ODLUKA
O NAČINU KORIŠĆENJA VOZILA SKUPŠTINE SRBIJE I CRNE GORE

("Sl. list SCG", br. 52/2004)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se način korišćenja vozila voznog parka Skupštine Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: Vozni park) za službene potrebe poslanika Skupštine Srbije i Crne Gore, funkcionera u Skupštini Srbije i Crne Gore i zaposlenih u Službi Skupštine Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: Služba).

Vozni park čine putnički automobili i druga vozila.

Član 2

Pod službenim potrebama, u smislu člana 1 ove odluke, podrazumevaju se:

1) učešće na sednicama Skupštine Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: Skupština), njenih odbora i komisija i sastancima koje zakazuju predsednik Skupštine, predsednik odbora ili komisije Skupštine i predsednik poslaničke grupe.

Pod prevozom radi učešća na sednicama i sastancima iz stava 1 ove tačke podrazumeva se prevoz od najbližeg mesta dolaska drugog prevoznog sredstva (aerodrom, železnička i autobuska stanica, pristaništa i sl.) do zgrade Skupštine, odnosno hotela, i obratno;

2) obavljanje poslova protokolarne prirode.

Član 3

Vozila Voznog parka mogu se koristiti i za prevoz:

1) materijala potrebnog za rad Skupštine i njene službe;

2) novčanih i drugih vrednosnih pošiljki i pošiljki označenih kao državna, službena i vojna tajna;

3) obolelog poslanika Skupštine, funkcionera u Skupštini i zaposlenih u Službi od zgrade Skupštine do kuće ili do zdravstvene ustanove, kao i u slučajevima smrti člana njihove uže porodice.

Član 4

Predsednik i potpredsednik Skupštine za vršenje svojih funkcija imaju vozila na stalnom korišćenju.

Član 5

Poslanici Skupštine u vršenju poslaničke funkcije mogu koristiti vozila Voznog parka za službene potrebe predviđene članom 2 tačka 1) ove odluke na području grada Beograda.

Predsednik odbora ili komisije Skupštine, predsednik poslaničke grupe, generalni sekretar i zamenik generalnog sekretara Skupštine mogu koristiti vozila Voznog parka za druge službene potrebe na području grada Beograda, uključujući prevoz do zgrade Skupštine i obratno.

Član 6

Zaposlenim u Službi može se odobriti korišćenje vozila Voznog parka samo izuzetno, ukoliko takvu potrebu nalaže neodložno obavljanje radnog zadatka koji se ne može obaviti kvalitetno i blagovremeno korišćenjem sredstava javnog prevoza, o čemu odlučuje generalni sekretar Skupštine.

Član 7

Prevoz članova delegacija predstavničkih tela stranih država i stranih gostiju koji borave u Srbiji i Crnoj Gori na poziv Skupštine i prevoz lica koja su u njihovoj pratnji vrši se vozilima Voznog parka, u skladu sa programom njihovog boravka, a na osnovu pismenog zahteva šefa Odseka za poslove protokola i informisanja Skupštine, koji odobrava generalni sekretar Skupštine.

Šef Voznog parka Skupštine, u slučajevima protokolarnih potreba Skupštine, organizovaće dežurstvo potrebnog broja vozača posle isteka redovnog radnog vremena, kao i u dane nedeljnog odmora i državnog praznika.

Član 8

Korišćenje vozila Voznog parka van područja grada Beograda moguće je u izuzetnim slučajevima, kada to nalaže priroda službenih poslova koje treba obaviti u pripremi za sednicu Skupštine i ako se ti poslovi ne bi mogli uspešno obaviti prevozom u javnom saobraćaju.

U slučajevima iz stava 1 ovog člana, korišćenje vozila Voznog parka poslaniku Skupštine i imenovanim funkcionerima u Skupštini odobrava predsednik ili potpredsednik Skupštine, a postavljenim licima i zaposlenima u Službi, generalni sekretar Skupštine.

Pisani zahtev za korišćenje vozila Voznog parka van područja grada Beograda podnosi se generalnom sekretaru Skupštine, najmanje 24 časa pre polaska. U zahtevu se navodi cilj službenog putovanja i zadatak koji treba obaviti za potrebe Skupštine.

Član 9

Vozila Voznog parka mogu se, izuzetno, koristiti za službeno putovanje u inostranstvo.

U slučajevima iz stava 1 ovog člana, korišćenje vozila Voznog parka poslaniku Skupštine i imenovanim funkcionerima u Skupštini odobrava predsednik ili potpredsednik Skupštine, a postavljenim licima i zaposlenima u Službi, generalni sekretar Skupštine.

Član 10

Vozila Voznog parka koriste se na području grada Beograda najavom Voznom parku.

Šef Voznog parka za svaki prevoz izdaje vozaču pisani nalog.

Korisnik prevoza po obavljenom prevozu potvrđuje svojim potpisom na nalogu da je prevoz obavljen, sa naznakom pređene kilometraže i vremena kada je prevoz završen. Obrazac ovog naloga propisaće generalni sekretar Skupštine.

Član 11

Šef Voznog parka i korisnici vozila dužni su da pri korišćenju vozila postupaju ekonomično i racionalno, što podrazumeva da jedan automobil koristi više lica koja se prevoze u istom pravcu.

Član 12

Za vreme zasedanja Skupštine, vozila Voznog parka nalaze se na parkingu Skupštine.

Za vreme zasedanja Skupštine, lice zaduženo za raspored korišćenja vozila Voznog parka nalazi se u zgradi Skupštine, u prostoriji određenoj za vozače Voznog parka.

Svakog radnog dana, najmanje jedno vozilo Voznog parka i vozač nalaze se na parkingu zgrade Skupštine.

Član 13

Šef voznog parka, na osnovu prethodne najave Voznom parku, organizovaće dežurstvo potrebnog broja vozača posle isteka radnog vremena, kao i u dane nedeljnog odmora i državnog praznika.

Član 14

O održavanju i korišćenju vozila Voznog parka stara se šef Voznog parka. Šef Voznog parka vodi evidenciju o korišćenju vozila i o tome sačinjava izveštaj, koji sadrži: ime i prezime korisnika, broj obavljenih vožnji i broj pređenih kilometara za svakog korisnika posebno. Izveštaj o korišćenju vozila za sve korisnike generalni sekretar Skupštine dostavlja, za svaki mesec, Administrativnom odboru Skupštine.

Član 15

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu korišćenja vozila Savezne skupštine ("Službeni list SRJ", br. 35/95).

Član 16

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Srbije i Crne Gore".