ODLUKA
O NAČINU PLAĆANJA DOPRINOSA ZA OBAVEZNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE STRANIH DRŽAVLJANA KOJI SE NALAZE NA ŠKOLOVANJU ILI STRUČNOM USAVRŠAVANJU NA TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 111/2004)

Član 1

Strani državljanin, koji se nalazi na školovanju ili stručnom usavršavanju u obrazovnoj ustanovi na teritoriji Republike Srbije plaća doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: doprinos) na način utvrđen ovom odlukom.

Član 2

Strani državljanin iz člana 1 ove odluke, plaća mesečni iznos doprinosa koji se dobija primenom stope od 12,30% na osnovicu koju čini prosečna mesečna zarada u Republici isplaćena u četvrtom kvartalu prethodne godine.

Doprinos plaćaju:

- studenti, za period od 1. oktobra tekuće do kraja februara naredne godine, odnosno za period od 1. marta do kraja septembra naredne godine,

- učenici srednjih škola, za period od 1. septembra tekuće do kraja avgusta naredne godine.

Izuzetno od odredbe stava 2 ovog člana, ukoliko školovanje ili stručno usavršavanje traje kraće od godinu dana, doprinos iz stava 1 ovog člana se plaća za onoliko meseci koliko traje školovanje ili stručno usavršavanje.

Član 3

Doprinos se uplaćuje na propisani uplatni račun pre upisa na školovanje ili stručno usavršavanje.

Član 4

Na osnovu dokaza o izvršenoj uplati, Filijala Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje kod koje strani državljanin ostvaruje pravo po osnovu obaveznog zdravstvenog osiguranja, izdaje stranom državljaninu uverenje o plaćenom doprinosu.

Uverenje iz stava 1 ovog člana predaje se ustanovi kod koje se strani državljanin nalazi na školovanju ili stručnom usavršavanju prilikom upisa ili overe semestra.

Član 5

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".