PRAVILNIK
O ODREĐIVANJU INFORMATIČKIH USLOVA ZA KLADIONICE

("Sl. glasnik RS", br. 129/2004)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se određuju informatički uslovi za priređivanje igara na sreću u kladionicama, i to:

1) tehničke i funkcionalne karakteristike računara, odnosno računarom kontrolisanog uređaja na uplatnom - isplatnom mestu;

2) nivo ažurnosti i minimalni sadržaj baze podataka;

3) tehnički i bezbednosni uslovi za realizaciju komunikacije između priređivača igre na sreću - klađenje (u daljem tekstu: priređivač) i Uprave za igre na sreću u sastavu Ministarstva finansija (u daljem tekstu: Uprava);

4) sadržaj, standardi, dinamika i termini za izveštavanje.

1. Tehničke i funkcionalne karakteristike kladionica

Član 2

Računar na uplatnom - isplatnom mestu (šalter na mestu za prijem uplata i vršenje isplata) mora ispunjavati sledeće uslove:

1) legalno nabavljen hardver, operativni sistem i aplikacije;

2) čvrsti disk (hard disc);

3) mogućnost da se podaci sa računara putem konvencionalnih medija za prenos podataka (npr. floppy disc, USB drive, tape, itd.) ili mrežnih uređaja (npr. mrežne kartice, modema, itd.) mogu preneti na drugi računar.

U slučaju kad se na uplatnom - isplatnom mestu nalazi računarom kontrolisani uređaj, takav uređaj mora ispunjavati sledeće uslove:

1) legalno nabavljen hardver, operativni sistem i aplikacije;

2) u slučaju da nije povezan u on-line mrežnom režimu rada, uređaj mora imati čvrsti disk (hard disc) ili memoriju sa trajnim pamćenjem podataka u slučaju prestanka napajanja;

3) mogućnost da se podaci sa računara putem konvencionalnih medija za prenos podataka (npr. floppy disc, USB drive, tape, itd.) ili mrežnih uređaja (npr. mrežne kartice, modema, itd.) mogu preneti na drugi računar.

2. Nivo ažurnosti i minimalni sadržaj baze podataka

Član 3

U slučaju da priređivač ne poseduje on-line, odnosno real-time informatički sistem kojim se sve uplate i isplate sa svih lokacija procesuiraju i centralizovano skladište - ažuriraju u realnom vremenu, dovoljno je da se jedinstvena baza podataka ažurira na kraju svakog dana, tako da proces ažuriranja započne na kraju radnog vremena kladionice, a da se završi do 8,00 časova narednog dana.

Minimalni sadržaj baze podataka čine:

1) svi podaci sa uplatnih, odnosno isplatnih listića;

2) šifarnici lokacija, uplatnih - isplatnih mesta i zaposlenih;

3) svi ostali podaci koji se ne nalaze na uplatim, odnosno isplatnim listićima i šifarnicima, a koji su neophodni za izradu i vođenje evidencije u skladu sa članom 81 stav 4 Zakona o igrama na sreću ("Službeni glasnik RS", broj 84/2004 - u daljem tekstu: Zakon).

Minimalni sadržaj baze podataka mora biti organizovan - skladišten u relacionim modelima podataka iz kojih će se voditi obavezne evidencije u skladu sa članom 81 stav 4 Zakona.

3. Tehnički i bezbednosni uslovi za realizaciju komunikacije između priređivača i Uprave

Član 4

Komunikacije između priređivača i Uprave, u svrhu elektronskog izveštavanja, realizovaće se komutiranom telefonskom linijom putem modema.

Priređivač je u obavezi da:

1) prijavi lokaciju i broj telefona sa kojih će se vršiti prenos podataka, kao i dokaz o posedovanju tog broja (ugovor sa telekomunikacionim operaterom, odnosno ugovor o iznajmljivanju prostora);

2) ovlasti i prijavi Upravi dva odgovorna lica, koja su odgovorna, odnosno ovlašćena za izveštavanje Uprave;

3) svu svoju računarsku opremu i lokalnu računarsku mrežu zaštiti od neovlašćene upotrebe;

4) organizuje anti-virusnu zaštitu za prenos podataka, odnosno da svi podaci koji se dostavljaju Upravi budu provereni i očišćeni od virusa.

4. Sadržaj, standardi, dinamika i termini izveštavanja

Član 5

Izveštavanja Uprave od strane priređivača obavljaće se razmenom elektronskih fajlova u XML (Extensible Markup Language) standardu, putem povezivanja na FTP (file transfer protocol) izveštajni server Uprave.

Izuzetno od stava 1 ovog člana, u slučaju više sile (prekid telefonske linije i sl.) izveštavanje Uprave se privremeno može vršiti u pismenom obliku i putem prenosivih elektronskih medija, kao što su floppy disc, USB drive i dr.

Priređivač je dužan da Upravi dostavlja mesečne izveštaje do 5. u mesecu za prethodni mesec, na način predviđen u st. 1 i 2 ovog člana.

5. Potvrda o obavljenoj kontroli i ispunjenosti informatičkih uslova

Član 6

Potvrdu o obavljenoj kontroli i ispunjenosti informatičkih uslova iz člana 75 stav 1 tačka 8) Zakona priređivaču izdaje Uprava, na osnovu elaborata o informacionom sistemu, koji sadrži:

1) tehničke i funkcionalne karakteristike uplatnih - isplatnih mesta;

2) operativne sisteme i aplikacije u upotrebi;

3) mrežne i komunikacione resurse (WAN i LAN);

4) proces ažuriranja i tehničke karakteristike baze podataka;

5) mere zaštite od neovlašćene upotrebe sistema i gubitka podataka;

6) dokaz o posedovanju ili zakupu telefonskog broja iz člana 4 stav 2 tačka 1) ovog pravilnika;

7) podatke o ovlašćenim licima iz člana 4 stav 2 tačka 2) ovog pravilnika, sa kopijama ovlašćenja i ličnih karata;

8) izjavu priređivača da ispunjava uslove iz čl. 2, 3 i 4 ovog pravilnika.

Kad Uprava oceni da priređivač - podnosilac zahteva za dobijanje potvrde iz stava 1 ovog člana ne ispunjava informatičke uslove propisane Zakonom i ovim pravilnikom, o tome će pismeno obavestiti podnosioca zahteva i ukazati na uočene nedostatke.

Član 7

Izuzetno od člana 5 st. 1 i 2 ovog pravilnika, u periodu januar - decembar 2005. godine priređivač je dužan da Upravi dostavlja mesečne izveštaje do 5. u mesecu za prethodni mesec u pismenom obliku i putem prenosivih elektronskih medija, kao što su floppy disc, USB drive i dr.

Član 8

Izuzetno od člana 6 ovog pravilnika, potvrda o ispunjenosti informatičkih uslova za kladionice može se dati priređivaču i u slučaju kad ne ispunjava informatičke uslove iz člana 6 stav 1 tač. 2), 3), 4) i 5) ovog pravilnika, ako Upravi podnese pismenu izjavu da će ove uslove ispuniti najkasnije do 1. januara 2006. godine.

Ako priređivač iz stava 1 ovog člana ispuni sve informatičke uslove za kladionice predviđene ovim pravilnikom do 1. januara 2006. godine, o tome će mu se izdati nova potvrda.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 1. januara 2006. godine, osim odredaba člana 8, koje će se primenjivati od dana stupanja na snagu ovog pravilnika i člana 2, člana 6 stav 1 tač. 1), 6), 7) i 8) i stav 2 i člana 7, koje će se primenjivati od 1. januara 2005. godine.