ZAKON
O DAVANJU KONTRAGARANCIJE REPUBLIKE SRBIJE SRBIJI I CRNOJ GORI PO ZAJMU EVROPSKE INVESTICIONE BANKE ZA FINANSIRANJE URGENTNOG PROJEKTA ZDRAVSTVA

("Sl. glasnik RS", br. 120/2004)

Kontragarancija Republike Srbije

Član 1

Republika Srbija preuzima obavezu da kao kontragarant izmiri obaveze Srbije i Crne Gore po zajmu Evropske investicione banke, u iznosu od 50 miliona evra, po osnovu Finansijskog ugovora između Srbije i Crne Gore, kao zajmoprimca, i Evropske investicione banke, kao zajmodavca, zaključenog 30. oktobra 2003. godine u Veneciji, za finansiranje Urgentnog projekta zdravstva.

Obaveza Republike Srbije

Član 2

Kontragarancija iz člana 1. ovog zakona daje se Srbiji i Crnoj Gori na ime obaveze iz Zakona o zaduženju Srbije i Crne Gore kod Evropske investicione banke (Urgentni projekat zdravstva) ("Službeni list SCG", broj 10/2004 - u daljem tekstu: Zakon), kojim se Srbija i Crna Gora zadužuju u svoje ime, a za račun Republike Srbije, u iznosu od 50 miliona evra za finansiranje Urgentnog projekta zdravstva i Zakona o ratifikaciji Finansijskog ugovora (Urgentni projekat zdravstva) između Srbije i Crne Gore i Evropske investicione banke ("Službeni list SCG - Međunarodni ugovori", broj 1/2004).

Korisnik zajma

Član 3

Korisnik zajma iz člana 1. ovog zakona je Republika Srbija, a Ministarstvo zdravlja je promoter zajma (u daljem tekstu: Promoter).

Sredstvima zajma iz člana 1. ovog zakona Promoter će finansirati komponente Urgentnog projekta zdravstva iz člana 3. Zakona.

Način povlačenja sredstava zajma

Član 4

Sredstva zajma povlače se po zahtevu Promotera, preko Ministarstva finansija, na specijalni račun "EIB Zajam H.R.M. S&CG", koji će biti otvoren na ime Republike Srbije kod Narodne banke Srbije.

Ministarstvo finansija će devizna sredstva iz stava 1. ovog člana, transferisati u korist računa izvršenja budžeta, za svrhu plaćanja obaveza prema partnerima po komercijalnim ugovorima.

Otplata zajma

Član 5

Otplata zajma vrši se po nalogu zajmoprimca, preko Narodne banke Srbije, u evrima.

Stupanje na snagu

Član 6

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".