PRAVILNIK
O NORMATIVU DRUŠTVENE ISHRANE DECE U USTANOVAMA ZA DECU

("Sl. glasnik RS", br. 50/94)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se normativ društvene ishrane dece u ustanovama za decu, način vođenja evidencije o primeni normativa ishrane i sadržaj obrazaca E-1 - Jelovnik, E-2 - Vrste i neto količine utrošenih namirnica za ishranu dece po obrocima i E-3 - Vrste i neto količina utrošenih namirnica za ishranu dece za jedan dan, nedelju i mesec dana o primeni normativa ishrane.

Član 2

Normativ društvene ishrane i obrasci iz člana 1 ovog pravilnika odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

NORMATIV DRUŠTVENE ISHRANE DECE U USTANOVAMA ZA DECU

Bitan preduslov za pravilan rast, razvoj, očuvanje i unapređenje zdravlja, sprečavanje bolesti i podizanje biološkog potencijala, neophodan za obezbeđenje kontinuiranog procesa formiranja zdravog čoveka je pravilna ishrana.

Stručno organizovanje i pružanje pravilne ishrane predstavlja značajan zadatak i važan vid dečje zaštite.

Da bi se to obezbedilo neophodna je primena odgovarajućih normativa.

I NORMATIVI ISHRANE DECE U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA

Normativi ishrane dece u uslovima kolektivnog smeštaja u predškolskim ustanovama čine osnov pravilnog planiranja, organizovanja i kontrole ishrane. Oni omogućuju obezbeđenje adekvatnih nutritivnih potreba uz poštovanje principa pravilne ishrane, izbegavanje grešaka u ishrani sticanju pozitivnih higijenskih navika i predstavljaju uticajan korektor postojećih kvalitativnih i kvantitativnih deficita i suficita dečje ishrane u porodici, posebno u vanrednim situacijama u društvu.

Normativi ishrane dece u predškolskim ustanovama određuju se na osnovu sledećih elemenata:

- da u predškolskoj ustanovi borave deca od 1-7 godina (do 10 godina) starosti;

- da su deca prema uzrastu i svojim psihofizičkim karakteristikama grupisana u uzrasne grupe za koje je posebno određen ritam života i rada, a u skladu sa tim i ishrana (za svaku uzrasnu grupu posebno),

- da je dužina boravka dece u predškolskoj ustanovi do 11 časova dnevno, što podrazumeva obezbeđivanje četiri obroka (doručak, prepodnevnu užinu, ručak i popodnevnu užinu) sa pravilnim vremenskim razmakom i pravilnim procentualnim učešćem;

- da se potrebe za energetskom vrednošću obroka i potrebe za hranljivim i zaštitnim materijama za određeni uzrast i određeno vreme boravka u predškolskoj ustanovi formiraju na osnovu fizioloških zahteva dečijeg organizma uzrasta od 1-2 godine, 2-3 godine, 3-5 godina, 5-7 godina i 7-10 godina, uvećanih do postizanja "zaštitnog nivoa unosa", a u cilju pokrivanja individualnih varijacija unutar grupe;

- da se prehrambene potrebe dece, koja borave u predškolskoj ustanovi, određuju na bazi zadovoljenja 75% dnevnih ukupnih energetskih potreba i zadovoljenja 90% dnevnih potreba u animalnim proteinima, mineralima i vitaminima (za desetočasovni boravak, odnosno adekvatno zadovoljenje potreba zavisno od dužine boravka);

- poštovanja principa pravilne ishrane, a koji se iskazuje kroz konkretne vrednosti u okviru Normativa.

Fiziološke norme ishrane dece predškolskog uzrasta

Fiziološke norme ishrane dece predškolskog uzrasta obuhvataju norme koje zadovoljavaju energetske potrebe i potrebe u hranljivim i zaštitnim sastojcima pružene kroz ukupni dnevni obrok.

1. Energetske potrebe

Energetske potrebe deteta su određene energetskom potrošnjom tj. količinom energije koja se utroši za potrebe bazalnog metabolizma, fizičku aktivnost, specifično dinamičko dejstvo hrane i rasta.

Vrednosti date (u KCal/kilogramu telesne mase ili KJ/kg.t.m.) za određene uzrasne grupe odnose se na količinu energije koja pokriva energetsku potrošnju vezanu za bazalni metabolizam, fizičku aktivnost i specifično dinamičko dejstvo hrane, dok se količina energije koja se utroši za potrebe rasta, s obzirom na relativno nisku vrednost, posebno ne iskazuje. Ona ima značaj pri planiranju ishrane dece u određenim situacijama (oporavak od bolesti ili kada se želi da postigne prirast u težini ili visini).

Energetske dnevne potrebe dece predškolskog uzrasta obračunate u odnosu na uzrast i telesnu masu su:


Uzrast

Medijana telesne mase (kg)

Energetske potrebe po kg / t.m.

 

Dnevne energetske potrebe

KCal/kg

 

KJ/kg

 

KCal/dan

 

 

KJ / dan

 


1

2

 

3

 

4

 

 

 

5

 

 

6

 


1-2

11,0

 

 105

 

439

 

 

 

1.200

 

 

5.020

 

2-3

13,5

 

 100

 

418

 

 

 

1.300

 

 

5.439

 

3-5

16,5

 

  95

 

397

 

 

 

1.600

 

 

6.694

 

5-7

20,5

                 90M 85Ž              377M  356Ž

1900M  1800Ž

7950M  7531M

7-10

27

                 78M 67Ž              326M  280Ž

  2100M  1800Ž

8786M  7531Ž


M - dečaci
Ž - devojčice

2. Potrebe u belančevinama

Dnevne fiziološke potrebe u belančevinama, izražene kroz potrebu u ukupnom azotu i esencijalnim aminokiselinama, predstavljaju optimalnu količinu belančevina koje obezbeđuju pozitivan azotni bilans u metaboličkim procesima i obezbeđuju adekvatnu količinu esencijalnih aminokiselina u fazi intenzivnog stvaranja novih tkiva pri rastu i razvoju i diferencijaciji bioloških funkcija dečjeg organizma.

Za razne uzrasne grupe, dnevne potrebe u belančevinama se izračunavaju zavisno od biološke vrednosti belančevina koje se koriste u ishrani i izražavaju u gramima po kilogramima telesne mase. Kod unošenja belančevina neto proteinskog iskorišćavanja dnevne fiziološke potrebe date su kroz vrednosti koje se definišu kao "sigurnosni dnevni unos", a zadovoljavaju potrebe svake jedinke unutar grupe. Kod unošenja belančevina nižeg proteinskog iskorišćenja, dnevne potrebe se dobijaju množenjem "sigurnosnog dnevnog unosa" i odgovarajućeg koeficijenta zavisno od vrednosti belančevina i izražavaju u gramima po kilogramu telesne mase odgovarajuće uzrasne grupe. Za ishranu dece našeg podneblja, s obzirom na deficitarnost u belančevinama životinjskog porekla, da bi se zadovoljio zahtev u belančevinama neophodno je pri određivanju ukupnih dnevnih potreba "sigurnosni dnevni unos" pomnožiti sa koeficijentom 1,8 do 1,5 (što se obezbeđuje unosom belančevina NPU (48-62). Postizanjem optimalnog odnosa životinjskih prema biljnim belančevinama od 2:1 (minimalno 1:1) uz zadovoljenje ukupnih dnevnih količina postiže se i zadovoljenje unosa devet esencijalnih aminokiselina.

Dnevne potrebe u belančevinama su:


Uzrast

Medijana telesne mase (kg)

Dnevne potrebe u belančevinama gr / kg t. m.

SDU*

SDU x 1,5

SDU x 1,8


1

2

3

4

5


1-2

11,0

1,2

1,8

2,16

2-3

13,5

1,15

1,73

2,07

3-5

16.5

1,10

1,65

1,98

5-7

20,5

1,00

1,50

1,80

7-10

27

1,00

1,50

1,80


SDU*
Sigurni dnevni unos (belančevina NPU=100)

3. Potrebe u ugljenim hidratima

Ugljeni hidrati, mada ne pripadaju grupi esencijalnih nutrienata, kao osnovni energetski izvor i uslov pravilnog odvijanja metabolizma belančevina i masti, predstavljaju materije za koje postoje dnevne fiziološke potrebe koje se zadovoljavaju unosom adekvatnih namirnica u pravilnom procentualnom odnosu (a što se iskazuje na konkretnim primerima, zavisno od grupacije dece, u Normativima ishrane).

4. Potrebe u mastima

Fiziološke potrebe u mastima, kao izvoru energije, nosiocima esencijalnih masnih kiselina i liposolubilnih vitamina, podrazumevaju zadovoljenje (kvalitativno i kvantitativno) ukupnih energetskih potreba određene uzrasne grupe učešćem masti u procentualnom odnosu (do 30%), unos i biljnih i životinjskih masti u određenom međuodnosu (1:1 ili najviše 1:2) sa učešćem polunezasićenih masnih kiselina sa 5% i zasićenih masnih kiselina do 10% u ukupnom energetskom unosu i ograničenje unosa holesterola do najviše 300 mg dnevno.

5. Potrebe u vitaminima i mineralnim materijama

Potrebe u vitaminima (fiziološke norme) po uzrasnim grupama tj. godinama starosti su:


UZRAST

VITAMINI


A

D

E

C

B1

B2

Nijacin

B6

Folacin

B12

mg RE

(mgr)

(TE)

mg

mg

mg

mg NE

mg

mg

mg


1-2

400

10

5

45

0,7

0,8

9

0,9

100

2,0

2-3

400

10

5

45

0,7

0,8

9

0,9

100

2,0

3-5

500

10

6

45

0,9

1

11

1,3

200

2,5

5-7

500

10

6

45

0,9

1

11

1,3

200

2,5

7-10

700

10

7

45

1,2

1,4

16

1,6

300

3,0


 (RE - retinol ekvivalent = 1 mg retionala = 6 mg karotina
TE - tokoferol ekvivalent = 1 TE = 1 mg alfa tokoferola)
NE - niacinekvivalent = 1 mg niacina = 60 mg triptofana

Potrebe u mineralnim materijama po uzrasnim grupama su:


UZRAST

MINERALNE MATERIJE (mg)


Ca

P

Mg

Fe

Zn

Cu

Na

k

J (mg)


1-2

800

800

150

15

10

1,0-2,0

325
-975

550
-1650

70

2-3

800

800

150

15

10

1,0-2,0

325
-975

550
-1650

70

3-5

800

800

200

10

10

1,0-2,0

450
-1350

775
-2325

90

5-7

800

800

200

10

10

1,0-2,0

450
-1350

775
-2325

90

7-10

800

800

250

10

10

2,0-2,5

600
-1800

1000
-3000

120


Ishrana dece predškolskog uzrasta u predškolskim ustanovama

1. Energetska vrednost obroka i udeo hranljivih sastojaka u dnevnim obrocima dece predškolskog uzrasta u predškolskim ustanovama

Energetska vrednost obroka (ukupnog) pri desetočasovnom boravku dece u predškolskoj ustanovi treba da obezbedi 75% ukupnih dnevnih energetskih potreba. U slučaju organizovanog kraćeg boravka grupe dece, energetska vrednost dece obračunava se na osnovu dužine boravka, odnosno adekvatnog broja obroka.

Udeo hranljivih sastojaka, izražen u procentima u odnosu na energetsku vrednost obroka iznosi:

- za belančevine 10%

- za ugljene hidrate 60%

- za masti 30%

Dozvoljena odstupanja od preporučenih normi su za belančevine +10%, ugljene hidrate i masti 5% računato na količine hranljivih materija izražene u gramima.

Ishranom dece u predškolskoj ustanovi obezbeđuje se za desetočasovni boravak 75% dnevnih energetskih potreba i 90% potreba u životinjskim belančevinama, vitaminima i mineralnim materijama, i to:

a) Energetska vrednost obroka po uzrasnim grupama je:


Uzrast

 

 

Energetska vrednost obroka u predšk. ustan.

 

K Cal

 

 

 

MJ

 


1-2

 

900

 

 

 

3,8

 

2-3

 

975

 

 

 

4

 

3-5

 

1200

 

 

 

5

 

 

M

 

Ž

 

M

 

Ž

5-7

1425

 

1350

 

5,9

 

5,6

7-10

1575

 

1350

 

6,6

 

5,6


M - dečaci
Ž - devojčice

b) Zastupljenost belančevina (u KCal, KJ i gramima) pri udelu od 10% u odnosu na energetsku vrednost obroka je:


Uzrast

 

Udeo belančevina 10%


KCal

 

 

KJ

 

 

g

 


1-2

 

90

 

 

376

 

 

22

 

2-3

 

97

 

 

405

 

 

24

 

3-5

 

120

 

 

502

 

 

29

 

 

M

 

Ž

M

 

Ž

M

 

Ž

5-7

142

 

135

596

 

564

35

 

33

 

M

 

Ž

M

 

Ž

M

 

Ž

7-10

157

 

135

658

 

564

38

 

33


M - dečaci
Ž - devojčice
1 g belančevina = 4,1 KCal

v) Zastupljenost ugljenih hidrata u obrocima (u KCal i gramima) pri udelu od 60% u odnosu na energetsku vrednost obroka je:


Uzrast

 

 

Udeo ugljenih hidrata 60%


KCal

 

 

KJ

 

 

g

 


1-2

 

540

 

 

2257

 

 

132

 

2-3

 

585

 

 

2445

 

 

143

 

3-5

 

720

 

 

3009

 

 

176

 

 

M

 

Ž

M

 

Ž

M

 

Ž

5-7

855

 

810

3574

 

3386

209

 

198

 

M

 

Ž

M

 

Ž

M

 

Ž

7-10

945

 

810

3950

 

3386

230

 

198


M - dečaci
Ž - devojčice
1 g ugljenih hidrata = 4,1 KCal

g) Zastupljenost masti u obrocima (u KCal KJ, gramima) pri udelu od 30% u odnosu na energetsku vrednost obroka je:


Uzrast

 

 

 

Udeo masti 30%

 

 

 


KCal

 

KJ

 

 

g

 


1-2

 

270

 

1129

 

 

29

 

2-3

 

293

 

1225

 

 

32

 

3-5

 

360

 

1500

 

 

39

 

 

M

Ž

M

 

Ž

M

 

Ž

5-7

428

405

1789

 

1693

46

 

44

 

M

Ž

M

 

Ž

M

 

Ž

7-10

473

405

1977

 

1693

51

 

44


1 g masti = 9,3 KCal

Da bi se postigao zadovoljavajući odnos biljnih i životinjskih belančevina treba se pridržavati odnosa 1:2. Takođe, obrocima u predškolskoj ustanovi treba zadovoljiti 90% ukupnih dnevnih potreba u životinjskim belančevinama.

d) Zastupljenost biljnih i životinjskih belančevina izraženo u gramima u ukupnom dnevnom obroku i u obrocima je:


UZRAST

 

Dnevne potrebe
bilj. bel. u g

Dnevne potrebe
živ. be. u g

Količine bilj. bel.
u obrocima u predš.
ustanovi u g

Količine bilj. živ. bel. u obrocima u pred. ustanovi u g


1-2

 

   9,6

 

 

  19,4

 

 

4,5
4,8
5,6

 

17,5

 

2-3

 

  10,7

 

 

  21,3

 

 

 

19,2

 

3-5

 

13

 

 

26

 

 

 

23,4

 

 

M

 

Ž

M

 

Ž

M

 

Ž

M

 

Ž

5-7

15,4

 

14,7

30,6

 

29,3

7,5

 

6,6

27,5

 

26,4

 

M

 

Ž

M

 

Ž

M

 

Ž

M

 

Ž

7-10

17

 

14,7

34

 

29,3

7,4

 

6,6

30,6

 

26,4


Zadovoljavajući odnos biljnih i životinjskih masti postiže se ukoliko biljne masti čine 1/3, a poželjno 1/2 ukupnih masti.

đ) Zastupljenost biljnih i životinjskih masti (u gramima) u ukupnom dnevnom obroku i u obrocima pri odnosu 1:2 je:


UZRAST

Dnevne potrebe
bilj. masti u g

Dnevne potrebe
živ. mast u g

Količine bilj. masti
u obroci u predš.
ustanovi u g

Količine živ. masti
u obrocima u pred.
ustanovi u g


1-2

 

13

 

 

26

 

 

 9,7

 

 

19,3

 

2-3

 

14

 

 

28

 

 

10,7

 

 

21,3

 

3-5

 

17,4

 

 

34,6

 

 

13

 

 

26

 

 

M

 

Ž

M

 

Ž

M

 

Ž

M

 

Ž

5-7

20,4

 

19,4

40,6

 

38,6

15,4

 

14,7

30,6

 

29,3

 

M

 

Ž

M

 

Ž

M

 

Ž

M

 

Ž

7-10

22,7

 

19,4

45,3

 

38,6

17

 

14,5

34

 

29


ž) Zastupljenost biljnih i životinjskih masti (u gramima) u ukupnom dnevnom obroku i u obrocima pri odnosu 1:1 je:


UZRAST

Dnevne potrebe bilj.
masti u g

Dnevne potrebe živ.
mast u g

Količine bilj. masti
u obrocima u predš.
ustanovi u g

Količine živ. masti u obrocima u pred. ustanovi u g


1-2

 

19,5

 

 

19,5

 

 

14,5

 

 

14,5

 

2-3

 

21

 

 

21

 

 

16

 

 

16

 

3-5

 

26

 

 

26

 

 

19,5

 

 

19,5

 

 

M

 

Ž

M

 

Ž

M

 

Ž

M

 

Ž

5-7

30,5

 

29

30,5

 

29

23

 

22

23

 

22

 

M

 

Ž

M

 

Ž

M

 

Ž

M

 

Ž

7-11

34

 

29

34

 

29

25,5

 

22

25,5

 

22


2. Zastupljenost vitamina i mineralnih materija u obrocima dece u predškolskim ustanovama

Količine vitamina i mineralnih materija koje se obezbeđuju ishranom dece kroz obroke u predškolskoj ustanovi određuju se na osnovu:

- fizioloških potreba za ukupnom dnevnom količinom vitamina i mineralnih materija.

- zahteva da se 90 % ukupnih dnevnih potreba zadovolji u predškolskoj ustanovi,

- faktora korekcije za pojedine vitamine B-grupe (B1, B2, niacin) i C s obzirom da se pri obradi namirnica pri pripremi obroka izvesna količina vitamina gubi.

Ukoliko se od ukupnih potreba za vitaminima za pojedine uzrasne grupe obračuna 90% dobijaju se količine koje iznose:


UZRAST

VITAMINI

 

 

 


A

D

E

C

B1

B2

Nicacin

B6

Folacin

B12

mg PE

mg

TE

mg

mg

mg

NE

mg

mg

mg


1-2

360

9,0

4,5

40,5

0,63

0,72

8,1

0,81

90

1,8

2-3

360

9,0

4,5

40,5

0,63

0,72

8,1

0,81

90

1,8

3-5

450

9,0

5,4

40,5

0,81

0,9

9,9

1,17

180

2,25

5-7

450

9,0

5,4

40,5

0,81

0,9

9,9

1,17

180

2,25

7-10

630

9,0

6,3

40,5

1,08

1,26

14,4

1,44

270

2,70


Dnevnim preporukama količina vitamina iz tabele treba pri planiranju ishrane za vitamin B1 dodati 25%, za vitamin B2 - 20%, za niacin 20% i za vitamin C 50%.

Ukoliko se od ukupnih dnevnih potreba za mineralnim materijama obračuna 90% dobiju se sledeće količine:


UZRAST

MINERALNE MATERIJE (mg)


Ca

P

Mg

Fe

Zn

Cu

Na

K

J/mg


1-2

720

720

135

13,5

9

0,9-1,8

292,5-877,5

495-1485

63

2-3

720

720

135

13,5

9

0,9-1,8

292,5-877,5

495-1485

63

3-5

720

720

180

9

9

0,9-1,8

405-1215

697-2092

81

5-7

720

720

180

9

9

0,9-1,8

405-1215

697-2092

81

7-10

720

720

225

9

9

1,8-1,25

540-1620

900-2700

81


3. Struktura dnevne ishrane dece u predškolskim ustanovama

Dnevna ishrana dece u predškolskim ustanovama usklađena sa osnovnim principima pravilne ishrane dece određenog uzrasta, podrazumeva raspodelu ukupnih kalorija (J) koje su predviđene obrocima u predškolskoj ustanovi na 4 obroka u određenom procentnom odnosu, raspored hranljivih materija po obrocima u određenom procentnom odnosu, ravnomeran raspored obroka, zastupljenost namirnica iz svih sedam grupa, sa određenim kalorijskim udelom tj. međusobnim kvantitativnim odnosima.

Zastupljeni obroci su doručak koji se servira od 7-7,30 časova, prepodnevna užina koja se servira u 10 časova, ručak koji se servira od 12,30-13 časova i popodnevna užina u 15,30 časova.

U prelaznom periodu dozvoljeno je usklađivanje vremena serviranja obroka i režima rada predškolske ustanove.

Procentualni udeo pojedinih obroka u odnosu na ukupan dnevni obrok iznosi:

- doručak

25% dnevnih energetskih potreba,

- užina

10% dnevnih energetskih potreba,

- ručak

30% dnevnih energetskih potreba.

- užina

10% dnevnih energetskih potreba,

 

Ukupno:

75% dnevnih energetskih potreba


Energetska vrednost pojedinih obroka po uzrasnim grupama je:


Uzrast

 

Doručak
25%

Užina
10%

Ručak
30%

Užina
10%

   

 

 

KCal

KJ

KCal

KJ

KCal

KJ

KCal

KJ


1-2

 

300

1255

120

502

360

1505

120

502

2-3

 

325

1356

130

543

390

1603

130

543

3-5

 

400

1672

160

669

480

2006

160

669

5-7

M

475

1986

190

794

570

2383

190

794

 

Ž

450

1881

180

752

540

2257

180

752

7-10

M

525

2195

210

878

630

2633

210

878

 

Ž

450

1881

180

752

540

2257

180

752


U sastav dnevnog obroka ulaze sledeće grupe namirnica:

I grupa

-

žitarice, brašno, hleb, pecivo, pirinač,

II grupa

-

meso, riba, jaja i prerađevine od mesa,

III grupa

-

mleko i mlečni proizvodi (bez maslaca),

IV grupa

-

masti (biljne i životinjska, maslac, ulje, margarin),

V grupa

-

povrće

VI grupa

-

voće

VIII grupa

-

šećer i šećerni koncentrati (med, džem).

Pravilnom kombinacijom namirnica i zastupljenosti svih grupa sa određenim procentualnim učešćem postiže se zadovoljenje zahteva u hranljivim i zaštitnim materijama i energetskoj vrednosti obroka.

Udeo svake grupe namirnica, izvršen u procentima u odnosu na energetsku vrednost obroka i starosnu grupu iznosi:


Uzrast

E vrednost
dnevnog
obroka

75% vred.
dnevnog
obroka

Grupe namirnica u %

     

 

(MJ)

(MJ)

 

I

II

III

IV

V

VI

VII


1-2

5

 

3,8

14

14

25

14

13

10

10

2-3

5,4

 

4

30

10

20

10

10

10

10

3-5

6,7

 

5

30

10

20

10

10

10

10

5-7   M

Ž

M

Ž

 

 

 

 

 

 

 

  7,9

5,9

5,9

5,6

30

10

20

10

10

10

10

  M

M

 

 

 

 

 

 

 

7-10 8,8

7,5

6,6

5,6

30

10

20

10

10

10

10


Planiranje ishrane, obavlja se za svaku sezonu u godini (proleće, leto, jesen i zima) i svaki mesec u sezoni. Planiranje ishrane podrazumeva izradu prehrambenih potreba po jednom detetu, jednoj uzrasnoj grupi (za svaku grupu posebno) i za svaki dan jednog meseca izradu jelovnika (po obrocima) koji na osnovu svog hemijskog sastava zadovoljavaju principe pravilne ishrane dečjeg organizma i u skladu su sa Normativima ishrane dece u predškolskim ustanovama.

Pri planiranju ishrane uzimaju se u obzir sledeći elementi:

- uzrasna grupa za koju se planira ishrana,

- broj dece određene uzrasne grupe,

- dužina boravka u predškolskoj ustanovi,

- dnevne energetske potrebe dece određene uzrasne grupe i 75% dnevnih potreba za desetočasovni boravak (odnosno adekvatno zadovoljenje potreba zavisno od dužine boravka),

- dnevne potrebe u belančevinama (ukupnim, biljnim i životinjskim) ugljenim hidratima i mastima (ukupnim, biljnim i životinjskim), vitaminima i mineralnim materijama i zastupljenost u obrocima u predškolskoj ustanovi u skladu sa Normativima,

- broj dnevnih obroka (zavisno od dužine boravka dece u predškolskoj ustanovi) i procentualna zastupljenost u odnosu na ukupni dnevni obrok,

- potrebe za pojedinim grupama namirnica koje svojom procentualnom zastupljenošću zadovoljavaju zahteve Normativa,

- sezonska zastupljenost namirnica koje svojim sastavom i biološkom vrednošću zadovoljavaju zahteve.

Praćenje ishrane se vrši analizom pokazatelja zadovoljenja zahteva koji se postavljaju Normativima ishrane dece predškolskog uzrasta u predškolskim ustanovama.

Podaci o ishrani dece prikupljaju se iz evidencionih lista i na osnovu rezultata laboratorijske kontrole pojedinačnih obroka.

Laboratorijska kontrola obroka podrazumeva:

- uzimanje uzoraka obroka (doručak, užina, ručak, užina) slučajnim uzorkovanjem i to u svakoj sezoni po pet dana (4 dnevna obroka x 5 dana x 4 sezone);

- hemijsku analizu dnevnog obroka i određivanje energetske vrednosti i sadržaja belančevina, ugljenih hidrata i masti (izraženo u KCal KJ, gramima i procentualnoj zastupljenosti) i vitamina i mineralnih materija (izraženo u adekvatnim jedinicama);

- kontrolu mikrobiološke ispravnosti gotovih jela - obroka, a u skladu sa važećim Pravilnikom o uslovima u pogledu mikrobiološke ispravnosti kojima moraju odgovarati životne namirnice u prometu.

Na osnovu podataka iz evidencionih lista i laboratorijskih analiza obroka izrađuju se analize ishrane dece predškolskog uzrasta u predškolskim ustanovama.

II NORMATIV ISHRANE DECE U DEČJIM ODMARALIŠTIMA

Osnovni principi pravilne ishrane dece koji moraju da se poštuju pri planiranju ishrane dece koja borave u kolektivu, a u cilju zadovoljenja svih fizioloških zahteva, moraju da se ispoštuju i pri organizovanju ishrane dece koja borave u ustanovama za odmor i rekreaciju u određenom vremenskom periodu. To podrazumeva zadovoljenje energetskih potreba celodnevnim obrokom, optimalni unos belančevina, ugljenih hidrata, masti, vitamina i mineralnih materija (uz pravilan njihov međuodnos), zastupljenost namirnica iz svih sedam grupa u određenom odnosu, pravilan ritam uzimanja obroka i zadovoljavajuću količinu obroka.

S obzirom da u dečjim odmaralištima borave deca do 15 godina starosti, da im se obezbeđuje celodnevna ishrana kroz 5 obroka sa razmakom od 3 časa, a uzimajući u obzir psihofizičke karakteristike dece tog uzrasta i zastupljene aktivnosti (ritam života), pri planiranju ishrane primenjuju se sledeće norme:

1. Energetska vrednost dnevnog obroka i zastupljena količina belančevina, ugljenih hidrata i masti u dnevnom obroku

Energetska vrednost ukupnog dnevnog obroka, kao i količina belančevina, ugljenih hidrata i masti koje se unose celodnevnim obrokom obračunavaju se na osnovu, fizioloških zahteva i predstavljaju fiziološki standard ove populacione kategorije.

Energetska vrednost obroka po uzrasnim grupama je:


Uzrast

 

Energetska vrednost dnevnog obroka


 

 

K Cal

KJ


1-2

 

1200

5020

2-3

 

1300

5439

3-5

 

1600

6694

5-7

M

1900

7950

 

Ž

1800

7531

7-10

M

2100

8786

 

Ž

1800

7531

10-12

M

2200

9205

 

Ž

1950

8159

12-15

M

2400

10042

 

Ž

2100

8786


M - dečaci
Ž - devojčice

Pri određivanju količine belančevina koje treba uneti celodnevnim obrokom u obzir se uzimaju godine starosti (uzrast dece), telesna masa određene uzrasne kategorije, kao i preporuke da belančevine svojom energetskom vrednošću učestvuju sa 10% od ukupne energetske vrednosti obroka.

Obračunato kao 10% učešća u energetskoj vrednosti obroka, a pri odnosu biljnih prema životinjskim belančevinama 1:2, preporučene količine belančevina su:


Uzrast

Ukupne belančevine

Biljne bel.

Životinjske bel.


K Cal

KJ

g

   g

   g


1-2

 

120

502

29

 9,6

19,4

2-3

 

130

543

32

10,7

21,3

3-5

 

160

669

39

13

26

5-7

M

190

794

46

15,4

30,6

 

Ž

180

752

44

14,7

29,3

7-10

M

210

878

51

17

34

 

Ž

180

752

44

14,7

29,3

10-12

M

220

920

54

18

36

 

Ž

195

815

48

16

32

12-15

M

240

1004

58

19,4

38,6

 

Ž

210

878

51

17

34


Dozvoljeno odstupanje od preporučenih količina su do + 10% izraženo na količine obračunate, u gramima (odnosno KCal i KJ).

Količine ugljenih hidrata koje treba obezbediti celodnevnim obrokom po uzrasnim grupama određuju se po principu učešća ugljenih hidrata sa 60% od ukupne energetske vrednosti obroka, što izraženo u KCal i gramima iznosi:


Uzrast

Ugljeni hidrati

 


KCal

KJ

g


1-2

 

720

3009

176

2-3

 

780

3260

190

3-5

 

960

4012

234

5-7

M

1140

4765

278

 

Ž

1080

4514

263

7-10

M

1260

5266

307

 

Ž

1080

4514

263

10-12

M

1320

5518

322

 

Ž

1170

4891

285

12-15

M

1440

6019

351

 

Ž

1260

5266

307


Dozvoljeno odstupanje je ±5% na količine obračunate u gramima (odnosno KCal i KJ).

Količine masti koje treba obezbediti celodnevnim obrokom po uzrasnim grupama određuju se po principu učešća masti sa 30% od ukupne energetske vrednosti obroka, što izraženo u KCal i KJ i gramima iznosi:


Uzrast

MASTI

 


KCal

KJ

g


1-2

 

360

1505

39

2-3

 

390

1630

42

3-5

 

480

2006

52

5-7

M

570

2383

61

 

Ž

540

2257

58

7-10

M

630

2633

68

 

Ž

540

2257

58

10-12

M

660

2759

71

 

Ž

585

2445

63

12-15

M

720

3010

77

 

Ž

630

2633

68


Dozvoljeno odstupanje je ±5% na količine obračunate u gramima KCal, KJ).

Odnos biljnih i životinjskih masti u dnevnom obroku treba da bude 1:1 do najviše 1:2 obračunato u gramima po grupama to iznosi:


Uzrast

Odnos 1:1

Odnos 1:2

Biljne masti

Živ. masti

Biljne masti

Živ. masti


g

g

g

g


1-2

 

  19,5

  19,5

13

26

2-3

 

21

21

14

28

3-5

 

26

26

  17,4

  34,6

5-7

M

  30,5

  30,5

  20,4

  40,6

 

Ž

29

29

  19,4

  38,6

7-10

M

34

34

  22,7

  45,3

 

Ž

29

29

  19,4

  38,6

10-12

M

  35,5

  35,5

24

47

 

Ž

  61,5

  61,5

21

42

12-15

M

  38,5

  38,5

26

51

 

Ž

34

34

23

45


2. Količina vitamina i mineralnih materija

Celodnevnim obrokom deci koja borave u dečjim odmaralištima (pri konačnom obračunu u obzir se uzimaju količine vitamina obračunate sa dodatkom na vit. B1 - 25%, B2 - 20%, niacin - 20% i vitamin C - 50%) treba obezbediti sledeće količine vitamina:


UZRAST

VITAMINI


A

D

E

C

B1

B2

Nijacin

B6

Folacin

B12

mg RE

mg

TE

mg

mg

mg

mg

mg

mg

mg


1-2

400

10

5

45

0,7

0,8

9

0,9

100

2,0

2-3

400

10

5

45

0,7

0,8

9

0,9

100

2,0

3-5

500

10

6

45

0,9

1

11

1,3

200

2,5

5-7

500

10

6

45

0,9

1

11

1,3

200

2,5

7-10

700

10

7

45

1,2

1,4

16

1,6

300

3,0

10-12M

1000

10

8

50

1,4

1,6

18

1,8

400

3,0

10-12Ž

800

10

8

50

1,1

1,3

15

1,8

400

3,0

12-15M

1000

10

8

50

1,4

1,6

18

1,8

400

3,0

12-15Ž

800

10

8

50

1,1

1,3

15

1,8

400

3,0


Količine mineralnih materija koje treba obezbediti celodnevnim obrokom su:


UZRAST

MINERALNE MATERIJE (mg)


Ca

P

Mg

Fe

Zn

Cu

Na

K

J/mg


1-2

800

800

150

15

10

1,0-2,0

325-975

550-1650

70

2-3

800

800

150

15

10

1,0-2,0

325-970

550-1650

70

3-5

800

800

200

10

10

1,0-2,0

450-1350

775-2325

90

5-7

800

800

200

10

10

1,0-2,0

450-1350

775-2325

90

7-10

800

800

250

10

10

2,0-2,5

600-1800

1000-3000

120

10-15M

1200

1200

350

18

15

2,0-3,0

900-2700

1525-4575

150

12-15Ž

1200

1200

300

18

15

2,0-3,0

900-2700

1525-4575

150


3. Struktura dnevne ishrane dece koja borave u dečjim odmaralištima

Potrebe u energetskoj vrednosti celodnevnog obroka i potrebe u hranljivim materijama za decu određenog uzrasta raspoređuju se na 5 obroka u sledećem procentnom odnosu:

- doručak

20-25% dnevnih energetskih potreba,

- užina

10-15% dnevnih energetskih potreba,

- ručak

30-35% dnevnih energetskih potreba,

- užina

10% dnevnih energetskih potreba,

- večera

20% dnevnih energetskih potreba.

Obroci se serviraju u vremenu: doručak 8,30 časova, užina 11 časova, ručak 14 časova, užina 16,30 časova, večera 19,30 časova, sa dozvoljenim odstupanjima zavisno od režima rada ustanove.

a) Energetska vrednost pojedinih obroka po uzrasnim grupama je:


Uzrast

 

D
25%

U
10%

R
35%

U
10%


20%

Celodnevni
obrok


1-2

KCal

 300

120

 420

120

 240

1200

 

KJ

1255

502

1757

502

1004

5020

2-3

KCal

 325

130

 455

130

 260

1300

 

KJ

1359

544

1904

544

1088

5439

3-5

KCal

 400

160

 560

160

 320

1600

 

KJ

1674

669

2343

669

1339

6694

5-7 M

KCal

 475

190

 665

190

 380

1900

 

KJ

1988

795

2782

795

1590

7950

5-7 Ž

KCal

450

180

630

180

360

1800

 

KJ

1883

753

2636

753

1506

7531

7-10 M

KCal

525

210

735

210

420

2100

 

KJ

2197

879

3075

879

1756

8786

7-10 Ž

KCal

450

180

630

180

360

1800

 

KJ

1883

753

2636

753

1506

7531

10-12 M

KCal

550

220

770

220

440

2200

 

KJ

2301

920

3222

920

1842

9205

10-12 Ž

KCal

490

195

680

195

390

1950

 

KJ

2050

816

2845

816

1632

8159

12-15 M

KCal

600

240

840

240

480

2400

 

KJ

2510

1004

3515

1004

2009

10042

12-15 Ž

KCal

525

210

735

210

420

2100

 

KJ

2197

879

3075

879

1756

8786


Struktura dnevne ishrane dece koja borave u dečjim odmaralištima određena je na osnovu principa pravilne ishrane dece određene starosti. U skladu sa tim su određene tablice prema sedam uzrasnih grupa. S obzirom da deca u ustanovama ovakvog tipa borave relativno kratko vreme (7-21 dan) a da bi se olakšalo planiranje to se dozvoljavaju izvesna odstupanja, odnosno grupisanje već definisanih uzrasnih grupa. U grupe većeg raspona starosti (1-3 god., 3-5 god., 5-10 god., 10-15 godina), pod uslovom da se pri planiranju ishrane za određenu grupu zadovolje principi pravilne ishrane i vrednosti date u Normativima koji će zadovoljiti zahteve većine dece te grupe.

Pri sastavljanju dnevnih jelovnika kombinuju se namirnice iz svih sedam grupa po principu obavezne zastupljenosti bar jedne namirnice iz svake grupe. Udeo svake grupe namirnica, izražen u procentima iznosi za uzrasnu grupu 1-2 godine starosti 14%, 14%, 25%, 14%, 13%, 10%, 10%, a za ostale uzrasne grupe 30%, 10%, 20%, 10%, 10%, 10%, 10%.

4. Planiranje, praćenje i kontrola ishrane dece do 15 godina starosti koja borave u dečjim odmaralištima

Ishrana se planira na osnovu sledećih elemenata:

- uzrasna grupa,

- broj dece uzrasne grupe,

- zadovoljenje potreba datih u okviru normativa (potreba za energetskom vrednošću obroka hranljivim materijama, vitaminima, mineralnim materijama) sa odgovarajućom procentualnom zastupljenošću i međuodnosima,

- pet obroka dnevno (sa procentualnom zastupljenošću u odnosu na ukupni dnevni obrok),

- potrebe za pojedinim grupama namirnica i njihovom procentualnom zastupljenošću.

Planiranje ishrane se obavlja za period u kome deca borave na odmoru i podrazumeva izradu prehrambenih potreba po detetu jedne uzrasne grupe za jedan dan i izradu jelovnika (po obrocima) za svaki dan posebno.

Praćenje i kontrola ishrane dece i sticanje uvida u kvalitet ishrane postiže se preko obrazaca E1, E2 i E3 i periodičnom laboratorijskom kontrolom.

 

OBRAZAC - E 1

__________________________

 

 

__________________________

 

 

(Naziv ustanove i mesto)

 

___________________________

 

 

(Uzrasna grupa)

 

 

 

JELOVNIK
OD _____ DO ____ 199__. GODINE

Dan i datum

Doručak

Užina

Ručak

Užina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OBRAZAC - E - 2

_________________________

 

 

_________________________

 

_____________________________

(Naziv ustanove i mesto)

 

(Uzrasna grupa)

_________________________

 

_____________________________

(Datum - dan)

 

(Broj dece)

 

VRSTE I NETO KOLIČINE UTROŠENIH NAMIRNICA ZA ISHRANU DECE
(Po obrocima)

DORUČAK

UŽINA I

RUČAK

UŽINA II

VRSTA NAMIRNICA

Grama

VRSTA NAMIRNICA

Grama

VRSTA NAMIRNICA

Grama

VRSTA NAMIRNICA

Grama

Za 1 dete

Za __ dece

Za 1 dete

Za __ dece

Za 1 dete

Za __ dece

Za 1 dete

Za __ dece

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OBRAZAC - E - 3

_________________________

 

 

_________________________

 

______________________________

(Naziv ustanove i mesto)

 

(Uzrasna grupa)

_________________________

 

______________________________

(Datum - period)

 

(Broj dece)

VRSTE I NETO KOLIČINE UTROŠENIH NAMIRNICA ZA ISHRANU DECE
(Za jedan dan, nedelju i mesec dana)

Grupe namirnica

Vrsta namirnica

Jedinica mere

Neto utrošena količina namirnica po:

1 detetu

_____ dece