ZAKON
O PRENOŠENJU NADLEŽNOSTI VOJNIH SUDOVA, VOJNIH TUŽILAŠTAVA I VOJNOG PRAVOBRANILAŠTVA NA ORGANE DRŽAVA ČLANICA

("Sl. list SCG", br. 55/2004)

Član 1

Ovim zakonom se uređuje prenošenje nadležnosti vojnih sudova, vojnih tužilaštava i vojnog pravobranilaštva na organe Republike Srbije i organe Republike Crne Gore.

Član 2

Nadležnost vojnih sudova, vojnih tužilaštava i vojnog pravobranilaštva, danom stupanja na snagu ovog zakona, prenosi se: za teritoriju Republike Srbije, na organe Republike Srbije, za teritoriju Republike Crne Gore, na organe Republike Crne Gore, koje te države članice odrede.

Član 3

Organi iz člana 2 ovog zakona preuzimaju poslove iz nadležnosti vojnih sudova, vojnih tužilaštava i vojnog pravobranilaštva do 31. decembra 2004. godine.

Pored poslova iz stava 1 ovog člana, organi određeni u Republici Srbiji i organi određeni u Republici Crnoj Gori preuzimaju i: započete i pravnosnažno nezavršene sudske, tužilačke i pravobranilačke predmete; stvari, hartije od vrednosti i depozit od vojnih sudova, vojnih tužilaštava i vojnog pravobranilaštva u pravnosnažno nezavršenim predmetima; određena materijalna sredstva; lica lišena slobode u pravnosnažno nezavršenim krivičnim predmetima i lica koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u vojnoj ustanovi za izvršavanje krivičnih sankcija.

Član 4

Profesionalni pripadnici Vojske Srbije i Crne Gore nosioci pravosudne funkcije i na drugim dužnostima u vojnim sudovima, vojnim tužilaštvima i vojnom pravobranilaštvu i zaposleni u tim vojnopravosudnim organima, po prenošenju poslova na organe iz člana 2 ovog zakona, ostvaruju prava iz službe, odnosno iz rada, po propisima kojima je uređena služba u Vojsci Srbije i Crne Gore, odnosno rad u organima Saveta ministara.

Organi Republike Srbije i organi Republike Crne Gore koji preuzimaju poslove iz nadležnosti vojnih sudova, vojnih tužilaštava i vojnog pravobranilaštva mogu, po potrebi, preuzeti lica iz stava 1 ovog člana.

Član 5

Profesionalni pripadnici Vojske Srbije i Crne Gore i zaposleni u vojnim sudovima, vojnim tužilaštvima i vojnom pravobranilaštvu, do preuzimanja poslova od strane organa Republike Srbije i organa Republike Crne Gore, nastavljaju postupanje u predmetima koji po svojoj hitnosti ne trpe odlaganje.

Član 6

Savet ministara doneće propis o načinu i postupku predaje predmeta, stvari i lica iz člana 3 stav 2 ovog zakona u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, a propis o prestanku važenja odredaba Uredbe o obrazovanju Saveznog javnog pravobranilaštva i Vojnog pravobranilaštva, koje se odnose na Vojno pravobranilaštvo ("Službeni list SRJ", br. 31/95 i 67/2000), do 31. decembra 2004. godine.

Član 7

Zakon o vojnim sudovima ("Službeni list SRJ", br. 11/95, 1/96, 74/99, 3/2002 i 37/2002) i Zakon o vojnom tužiocu ("Službeni list SRJ", br. 11/95, 1/96 i 3/2002) prestaju da važe 31. decembra 2004. godine.

Član 8

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".