PRAVILNIK
O TEHNIČKIM I FUNKCIONALNIM KARAKTERISTIKAMA I TEHNIČKOJ ISPRAVNOSTI AUTOMATA I STOLOVA ZA IGRE NA SREĆU

("Sl. glasnik RS", br. 129/2004)

1. Osnovne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se tehničke i funkcionalne karakteristike i način utvrđivanja i održavanja tehničke ispravnosti automata i stolova za igre na sreću.

Član 2

Automati i stolovi za igre na sreću moraju, saglasno odredbama čl. 84 i 85 Zakona o igrama na sreću ("Službeni glasnik RS", broj 84/2004 - u daljem tekstu: Zakon), ispunjavati tehničke i funkcionalne karakteristike definisane odgovarajućim aktom Zavoda za mere i dragocene metale (u daljem tekstu: Zavod) i ovim pravilnikom, zasnovane na međunarodnim standardima kvaliteta i domaćim propisima kojima se uređuje bezbednost upotrebe proizvoda.

Član 3

Automati i stolovi za igre na sreću prilikom stavljanja u upotrebu moraju biti tehnički ispravni.

2. Automati za igre na sreću

Član 4

Automati za igre na sreću (u daljem tekstu: automati) moraju funkcionisati prema korisničkom i servisnom uputstvu.

Automati mogu sadržati samo one igre koje su opisane u korisničkom uputstvu.

Član 5

Rezultat igara na automatima mora zavisiti isključivo od slučaja koji definiše softverski ili hardverski generator slučajnih brojeva.

Član 6

Automati moraju imati najmanje dva kontrolna elektromehanička ili elektronska brojčanika (u daljem tekstu: brojčanici) od kojih jedan beleži ulaz prometa, a drugi izlaz prometa, sa mestom za postavljanje fiskalne plombe.

Brojčanici moraju da osiguravaju tačnost i preglednost podataka propisanih Zakonom.

Član 7

Automati moraju biti tako konstruisani, odnosno priređivač mora obezbediti takve tehničke uslove, da u slučaju nestanka ili prekida električnog napajanja ne dođe do brisanja i gubitka podataka koji su sačuvani u memoriji automata, a odnose se na igre koje automat sadrži, kao i na stanje brojčanika.

Član 8

Pristup vitalnim elektronskim i mehaničkim sklopovima automata mora biti obezbeđen serviserskom plombom, koju postavlja i skida ovlašćeno lice koje obavlja tehnički pregled i popravku automata (u daljem tekstu: ovlašćeni serviser).

Pristup programskoj memoriji, odnosno generatorima slučajnih brojeva mora biti obezbeđen programskom plombom, koju postavlja i skida ovlašćeni radnik Poreske uprave.

Pristup brojčanicima mora biti obezbeđen fiskalnom plombom, koju postavlja i skida ovlašćeni radnik Poreske uprave.

Automat se spolja jednoznačno identifikuje nalepnicom, koju postavlja priređivač igara na sreću (u daljem tekstu: priređivač).

3. Stolovi za igre na sreću

Član 9

Na stolovima za igre na sreću (u daljem tekstu: stolovi) mogu se igrati samo one igre koje su opisane u korisničkom uputstvu.

Stolovi moraju funkcionisati prema korisničkom i servisnom uputstvu.

Rezultat igara na stolovima mora zavisiti isključivo od slučaja koji definišu mehanička svojstva, tj. konstrukcija i realizacija stola, kao što su na primer: dimenzija i nivelacija cilindara na ruletu, udaljenost između brojeva na brojčaniku ruleta, visina i debljina graničnika između tih brojeva, ispravno izveden automat za određenu svrhu, dimenzije otvora, raspored i balans težine rotirajućih delova, težina i oblik kuglice.

Sto se spolja jednoznačno identifikuje nalepnicom, koju postavlja priređivač.

4. Izdavanje sertifikata

Član 10

Za priređivanje posebnih igara na sreću mogu se koristiti automati i stolovi za igre na sreću (u daljem tekstu: aparati) za čiji je tip izdato uverenje o ispunjenosti tehničkih i funkcionalnih karakteristika (u daljem tekstu: sertifikat) od strane Zavoda na osnovu pozitivnih rezultata ispitivanja.

U slučaju izmene tehničkih i funkcionalnih karakteristika aparata neophodno je pribaviti dopunsko uverenje, odnosno sertifikat.

Član 11

Priređivač prilikom podnošenja zahteva za izdavanje sertifikata dostavlja Zavodu u dva primerka sledeće podatke, odnosno dokumentaciju:

1) naziv, sedište, adresu, PIB, matični broj i šifru delatnosti priređivača, kao i imena i prezimena odgovornih lica i njihove kontakt telefone;

2) komercijalnu brošuru aparata sa vrstom i oznakom tipa aparata, slikama aparata i podacima o proizvođaču aparata;

3) korisničko i servisno uputstvo koji sadrže: osnovne tehničke podatke, instrukcije o načinu korišćenja, programiranja i održavanja, opis konstrukcije, montažni crtež, detaljne električne šeme, komunikacioni protokol, opis i izgled plombi i načina plombiranja, i sl.;

4) uputstvo o mestu smeštanja elektromehaničkih ili elektronskih brojčanika i principu njihovog funkcionisanja;

5) deklaraciju proizvođača sa proizvodnim brojem, mesecom i godinom proizvodnje automata, iz koje je vidljivo da automat vraća igračima najmanje 60% svih uloga na ukupan broj programiranih kombinacija;

6) rezultate ispitivanja tehničkih i funkcionalnih karakteristika kod proizvođača ili ovlašćenih (akreditovanih) laboratorija;

7) izjavu da će aparati koje se stavljaju u upotrebu biti tehnički i funkcionalno identični sa uzorkom tipa aparata za koji se izdaje sertifikat;

8) izjavu da aparati koji se stavljaju u upotrebu nemaju skrivene funkcije koje nisu navedene u dokumentaciji iz tač. 3), 4) i 5) ovog člana.

Član 12

Uzorak tipa aparata za koji je izdat sertifikat vraća se priređivaču, s tim da je priređivač dužan da:

1) obavesti Zavod o nazivu i adresi objekta u kome je smešten taj aparat, imenima i prezimenima odgovornih lica, kao i njihovim kontakt telefonima, i radnom vremenu u toku koga je moguć pristup aparatu;

2) obavesti Zavod o eventualnoj nameri da izvrši modifikaciju aparata;

3) stavi taj aparat na raspolaganje ovlašćenim radnicima Zavoda na njegov zahtev.

Član 13

Sertifikat sadrži najmanje sledeće podatke:

1) naziv i adresu Zavoda;

2) naziv, sedište, adresu, PIB i matični broj priređivača;

3) vrstu i oznaku tipa aparata;

4) naziv proizvođača;

5) proizvodni, odnosno inventarski broj aparata;

6) redni broj sertifikata;

7) datum i mesto izdavanja sertifikata;

8) potpis odgovornog lica i pečat Zavoda;

9) poziv na akt Zavoda iz člana 2 ovog pravilnika.

Sastavni deo sertifikata čini prateća dokumentacija koja obuhvata:

1) rezultate ispitivanja tehničkih i funkcionalnih karakteristika u svim laboratorijama, koji obuhvataju izveštaj o izvršenom ispitivanju uzorka tipa aparata sa planom obračuna vrednosti dobitka;

2) dokumentaciju iz člana 11 ovog pravilnika.

Član 14

Sertifikat se izdaje u četiri primerka, od kojih Zavod zadržava dva primerka za svoje potrebe, a po jedan primerak dostavlja podnosiocu zahteva i Upravi za igre na sreću u sastavu Ministarstva finansija (u daljem tekstu: Uprava).

Uz sertifikat Zavod dostavlja Upravi i prateću dokumentaciju iz člana 13 stav 2 ovog pravilnika, a podnosiocu zahteva dostavlja rezultate ispitivanja iz člana 13 stav 2 tačka 1) ovog pravilnika.

5. Tehnički pregled

Član 15

Utvrđivanje tehničke ispravnosti aparata (tehnički pregled) obavljaju ovlašćeni servisi, u skladu sa Zakonom, ovim pravilnikom i drugim propisima.

Član 16

Tehničkim pregledom utvrđuje se:

1) da priređivač poseduje sertifikat za tip aparata koji je predmet tehničkog pregleda;

2) da je aparat tehnički i funkcionalno ispravan na osnovu tehničke dokumentacije na osnovu koje je izdat sertifikat;

3) stanje kontrolnih elektromehaničkih ili elektronskih brojčanika;

4) stanje plombi.

Član 17

Ovlašćeni servis dužan je da, pre početka obavljanja tehničkog pregleda odobrenog tipa aparata, zahteva da mu podnosilac zahteva dostavi kopiju sertifikata i kopiju dokumentacije iz člana 13 ovog pravilnika.

Član 18

Tehničkom pregledu podležu svi aparati:

1) pre prvog stavljanja aparata u upotrebu;

2) pri godišnjem pregledu;

3) posle svake popravke aparata;

4) u drugim slučajevima utvrđenim zakonom (vanredni tehnički pregled).

Naknadu za obavljanje tehničkog pregleda iz stava 1 ovog člana snosi priređivač.

Član 19

Tehnički pregled aparata obavlja se u sedištu priređivača, u izdvojenoj poslovnoj jedinici priređivača ili u poslovnom prostoru ovlašćenog servisa.

Član 20

Uz zahtev za obavljanje tehničkog pregleda aparata, ovlašćenom servisu se dostavlja dokumentacija koja sadrži:

1) podatke o aparatu (proizvođač, vrsta, tip, mesec i godina proizvodnje, serijski broj aparata);

2) redni broj sertifikata;

3) naziv, adresu, telefonski broj, PIB, matični broj i šifru delatnosti priređivača;

4) naziv, adresu i telefonski broj objekta u kome je postavljen aparat.

Član 21

Po prijemu zahteva za obavljanje prvog tehničkog pregleda aparata iz člana 20 ovog pravilnika, odnosno popravkom automata koja zahteva skidanje i postavljanje fiskalne ili programske plombe, ovlašćeni servis obaveštava Upravu o mestu i broju aparata za koje je podnet zahtev.

Uprava dostavlja nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave kopiju zahteva iz stava 1 ovog člana, fiskalnu i programsku plombu koje postavlja i skida ovlašćeni radnik Poreske uprave u postupku prvog tehničkog pregleda automata, odnosno u postupku popravke automata koja zahteva skidanje i postavljanje fiskalne ili programske plombe.

Nadležna organizaciona jedinica Poreske uprave po prijemu zahteva, fiskalne i programske plombe, obaveštava ovlašćeni servis o datumu i vremenu tehničkog pregleda automata.

Član 22

Ovlašćeni servis je dužan da vodi evidenciju o obavljenim tehničkim pregledima aparata u vidu potvrde u tri primerka od kojih se po jedan primerak dostavlja podnosiocu zahteva i Upravi, a jedan primerak ostaje ovlašćenom serviseru, koji ga ulaže u knjigu potvrda koja je zasebna za svaki aparat.

Potvrda o obavljenim tehničkim pregledima aparata iz stava 1 ovog člana mora da sadrži:

1) redni broj potvrde;

2) podatke o aparatu (proizvođač, vrsta, tip, mesec i godina proizvodnje, serijski broj aparata);

3) redni broj sertifikata;

4) identifikacioni broj aparata sa nalepnice;

5) naziv, adresu, telefonski broj, PIB, matični broj i šifru delatnosti priređivača;

6) naziv, adresu i telefonski broj objekta u kome je postavljen aparat;

7) ime i prezime podnosioca zahteva;

8) naziv, adresu, PIB, matični broj i šifru delatnosti ovlašćenog servisa;

9) ime i prezime lica ovlašćenog servisera;

10) naziv, adresu i telefonski broj nadležne organizacione jedinice Poreske uprave;

11) datum podnošenja zahteva za obavljanje tehničkog pregleda;

12) datum početka i završetka tehničkog pregleda;

13) datum prijema i predaje aparata;

14) datum sastavljanja zapisnika;

15) stanje svih brojčanika pre i posle obavljenog tehničkog pregleda;

16) stanje svih plombi pre i posle obavljenog tehničkog pregleda;

17) potvrdu identičnosti sastavnih delova i veza aparata opisu iz tehničke dokumentacije na osnovu koje je izdat sertifikat i detaljan opis neodgovarajućih sastavnih delova i veza;

18) potvrdu funkcionalne ispravnosti aparata i detaljan opis eventualne neispravnosti.

Potvrda o tehničkom pregledu izdaje se na obrascu PTP - Potvrda o tehničkom pregledu, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Podaci o tehničkom pregledu upisuju se u servisnu knjižicu aparata, na obrascu SKA - Servisna knjižica aparata za igre na sreću, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Potvrdu o tehničkom pregledu i servisnu knjižicu overavaju potpisom i pečatom ovlašćeni serviser i podnosilac zahteva.

Dokumentacija vezana za obavljanje tehničkog pregleda aparata čuva se 3 godine od datuma sastavljanja zapisnika.

Član 23

Ovlašćeni servis dužan je da potvrdu o obavljenom tehničkom pregledu dostavi Upravi u roku od sedam dana od dana završetka tehničkog pregleda.

Ovlašćeni servis izdaje potvrdu o tehničkoj i funkcionalnoj ispravnosti automata, odnosno stolova za igre na sreću sa rokom važenja od jedne godine od dana izdavanja potvrde, na osnovu pozitivnih rezultata tehničkog pregleda.

6. Prelazne i završne odredbe

Član 24

Član 6, član 11 tačka 4), član 16 tačka 3) i član 22 stav 2 tačka 15) ovog pravilnika primenjivaće se od 1. oktobra 2005. godine.

Član 25

Ako priređivač igara na sreću menja lokaciju postavljanja aparata, dužan je da 48 časova pre promene o svojoj nameri obavesti Upravu.

Član 26

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac PTP

POTVRDA O TEHNIČKOM PREGLEDU BR. __________

1. OPŠTI PODACI

1. Aparat

Podaci

Identifikacioni broj aparata sa nalepnice

 

Proizvođač

 

Vrsta (automat ili sto za igre na sreću)

 

Tip

 

Mesec i godina proizvodnje

 

Serijski broj aparata

 

Redni broj sertifikata

 

Dokaz o vlasništvu (da/ne)

 

 

 

2. Priređivač igre na sreću

Podaci

Naziv

 

Ulica i broj

 

Mesto i opština

 

Telefon i telefaks

 

PIB

 

Matični broj

 

Šifra delatnosti

 

 

 

3. Objekat u kome se nalazi aparat

Podaci

Naziv

 

Ulica i broj

 

Mesto i opština

 

Telefon i telefaks

 

 

 

4. Ovlašćeni servis

Podaci

Naziv

 

Ulica i broj

 

Mesto i opština

 

Telefon i telefaks

 

PIB

 

Matični broj

 

Šifra delatnosti

 

 

 

5. Organizaciona jedinica Poreske uprave

Podaci

Naziv

 

Ulica i broj

 

Mesto i opština

 

Telefon i telefaks

 

 

2. TEHNIČKI PREGLED

1. Razlog za obavljanje tehničkog pregleda

Indeks razloga

1) Prvi pregled
2) Redovni godišnji pregled
3) Ponovno stavljanje u upotrebu
4) Vanredni pregled
5) Pregled posle popravke

 

 

 

2. Redosled događaja

Datum

Prijem zahteva

 

Prijem aparata

 

Početak tehničkog pregleda

 

Kraj tehničkog pregleda

 

Predaja aparata

 

Izrada zapisnika

 

 

 

3. Stanje brojčanika (samo za automate)

Podaci

Ulazni brojčanik pre tehničkog pregleda

 

Ulazni brojčanik posle tehničkog pregleda

 

Izlazni brojčanik pre tehničkog pregleda

 

Izlazni brojčanik posle tehničkog pregleda

 

 

 

4. Stanje plombi (samo za automate)

Podaci

Kod servisne plombe

 

Kod programske plombe

 

Kod fiskalne plombe

 

 

 

5. Tehnička i funkcionalna ispravnost

Podaci

Identičnost sastavnih delova (da/ne)

 

 

Opis eventualne razlike sastavnih delova

 

 

Identičnost veza (da/ne)

 

 

Opis eventualne razlike veza

 

 

Funkcionalna ispravnost (da/ne)

 

 

Opis eventualne funkcionalne

neispravnosti

 

 

 

 

6. Specifikacija u slučaju popravke

Objašnjenje

 

Spisak prijavljenih neispravnosti

 

 

 

Spisak detektovanih neispravnosti

 

 

 

Specifikacija izvršenih radova

 

 

 

 

7. Potvrda

Podaci

Tehnička i funkcionalna ispravnost aparata (da/ne)

 

 

Ime i prezime, potpis i pečat ovlašćenog servisera

 

 

 

Ime i prezime, potpis i pečat podnosioca zahteva

 

 

 

Obrazac SKA

SERVISNA KNJIŽICA APARATA ZA IGRE NA SREĆU

1. OPŠTI PODACI

1. Aparat

Podaci

Identifikacioni broj aparata sa nalepnice

 

Proizvođač

 

Vrsta (automat ili sto za igre na sreću)

 

Tip

 

Mesec i godina proizvodnje

 

Serijski broj aparata

 

Redni broj sertifikata

 

Dokaz o vlasništvu (da/ne)

 

 

 

2. Priređivač igre na sreću

Podaci

Naziv

 

Ulica i broj

 

Mesto i opština

 

Telefon i telefaks

 

PIB

 

Matični broj

 

Šifra delatnosti

 

 

 

3. Objekat u kome se nalazi aparat

Podaci

Naziv

 

Ulica i broj

 

Mesto i opština

 

Telefon i telefaks

 

 

 

4. Ovlašćeni servis

Podaci

Naziv

 

Ulica i broj

 

Mesto i opština

 

Telefon i telefaks

 

PIB

 

Matični broj

 

Šifra delatnosti

 

 

 

5. Organizaciona jedinica Poreske uprave

Podaci

Naziv

 

Ulica i broj

 

Mesto i opština

 

Telefon i telefaks

 

 

2. TEHNIČKI PREGLED

1. Razlog za obavljanje tehničkog pregleda

Indeks razloga

1) Prvi pregled
2) Redovni godišnji pregled
3) Ponovno stavljanje u upotrebu
4) Vanredni pregled
5) Pregled posle popravke

 

 

 

2. Redosled događaja

Datum

Prijem zahteva

 

Prijem aparata

 

Početak tehničkog pregleda

 

Kraj tehničkog pregleda

 

Predaja aparata

 

Izrada zapisnika

 

 

 

3. Stanje brojčanika (samo za automate)

Podaci

Ulazni brojčanik pre tehničkog pregleda

 

Ulazni brojčanik posle tehničkog pregleda

 

Izlazni brojčanik pre tehničkog pregleda

 

Izlazni brojčanik posle tehničkog pregleda

 

 

 

4. Stanje plombi (samo za automate)

Podaci

Kod servisne plombe

 

Kod programske plombe

 

Kod fiskalne plombe

 

 

 

5. Tehnička i funkcionalna ispravnost

Podaci

Identičnost sastavnih delova (da/ne)

 

 

Opis eventualne razlike sastavnih delova

 

 

Identičnost veza (da/ne)

 

 

Opis eventualne razlike veza

 

 

Funkcionalna ispravnost (da/ne)

 

 

Opis eventualne funkcionalne neispravnosti

 

 

 

 

6. Specifikacija u slučaju popravke

Objašnjenje

 

Spisak prijavljenih neispravnosti

 

 

 

Spisak detektovanih neispravnosti

 

 

 

Specifikacija izvršenih radova

 

 

 

 

7. Potvrda

Podaci

Tehnička i funkcionalna ispravnost aparata (da/ne)

 

 

Ime i prezime, potpis i pečat ovlašćenog servisera

 

 

 

Ime i prezime, potpis i pečat podnosioca zahteva

 

 

 

3. POPRAVKA ILI ZAMENA BROJČANIKA
(SAMO ZA AUTOMATE)

1. Redosled događaja

Datum

Prijem zahteva

 

Prijem aparata

 

Početak popravke ili zamene

 

Kraj popravke ili zamene

 

Predaja aparata

 

Izrada zapisnika

 

 

 

2. Stanje brojčanika (samo za automate)

Podaci

Ulazni brojčanik pre popravke ili zamene

 

Ulazni brojčanik posle popravke ili zamene

 

Izlazni brojčanik pre popravke ili zamene

 

Izlazni brojčanik posle popravke ili zamene

 

 

 

3. Stanje plombi (samo za automate)

Podaci

 

Kod servisne plombe

 

 

 

Kod programske plombe

 

 

 

Kod fiskalne plombe pre popravke

 

 

 

Kod fiskalne plombe posle popravke

 

 

 

 

4. Potvrda

Podaci

 

Ime i prezime, potpis i pečat ovlašćenog servisera

 

 

 

Ime i prezime, potpis i pečat ovlašćenog radnika Poreske uprave

 

 

 

4. ZAMENA PROGRAMSKE MEMORIJE
(SAMO ZA AUTOMATE)

1. Redosled događaja

Datum

Prijem zahteva

 

Prijem aparata

 

Početak zamene

 

Kraj zamene

 

Predaja aparata

 

Izrada zapisnika

 

 

 

2. Stanje brojčanika (samo za automate)

Podaci

Ulazni brojčanik pre zamene

 

Ulazni brojčanik posle zamene

 

Izlazni brojčanik pre zamene

 

Izlazni brojčanik posle zamene

 

 

 

3. Stanje plombi (samo za automate)

Podaci

 

Kod servisne plombe

 

 

 

Kod programske plombe pre zamene

 

 

 

Kod programske plombe posle zamene

 

 

 

Kod fiskalne plombe

 

 

 

 

4. Verzija programa

Podaci

 

Verzija programa pre zamene

 

 

Verzija programa posle zamene

 

 

 

5. Potvrda

Podaci

 

Ime i prezime, potpis i pečat ovlašćenog servisera

 

 

 

Ime i prezime, potpis i pečat ovlašćenog radnika Zavoda za mere i dragocene metale