ZAKON
O DAVANJU KONTRAGARANCIJE REPUBLIKE SRBIJE SRBIJI I CRNOJ GORI PO ZAJMU EVROPSKE BANKE ZA OBNOVU I RAZVOJ (EPS, PROJEKAT II)

("Sl. glasnik RS", br. 120/2004)

Kontragarancija Republike Srbije

Član 1

Republika Srbija preuzima obavezu da kao kontragarant izmiri obaveze Srbije i Crne Gore, kao garanta, po Ugovoru o zajmu između Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije", kao zajmoprimca, i Evropske banke za obnovu i razvoj, kao zajmodavca, u visini od 60 miliona evra, zaključenom 21. oktobra 2003. godine (EPS, Projekat II).

Obaveza Republike Srbije

Član 2

Kontragarancija iz člana 1. ovog zakona daje se Srbiji i Crnoj Gori na ime obaveze iz Ugovora o zajmu (EPS, Projekat II) između Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije" i Evropske banke za obnovu i razvoj i Ugovora o podršci projektu (EPS, Projekat II) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Obaveze Zajmoprimca

Član 3

Sredstva za otplatu zajma iz člana 1. ovog zakona obezbediće JP "Elektroprivreda Srbije" (u daljem tekstu: Zajmoprimac).

Zajmoprimac je dužan da sredstva za otplatu zajma obezbeđuje prema planu otplate za sva povučena sredstva, u iznosu koji uključuje dospelu glavnicu, obračunatu kamatu na povučena sredstva i troškove za nepovučena sredstva.

Zajmoprimac će obezbeđivati sredstva za otplatu zajma iz sopstvenih prihoda, uplatom dinarske protivvrednosti dospelih deviznih obaveza na račun otvoren isključivo za namenu servisiranja duga, kod banke odgovarajuće za Evropsku banku za obnovu i razvoj.

Zajmoprimac će dati ovlašćenje Ministarstvu finansija, u skladu sa članom 4. stav 4. Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 3/2002 i 5/2003 i "Službeni glasnik RS", broj 43/2004), sa instrukcijom za naplatu sa računa za prikupljanje prihoda od električne energije JP "EPS", koji se vodi u Ministarstvu finansija - Upravi za javna plaćanja, koje će biti upotrebljeno u slučaju da Zajmoprimac ne izvrši obavezu iz stava 3. ovog člana.

Stupanje na snagu

Član 4

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".