ODLUKA
O PRIVREMENOM POSTAVLJANJU MONTAŽNIH I DRUGIH OBJEKATA NA JAVNIM POVRŠINAMA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 6/2003 i "Sl. glasnik RS", br. 39/2004 - odluka USRS i 122/2004 - odluka USRS)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se postupak, način i uslovi za privremeno postavljanje montažnih i drugih objekata, uređaja i predmeta na javnim površinama na teritoriji Grada Novog Sada.

Član 2

Montažni i drugi objekti i uređaji (u daljem tekstu: objekti i uređaji) koji se mogu postavljati na javnim površinama u smislu ove odluke su:

1. kiosk i baraka,

2. letnja bašta,

3. slobodnostojeća i zidna vitrina,

4. izložbeni pult,

5. bilbord i druga reklamna oznaka,

6. tenda i perda,

7. objekti za izvođenje zabavnih programa,

8. rashladni uređaji,

9. aparat za kokice i druge pečenjarske proizvode,

10. pult za izlaganje i prodaju knjiga, časopisa i drugih publikacija,

11. pult za izlaganje i prodaju kaseta, CD-a i sl.,

12. pult za izlaganje i prodaju ukrasnih predmeta,

13. montažne ograde, žardinjere, kugle i sl., i

14. drugi objekti i uređaji.

Predmeti koji se mogu postavljati na javnim površinama su: građevinski materijal, ogrev i dr.

Pored objekata, uređaja i predmeta iz st. 1 i 2 ovog člana, na javnim površinama mogu se postavljati klupe, poštanski sandučići i sl., koji su sastavni deo urbanog mobilijara.

Član 3

Roba i drugi predmeti, osim objekata i uređaja iz člana 2 st. 1 i 2 ove odluke, ne mogu se postavljati na javnim površinama.

Član 4**

Javne površine u smislu ove odluke su:

1. izgrađeno građevinsko zemljište koje je u opštoj upotrebi, i to:

- kolovozi, trotoari, pešačke i biciklističke staze i trake, pešačka ostrva, trgovi, nadvožnjaci, stepeništa koja povezuju površine javnog saobraćaja, mostovi, kejovi,

- autobuska i taksi stajališta i parkirališta,

- površine oko autobuskih i železničkih stanica, benzinskih stanica i pristaništa,

- javne zelene površine između i oko zgrada, ulični travnjaci, parkovi, skverovi, park šume,

- pijace, javna kupališta, obale, groblja, zajednička dvorišta u zgradama kolektivnog stanovanja, prolazi, i

- druge izgrađene površine namenjene za javno korišćenje;

2. neizgrađeno građevinsko zemljište koje je odgovarajućim planskim aktom predviđeno za objekte čija je izgradnja od opšteg interesa ili za objekte namenjene za javno korišćenje.

II POSTAVLJANJE OBJEKATA I UREĐAJA

Član 5

Objekti i uređaji mogu privremeno da se postavljaju na javnim površinama iz člana 4 ove odluke u skladu sa uslovima utvrđenim ovom odlukom.

Bliži uslovi za postavljanje objekata i uređaja na javnim površinama regulišu se:

1. Rešenjem o određivanju mesta za privremeno postavljanje kioska i barake, čiji je sastavni deo Elaborat o privremenom postavljanju kioska i barake (u daljem tekstu: Elaborat),

2. Rešenjem o određivanju mesta i uslova za privremeno postavljanje pojedinih objekata i uređaja na javnim površinama koje su obuhvaćene režimom zaštite graditeljskog nasleđa u Gradu Novom Sadu,

3. Rešenjem o određivanju mesta za privremeno postavljanje bilborda, čiji je sastavni deo Elaborat o privremenom postavljanju bilborda,

4. Pravilnikom o tehničkim i drugim uslovima za postavljanje bilborda i drugih reklamnih oznaka na javnim površinama, i

5. Pravilnikom o tehničkim uslovima za privremeno postavljanje objekata i uređaja na javnim površinama (u daljem tekstu: Pravilnik), čiji je sastavni deo Elaborat urbane opreme.

Akte iz stava 2 ovog člana donosi Izvršni odbor Skupštine Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Izvršni odbor).

Za postavljanje objekata i uređaja na javnim površinama koje su obuhvaćene režimom zaštite graditeljskog nasleđa u Gradu Novom Sadu, pored ispunjenosti bližih uslova iz stava 2 ovog člana, neophodna je i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Zavod).

Član 6

Elaborat sadrži:

1. urbanističko - tehničke uslove sa grafičkim prikazima koji sadrže, pored ostalog, površinu svake pojedine lokacije za kiosk, odnosno baraku, i precizno kotirana mesta za postavljanje određenog tipa kioska, odnosno barake, sa uslovima za priključenje na infrastrukturu (u daljem tekstu: lokacija za kiosk, odnosno baraku), i

2. delatnosti koje mogu da se obavljaju u određenom tipu kioska, odnosno barake, i tip kioska, odnosno barake koja se može postaviti na određenoj lokaciji.

Stručne poslove na pripremi Rešenja iz člana 5 stav 2 tačka 1 ove odluke, i Elaborata obavlja Javno preduzeće "Urbanizam" Zavod za urbanizam u Novom Sadu, koje je dužno da od nadležnih javnih, javnih komunalnih i drugih preduzeća i ustanova pribavi svu potrebnu dokumentaciju za izradu ovog rešenja i Elaborata.

Član 7

Elaborat urbane opreme sadrži elementarne projektno-tehničke podatke sa grafičkim prikazima za objekte i uređaje iz člana 2 tač. 3, 4, 9, 10, 11, 12 i 13 ove odluke, kao i druge podatke značajne za izradu i postavljanje navedenih objekata i uređaja.

Stručne poslove na pripremi Elaborata iz stava 1 ovog člana, obavlja Zavod.

Član 8

Elaborat o privremenom postavljanju bilborda sadrži tehničke uslove sa grafičkim prikazima i mesta određena za postavljanje bilborda sa uslovima za priključenje na infrastrukturu (u daljem tekstu: lokacije za bilbord).

Član 9

Rešenje kojim se odobrava privremeno postavljanje objekata, odnosno uređaja na javnim površinama (u daljem tekstu: odobrenje), donosi Gradska uprava Grada Novog Sada - Sekretarijat za komunalne poslove (u daljem tekstu: Sekretarijat), uz prethodnu saglasnost Komisije za zauzeće javnih površina (u daljem tekstu: Komisija).

Izuzetno od stava 1 ovog člana, na predlog Izvršnog odbora odobrenje se može izdati bez prethodne saglasnosti Komisije.

Odobrenje za privremeno postavljanje bilborda i drugih reklamnih oznaka, izdaje Javno preduzeće "Zavod za izgradnju Grada" u Novom Sadu, uz prethodnu saglasnost Komisije.

Član 10

Komisiju obrazuje i imenuje Izvršni odbor.

Komisija ima predsednika, zamenika predsednika, četiri člana i njihove zamenike.

Administrativne i stručne poslove za potrebe Komisije obavlja Sekretarijat.

Član 11

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja dužan je da uz zahtev priloži:

1. dokaz o osnivanju radnje za obavljanje odgovarajuće delatnosti, odnosno dokaz o upisanoj delatnosti u registar nadležnog suda,

2. tehnički crtež, odnosno skicu sa merama koje definišu položaj objekta, odnosno uređaja na javnoj površini,

3. dokaz o uplati komunalne takse za prethodni period, i

4. druge dokaze, u zavisnosti od posebnih uslova utvrđenih u ovoj odluci za postavljanje objekta, odnosno uređaja na javnoj površini.

Odobrenje se izdaje najduže za period od jedne godine.

Odobrenje za privremeno postavljanje objekta, odnosno uređaja na javnoj površini koja je po posebnim propisima i drugim aktima poverena na upravljanje, održavanje i korišćenje javnom preduzeću ili drugom pravnom licu, izdaje to javno preduzeće ili drugo pravno lice, u skladu sa ovom odlukom i aktima donetim na osnovu ove odluke, uz prethodnu saglasnost Komisije.

Po dobijanju saglasnosti za postavljanje objekta, odnosno uređaja, podnosilac zahteva dužan je da pruži dokaz da je pribavio objekat, odnosno uređaj u skladu sa Elaboratom urbane opreme, ukoliko zahtev podnosi za postavljanje objekta, odnosno uređaja iz člana 2 tač. 3, 4, 9, 10, 11, 12 i 13 ove odluke.

Član 12

Odobrenje prestaje da važi pre isteka perioda za koji je izdato, ako imalac odobrenja:

1. ne plati komunalnu taksu u roku od 15 dana od dana nastanka obaveze,

2. ne postavi objekat, odnosno uređaj u skladu sa uslovima navedenim u odobrenju, i

3. koristi objekat, odnosno uređaj suprotno utvrđenoj delatnosti.

Odobrenje prestaje da važi pre isteka perioda za koji je izdato i kada se zemljište privodi nameni ili se izvode drugi radovi na javnoj površini.

Sekretarijat po službenoj dužnosti pokreće postupak u slučaju iz stava 1 tačka 1 ovog člana, a u slučajevima iz stava 1 tač. 2 i 3 ovog člana, na osnovu dostavljenog predloga Gradske uprave Grada Novog Sada - Sekretarijata za inspekcijske poslove (u daljem tekstu: Sekretarijat za inspekcijske poslove), i u slučaju iz stava 2 ovog člana, na predlog Javnog preduzeća "Zavod za izgradnju Grada" u Novom Sadu.

Rešenje o prestanku važenja odobrenja u slučajevima iz st. 1 i 2 ovog člana, Sekretarijat donosi uz prethodnu saglasnost Komisije.

Protiv rešenja iz stava 4 ovog člana može se podneti žalba Izvršnom odboru u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Član 13*

Komunalni inspektor će u vršenju inspekcijskog nadzora doneti rešenje kojim nalaže vlasniku, odnosno zakupcu objekta, odnosno uređaja, ukoliko je prisutan, da odmah ukloni objekat, odnosno uređaj koji je postavljen na javnoj površini bez odobrenja ili koji nije postavljen, odnosno ne koristi se u skladu sa odobrenjem, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Kada se vlasnik, odnosno zakupac objekta, odnosno uređaja ne nalazi na licu mesta, komunalni inspektor će, bez saslušanja vlasnika, odnosno zakupca, doneti rešenje kojim nalaže da se objekat, odnosno uređaj, uključujući robu i druge predmete koji se nalaze na ili u njima, ukloni u određenom roku koji se može odrediti i na sate, pod pretnjom prinudnog izvršenja. Ovo rešenje se nalepljuje na objekat, odnosno uređaj, uz naznačenje dana i časa kada je nalepljeno i time se smatra da je dostavljanje izvršeno. Kasnije oštećenje, uništenje ili uklanjanje ovog rešenja ne utiče na valjanost dostavljanja.

Žalba protiv rešenja iz st. 1 i 2 ovog člana ne odlaže njegovo izvršenje.

Kada vlasnik, odnosno zakupac objekta, odnosno uređaja ne postupi po datom nalogu, komunalni inspektor, po donetom zaključku o dozvoli izvršenja, sprovodi prinudno izvršenje.

Smeštaj i čuvanje prinudno uklonjenih objekata, odnosno uređaja, robe i drugih predmeta obezbeđuje Gradska uprava - Zajednička služba organa Grada (u daljem tekstu: Zajednička služba).

Prilikom preuzimanja objekta, odnosno uređaja, robe i drugih predmeta uklonjenih sa javne površine, vlasnik, odnosno zakupac objekta, odnosno uređaja dužan je da plati troškove prinudnog uklanjanja i čuvanja.

Član 14

Ako vlasnik, odnosno zakupac objekta, odnosno uređaja ne preuzme prinudno uklonjeni objekat, odnosno uređaj u roku od 60 dana od dana prinudnog uklanjanja, Zajednička služba će ga prodati na javnoj licitaciji, a sredstva ostvarena od takve prodaje koriste se za podmirenje troškova uklanjanja i čuvanja, a ukoliko nisu dovoljna, razlika se naplaćuje od vlasnika, odnosno zakupca objekta, odnosno uređaja po postupku propisanom za prinudnu naplatu javnih prihoda.

Kada vlasnik, odnosno zakupac objekta, odnosno uređaja ne preuzme lako kvarljivu robu zatečenu na ili u objektu, odnosno uređaju koji je prinudno uklonjen u roku utvrđenom u rešenju komunalnog inspektora, Zajednička služba će ih predati preduzeću registrovanom za njihov promet, a na osnovu zaključenog ugovora.

Ugovor iz stava 2 ovog člana u ime Gradske uprave Grada Novog Sada zaključuje sekretar Gradske uprave Grada Novog Sada.

Cenovnik za utvrđivanje troškova prinudnog uklanjanja i čuvanja objekata, odnosno uređaja, kao i robe i drugih predmeta, donosi sekretar Gradske uprave Grada Novog Sada.

Gradska uprava Grada Novog Sada ne snosi odgovornost za oštećenje robe i drugih predmeta koji se nalaze na ili u objektu, odnosno uređaju koji se uklanja, kao ni rizik od njihove eventualne propasti.

1. Kiosk i baraka

Član 15

Kiosk je montažno - demontažni objekat površine do 25 m2, a baraka manji montažni objekat površine veće od 25 m2 za obavljanje trgovačkih, zanatsko-uslužnih i drugih delatnosti koje ne utiču štetno na životnu sredinu.

Član 16

Imalac odobrenja za korišćenje lokacije za kiosk, odnosno baraku, dužan je da do 15. januara tekuće godine podnese zahtev za produženje važenja odobrenja.

Član 17

Kiosk i baraka mogu se postavljati u naseljenim mestima van područja Novog Sada uz saglasnost Izvršnog odbora, a na zahtev zainteresovanog lica, uz mišljenje mesne zajednice i po pojedinačno izrađenim urbanističko-tehničkim uslovima.

Kada Izvršni odbor odredi mesto za postavljanje kioska, odnosno barake iz stava 1 ovog člana, odobrenje za korišćenje lokacije za kiosk, odnosno baraku izdaje se tom licu.

Imalac odobrenja za korišćenje lokacije za kiosk, odnosno baraku, donetog u skladu sa stavom 2 ovog člana, dužan je da kiosk, odnosno baraku postavi u roku od 60 dana od dana konačnosti odobrenja.

Član 18

Odobrenje za korišćenje lokacije za kiosk, odnosno baraku, prestaje da važi ako imalac odobrenja:

1. ne plati komunalnu taksu u roku od 15 dana od dana nastanka obaveze,

2. ne postavio kiosk, odnosno baraku u skladu sa uslovima navedenim u odobrenju,

3. koristi kiosk, odnosno baraku suprotno utvrđenoj delatnosti,

4. ne podnese zahtev za produženje važenja odobrenja najkasnije do 15. januara tekuće godine, i

5. prestane da obavlja delatnost u kiosku, odnosno baraci duže od 90 dana.

Odobrenje za korišćenje lokacije za kiosk, odnosno baraku prestaje da važi pre isteka perioda za koji je izdato i kada se zemljište privodi nameni ili se izvode druge radovi na javnoj površini.

Rešenje o prestanku važenja odobrenja u skladu sa st. 1 i 2 ovog člana, donosi Sekretarijat uz prethodnu saglasnost Komisije.

Protiv rešenja iz stava 3 ovog člana, može se podneti žalba Izvršnom odboru u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Na osnovu pravosnažnog rešenja o prestanku važenja odobrenja za korišćenje lokacije za kiosk, odnosno baraku, lokacija za kiosk, odnosno baraku briše se iz Rešenja o određivanju mesta za privremeno postavljanje kioska i barake.

Član 19

Pravo korišćenja lokacije za kiosk, odnosno baraku, stečeno u postupku može se ustupiti drugom korisniku.

Odobrenje za ustupanje lokacije ili promenu delatnosti koja se obavlja u kiosku, odnosno baraci donosi Sekretarijat uz prethodnu saglasnost Komisije.

2. Letnja bašta

Član 20

Letnja bašta je objekat namenjen ugostiteljskoj delatnosti, koja se postavlja na javnoj površini ispred poslovnog objekta ili prostorije u kojoj se ta delatnost obavlja.

Letnja bašta ne može se postaviti ispred kioska, odnosno barake.

Izuzeto od stava 2 ovog člana, letnja bašta može da se postavi ispred kioska, odnosno barake postavljene na javnom kupalištu.

Član 21

Letnja bašta sadrži stolove, stolice, suncobrane i lako pokretljive montažno-demontažne elemente (ograde, žardinjere i sl.).

Letnja bašta može da se postavi na montažno-demontažnom drvenom podijumu podignutom do 15 cm od kote terena.

U letnjoj bašti ne mogu da se postave baštenski roštilj, ražanj, šank - pult, fontana, muzički uređaj, uređaj za reprodukciju zvuka i ozvučenje.

U letnjoj bašti nije dozvoljeno izvođenje muzike uživo.

Na javnoj površini koja je obuhvaćena režimom zaštite graditeljskog nasleđa u Gradu Novom Sadu, stolovi i stolice u letnjoj bašti ne mogu biti od plastičnog materijala.

Član 22

U postupku pokrenutom po zahtevu za izdavanje odobrenja za postavljanje letnje bašte na saobraćajnoj površini, Sekretarijat po službenoj dužnosti pribavlja mišljenje Gradske uprave - Sekretarijata za saobraćaj i puteve (u daljem tekstu: Sekretarijat za saobraćaj i puteve), o ispunjenosti uslova utvrđenih u Pravilniku, a ako se letnja bašta postavlja na javnoj zelenoj površini koja je u Programu održavanja zelenila (u daljem tekstu: Program), mišljenje se pribavlja od Javnog komunalnog preduzeća "Gradsko zelenilo" Novi Sad (u daljem tekstu: JKP "Gradsko zelenilo").

3. Slobodnostojeća i zidna vitrina

Član 23

Slobodnostojeća i zidna vitrina su objekti koji se postavljaju na javnim površinama, sa namenom za izlaganje i reklamiranje robe van poslovnih prostorija.

Član 24

Tip, veličina i materijal slobodnostojeće i zidne vitrine koja se postavlja na javnoj površini, propisuje se Pravilnikom.

Član 25

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za postavljanje slobodnostojeće vitrine dužan je da uz zahtev priloži dokaz o vlasništvu ili pravu korišćenja poslovnog objekta, odnosno prostora koji se nalazi u neposrednoj blizini javne površine na kojoj se postavlja slobodnostojeća vitrina, a ukoliko je objekat obuhvaćen režimom zaštite graditeljskog nasleđa u Gradu Novom Sadu i saglasnost Zavoda.

Ako ima više podnosilaca zahteva, prednost ima podnosilac zahteva čiji poslovni objekat nema ulični izlog.

Član 26

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za postavljanje zidne vitrine mora da priloži saglasnost vlasnika objekta, odnosno skupštine stanara zgrade na koju postavlja zidnu vitrinu, a ukoliko je objekat obuhvaćen režimom zaštite graditeljskog nasleđa u Gradu Novom Sadu i saglasnost Zavoda.

Ako ima više podnosilaca zahteva prednost ima onaj podnosilac zahteva čiji poslovni objekat ili prostor nema ulični izlog i nema postavljenu slobodnostojeću vitrinu.

4. Izložbeni pult

Član 27

Izložbeni pult je montažna konstrukcija postavljena uz poslovni objekat sa namenom za izlaganje robe koja se u poslovnom objektu prodaje.

Tip i veličina izložbenog pulta propisuje se Pravilnikom.

Izložbeni pult može da zauzme najviše jedan metar od spoljnog zida poslovnog objekta iz stava 1 ovog člana, i da zauzima najviše 2 m2 javne površine.

Izuzetno od stava 2 ovog člana, izložbeni pult može da zauzima i više od 2 m2 javne površine ukoliko su ispunjeni uslovi utvrđeni u Pravilniku.

U slučaju iz stava 4 ovog člana, Sekretarijat po službenoj dužnosti pribavlja mišljenje Sekretarijata za saobraćaj i puteve.

5. Bilbord i druga reklamna oznaka

Član 28

Bilbord i druga reklamna oznaka (u daljem tekstu: reklamna oznaka), su objekti koji se na javnu površinu postavljaju radi prezentovanja i reklamiranja.

Reklamna oznaka u smislu stava 1 ovog člana, je i reklamni natpis na fasadi zgrade, transparent postavljen između zgrada, na zgradi ili posebno postavljenim stubovima.

Reklamna oznaka ne može se postaviti na javnoj površini koja je obuhvaćena režimom zaštite graditeljskog nasleđa u Gradu Novom Sadu.

Član 29

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za postavljanje reklamne oznake dužan je da priloži:

1. dokaz da je vlasnik objekta, odnosno da ima pravo korišćenja poslovnog prostora ili njegovog dela na koji se postavlja reklamna oznaka.

2. saglasnost vlasnika objekta, odnosno skupštine stanara zgrade na koju se postavlja reklamna oznaka,

3. nacrt javne površine sa tehničkim opisom i dizajnom reklamne oznake, i

4. urbanističko - tehničke uslove, statički proračun sigurnosti i proračun i šemu instalacija, ako zahtev podnosi za postavljanje bilborda i druge svetleće reklamne oznake.

6. Tenda i perda

Član 30

Tenda je slobodnostojeća konstrukcija sa odgovarajućim zastorom sa namenom za zaštitu od sunca.

Odobrenje za postavljanje tende može se izdati samo imaocu odobrenja za postavljanje letnje bašte.

Član 31

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za postavljanje tende dužan je da priloži urbanističko-tehničke uslove za postavljanje tende.

Ako se tenda postavlja na javnoj površini koja je obuhvaćena režimom zaštite graditeljskog nasleđa u Gradu Novom Sadu, podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja dužan je da priloži i mišljenje Zavoda.

Član 32

Perda je konzolna konstrukcija sa odgovarajućim zastorom koja se postavlja na fasadu zgrade iznad zidnog otvora, sa namenom za zaštitu od sunca.

Član 33

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za postavljanje perde je pravno ili fizičko lice koje je vlasnik, odnosno korisnik objekta ili poslovnog prostora u objektu na čiju fasadu se postavlja perda.

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za postavljanje perde dužan je da priloži urbanističko-tehničke uslove za postavljanje perde.

Ako se perda postavlja na javnoj površini koja je obuhvaćena režimom zaštite graditeljskog nasleđa u Gradu Novom Sadu, podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja dužan je da priloži i mišljenje Zavoda.

Član 34

Druge vrste slobodnostojećih nadstrešnica ne mogu da se postavljaju na javnim površinama kao samostalni objekti.

7. Objekti za izvođenje zabavnih programa

Član 35

Objekti za izvođenje zabavnih programa su: cirkus, zabavni park, aparati za zabavu i slično.

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja dužan je da priloži ugovor o obnovi javne zelene površine, zaključen sa Javnim komunalnim preduzećem "Gradsko zelenilo", ukoliko se objekat za izvođenje zabavnih programa postavlja na javnoj zelenoj površini koja je obuhvaćena Programom.

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja dužan je da odredi ukupnu površinu koju zauzima cirkus ili zabavni park, odnosno površinu koju zauzima svaki aparat za zabavu, njihov broj i vrstu.

8. Rashladni uređaj

Član 36

Rashladni uređaji za prodaju napitaka, industrijskog sladoleda i kremova (u daljem tekstu: uređaj), može se postaviti na javnoj površini pod uslovom da zauzima najviše 2m2 .

Ispred poslovnog objekta mogu se postaviti najviše dva uređaja i to jedan uređaj za prodaju napitaka i jedan uređaj za prodaju industrijskog sladoleda i kremova.

Imalac odobrenja dužan je da pored uređaja postavi korpu za smeće.

Prilikom izdavanja odobrenja, prednost ima podnosilac zahteva koji ima poslovnu prostoriju u neposrednoj blizini javne površine gde se postavlja uređaj (poslastičarnicu, mlečni restoran i sl.).

9. Aparat za kokice i druge pečenjarske proizvode

Član 37

Aparat za kokice i druge pečenjarske proizvode može da se postavi na javnoj površini pod uslovom da zauzima najviše 2 m2 .

Tip i veličina aparata za kokice i druge pečenjarske proizvode propisuje se Pravilnikom.

10. Pult za izlaganje i prodaju knjiga, časopisa i drugih publikacija

Član 38

Pult za izlaganje i prodaju knjiga, časopisa i drugih publikacija je montažna konstrukcija koja može da se postavi na javnoj površini i da zauzima najviše 2 m2 .

Tip i veličina pulta za izlaganje i prodaju knjiga, časopisa i drugih publikacija propisuje se Pravilnikom.

Pod jednakim uslovima prednost ima podnosilac zahteva koji je prvi podneo zahtev.

11. Pult za izlaganje i prodaju kaseta, CD-a i sl.

Član 39

Pult za izlaganje i prodaju kaseta, CD-a i slično, je montažna konstrukcija koja može da se postavi na javnoj površini i da zauzima najviše 2 m2 .

Tip i veličina pulta za izlaganje i prodaju kaseta, CD-a i slično, propisuje se Pravilnikom.

Pod jednakim uslovima prednost ima podnosilac zahteva koji je prvi podneo zahtev.

Na prodajnom pultu ili u njegovoj neposrednoj blizini nije dozvoljeno postavljanje muzičkog uređaja.

12. Pult za izlaganje i prodaju ukrasnih predmeta

Član 40

Pult za izlaganje i prodaju cveća, čestitki i drugih ukrasnih predmeta, može da se postavi na javnoj površini povodom obeležavanja državnih, verskih, drugih praznika i manifestacija i to:

1. božićnih i novogodišnjih praznika, u periodu od 15. decembra tekuće godine do 15. januara naredne godine,

2. 8. marta, u periodu od 1. do 10. marta tekuće godine,

3. uskršnjih praznika, u trajanju od 15 dana pre nastupanja praznika i za vreme praznika, i

4. Zmajevih dečijih igara za vreme održavanja igara.

Rokovi za podnošenje zahteva za postavljanje pulta iz stava 1 ovog člana su:

1. za pult iz stava 1 tačka 1 od 15. do 30. novembra tekuće godine,

2. za pult iz stava 1 tačka 2 od 1. do 15. februara tekuće godine,

3. za pult iz stava 1 tačka 3 30 dana pre nastupanja praznika, i

4. za pult iz stava 1 tačka 4 od 1. do 15. maja tekuće godine.

13. Montažne ograde, žardinjere, kugle i sl.

Član 41

Montažne ograde, žardinjere, kugle i sl. su objekti koji se postavljaju radi zaštite javne površine, a njihov tip i veličina se propisuju Pravilnikom.

14. Drugi objekti i uređaji

Član 42

Odobrenje se može izdati za privremeno postavljanje i drugih objekata i uređaja koji nisu navedeni u ovoj odluci, kao i objekata i uređaja koji ne ispunjavaju uslove utvrđene Rešenjem o određivanju mesta i uslova za privremeno postavljanje pojedinih objekata i uređaja na javnim površinama koje su obuhvaćene režimom zaštite graditeljskog nasleđa u Gradu Novom Sadu, na predlog Izvršnog odbora.

III POSTAVLJANJE PREDMETA NA JAVNIM POVRŠINAMA

1. Deponovanje građevinskog materijala

Član 43

Građevinski materijal može se deponovati na javnim površinama radi izvođenja građevinskih radova (izgradnje, rekonstrukcije ili održavanja građevinskih objekata).

Deponovanje građevinskog materijala na javnoj površini može se odobriti u trajanju do šest meseci, i mora biti zaštićen od rasturanja.

Izvođač radova je dužan da nakon završetka građevinskih radova privremeno zauzetu javnu površinu dovede u prvobitno stanje.

Na javnoj površini može da se postavi gradilišna skela.

Član 44

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja iz člana 43 ove odluke, dužan je da uz zahtev priloži:

1. urbanističku dozvolu, ako se radi o izgradnji ili rekonstrukciji objekta,

2. dokaz o izmirenim finansijskim dugovanjima prema Javnom preduzeću "Zavod za izgradnju Grada" u Novom Sadu,

3. šemu organizacije za veća gradilišta ili skicu zauzeća za deponovanje građevinskog materijala,

4. rešenje o izmeni režima saobraćaja koje je izdao Sekretarijat za saobraćaj i puteve, i

5. saglasnost Javnog komunalnog preduzeća "Gradsko zelenilo", ukoliko se zauzima javna zelena površina.

2. Istovar ili utovar ogreva i drugih sličnih predmeta

Član 45

Za postavljanje ogreva i drugih sličnih predmeta na javnoj površini, radi utovara ili istovara dužeg od 24 sata, mora da se pribavi odobrenje za privremeno zauzimanje javne površine.

IV NADZOR

Član 46

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem ove odluke i drugih opštih i pojedinačnih akata donetih na osnovu ove odluke, obavlja Sekretarijat za inspekcijske poslove.

Član 47

U vršenju inspekcijskog nadzora, pored zakonskih ovlašćenja Sekretarijat za inspekcijske poslove dužan je da:

1. u slučaju prinudnog uklanjanja objekta, odnosno uređaja, robe i drugih predmeta sa javnih površina, odnosno u slučaju izdavanja naloga javnom i drugom preduzeću za otklanjanje posledica i nedostataka na javnim površinama, nastalih prekršajnom radnjom učinioca, pokrene prekršajni postupak,

2. posebno kontroliše i utvrdi da li se poštuju uslovi utvrđeni u odobrenju Sekretarijata za postavljanje objekta, odnosno uređaja, i

3. preduzima potrebne mere za korišćenje javnih površina, u skladu sa izdatim odobrenjem.

V KAZNENE ODREDBE

Član 48*

(Prestao da važi odlukom USRS)

Član 49

Ako objekat, odnosno uređaj nije postavljan na javnoj površini ili ne koristi objekat, odnosno uređaj u skladu sa odobrenjem, kazniće se za prekršaj pravno lice novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara.

Novčanom kaznom od 1.000 do 5.000 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu za prekršaj iz stava 1 ovog člana.

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaj iz stava 1 ovog člana.

Novčanom kaznom od 1.000 do 5.000 dinara kazniće se fizičko lice za prekršaj iz stava 1 ovog člana.

Član 50

Ako ne postupi po pravosnažnom rešenju komunalnog inspektora, kazniće se za prekršaj pravno lice novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000 do 5.000 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu za prekršaj iz stava 1 ovog člana.

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaj iz stava 1 ovog člana.

Novčanom kaznom od 1.000 do 5.000 dinara kazniće se fizičko lice za prekršaj iz stava 1 ovog člana.

Član 51

Za prekršaje propisane ovom odlukom komunalni inspektor može na licu mesta da naplati fizičkom licu i odgovornom licu u pravnom licu, kaznu u iznosu od 500 dinara, a pravnom licu i preduzetniku, u iznosu od 5.000 dinara.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 52

Postupci u kojima nije doneto prvostepeno rešenje, okončaće se po odredbama ove odluke.

Član 53

Imalac odobrenja za korišćenje lokacije za kiosk dužan je da oblik i veličinu kioska uskladi sa Elaboratom iz člana 5 stav 2 tačka 1 ove odluke.

Član 54

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o privremenom postavljanju montažnih i drugih objekata na javnim površinama ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 10/99, 10/2001, 14/2001 i 23/2001).

Član 55

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

Napomene

* Odredbe člana 13 st. 5 i 6 i člana 48 ove odluke prestale su da važe na osnovu Odluke USRS IU broj 231/2003 ("Sl. glasnik RS", br. 39/2004), odnosno 8. aprila 2004. godine.
** Odredba člana 4 stav 2 ove odluke prestala je da važi na osnovu Odluke USRS IU broj 85/2004 od 16. septembra 2004. godine, objavljene u "Sl. glasniku RS", br. 122/2004 od 12. novembra 2004. godine.