PRAVILNIK
O OBRASCU SLUŽBENE LEGITIMACIJE POKRAJINSKOG OMBUDSMANA, NJEGOVIH ZAMENIKA, SAVETNIKA I STRUČNIH SARADNIKA U KANCELARIJI POKRAJINSKOG OMBUDSMANA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 26/2004)

Član 1

Obrazac legitimacije se sastoji od 2 lista veličine po 60/90 milimetara, u bojama zastave Autonomne Pokrajine Vojvodine i zaštićen je omotom od providne plastificirane mase.

Član 2

Imalac službene legitimacije, istu će koristiti za identifikovanje prilikom obavljanja službenih radnji Pokrajinskog ombudsmana i ne može je koristiti u druge svrhe.

Član 3

Obrazac službene legitimacije štampa se ćiriličnim pismom i sadrži:

1. - na prvom listu na vrhu sa leve strane grb Autonomne Pokrajine Vojvodine, ispod toga natpis "Republika Srbija", ispod toga: "Autonomna Pokrajina Vojvodina", ispod toga masnim slovima: "Pokrajinski Ombudsman", a ispod toga: "Novi Sad", u desnom gornjem uglu mesto za fotografiju u boji veličine 25x30 milimetara, ispod toga ime i prezime, zatim ispod toga identifikacioni broj, ispod toga datum izdavanja, ispod toga broj lične karte imaoca legitimacije, ispod toga mesto za otisak pečata i potpis Pokrajinskog ombudsmana, na sredini dijagonalno s leva gore na desno dole natpis: "Službena legitimacija"

2. - na drugom listu natpis: "Ovlašćenje", ispod toga tekst:

"Imalac ove službene legitimacije u vezi sa postupkom koji vodi Pokrajinski ombudsman ima pravo da traži od organa uprave uvid u određene spise, dokumentacije, zbirke podataka ili kopije istih, a radnici organa uprave su dužni da mu omoguće uvid tokom svog radnog vremena i dostave kopije traženih podataka.

Isto tako ima slobodan pristup svim prostorijama u kojima se obavljaju poslovi organa uprave, a u bilo koje vreme i bez posebne najave može posetiti sve zdravstvene ustanove u kojima se vrši obavezno psihijatrijsko lečenje.

Organi uprave dužni su da imaocu legitimacije omoguće neposredan uvid u svoj rad i slobodan pristup svim prostorijama."

Obrazac legitimacije može se štampati i to na poleđini, i latiničnim pismom ili jezikom i pismima nacionalnih manjina koja su u službenoj upotrebi na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 4

Obrazac službene legitimacije odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 5

Službena legitimacija nosi se u dvodelnim kožnim koricama na sklapanje, koje su bordovašeta boje, dimenzija 185x80 milimetara. Na unutrašnjoj strani korica nalaze se otvori od providne folije dimenzije 55x78 milimetara u koji se ulaže službena legitimacija i to odvojeno prvi list i drugi list.

Član 6

O izdatim službenim legitimacijama vodi se službena evidencija, koja sadrži: redni broj; ime i prezime imaoca legitimacije; identifikacioni broj; datum izdavanja; broj lične karte i fotografiju imaoca legitimacije; datum vraćanja službene legitimacije i rubriku za napomene.

Član 7

Ako imalac službene legitimacije istu ošteti, izgubi ili na drugi način ostane bez službene legitimacije ili njenog dela dužan je da o tome odmah pismeno obavesti Direktora službe Pokrajinskog ombudsmana, radi brisanja iz evidencije i izdavanja duplikata na novom obrascu. Isti postupak primenjuje se i u slučaju oštećenja ili gubitka kožne korice.

Imalac službene legitimacije kome prestane funkcija ili radni odnos kod Pokrajinskog ombudsmana, obavezan je da službenu legitimaciju vrati prilikom prijema odluke o prestanku funkcije ili radnog odnosa.

Član 8

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine.

 

SLUŽBENA
LEGITIMACIJA

Obrazac službene legitimacije
Prvi list

mesto za sliku
25x30 mm

grb APV
Republika Srbija
Autonomna Pokrajina Vojvodina
POKRAJINSKI OMBUDSMAN
Novi Sad

Ime:
Prezime:
ID broj:
Datum izdavanja
i broj lične karte:

M.P.

potpis Pokrajinskog
ombudsmana

 

Drugi list

OVLAŠĆENJE

Imalac ove službene legitimacije u vezi sa postupkom koji vodi Pokrajinski ombudsman ima pravo da traži od organa uprave uvid u određene spise, dokumentacije, zbirke podataka ili kopije istih, a radnici organa uprave su dužni da mu omoguće uvid tokom svog radnog vremena, i dostave kopije traženih podataka.

Isto tako ima slobodan pristup svim prostorijama u kojima se obavljaju poslovi organa uprave, a u bilo koje vreme i bez posebne najave može posetiti sve zdravstvene ustanove u kojima se vrši obavezno psihijatrijsko lečenje.

Organi uprave dužni su da imaocu legitimacije omoguće neposredan uvid u svoj rad i slobodan pristup svim prostorijama.