ODLUKA
O KOMUNALNOJ INSPEKCIJI

("Sl. list grada Beograda", br. 18/92, 19/92 - ispr., 9/93, 25/93, 31/93, 4/94, 2/95 i 6/99)

Član 1

Poslove inspekcijskog nadzora nad izvršavanjem zakona i propisa Grada koji se odnose na: obavljanje komunalnih delatnosti, korišćenje, čuvanje i održavanje komunalnih objekata, uređivanje grada, javnih površina i dobara u opštoj upotrebi, kao i druge poslove utvrđene zakonom i propisima grada, obavlja na teritoriji grada komunalna inspekcija gradske opštine i Grada Beograda (u daljem tekstu: komunalna inspekcija).

Član 2

Komunalna inspekcija gradske opštine vrši u prvom stepenu sve poslove inspekcijskog nadzora.

Izuzetno od stava 1 ovog člana, komunalna inspekcija grada vršiće u prvom stepenu poslove inspekcijskog nadzora kontrole stanja komunalnih objekata i pružanja komunalnih usluga javnih komunalnih preduzeća koje je Grad osnovao ili preduzeća kojima je povereno vršenje komunalne delatnosti u oblastima:

- snabdevanja grada vodom, održavanja i eksploatacije gradske vodovodne mreže;

- prečišćavanja i odvođenja otpadnih voda i održavanja i eksploatacije gradske kanalizacije;

- funkcionisanja i održavanja objekata javne rasvete;

- snabdevanja grada toplotnom energijom i održavanja objekata za proizvodnju i isporuku toplotne energije;

- održavanja javnih zelenih površina;

- održavanja i uređivanja gradskih groblja i krematorijuma;

- održavanja spomenika i skulpturalnih dela.

Član 3

Poslove iz nadležnosti komunalne inspekcije vrše komunalni inspektori.

Komunalni inspektori su samostalni u radu u granicama ovlašćenja utvrđenih zakonom i drugim propisima i za svoj rad su lično odgovorni.

Član 4

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor je ovlašćen da:

1. kontroliše stanje komunalnih objekata;

2. kontroliše da li se komunalne usluge pružaju u skladu sa utvrđenim uslovima;

3. naredi uklanjanje stvari i drugih predmeta sa javnih površina ako su oni tu ostavljeni protivno propisima grada Beograda (slupani automobili, stare stvari i drugi predmeti);

4. naredi izvršavanje utvrđenih obaveza i preduzimanja mera za otklanjanje nedostataka;

5. izriče i naplaćuje novčane kazne na licu mesta za prekršaje po propisu grada Beograda;

6. preduzima druge mere utvrđene zakonom i propisima grada Beograda.

Član 5

Poslove komunalnog inspektora mogu obavljati lica koja imaju visoku ili višu stručnu spremu odgovarajućeg smera, položen stručni ispit za rad u organima uprave i najmanje tri godine radnog iskustva.

Prilikom vršenja nadzora, komunalni inspektor mora imati legitimaciju kojom dokazuje svojstvo inspektora.

Legitimaciju komunalnog inspektora izdaje starešina odgovarajućeg inspekcijskog organa na obrascu.

Član 6

Manje složene radnje za potrebe komunalne inspekcije vrše komunalni redari.

Komunalni redar, pored opštih uslova za zasnivanje radnog odnosa iz zakona, mora imati završenu srednju stručnu spremu odgovarajućeg smera, položen stručni ispit i najmanje 3 godine radnog staža na istim ili sličnim poslovima.

Član 7

Prilikom vršenja poslova komunalni inspektor i komunalni redar nose službeno odelo.

Vrstu, izgled i rok trajanja službenog odela komunalnog inspektora utvrđuje svojim aktom Izvršni odbor Skupštine grada Beograda.

Član 8

Komunalni inspektor u vršenju poslova nadzora sarađuje sa drugim organima i organizacijama, preduzećima, mesnim zajednicama, kućnim savetima i građanima.

Član 9

Preduzeće, ustanove i druge organizacije, odnosno građani, dužni su da komunalnom inspektoru omoguće nesmetano vršenje poslova, stave na uvid potrebna dokumenta i da, u roku koji inspektor odredi, dostave potrebne podatke.

U postupku vršenja inspekcijskog nadzora, komunalni inspektor može saslušavati i uzimati izjave od odgovornih i zainteresovanih lica i svedoka, a u skladu sa posebnim propisima može koristiti usluge stručnih organizacija.

Komunalni inspektor je dužan da uzme u postupak prijave građana, preduzeća i drugih organizacija u vezi sa poslovima iz nadležnosti komunalne inspekcije i da o rezultatima postupka obavesti podnosioca prijave.

Član 10

O svakom izvršenom pregledu i radnjama komunalni inspektor sastavlja zapisnik, koji sadrži nalaz stanja i predložene, odnosno naložene mere, sa rokom u kojem se moraju izvršiti.

Zapisnik se obavezno dostavlja preduzeću, odnosno ustanovi i drugoj organizaciji, odnosno građaninu nad čijim je poslovanjem, odnosno postupanjem izvršen uvid.

Preduzeće, ustanova i druga organizacija, odnosno građanin iz stava 2 ovog člana, obaveštavaju komunalnog inspektora o preduzetim merama naloženim u zapisniku.

Nakon isteka roka za izvršene naložene mere, komunalni inspektor vrši kontrolni inspekcijski pregled.

Član 11

Kad komunalni inspektor oceni da je povredom propisa učinjen prekršaj, privredni prestup, krivično delo ili povreda radne dužnosti, dužan je da bez odlaganja podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno prijavu za privredni prestup ili krivično delo i zahtev za utvrđivanje odgovornosti zbog povrede dužnosti.

Organ ili preduzeće kome je podneta prijava za privredni prestup ili krivično delo, zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno zahtev za utvrđivanje odgovornosti zbog povrede radne dužnosti, dužno je da o ishodu postupka obavesti inspektora.

Član 12

Kada je propisom predviđena mogućnost oduzimanja predmeta kojim je izvršen prekršaj, komunalni inspektor će privremeno oduzeti predmet. O oduzimanju predmeta komunalni inspektor je dužan da izda potvrdu sa tačnim naznačenjem oduzetih predmeta.

Uz zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, komunalni inspektor će predložiti da nadležni organ za prekršaje izrekne zaštitnu meru oduzimanja predmeta.

Izvršni odbor Skupštine grada svojim aktom bliže će propisati postupanje sa oduzetom robom.

Član 13

Ako u vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor utvrdi povredu propisa čiju primenu kontroliše druga inspekcija, organa ili organizacija dužan je da ih obavesti radi preduzimanja mera.

Član 14

Komunalni inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora kad utvrdi da se ometa korišćenje komunalnih objekata ostavljanjem stvari i drugih predmeta ili na drugi način, narediće korisniku, odnosno sopstveniku, ako je prisutan, da odmah ukloni te stvari, odnosno predmete, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Ako se lice iz stava 1 ovog člana ne nalazi na licu mesta, komunalni inspektor će, bez saslušanja stranke, doneti rešenje kojim će naložiti da se stvari i drugi predmeti uklone u određenom roku, koji se može odrediti i na časove. Ovo rešenje se nalepljuje na te stvari, odnosno predmete, uz naznačenje dana i časa kada je nalepljeno i time se smatra da je dostavljanje izvršeno. Docnije oštećenje, uništenje ili uklanjanje ovog rešenja ne utiče na valjanost dostavljanja.

Ako lice iz stava 1 ovog člana ne postupi po datom nalogu, komunalni inspektor odrediće da se te stvari uklone o trošku korisnika, odnosno sopstvenika, preko drugog lica na drugo mesto koje je za to određeno, o čemu, ako postoji mogućnost, obaveštava to lice.

Žalba protiv rešenja iz stava 1 i 2 ovog člana ne odlaže njegovo izvršenje.

Član 15

Po žalbi na rešenje komunalnog inspektora gradske opštine rešava Sekretarijat za inspekcijske poslove.

Po žalbi na rešenje komunalnog inspektora grada rešava Izvršni odbor Skupštine grada Beograda.

Član 16

Komunalni inspektor je dužan da čuva, kao službenu tajnu, podatke do kojih dođe prilikom vršenja nadzora ili koje mu preduzeća, organi, organizacije i građani dostave u vršenju nadzora.

Član 17

Komunalni inspektor obaveštava starešinu o pojavama bitnijeg narušavanja samostalnosti i nezakonitog uticaja na njegov rad.

Komunalni inspektor je posebno odgovoran:

1. ako u vršenju nadzora ne preduzme, ne predloži ili ne odredi meru za koju je ovlašćen;

2. ako ne predloži ili ne pokrene postupak pred nadležnim organom zbog utvrđene nezakonitosti, odnosno nepravilnosti;

3. ako prekorači granice ovlašćenja.

Član 18

U vršenju poslova inspekcijskog nadzora komunalni inspektori gradskih opština i grada ostvaruju međusobnu saradnju, usklađuju svoje programe rada i preduzimaju zajedničke aktivnosti u cilju efikasnijeg izvršavanja svojih zadataka.

Član 19

Komunalna inspekcija gradske opštine i grada dužna je da tromesečno podnese izveštaj o svom radu i pojavama u oblastima u kojima vrši nadzor, preduzetim merama i rezultatima tih mera skupštini gradske opštine, odnosno Skupštini grada.

Član 20

Komunalna inspekcija grada u pogledu kontrole izvršenja zakona i drugih propisa i opštih akata, ima pravo i dužnost da komunalnoj inspekciji gradske opštine:

- izdaje instrukcije za izvršavanje poslova za koje su zakonom i drugim propisima ovlašćeni i za primenjivanje zakona i drugih propisa;

- da traži izveštaje, podatke i obaveštenja o izvršavanju zakona i drugih propisa;

- da neposredno ostvaruje nadzor nad njihovim radom i

- da vrši druga ovlašćenja u skladu sa ovom odlukom.

Komunalna inspekcija grada može neposredno vršiti inspekcijski nadzor u svim poslovima i sa svim ovlašćenjima koja su zakonom, drugim propisima i ovom odlukom utvrđena za komunalnu inspekciju gradske opštine ako ih ti organi ne vrše.

Komunalna inspekcija grada po potrebi organizuje i koordinira zajedničke akcije sa komunalnom inspekcijom gradskih opština.

Komunalna inspekcija gradske opštine o izvršenom nadzoru i preduzetim merama jednom mesečno izveštava komunalnu inspekciju grada.

Član 21

Komunalna inspekcija grada dužna je da komunalnoj inspekciji gradske opštine pruža stručnu pomoć u vršenju njihovih poslova i da im u tom cilju daje stručna obaveštenja i mišljenja i preduzima druge mere kojima se obezbeđuje jedinstveno postupanje u vršenju inspekcijskog nadzora.

Član 22

Komunalna inspekcija grada odnosno gradske opštine dužna je da organizuje svakodnevno dežurstvo za postupanje po prijavama građana svaka u okviru svoje nadležnosti.

Izvršni odbor Skupštine grada odnosno gradske opštine svojim aktom bliže će urediti način organizovanja i vršenja dežurstva.

Član 23

Novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako onemogući ili ometa komunalnog inspektora u vršenju službene dužnosti, ili ne dostavi tražene podatke u određenom roku, ili dostavi netačne podatke i ako ne izvrši ili u određenom roku ne izvrši rešenje komunalnog inspektora (član 9 stav 1 i član 14).

Za radnje iz prethodnog stava kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom u iznosu od 500 do 5.000 dinara (član 9 stav 1 i član 14).

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se i preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 50.000 dinara, a ostali građani novčanom kaznom od 500 do 5.000 dinara.

Član 24

Komunalna inspekcija gradske opštine u skladu sa odredbama ove odluke preuzeće zaposlene radnike, nezavršene predmete, službene knjige i evidencije od Sekretarijata za inspekcijske poslove do 30. septembra 1992. godine.

Predmete inspekcijskog nadzora koji do dana stupanja na snagu ove odluke u prvom stepenu nisu rešeni završiće nadležna komunalna inspekcija.

Član 25

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o komunalnoj inspekciji ("Službeni list grada Beograda", broj 20/83 i 25/91).

Član 26

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o komunalnoj inspekciji

("Sl. list grada Beograda", br. 25/93)

Član 4

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o komunalnoj inspekciji

("Sl. list grada Beograda", br. 31/93)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".