ODLUKA
O SADRŽINI, OBLIKU I NAČINU IZDAVANJA LEGITIMACIJA I VOĐENJU EVIDENCIJE O IZDATIM LEGITIMACIJAMA POSLANICIMA SKUPŠTINE SRBIJE I CRNE GORE

("Sl. list SCG", br. 52/2004)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se sadržina i oblik legitimacija poslanika Skupštine Srbije i Crne Gore i način izdavanja i vođenja evidencije o izdatim legitimacijama.

Član 2

Poslaniku Skupštine Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: poslanik) izdaje se legitimacija poslanika (u daljem tekstu: legitimacija) odmah posle verifikacije mandata u Skupštini Srbije i Crne Gore.

Član 3

Legitimacija sadrži: natpis Srbija i Crna Gora, Skupština Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: Skupština), oznaku broja legitimacije, naziv "Legitimacija poslanika Skupštine Srbije i Crne Gore", dan, mesec i godinu izdavanja legitimacije, rok važenja legitimacije, fotografiju poslanika sa pečatom Skupštine i svojeručni potpis poslanika, ime i prezime poslanika i potpis predsednika Skupštine.

U legitimaciju se unose i odredbe o imunitetskom pravu poslanika i pravu poslanika na besplatan prevoz u železničkom, pomorskom, rečnom, vazdušnom i drumskom saobraćaju u zemlji, u svim pravcima.

Podaci iz st. 1 i 2 ovog člana unose se u legitimaciju ćiriličkim pismom, ekavskim i ijekavskim izgovorom.

Član 4

Legitimacija se izrađuje u vidu knjižice pravougaonog oblika, dimenzija 7 x 9,5 cm, u tvrdom kožnom povezu i sadrži dovoljan broj strana za unošenje podataka iz člana 3 ove odluke.

Član 5

Na koricu poslaničke legitimacije utiskuju se grb koji koristi Srbija i Crna Gora i natpis: "Legitimacija poslanika Skupštine Srbije i Crne Gore".

Član 6

Ako izgubi legitimaciju ili mu ona na drugi način nestane, poslanik je dužan da gubitak, odnosno nestanak legitimacije, prijavi generalnom sekretaru Skupštine.

O prijavi iz stava 1 ovog člana sastavlja se službena beleška, a legitimacija se oglašava nevažećom u "Službenom listu Srbije i Crne Gore". Troškovi oglašavanja legitimacije nevažećom padaju na teret sredstava za rad Skupštine.

O izgubljenoj legitimaciji poslaniku se izdaje potvrda koja mu služi dok mu se ne izda druga legitimacija. Potvrdu potpisuje generalni sekretar Skupštine ili lice koje on ovlasti.

Član 7

Na osnovu oglasa da je izgubljena, odnosno nestala legitimacija oglašena nevažećom, poslaniku se izdaje druga legitimacija, na koju se stavlja oznaka "duplikat", i novi broj - redni broj pod kojim je zavedeno njeno izdavanje.

Član 8

O izdatim legitimacijama vodi se evidencija.

Evidencija o izdatim legitimacijama sadrži:

1) redni broj pod kojim je zavedeno izdavanje legitimacije;

2) ime i prezime poslanika kome je izdata legitimacija;

3) mesto stanovanja i adresu poslanika kome je izdata legitimacija;

4) dan, mesec i godinu izdavanja legitimacije;

5) dan, mesec i godinu prestanka važenja legitimacije;

6) potpis poslanika kome je izdata legitimacija;

7) primedbu.

Legitimacija nosi redni broj pod kojim je zavedeno njeno izdavanje.

U rubriku "primedba" unosi se oznaka o izdatom duplikatu legitimacije.

Član 9

Evidencija o izdatim legitimacijama vodi se po mandatnim periodima Skupštine, bez prekidanja rednog broja ranije izdatih legitimacija. Po isteku mandatnog perioda, u rubriku "primedba" upisuje se koliko je u prethodnom periodu ukupno izdato legitimacija, što se overava potpisom generalnog sekretara Skupštine.

Član 10

O izdavanju legitimacija i o evidenciji o izdatim legitimacijama stara se generalni sekretar Skupštine, odnosno lice koje on ovlasti.

Poslove izdavanja i vođenja evidencije o izdatim legitimacijama obavlja Služba Skupštine.

Član 11

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o sadržini, obliku i načinu izdavanja legitimacija i vođenju evidencije o izdatim legitimacijama poslanicima u Saveznoj skupštini ("Službeni list SRJ", br. 50/92).

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Srbije i Crne Gore".