ZAKON
O DAVANJU KONTRAGARANCIJE REPUBLIKE SRBIJE SRBIJI I CRNOJ GORI PO ZAJMU EVROPSKE INVESTICIONE BANKE ZA FINANSIRANJE PROJEKTA OBNOVE ENERGETSKOG SEKTORA U REPUBLICI SRBIJI

("Sl. glasnik RS", br. 120/2004)

Kontragarancija Republike Srbije

Član 1

Republika Srbija preuzima obavezu da kao kontragarant izmiri obaveze Srbije i Crne Gore po zajmu Evropske investicione banke, u delu koji se odnosi na Republiku Srbiju, u visini od 59 miliona evra, po osnovu Finansijskog ugovora između Savezne Republike Jugoslavije, kao zajmoprimca, i Evropske investicione banke, kao zajmodavca, zaključenog avgusta 2002. godine u Beogradu, za finansiranje Projekta obnove energetskog sektora.

Obaveza Republike Srbije

Član 2

Kontragarancija iz člana 1. ovog zakona daje se Srbiji i Crnoj Gori na ime obaveze iz Zakona o zaduženju Srbije i Crne Gore kod Evropske investicione banke u iznosu od 70 miliona evra za finansiranje Projekta obnove energetskog sektora ("Službeni list SCG", broj 26/2003), kojim se Srbija i Crna Gora zadužuje u svoje ime, a za račun Republike Srbije, u visini od 59 miliona evra za finansiranje određenih komponenata Projekta obnove energetskog sektora u Republici Srbiji, navedenih u članu 3. pomenutog zakona i Zakona o ratifikaciji Finansijskog ugovora između Savezne Republike Jugoslavije i Evropske investicione banke (Projekat obnove energetskog sektora) ("Službeni list SCG - Međunarodni ugovori", broj 3/2003 - u daljem tekstu: Finansijski ugovor), koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Evropske investicione banke.

Korisnik zajma

Član 3

Korisnik zajma iz člana 1. ovog zakona u Republici Srbiji je Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (u daljem tekstu: Korisnik zajma).

Način povlačenja sredstava zajma

Član 4

Sredstva zajma povlače se po zahtevu Korisnika zajma, preko Ministarstva finansija, na specijalni račun - "EIB P.S.R. Loan F.R.Y. (Serbia)", koji će biti otvoren na ime Ministarstva finansija kod Narodne banke Srbije.

Ministarstvo finansija će devizna sredstva iz stava 1. ovog člana promptno transferisati u korist posebnog deviznog računa, koji će Korisnik zajma otvoriti, u skladu sa članom 4. Zakona o deviznom poslovanju ("Službeni list SRJ", br. 23/2002 i 34/2002), kod Societe Generale Yugoslav Bank, za svrhu plaćanja obaveza prema ino partnerima po komercijalnim ugovorima.

Otplata zajma

Član 5

Otplata zajma vrši se po nalogu zajmoprimca preko Narodne banke Srbije u evrima.

Zatezna kamata i ostali troškovi

Član 6

Na dnevni neplaćeni iznos bilo koje tranše obračunavaće se procentualna godišnja kamatna stopa navedena u nalogu za povlačenje tranše, a ta kamata će biti jednaka kamatnoj stopi koju odredi Evropska investiciona banka u skladu sa opšte primenjenim principima propisanim od strane njenih vlasti i koji su na snazi na dan naloga za povlačenje tranše.

Zatezna kamata će se pripisivati na svaku neplaćenu sumu u vezi sa bilo kojom tranšom, od datuma dospeća za naplatu do stvarnog datuma plaćanja, a obračunavaće se u odnosu na svaki referentni period po godišnjoj kamatnoj stopi koja je viša od EURIBOR + 2% i po kamatnoj stopi utvrđenoj za odnosnu tranšu na način iz stava 1. ovog člana, uvećanoj za 0,25%.

Ostali troškovi, koji obuhvataju profesionalne, bankarske, transferne i druge troškove koji nastanu u primeni ili izvršenju po Finansijskom ugovoru ili dokumentima u vezi sa Finansijskim ugovorom, jesu troškovi Korisnika zajma.

Obaveze korisnika zajma

Član 7

Sredstva za otplatu zajma obezbediće Korisnik zajma.

Korisnik zajma je dužan da sredstva za otplatu zajma obezbeđuje prema planu otplate za svaku povučenu tranšu, u iznosu koji uključuje i obračunatu kamatu na tu tranšu.

Korisnik zajma će obezbeđivati sredstva za otplatu zajma iz sopstvenih prihoda, uplatom dinarske protivvrednosti dospelih deviznih obaveza po obračunu Narodne banke Srbije i obaveštenju Ministarstva finansija.

Korisnik zajma daće ovlašćenje Ministarstvu finansija, saglasno članu 4. stav 4. Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 3/2002 i 5/2003 i "Službeni glasnik RS", broj 43/2004), sa instrukcijom za naplatu sa računa za prikupljanje prihoda od električne energije JP "EPS", koji se vodi u Ministarstvu finansija - Upravi za javna plaćanja, koje će biti upotrebljeno u slučaju da Korisnik zajma ne izvrši obavezu iz stava 3. ovog člana.

Stupanje na snagu

Član 8

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".