PRAVILNIK
O USLOVIMA ZA OBRAZOVANJE LABORATORIJA ZA PREGLED MEDICINSKIH (HUMANIH) TERMOMETARA

("Sl. list SRJ", br. 34/96)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi za obrazovanje laboratorija za pregled medicinskih (humanih) termometara koje u pogledu kadrova (stručna sprema i osposobljenost), opreme i radnih prostorija moraju da ispunjavaju proizvođači medicinskih (humanih) termometara, uvoznici medicinskih (humanih) termometara, odnosno zastupnici stranih firmi koji prodaju medicinske (humane) termometre s konsignacionog skladišta.

Uslovi iz stava 1 ovog člana označavaju se oznakom PUL.13MS0501-01.

Član 2

Lica iz člana 1 ovog pravilnika dužna su da obezbede radnike koji imaju IV stepen stručne spreme, odnosno srednju školu hemijsko-tehnološkog, mašinskog ili elektrotehničkog smera i poznaju postupke pregleda medicinskih (humanih) termometara.

Član 3

Za pregled medicinskih (humanih) termometara potrebna je sledeća oprema:

1) etalon jedinice temperature;

2) termostatsko vodeno kupatilo;

3) centrifuga sa rezervoarom za prijem termometara;

4) pomoćna oprema.

Član 4

Kao etalon jedinice temperature može da se upotrebi jedan od sledećih etalona:

1) živin termometar - radni etalon, etaloniran za kompletno uronjavanje, koji ima odgovarajući merni opseg, čija vrednost podeljka ne sme da iznosi više od 0,05°C i pomoćnu skalu za 0°C. Korekcije pokazivanja etalona moraju da budu određene sa mernom nesigurnošću od ±(0,01 do 0,02)°C;

2) platinski otporni termometar iz grupe radnih etalona.

Član 5

Termostatsko kupatilo sa mešanom vodom treba u celom radnom prostoru da obezbeđuje stabilnost temperature od 0,02 °C u toku merenja i homogenost temperaturnog polja bolju od 0,01°C. Kupatilo mora da ima posebno konstruisan držač koji omogućava istovremeno ispitivanje više termometara.

Radni prostor kupatila mora da bude tako veliki da je masa vode u njemu dovoljna da unošenje termometara ne snižava temperaturu u kupatilu za više od 0,05°C.

Član 6

Centrifuga iz člana 3 ovog pravilnika kojom se ispituje mogućnost vraćanja žive u rezervoar mora da ima poseban rezervoar za bezbedno centrifugiranje većeg broja termometara i da, pri radu, može da ostvari ubrzanje od 600 m/s2 na nivou dna rezervoara termometara.

Član 7

Pomoćnu opremu čine:

1) lupa, sa uvećanjem najmanje 4, za očitavanje pokazivanja medicinskih (humanih) termometara sa zaštićenom skalom;

2) monokularni ili binokularni vizir, sa uvećanjem najmanje 10, za očitavanje pokazivanja štapnih medicinskih (humanih) termometara;

3) lenjir ili drugo pogodno merilo dužine kojim se utvrđuju dimenzije na skali termometara.

Član 8

Radna prostorija za pregled medicinskih (humanih) termometara (u daljem tekstu: radna prostorija) mora:

1) da bude čista, suva, izgrađena u skladu s tehničkim normativima i dovoljno prostrana za smeštaj opreme i obavljanje pregleda i žigosanja medicinskih (humanih) termometara;

2) da ispunjava propisane uslove u pogledu higijensko-tehničke zaštite, a posebno u pogledu zaštite od eventualnog prosipanja žive iz rezervoara medicinskih (humanih) termometara, i to:

a) podna obloga i obloga na radnim stolovima u radnoj prostoriji moraju da budu izrađeni od nepropustljivog materijala i moraju da budu potpuno glatki;

b) radni stolovi na kojima se obavlja pregled moraju da imaju podignute ivice koje sprečavaju eventualno rasipanje žive van stola;

3) da ima adekvatno prirodno, odnosno veštačko osvetljenje za sprovođenje postupaka pregleda i očitavanje pokazivanja medicinskih (humanih) termometara i etalona koji se upotrebljavaju za njihov pregled.

Član 9

Temperatura u radnoj prostoriji treba da bude u opsegu od 20°C do 30°C, sa oscilacijama u toku merenja koje ne prelaze vrednost od 1°C.

Član 10

Izvori toplote koji služe za zagrevanje radne prostorije moraju biti dovoljno udaljeni od mesta za pregled. Sunčevi zraci ne smeju direktno da padaju na uređaje za ispitivanje medicinskih (humanih) termometara.

Član 11

U radnoj prostoriji moraju se nalaziti:

1) sto i stolica za radnika kontrole;

2) polica ili orman za smeštaj medicinskih (humanih) termometara pripremljenih za pregled.

U radnoj prostoriji ne smeju se držati predmeti koji bi mogli da ometaju pregled medicinskih (humanih) termometara.

Član 12

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima za pregled i žigosanje humanih i veterinarskih termometara ("Službeni list SFRJ", br. 66/81).

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".