ODLUKA
O UNUTRAŠNJEM REDU U ZGRADI SKUPŠTINE SRBIJE I CRNE GORE I O KORIŠĆENJU PROSTORA OKO ZGRADE

("Sl. list SCG", br. 52/2004)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se unutrašnji red u zgradi Skupštine Srbije i Crne Gore, u Beogradu, Trg Nikole Pašića br. 13 (u daljem tekstu: Skupština), i način korišćenja prostora oko zgrade koji pripada Skupštini (u daljem tekstu: prostor oko zgrade).

Član 2

Odredbe ove odluke primenjuju se na sve korisnike radnih i drugih prostorija u zgradi Skupštine i prostora oko zgrade.

Član 3

Za vreme zasedanja Skupštine i u dane praznika koji se praznuju u Srbiji i Crnoj Gori, na jarbolima ispred zgrade Skupštine i na kupolama zgrade Skupštine ističe se zastava koju koristi Srbija i Crna Gora.

Zastava iz stava 1 ovog člana ističe se i u drugim prilikama kada je to potrebno, po nalogu generalnog sekretara Skupštine.

Član 4

O održavanju reda u zgradi Skupštine i na prostoru oko zgrade stara se posebna služba koja vrši poslove obezbeđenja (u daljem tekstu: Služba obezbeđenja).

Član 5

Lica koja ulaze u zgradu Skupštine ne mogu u nju unositi oružje ili druga sredstva kojima se mogu ugroziti životi ljudi i ometati red u zgradi.

Nošenje oružja u zgradi Skupštine dozvoljeno je samo licima iz Službe obezbeđenja.

Član 6

Poslanici Skupštine mogu ulaziti u zgradu Skupštine u svako doba, a druga lica na koja se odnosi ova odluka, samo u toku redovnog radnog vremena.

Subotom, nedeljom, u dane državnih praznika i u radne dane van redovnog radnog vremena, u zgradu Skupštine može se ulaziti u vreme održavanja sednice Skupštine, odnosno njenih odbora i komisija, i kada to odobri predsednik Skupštine ili generalni sekretar Skupštine.

II ULAZAK U ZGRADU SKUPŠTINE I PRIJEM STRANAKA I DRUGIH LICA

Član 7

U zgradu Skupštine, osim poslanika Skupštine, mogu ulaziti:

- funkcioneri Srbije i Crne Gore i funkcioneri država članica kada dolaze u zgradu Skupštine službeno;

- šefovi stranih država ili vlada, delegacije i drugi predstavnici parlamenata stranih država, predstavnici međunarodnih organizacija i institucija i diplomatski predstavnici, koji dolaze u službene posete;

- zaposleni u Službi Skupštine i drugi zaposleni čije se radne prostorije nalaze u zgradi Skupštine;

- izveštači, fotoreporteri i snimatelji akreditovani u Skupštini, za vreme vršenja službenih poslova;

- lica koja dolaze u Skupštinu službeno; i

- građani koji se pojedinačno ili kolektivno obraćaju Skupštini radi podnošenja predstavki, peticija i predloga, po odobrenju predsednika Skupštine ili generalnog sekretara Skupštine, u za te namene određene prostorije.

Član 8

U toku redovnog radnog vremena, stranke mogu primati:

- poslanici Skupštine, generalni sekretar i zamenik generalnog sekretara Skupštine;

- zaposleni u Službi Skupštine, uz saglasnost generalnog sekretara Skupštine.

O posetama iz stava 1 ovog člana obaveštava se Služba obezbeđenja.

Član 9

Odobrenje za kolektivno ili individualno prisustvovanje sednicama Skupštine, u pisanom obliku, daje generalni sekretar Skupštine, na osnovu saglasnosti predsednika Skupštine.

Građani kojima je odobreno prisustvovanje sednici Skupštine prate rad sednice sa galerije.

Ako se neko od građana iz stava 2 ovog člana ne pridržava odredaba iz Poslovnika Skupštine o održavanju reda na sednici, predsedavajući može narediti da se to lice udalji iz zgrade Skupštine.

Član 10

Zainteresovani građani mogu razgledati zgradu Skupštine u dane kada se ne održavaju sednice Skupštine, odnosno sednice njenih odbora i komisija.

Građani iz stava 1 ovog člana podnose zahtev u pisanom obliku generalnom sekretaru Skupštine, koji sadrži broj zainteresovanih lica i njihova imena.

Generalni sekretar Skupštine odobrava posetu, određuje dan i vreme posete, broj posetilaca i način obilaska zgrade Skupštine, uz saglasnost predsednika Skupštine.

Član 11

Lica koja ulaze u zgradu Skupštine moraju biti prikladno odevena, na način kojim se čuva ugled i dostojanstvo Skupštine.

Prilikom boravka i rada u zgradi Skupštine, lica iz stava 1 ovog člana ne mogu nositi sportsku odeću (šorts, trenerka, patike, papuče i sl.), niti drugu vrstu odeće koja nije primerena prirodi i ozbiljnosti institucije Skupštine.

Član 12

Zgrada Skupštine ima dva službena ulaza: ulaz sa Trga Nikole Pašića - glavni ulaz i ulaz iz Kosovske ulice.

Glavni ulaz je otvoren stalno, a ulaz iz Kosovske ulice samo za vreme redovnog radnog vremena i za vreme održavanja sednica Skupštine.

Drugi ulazi u zgradu Skupštine su zatvoreni i otvaraju se prema ukazanoj potrebi.

Služba obezbeđenja je odgovorna za otvaranje i pravilno korišćenje službenih i drugih ulaza u zgradu Skupštine.

Član 13

U zgradu Skupštine se može ući sa legitimacijom poslanika Skupštine, službenom legitimacijom ili propusnicom koja se u tu svrhu izdaje.

Sva lica su dužna da se pri ulasku u zgradu Skupštine podvrgnu propisanoj kontroli i da na zahtev ovlašćenog lica pokažu legitimaciju, odnosno propusnicu.

Zaposleni u Skupštini su dužni da se prilikom izlaska iz zgrade Skupštine podvrgnu propisanoj kontroli, na zahtev Službe obezbeđenja.

Sadržina, izdavanje i korišćenje službene legitimacije uređuje se Uputstvom generalnog sekretara Skupštine.

III KORIŠĆENJE PROSTORIJA U ZGRADI SKUPŠTINE

a) Radne prostorije

Član 14

Za obavljanje službenih poslova koriste se radne prostorije u zgradi Skupštine (kabineti, kancelarije, biroi, radionice i sl.), u skladu sa njihovom namenom i tehničkom opremom.

Član 15

Radne prostorije u zgradi Skupštine koriste izabrani i imenovani funkcioneri Skupštine, poslaničke grupe u Skupštini, predsednik Srbije i Crne Gore, Savet ministara, zaposleni u Službi Skupštine i drugi zaposleni čije se radne prostorije nalaze u zgradi Skupštine, kao i izveštači akreditovani u Skupštini.

Član 16

Ako smeštajni i drugi uslovi dopuštaju, pojedine radne prostorije u zgradi Skupštine, uz saglasnost Administrativnog odbora, mogu se ustupiti na korišćenje pojedinim službama koje obavljaju poslove za potrebe poslanika Skupštine.

b) Prostorije za sednice

Član 17

Sale i druge prostorije u zgradi Skupštine koriste se za sednice Skupštine, njenih odbora i komisija, za sastanke, konferencije i drugo kao i za potrebe poslanika Skupštine.

Prostorije iz stava 1 ovog člana mogu koristiti i predsednik Srbije i Crne Gore i Savet ministara, uz saglasnost predsednika Skupštine.

Prostorije iz stava 1 ovog člana mogu koristiti i zaposleni u Službi Skupštine za svoje sastanke i skupove, uz odobrenje generalnog sekretara Skupštine.

v) Biblioteka

Član 18

Biblioteku i dokumentaciju Skupštine mogu koristiti poslanici Skupštine, funkcioneri Srbije i Crne Gore i zaposleni u Službi Skupštine.

Pored lica iz stava 1 ovog člana, Biblioteku i dokumentaciju Skupštine mogu koristiti naučnici i stručnjaci iz pojedinih oblasti, akreditovani izveštači i druga zainteresovana lica i naučne ustanove, po odobrenju generalnog sekretara Skupštine ili lica koje on ovlasti.

Uputstvom generalnog sekretara Skupštine uređuje se način korišćenja Biblioteke, dokumentacije i arhiva u Skupštini.

g) Restoran

Član 19

Restorane u zgradi Skupštine koriste poslanici Skupštine, funkcioneri Srbije i Crne Gore, zaposleni u Službi Skupštine, zaposleni čije se stalne radne prostorije nalaze u zgradi Skupštine, kao i lica koja se službeno nalaze u zgradi Skupštine.

Restorane u zgradi Skupštine mogu da koriste i lica pozvana na organizovane ručkove po prethodnom odobrenju generalnog sekretara Skupštine.

d) Korišćenje prostorija za druge namene

Član 20

Pojedine prostorije u zgradi Skupštine mogu se koristiti za održavanje kulturnih, naučnih i drugih manifestacija, po odobrenju generalnog sekretara Skupštine, uz prethodnu saglasnost predsednika Skupštine.

IV KORIŠĆENJE PROSTORA OKO ZGRADE SKUPŠTINE

Član 21

Prostor oko zgrade koji pripada Skupštini ne može se koristiti za održavanje javnih skupova.

Generalni sekretar Skupštine, u dogovoru sa nadležnim organima grada Beograda, obezbeđuje sprovođenje odredbe stava 1 ovog člana.

Član 22

Prostor oko zgrade Skupštine ne može se koristiti kao javni parking.

Sva vozila koja se nalaze na prostoru oko zgrade Skupštine podležu kontroli Službe obezbeđenja.

Korišćenje prostora oko zgrade Skupštine za parkiranje vozila uređuje se uputstvom, koje donosi generalni sekretar Skupštine.

Član 23

Na jarbole ispred glavnog ulaza u zgradu Skupštine zastave može postavljati i skidati samo lice koje ovlasti generalni sekretar Skupštine.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 24

Ovlašćuje se generalni sekretar Skupštine da donese uputstvo kojim će bliže urediti način sprovođenja ove odluke.

Član 25

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o unutrašnjem redu u zgradi Savezne skupštine i o korišćenju prostora oko zgrade ("Službeni list SRJ", br. 21/2001).

Član 26

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Srbije i Crne Gore".