ODLUKA
O VISINI ZAKUPNINE ZA KORIŠĆENJE LOKALA, GARAŽA I LAGUMA

("Sl. glasnik RS", br. 113/2004)

Član 1

Ovom odlukom određuje se način i postupak utvrđivanja visine zakupnine za korišćenje lokala, garaža i laguma (u daljem tekstu: nepokretnosti) kojima upravlja Javno preduzeće za skloništa (u daljem tekstu: Javno preduzeće).

Član 2

Nepokretnosti će se izdavati u zakup u skladu sa Pravilnikom o načinu i uslovima korišćenja lokala, garaža i laguma.

Član 3

Cene zakupa utvrđuju se za jedan kvm korisnog prostora, odnosno prostora koji je moguće dati u zakup što se utvrđuje ugovorom o zakupu.

Cena zakupa lokala i garaža određuje se putem javnog konkursa, u skladu sa članom 3 Pravilnika o načinu i uslovima korišćenja lokala, garaža i laguma.

Početna cena zakupa lokala i garaža utvrđuje se prema važećim početnim cenama poslovnog prostora opštine - grada, zavisno od teritorije na kojoj se nalazi.

Cena iz stava 3 ovog člana usklađivaće se sa promenom cena u opštini - gradu na čijoj se teritoriji lokali i garaže nalaze.

Cena zakupa laguma određuje se u zavisnosti od tehničkog stanja - građevinskog, elektro, vodovoda i kanalizacije, prilaza.

Početna cena zakupa laguma određuje se prema parametrima, a primenom obrasca:

PC = ZC x K x 0,6, gde oznake znače:

PC - početna cena,

ZC - zvanična cena po 1 m2 određena prema ceni poslovnog prostora u zoni opštine - grada u kojem se lagum nalazi

K - koeficijent laguma

Koeficijent laguma utvrđuje stručna služba Javnog preduzeća prema njegovom kvalitetu (izračunava se množenjem koeficijenta kvaliteta, K1 x K2 x...):

K1 - lagum sa strujom

1,00

K2 - lagum sa vodom

1,00

K3 - lagum sa kanalizacijom

1,00

K4 - prilaz laguma (do objekta, kroz dvorište, do 10 m, do 25 m, do 50 m

0,6-1,00

K5 - građevinsko stanje laguma (vlaga, sklonost zarušavanju i slično)

0,7-1,00

Član 4

Ugovorena zakupnina može se menjati u skladu sa odredbama ugovora o zakupu.

Izuzetno, u opravdanim slučajevima, na predlog direktora Javnog preduzeća, Upravni odbor može minimalnu cenu zakupa laguma, svojom posebnom odlukom umanjiti do 50%.

Za ugovorne obaveze plaćanja, zakupci su dužni da pre potpisivanja ugovora o zakupu Javnom preduzeću predaju instrumente obezbeđenja predviđene ugovorom o zakupu.

Član 5

Površinu objekta koja se izdaje u zakup, utvrđuje stručna služba Javnog preduzeća, što se konstatuje zapisnikom o primopredaji i ugovorom o zakupu.

Član 6

Ugovorena cena ne može biti niža od početne cene iz člana 3 ove odluke.

Cena zakupa ugovara se u neto iznosu, odnosno, bez obračuna troškova održavanja i komunalnih troškova (grejanje, struja, voda) i poreza na promet usluga.

Član 7

Eventualno umanjenje ili oslobađanje od plaćanja zakupnine, na osnovu investicionih ulaganja zakupca u nepokretnost, izvršiće se na osnovu procene komisije Javnog preduzeća.

Pod ulaganjima se podrazumevaju samo oni građevinski radovi koji su u funkciji nepokretnosti u koju se ulaže.

Na zahtev zakupca stručna služba Javnog preduzeća će napraviti pregled radova, a zakupac će dati svoju ponudu, koju sprovodi, proverava i konstatuje visinu uloženih sredstava komisija Javnog preduzeća.

Na osnovu zapisnika komisije iz stava 3 ovog člana sklapa se ugovor o oslobađanju od zakupa na određeni vremenski period.

Član 8

Javno preduzeće može ustupiti lagume na korišćenje bez plaćanja zakupnine humanitarnim organizacijama, organima i organizacijama Vlade Republike Srbije, kada ih koriste u opštem interesu.

Član 9

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi član 9 Odluke o visini zakupnine za mirnodopsko korišćenje skloništa od 3. septembra 2001. godine.

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".