ZAKON
O DAVANJU KONTRAGARANCIJE REPUBLIKE SRBIJE SRBIJI I CRNOJ GORI PO ZAJMU EVROPSKE INVESTICIONE BANKE ZA FINANSIRANJE PROJEKTA GRADSKOG VODOVODA - SRBIJA

("Sl. glasnik RS", br. 120/2004)

Kontragarancija Republike Srbije

Član 1

Republika Srbija preuzima obavezu da kao kontragarant izmiri obaveze Srbije i Crne Gore po zajmu Evropske investicione banke, u iznosu od 25 miliona evra, po osnovu Ugovora o finansiranju između Srbije i Crne Gore, kao zajmoprimca, i Evropske investicione banke, kao zajmodavca, zaključenog 11. juna 2004. godine u Beogradu, za finansiranje Projekta gradskog vodovoda - Srbija.

Obaveza Republike Srbije

Član 2

Kontragarancija iz člana 1. ovog zakona daje se Srbiji i Crnoj Gori na ime obaveze iz Zakona o zaduženju Srbije i Crne Gore kod Evropske investicione banke (Projekat gradskog vodovoda - Srbija) ("Službeni list SCG", broj 31/2004), kojim se Srbija i Crna Gora zadužuje u svoje ime, a za račun Republike Srbije, u iznosu od 25 miliona evra za finansiranje Projekta gradskog vodovoda - Srbija i Zakona o ratifikaciji Ugovora o finansiranju (Projekat gradskog vodovoda - Srbija) između Srbije i Crne Gore i Evropske investicione banke ("Službeni list SCG - Međunarodni ugovori", broj 17/2004).

Korisnik zajma

Član 3

Sredstva zajma biće korišćena za izvođenje radova na navedenom projektu, koji se sastoji od dve komponente: Projekat izgradnje gradskog vodovoda u Novom Sadu, u iznosu od 15 miliona evra i Projekat izgradnje gradskog vodovoda u Nišu, u iznosu od 10 miliona evra.

Korisnik zajma iz člana 1. ovog zakona je Republika Srbija (u daljem tekstu: Korisnik zajma), a promoteri su grad Novi Sad, preko JKP "Vodovod i kanalizacija", Novi Sad i grad Niš, preko JKP "Naissus", Niš (u daljem tekstu: promoteri zajma).

Način povlačenja sredstava zajma

Član 4

Sredstva zajma povlače se po zahtevu Korisnika zajma, preko Ministarstva finansija, na specijalne račune - "EIB M.NJ. Zajam S&M (Novi Sad)" i "EIB M.NJ. Zajam S&M (Niš)", koji će biti otvoreni na ime Republike Srbije kod Narodne banke Srbije.

Ministarstvo finansija će sredstva iz stava 1. ovog člana promptno transferisati u korist posebnog deviznog računa koji će Korisnik zajma otvoriti, u skladu sa članom 4. Zakona o deviznom poslovanju ("Službeni list SRJ", br. 23/2002 i 34/2002), kod Narodne banke Srbije.

Otplata zajma

Član 5

Otplata zajma vrši se po nalogu zajmoprimca, preko Narodne banke Srbije, u evrima.

Obaveze promotera zajma

Član 6

Sredstva za otplatu zajma obezbediće promoteri zajma.

Promoteri zajma dužni su da sredstva za otplatu zajma obezbeđuju prema planu otplate za svaku povučenu tranšu, u iznosu koji uključuje glavnicu, obračunatu kamatu i prateće troškove za tu tranšu.

Promoteri zajma će obezbeđivati sredstva za otplatu zajma iz sopstvenih prihoda, uplatom dinarske protivvrednosti dospelih deviznih obaveza po obračunu Narodne banke Srbije i obaveštenju Ministarstva finansija.

Promoteri zajma daće ovlašćenja Ministarstvu finansija, u skladu sa članom 4. stav 4. Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 3/2002 i 5/2003 i "Službeni glasnik RS", broj 43/2004), sa instrukcijom za naplatu sa računa za izvršenje budžeta grada Novog Sada, odnosno računa za izvršenje budžeta grada Niša, koji se vode u Ministarstvu finansija - Upravi za javna plaćanja, koja će biti upotrebljena u slučaju da promoter zajma ne izvrši obavezu iz stava 3. ovog člana.

Stupanje na snagu

Član 7

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".