PRAVILNIK
O NORMATIVIMA I STANDARDIMA ZA OBAVLJANJE POSLOVA I DELATNOSTI U USTANOVAMA U KOJIMA SE OSTVARUJU PRAVA IZ SOCIJALNE ZAŠTITE O ČIJEM SE OBEZBEĐENJU STARA GRAD BEOGRAD

("Sl. list grada Beograda", br. 7/92, 21/95 i 32/2004)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se normativi i standardi za obavljanje poslova i delatnosti u ustanovama socijalne zaštite u Beogradu u kojima se ostvaruju prava na:

1. pomoć u kući

2. dnevni boravak

3. stalne novčane pomoći

4. jednokratne novčane pomoći.

I POMOĆ U KUĆI

Član 2

Pravo na pomoć kući u gradu Beogradu ostvaruje se obavljanjem ove delatnosti u okviru ustanove za smeštaj odraslih i starih lica.

Član 3

Delatnost pomoći u kući obavlja se pružanjem sledećih usluga korisnicima:

- Obavljanje neophodnih kućnih poslova, kao što su: - održavanje čistoće stana; - nabavka hrane i drugih potrebnih stvari; - pripremanje obroka; - održavanje lične higijene; - održavanje odevnih predmeta, posteljine; - zagrevanje prostorija, - obavljanje drugih poslova, zavisno od potreba korisnika.

Usluge iz stava 1 ovog člana pružaju radnici koji imaju srednju ili nižu školsku spremu, s tim da 1 radnik pruža usluge za 3 korisnika pomoći u kući.

Član 4

Služba pomoći u kući može da se organizuje za dve ili više opština na teritoriji grada Beograda.

Poslove organizatora službe pomoći u kući obavlja radnik sa višom ili srednjom školskom spremom, s tim što 1 organizator obavlja ove poslove u službi pomoći u kući koja pruža usluge najmanje za 45 korisnika, odnosno u kojoj je zaposleno najmanje 15 radnika iz člana 3 stav 2 ovog pravilnika.

II DNEVNI BORAVAK

Član 5

Pravo na dnevni boravak u gradu Beogradu ostvaruje se obavljanjem ove delatnosti u okviru ustanove za smeštaj odraslih i starih lica i u okviru ustanove za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

U okviru ustanove za smeštaj odraslih i starih lica ostvaruje se pravo na dnevni boravak odraslih i starih lica u dnevnim centrima i klubovima za starije, a u okviru ustanove za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine, pravo na dnevni boravak dece i omladine ometene u mentalnom razvoju, autistične dece i omladine i dece oštećenog sluha.

1. Dnevni boravak odraslih i starih lica u dnevnim centrima i klubovima za starije

Član 6

Delatnost dnevnog boravka odraslih i starih lica u dnevnim centrima i klubovima za starije obavlja se pružanjem sledećih usluga korisnicima:

1. Obezbeđivanje dnevnog boravka starijim građanima u cilju okupljanja, druženja, čitanja štampe i knjiga, praćenja radio i TV programa, društvenim igrama i slično;

2. Ishrane;

3. Servisnih usluga kao što su: pranje, sušenje i peglanje veša, održavanje lične higijene korisnika i slično.

Član 7

Usluge iz člana 6 ovog pravilnika pružaju radnici koji imaju srednju školsku spremu - domaćica, ili nižu školsku spremu - pomoćnik domaćice kluba.

Za pružanje usluga iz člana 6 ovog pravilnika, u dnevnom centru i klubu koji radi 12 sati u toku dana i čiji je kapacitet do 100 korisnika angažuje se 1 domaćica i 1 pomoćnik domaćice kluba, a u dnevnom centru i klubu čiji je kapacitet preko 100 korisnika angažuju se 2 domaćice i 2 pomoćnika domaćice kluba.

Izuzetno od odredbe stava 2 ovog člana, u dnevnom centru i klubu za starije koji radi u jednoj smeni angažuje se 1 domaćica kluba.

Član 8

U cilju organizovanja i realizovanja odgovarajućih programa i individualnog stručnog rada sa korisnicima, za svaka 3 dnevna centra i kluba angažuje se po 1 diplomirani socijalni radnik ili socijalni radnik.

U cilju obavljanja opštih poslova za potrebe svih dnevnih centara i klubova za starije angažuje se 1 administrativni radnik srednje školske spreme, 2 vozača i 1 KV radnik za održavanje objekata kluba.

Za poslove raznošenja hrane korisnicima angažuje se 1 radnik niže školske spreme na 50 korisnika kojima se obroci raznose.

Član 9

Poslove rukovođenja i koordiniranja rada svih dnevnih centara i klubova za starije i službi pomoći u kući obavlja 1 rukovodilac sa visokom školskom spremom.

2. Dnevni boravak mentalno nedovoljno razvijene dece i omladine

Član 10

Delatnost dnevnog boravka mentalno nedovoljno razvijene dece i omladine obavlja se pružanjem sledećih usluga korisnicima:

1. Dnevnog zbrinjavanja

2. Ishrane

3. Vaspitno-obrazovnog i odgovarajućeg radnog tretmana

4. Zdravstvene zaštite za vreme trajanja boravka u toku dana

Usluge iz stava 1 ovog člana pružaju se na osnovu utvrđenih programa, u skladu sa zahtevima stručnog rada.

Član 11

Usluge iz čl. 10 ovog pravilnika, za vaspitnu grupu od 15 korisnika pruža 1 vaspitač - diplomirani defektolog ili defektolog, 1 radni terapeut - defektolog ili diplomirani defektolog za svakih 12 korisnika, 1 logoped, 1 profesor fizičkog vaspitanja i 1 diplomirani socijalni radnik ili socijalni radnik za svakih 100 korisnika, 1 psiholog za svakih 150 korisnika i 1 negovateljica za svakih 50 korisnika.

Poslove spremačice (higijeničarke) za svakih 50 korisnika obavlja 1 radnik niže stručne spreme, a za svakih 100 korisnika poslove servirke (za distribuiranje i serviranje hrane) obavlja 1 radnik niže stručne spreme, a poslove vozača - magacionera 1 KV radnik.

Član 11a

Usluge iz člana 10 ovog pravilnika, za vaspitnu grupu od šest teško mentalno ometenih korisnika pružaju jedan vaspitač - diplomirani defektolog, dva radna terapeuta - fizioterapeut sa višom stručnom spremom, jedna negovateljica na tri korisnika, jedan logoped i jedan diplomirani socijalni radnik na 30 korisnika i jedan psiholog na 20 korisnika.

Član 12

Poslove rukovođenja i koordiniranja izvršavanja svih poslova dnevnog boravka mentalno nedovoljno razvijene dece i omladine obavlja 1 rukovodilac visoke stručne spreme defektološkog smera.

3. Dnevni boravak autistične dece

Član 13

Delatnost dnevnog boravka autistične dece i omladine obavlja se pružanjem sledećih usluga korisnicima:

1. Dnevnog zbrinjavanja

2. Ishrane

3. Vaspitno-obrazovnog i terapijskog rada

4. Razvijanja kreativnih sposobnosti

5. Radnog vaspitanja

6. Radnog osposobljavanja

7. Socijalizacije

8. Zdravstvene zaštite za vreme trajanja boravka u toku dana.

Usluge iz stava 1 ovog člana pružaju se na osnovu utvrđenih programa, u skladu sa zahtevima stručnog rada.

Član 14

Usluge iz člana 13 ovog pravilnika, za grupu od 6 korisnika pruža 1 vaspitač - diplomirani defektolog ili defektolog, 1 diplomirani defektolog ili defektolog za vaspitno-obrazovni rad za svakih 30 korisnika, 1 psiholog za svakih 20 korisnika, 1 diplomirani socijalni radnik ili socijalni radnik za svakih 60 korisnika, 1 profesor fizičkog vaspitanja za svakih 30 korisnika.

Poslove servirke za svakih 30 korisnika obavlja 1 radnik niže stručne spreme, a poslove spremačice (higijeničarke) za svakih 30 korisnika, takođe obavlja 1 radnik niže stručne spreme i 1 logoped za svakih 60 korisnika.

Član 15

Poslove rukovođenja i koordiniranja izvršavanja svih poslova dnevnog boravka autistične dece i omladine obavlja 1 rukovodilac - koordinator visoke stručne spreme defektološkog smera.

4. Dnevni boravak dece oštećenog sluha

Član 16

Delatnost dnevnog boravka dece oštećenog sluha obavlja se pružanjem sledećih usluga korisnicima:

1. Dnevnog zbrinjavanja

2. Ishrane

3. Vaspitnog rada

4. Pomoć u savladavanju školskog gradiva

5. Socijalizacije

6. Organizovanje slobodnog vremena kroz rad odgovarajućih sekcija

7. Zdravstvene zaštite za vreme trajanja boravka u toku dana.

Usluge iz stava 1 ovog člana pružaju se na osnovu utvrđenih programa, u skladu sa zahtevima stručnog rada.

Član 17

Usluge dnevnog boravka dece oštećenog sluha za grupu od 12 korisnika pruža 1 vaspitač - diplomirani defektolog ili defektolog.

III STALNE NOVČANE POMOĆI I JEDNOKRATNE NOVČANE POMOĆI

Član 18

Pravo na stalne novčane pomoći i jednokratne novčane pomoći u gradu Beogradu ostvaruje se u Gradskom centru za socijalnu pomoć.

U Gradskom centru za socijalni rad obavljaju se i svi poslovi vezani za priznavanje prava na pomoć u kući i dnevni boravak.

Poslovi iz stava 1 i 2 ovog člana su:

- Otkrivanje socijalnih potreba i preventivni rad na njihovom sprečavanju,

- Sprovođenje odgovarajućeg dijagnostičkog postupka i izrada nalaza i mišljenja stručnih radnika;

- Vođenje postupka i donošenje odluke o priznavanju prava korisnika;

- Vođenje odgovarajuće evidencije i dokumentacije,

- Stalna saradnja sa ustanovama preko kojih se ostvaruju prava na pomoć u kući i dnevni boravak,

- Isplata novčanih prava i plaćanje troškova pomoći u kući i dnevnog boravka za korisnike za koje ove troškove snosi centar.

Član 19

Poslove iz člana 18 ovog pravilnika obavlja diplomirani socijalni radnik ili socijalni radnik u odeljenjima Gradskog centra - Obrenovac, Barajevo, Grocka i Sopot sa po 1/4 radnog vremena, a u svim ostalim odeljenjima Gradskog centra sa po 1/3 radnog vremena i diplomirani pravnik sa po 1/4 radnog vremena u svakom od odeljenja Gradskog centra.

Poslove praćenja i analitičko-istraživačkog rada obavljaju 2 radnika - analitičara sa visokom stručnom spremom.

Član 20

Pravni i finansijsko-računovodstveni poslovi u ustanovama u kojima se ostvaruju prava iz člana 1 ovog pravilnika obavljaju se srazmernim angažovanjem pravnih i finansijsko-računovodstvenih službi ovih ustanova.

Član 21

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sl. listu grada Beograda", a primenjivaće se od 1.4.1992. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o normativima i standardima za obavljanje poslova i delatnosti u ustanovama u kojima se ostvaruju prava iz socijalne zaštite o čijem se obezbeđivanju stara grad Beograd

("Sl. list grada Beograda", br. 21/95)

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda", a primenjuje se počev od 1. januara 1995. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama
Pravilnika o normativima i standardima za obavljanje poslova i delatnosti u ustanovama u kojima se ostvaruju prava iz socijalne zaštite o čijem se obezbeđivanju stara grad Beograd

("Sl. list grada Beograda", br. 32/2004)

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".