PRAVILNIK
O ODREĐIVANJU INFORMATIČKIH USLOVA ZA PRIREĐIVANJE POSEBNIH IGARA NA SREĆU NA AUTOMATIMA

("Sl. glasnik RS", br. 129/2004)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se određuju informatički uslovi za priređivanje igara na sreću na automatima, i to:

1) nivo ažurnosti i minimalni sadržaj baze podataka;

2) tehnički i bezbednosni uslovi za realizaciju komunikacije između priređivača igre na sreću na automatima (u daljem tekstu: priređivač) i Uprave za igre na sreću u sastavu Ministarstva finansija (u daljem tekstu: Uprava);

3) sadržaj, standardi, dinamika i termini za izveštavanje.

1. Nivo ažurnosti i minimalni sadržaj baze podataka

Član 2

U slučaju da priređivač ne poseduje on-line, odnosno real-time informatički sistem kojim se sve uplate i isplate sa svih lokacija procesuiraju i centralizovano skladište - ažuriraju u realnom vremenu, dovoljno je da se jedinstvena baza podataka ažurira na kraju svakog dana, tako da proces ažuriranja započne na kraju radnog vremena priređivača, a da se završi do 8,00 časova narednog dana.

Minimalni sadržaj baze podataka čine:

1) svi podaci o ukupnim dnevnim uplatama i isplatama po automatima;

2) šifarnici i lokacija automata;

3) svi ostali podaci koji su neophodni za izradu i vođenje evidencije u skladu sa članom 69 stav 5 Zakona o igrama na sreću ("Službeni glasnik RS", broj 84/2004 - u daljem tekstu: Zakon).

Minimalni sadržaj baze podataka mora biti organizovan - skladišten u relacionim modelima podataka iz kojih će se voditi obavezne evidencije u skladu sa članom 69 stav 5 Zakona.

2. Tehnički i bezbednosni uslovi za realizaciju komunikacije između priređivača i Uprave

Član 3

Komunikacije između priređivača i Uprave, u svrhu elektronskog izveštavanja, realizovaće se komutiranom telefonskom linijom putem modema.

Priređivač je u obavezi da:

1) prijavi lokaciju i broj telefona sa kojih će se vršiti prenos podataka, kao i dokaz o posedovanju tog broja (ugovor sa telekomunikacionim operaterom, odnosno ugovor o iznajmljivanju prostora);

2) ovlasti i prijavi Upravi dva odgovorna lica, koja su odgovorna, odnosno ovlašćena za izveštavanje Uprave;

3) svu svoju računarsku opremu i lokalnu računarsku mrežu zaštiti od neovlašćene upotrebe;

4) organizuje anti-virusnu zaštitu za prenos podataka, odnosno da svi podaci koji se dostavljaju Upravi budu provereni i očišćeni od virusa.

3. Sadržaj, standardi, dinamika i termini izveštavanja

Član 4

Izveštavanja Uprave od strane priređivača obavljaće se razmenom elektronskih fajlova u XML (Extensible Markup Language) standardu, putem povezivanja na FTP (file transfer protocol) izveštajni server Uprave.

Izuzetno od stava 1 ovog člana, u slučaju više sile (prekid telefonske linije i sl.) izveštavanje Uprave se privremeno može vršiti u pismenom obliku i putem prenosivih elektronskih medija, kao što su floppy disc, USB drive i dr.

Priređivač je dužan da Upravi dostavlja mesečne izveštaje do 5. u mesecu za prethodni mesec, na način predviđen u st. 1 i 2 ovog člana.

Priređivač je dužan da Upravi dostavlja godišnji izveštaj do 15. januara tekuće godine za prethodnu godinu u pismenom obliku i putem prenosivih elektronskih medija, kao što su floppy disc, USB drive i dr.

4. Potvrda o obavljenoj kontroli i ispunjenosti informatičkih uslova

Član 5

Potvrdu o obavljenoj kontroli i ispunjenosti informatičkih uslova iz člana 62 stav 1 tačka 7) Zakona priređivaču izdaje Uprava, na osnovu elaborata o informacionom sistemu, koji sadrži:

1) načine prikupljanja podataka iz automata;

2) operativne sisteme i aplikacije u upotrebi;

3) mrežne i komunikacione resurse (WAN i LAN);

4) proces ažuriranja i tehničke karakteristike baze podataka;

5) mere zaštite od neovlašćene upotrebe sistema i gubitka podataka;

6) dokaz o posedovanju ili zakupu telefonskog broja iz člana 3 stav 2 tačka 1) ovog pravilnika;

7) podatke o ovlašćenim licima iz člana 3 stav 2 tačka 2) ovog pravilnika, sa kopijama ovlašćenja i ličnih karata;

8) izjavu priređivača da ispunjava uslove iz čl. 2 i 3 ovog pravilnika.

Kad Uprava oceni da priređivač - podnosilac zahteva za dobijanje potvrde iz stava 1 ovog člana ne ispunjava informatičke uslove propisane Zakonom i ovim pravilnikom, o tome će pismeno obavestiti podnosioca zahteva i ukazati na uočene nedostatke.

Član 6

Izuzetno od člana 4 st. 1 i 2 ovog pravilnika, u periodu januar-decembar 2005. godine priređivač je dužan da Upravi dostavlja mesečne izveštaje do 5. u mesecu za prethodni mesec u pismenom obliku i putem prenosivih elektronskih medija, kao što su floppy disc, USB drive i dr.

Član 7

Izuzetno od člana 5 ovog pravilnika, potvrda o ispunjenosti informatičkih uslova za priređivanje igara na sreću na automatima može se dati priređivaču i u slučaju kad ne ispunjava informatičke uslove iz člana 5 stav 1 tač. 2), 3), 4) i 5) ovog pravilnika, ako Upravi podnese pismenu izjavu da će ove uslove ispuniti najkasnije do 1. januara 2006. godine.

Ako priređivač iz stava 1 ovog člana ispuni sve informatičke uslove za priređivanje igara na sreću na automatima predviđene ovim pravilnikom do 1. januara 2006. godine, o tome će mu se izdati nova potvrda.

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 1. januara 2006. godine, osim odredaba člana 7, koje će se primenjivati od dana stupanja na snagu ovog pravilnika i člana 5 stav 1 tač. 1), 6), 7) i 8) i stav 2 i člana 6, koje će se primenjivati od 1. januara 2005. godine.