijskih snimatelja i drugih predstavnika sredstava javnog informisanja (u daljem tekstu: izveštači), koji prate rad Skupštine i o tome obaveštavaju javnost.

Skupština obezbeđuje i uslove da televizija i druga elektronska sredstva javnog informisanja vrše direktan prenos sednica Skupštine, odnosno da dobiju tonski i video signal u realnom vremenu, u skladu sa članom 167 Poslovnika Skupštine.

Član 3

Odredbe ove odluke odnose se na izveštače koji su, na osnovu zahteva redakcija listova, radija, televizija, novinskih agencija i drugih institucija koje se bave informisanjem javnosti (u daljem tekstu: redakcije), podnetog Grupi za poslove informisanja Skupštine (u daljem tekstu: Grupa za informisanje), akreditovani za praćenje rada Skupštine (u daljem tekstu: akreditovani izveštači).

II AKREDITOVANI IZVEŠTAČI

Član 4

Za praćenje rada Skupštine predstavnicima sredstava javnog informisanja izdaju se, na osnovu zahteva za akreditaciju koje podnose redakcije, propusnice koje mogu biti stalne i privremene.

Član 5

Redakcija koja želi da akredituje stalnog izveštača, preko Grupe za informisanje, podnosi zahtev za akreditaciju generalnom sekretaru Skupštine, koji o njemu odlučuje.

Ukoliko se zahtev iz stava 1 ovog člana odobri, generalni sekretar Skupštine izdaje stalnu propusnicu akreditovanom izveštaču.

Član 6

Stalna propusnica omogućava izveštaču da boravi u zgradi Skupštine u vreme održavanja sednica Skupštine i sednica odbora i komisija Skupštine.

Propusnica važi do kraja kalendarske godine u kojoj je izdata.

Član 7

Za praćenje određenih aktivnosti Skupštine mogu se izdati privremene propusnice.

Zahtev za izdavanje privremene propusnice redakcija podnosi Grupi za informisanje, a odluku o podnetom zahtevu donosi glavni i odgovorni urednik.

Privremena propusnica omogućava izveštaču da boravi u zgradi Skupštine u toku jednog dana i ona se, prilikom napuštanja zgrade, vraća Službi obezbeđenja.

Član 8

Dopisnici inostranih sredstava javnog informisanja, koji su stalno akreditovani u Direkciji za informisanje (u daljem tekstu: strani izveštači), podnose zahteve za praćenje određenih aktivnosti Skupštine Grupi za informisanje.

Grupa za informisanje izdaje stranom izveštaču privremenu propusnicu.

III NAČIN OSTVARIVANJA PRAVA IZVEŠTAČA

Član 9

Izveštači, u skladu sa propisima kojima je regulisan unutrašnji red u zgradi Skupštine, mogu prisustvovati sednicama Skupštine, odbora i komisija Skupštine, radi informisanja javnosti o njihovom radu, osim ako Poslovnikom Skupštine nije drukčije određeno.

Član 10

Grupa za informisanje stara se o tome da izveštači blagovremeno budu obavešteni o zakazanim sednicama i ostalim događajima koji su vezani za rad Skupštine.

Član 11

Izveštačima se stavljaju na raspolaganje predlozi zakona, drugih propisa i opštih akata koje donosi Skupština, kao i drugi informativni i dokumentacioni materijali.

Podaci iz materijala koji se stavljaju na raspolaganje izveštačima mogu se koristiti za objavljivanje, ako na njima nije drukčije naznačeno.

Član 12

Izveštači mogu da koriste stenografske beleške sa sednica Skupštine po odobrenju generalnog sekretara Skupštine, a u slučaju neposrednog citiranja stenografskih beležaka, dužni su da naznače da li su izlaganja autorizovana.

Izveštači mogu da koriste tonske i video snimke, odnosno podatke i informacije u elektronskom obliku, po odobrenju generalnog sekretara Skupštine.

Član 13

Izveštači mogu prisustvovati i izveštavati javnost sa sednica na kojima se rasprava vodi bez prisustva javnosti, u skladu sa Poslovnikom Skupštine.

Član 14

Izveštačima se u zgradi Skupštine obezbeđuju prostorije i drugi uslovi za rad.

Član 15

Fotoreporteri, filmski, radio i televizijski snimatelji imaju pravo da snimaju i objavljuju snimke u cilju informisanja javnosti o toku sednica Skupštine, odbora i komisija Skupštine, ako se na sednicama ne odluči drukčije.

IV OBLICI KOMUNIKACIJE SA JAVNOŠĆU

Član 16

Izveštači mogu, neposredno ili preko Grupe za informisanje, od poslanika i funkcionera u Skupštini tražiti izjave i podatke koji su od interesa za informisanje javnosti o radu Skupštine.

Član 17

Skupština može da izdaje službeno saopštenje za štampu i druga sredstva javnog informisanja. Tekst službenog saopštenja odobrava predsednik Skupštine ili lice koje on ovlasti.

Saopštenja za javnost o pojedinim pitanjima iz rada Skupštine mogu se, preko Grupe za informisanje, izdavati na zahtev odbora i komisija Skupštine, poslanika, poslaničkih grupa i funkcionera u Skupštini.

Član 18

Na zahtev poslanika i funkcionera u Skupštini, kao i izveštača, Grupa za informisanje može u Skupštini organizovati redovne i povremene konferencije za štampu o pitanjima značajnim za rad Skupštine.

Konferenciju za štampu u Skupštini može da održi predsednik Skupštine, potpredsednik Skupštine, predsednik odbora ili komisije, predsednik poslaničke grupe i poslanik.

Konferencije se, po potrebi, mogu stenografisati ili magnetofonski snimati.

Član 19

Grupa za informisanje može, u cilju informisanja javnosti o radu Skupštine, organizovati brifinge na kojima funkcioneri u Skupštini ili predstavnici Saveta ministara daju izveštačima dodatne informacije o nekim pitanjima koja se razmatraju u Skupštini.

Član 20

U cilju informisanja javnosti o radu Skupštine, Grupa za informisanje može organizovati i druge oblike kontakata predstavnika Skupštine i izveštača.

V DUŽNOSTI IZVEŠTAČA

Član 21

Izveštači su dužni da istinito i objektivno izveštavaju javnost o radu Skupštine i da se pridržavaju zakona i novinarskog kodeksa.

Član 22

Izveštači su dužni da postupaju u skladu sa Poslovnikom Skupštine, Odlukom o organizaciji i radu Službe Skupštine i propisima kojima je regulisan unutrašnji red u zgradi Skupštine.

Član 23

Redakcija koja netačno i neistinito izvesti javnost o radu Skupštine dužna je da, u skladu sa zakonom, na zahtev Grupe za informisanje, objavi ispravku u prvom narednom broju lista ili u odgovarajućoj radio i TV emisiji, narednog dana od dana prijema tog zahteva.

Redakciji koja ne postupi u skladu sa ovim zahtevom, može se uskratiti pravo akreditovanja izveštača u Skupštini.

Izveštači i redakcije su dužni da, na zahtev Grupe za informisanje, dostave autentičan tekst objavljen u listu, radio ili TV emisiji.

Član 24

Izveštaču koji ne postupi u skladu sa čl. 21, 22 i 23 ove odluke, mogu se izreći mere: oduzimanje akreditacije na vreme do šest meseci ili trajno oduzimanje akreditacije.

Odluku o izrečenoj meri donosi generalni sekretar Skupštine i o tome obaveštava redakciju.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 25

Generalni sekretar Skupštine, radi sprovođenja ove odluke, donosi Uputstvo o načinu ostvarivanja prava i dužnosti predstavnika sredstava javnog informisanja u Skupštini.

Član 26

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima za rad predstavnika sredstava javnog obaveštavanja u Saveznoj skupštini ("Službeni list SRJ", br. 21/2001 od 11. maja 2001. godine).

Član 27

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".