ZAKON
O DAVANJU KONTRAGARANCIJE REPUBLIKE SRBIJE SRBIJI I CRNOJ GORI PO ZAJMU EVROPSKE INVESTICIONE BANKE ZA FINANSIRANJE PROJEKTA OBNOVE GRADA BEOGRADA

("Sl. glasnik RS", br. 120/2004)

Kontragarancija Republike Srbije

Član 1

Republika Srbija preuzima obavezu da kao kontragarant izmiri obaveze Srbije i Crne Gore po zajmu Evropske investicione banke, u iznosu od 90 miliona evra, po osnovu Finansijskog ugovora između Srbije i Crne Gore, kao zajmoprimca, i Evropske investicione banke, kao zajmodavca, zaključenog 17. juna 2003. godine u Beogradu, za finansiranje Projekta obnove grada Beograda.

Obaveza Republike Srbije

Član 2

Kontragarancija iz člana 1. ovog zakona daje se Srbiji i Crnoj Gori na ime obaveze iz Zakona o zaduženju Srbije i Crne Gore kod Evropske investicione banke (Projekat obnove grada Beograda - 90 miliona evra) ("Službeni list SCG", broj 14/2004), kojim se Srbija i Crna Gora zadužuje u svoje ime, a za račun Republike Srbije, u iznosu od 90 miliona evra za finansiranje Projekta obnove grada Beograda i Zakona o ratifikaciji Finansijskog ugovora između Srbije i Crne Gore i Evropske investicione banke (Projekat obnove grada Beograda) ("Službeni list SCG - Međunarodni ugovori", broj 5/2004).

Korisnik zajma

Član 3

Korisnik zajma iz člana 1. ovog zakona je grad Beograd (u daljem tekstu: Korisnik zajma).

Način povlačenja sredstava zajma

Član 4

Sredstva zajma povlače se po zahtevu Korisnika zajma, preko Ministarstva finansija, na specijalni račun "EIB B.U.R. Zajam SCG", koji će biti otvoren na ime Republike Srbije kod Narodne banke Srbije.

Ministarstvo finansija će sredstva iz stava 1. ovog člana promptno transferisati u korist posebnog deviznog računa koji će Korisnik zajma otvoriti, u skladu sa članom 4. Zakona o deviznom poslovanju ("Službeni list SRJ", br. 23/2002 i 34/2002), kod Narodne banke Srbije.

Otplata zajma

Član 5

Otplata zajma vrši se po nalogu zajmoprimca, preko Narodne banke Srbije, u evrima.

Obaveze Korisnika zajma

Član 6

Sredstva za otplatu zajma obezbediće Korisnik zajma.

Korisnik zajma dužan je da sredstva za otplatu zajma obezbeđuje prema planu otplate za svaku povučenu tranšu, u iznosu koji uključuje glavnicu, obračunatu kamatu i prateće troškove za tu tranšu.

Korisnik zajma će obezbeđivati sredstava za otplatu zajma iz sopstvenih prihoda, uplatom dinarske protivvrednosti dospelih deviznih obaveza po obračunu Narodne banke Srbije i obaveštenju Ministarstva finansija.

Korisnik zajma daće ovlašćenje Ministarstvu finansija, u skladu sa članom 4. stav 4. Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 3/2002 i 5/2003 i "Službeni glasnik RS", broj 43/2004), sa instrukcijom za naplatu sa računa za izvršenje budžeta grada Beograda, koji se vodi u Ministarstvu finansija - Upravi za javna plaćanja, koje će biti upotrebljeno u slučaju da Korisnik zajma ne izvrši obavezu iz stava 3. ovog člana.

Stupanje na snagu

Član 7

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".