PRAVILNIKO NORMATIVU DRUŠTVENE ISHRANE DECE U USTANOVAMA ZA DECU("Sl. glasnik RS", br. 50/94) |
Ovim pravilnikom utvrđuje se normativ društvene ishrane dece u ustanovama za decu, način vođenja evidencije o primeni normativa ishrane i sadržaj obrazaca E-1 - Jelovnik, E-2 - Vrste i neto količine utrošenih namirnica za ishranu dece po obrocima i E-3 - Vrste i neto količina utrošenih namirnica za ishranu dece za jedan dan, nedelju i mesec dana o primeni normativa ishrane.
Normativ društvene ishrane i obrasci iz člana 1 ovog pravilnika odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
NORMATIV DRUŠTVENE ISHRANE DECE U USTANOVAMA ZA DECU
Bitan preduslov za pravilan rast, razvoj, očuvanje i unapređenje zdravlja, sprečavanje bolesti i podizanje biološkog potencijala, neophodan za obezbeđenje kontinuiranog procesa formiranja zdravog čoveka je pravilna ishrana.
Stručno organizovanje i pružanje pravilne ishrane predstavlja značajan zadatak i važan vid dečje zaštite.
Da bi se to obezbedilo neophodna je primena odgovarajućih normativa.
I NORMATIVI ISHRANE DECE U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA
Normativi ishrane dece u uslovima kolektivnog smeštaja u predškolskim ustanovama čine osnov pravilnog planiranja, organizovanja i kontrole ishrane. Oni omogućuju obezbeđenje adekvatnih nutritivnih potreba uz poštovanje principa pravilne ishrane, izbegavanje grešaka u ishrani sticanju pozitivnih higijenskih navika i predstavljaju uticajan korektor postojećih kvalitativnih i kvantitativnih deficita i suficita dečje ishrane u porodici, posebno u vanrednim situacijama u društvu.
Normativi ishrane dece u predškolskim ustanovama određuju se na osnovu sledećih elemenata:
- da u predškolskoj ustanovi borave deca od 1-7 godina (do 10 godina) starosti;
- da su deca prema uzrastu i svojim psihofizičkim karakteristikama grupisana u uzrasne grupe za koje je posebno određen ritam života i rada, a u skladu sa tim i ishrana (za svaku uzrasnu grupu posebno),
- da je dužina boravka dece u predškolskoj ustanovi do 11 časova dnevno, što podrazumeva obezbeđivanje četiri obroka (doručak, prepodnevnu užinu, ručak i popodnevnu užinu) sa pravilnim vremenskim razmakom i pravilnim procentualnim učešćem;
- da se potrebe za energetskom vrednošću obroka i potrebe za hranljivim i zaštitnim materijama za određeni uzrast i određeno vreme boravka u predškolskoj ustanovi formiraju na osnovu fizioloških zahteva dečijeg organizma uzrasta od 1-2 godine, 2-3 godine, 3-5 godina, 5-7 godina i 7-10 godina, uvećanih do postizanja "zaštitnog nivoa unosa", a u cilju pokrivanja individualnih varijacija unutar grupe;
- da se prehrambene potrebe dece, koja borave u predškolskoj ustanovi, određuju na bazi zadovoljenja 75% dnevnih ukupnih energetskih potreba i zadovoljenja 90% dnevnih potreba u animalnim proteinima, mineralima i vitaminima (za desetočasovni boravak, odnosno adekvatno zadovoljenje potreba zavisno od dužine boravka);
- poštovanja principa pravilne ishrane, a koji se iskazuje kroz konkretne vrednosti u okviru Normativa.
Fiziološke norme ishrane dece predškolskog uzrasta
Fiziološke norme ishrane dece predškolskog uzrasta obuhvataju norme koje zadovoljavaju energetske potrebe i potrebe u hranljivim i zaštitnim sastojcima pružene kroz ukupni dnevni obrok.
1. Energetske potrebe
Energetske potrebe deteta su određene energetskom potrošnjom tj. količinom energije koja se utroši za potrebe bazalnog metabolizma, fizičku aktivnost, specifično dinamičko dejstvo hrane i rasta.
Vrednosti date (u KCal/kilogramu telesne mase ili KJ/kg.t.m.) za određene uzrasne grupe odnose se na količinu energije koja pokriva energetsku potrošnju vezanu za bazalni metabolizam, fizičku aktivnost i specifično dinamičko dejstvo hrane, dok se količina energije koja se utroši za potrebe rasta, s obzirom na relativno nisku vrednost, posebno ne iskazuje. Ona ima značaj pri planiranju ishrane dece u određenim situacijama (oporavak od bolesti ili kada se želi da postigne prirast u težini ili visini).
Energetske dnevne potrebe dece predškolskog uzrasta obračunate u odnosu na uzrast i telesnu masu su:
|
|||||||||||||
Uzrast |
Medijana telesne mase (kg) |
Energetske potrebe po kg / t.m. |
|
Dnevne energetske potrebe |
|||||||||
KCal/kg |
|
KJ/kg |
|
KCal/dan |
|
|
KJ / dan |
|
|||||
|
|||||||||||||
1 |
2 |
|
3 |
|
4 |
|
|
|
5 |
|
|
6 |
|
|
|||||||||||||
1-2 |
11,0 |
|
105 |
|
439 |
|
|
|
1.200 |
|
|
5.020 |
|
2-3 |
13,5 |
|
100 |
|
418 |
|
|
|
1.300 |
|
|
5.439 |
|
3-5 |
16,5 |
|
95 |
|
397 |
|
|
|
1.600 |
|
|
6.694 |
|
5-7 |
20,5 |
90M 85Ž 377M 356Ž |
1900M 1800Ž |
7950M 7531M |
|||||||||
7-10 |
27 |
78M 67Ž 326M 280Ž |
2100M 1800Ž |
8786M 7531Ž |
|||||||||
|
M - dečaci
Ž - devojčice
2. Potrebe u belančevinama
Dnevne fiziološke potrebe u belančevinama, izražene kroz potrebu u ukupnom azotu i esencijalnim aminokiselinama, predstavljaju optimalnu količinu belančevina koje obezbeđuju pozitivan azotni bilans u metaboličkim procesima i obezbeđuju adekvatnu količinu esencijalnih aminokiselina u fazi intenzivnog stvaranja novih tkiva pri rastu i razvoju i diferencijaciji bioloških funkcija dečjeg organizma.
Za razne uzrasne grupe, dnevne potrebe u belančevinama se izračunavaju zavisno od biološke vrednosti belančevina koje se koriste u ishrani i izražavaju u gramima po kilogramima telesne mase. Kod unošenja belančevina neto proteinskog iskorišćavanja dnevne fiziološke potrebe date su kroz vrednosti koje se definišu kao "sigurnosni dnevni unos", a zadovoljavaju potrebe svake jedinke unutar grupe. Kod unošenja belančevina nižeg proteinskog iskorišćenja, dnevne potrebe se dobijaju množenjem "sigurnosnog dnevnog unosa" i odgovarajućeg koeficijenta zavisno od vrednosti belančevina i izražavaju u gramima po kilogramu telesne mase odgovarajuće uzrasne grupe. Za ishranu dece našeg podneblja, s obzirom na deficitarnost u belančevinama životinjskog porekla, da bi se zadovoljio zahtev u belančevinama neophodno je pri određivanju ukupnih dnevnih potreba "sigurnosni dnevni unos" pomnožiti sa koeficijentom 1,8 do 1,5 (što se obezbeđuje unosom belančevina NPU (48-62). Postizanjem optimalnog odnosa životinjskih prema biljnim belančevinama od 2:1 (minimalno 1:1) uz zadovoljenje ukupnih dnevnih količina postiže se i zadovoljenje unosa devet esencijalnih aminokiselina.
Dnevne potrebe u belančevinama su:
|
||||
Uzrast |
Medijana telesne mase (kg) |
Dnevne potrebe u belančevinama gr / kg t. m. |
||
SDU* |
SDU x 1,5 |
SDU x 1,8 |
||
|
||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
||||
1-2 |
11,0 |
1,2 |
1,8 |
2,16 |
2-3 |
13,5 |
1,15 |
1,73 |
2,07 |
3-5 |
16.5 |
1,10 |
1,65 |
1,98 |
5-7 |
20,5 |
1,00 |
1,50 |
1,80 |
7-10 |
27 |
1,00 |
1,50 |
1,80 |
|
SDU*
Sigurni dnevni unos (belančevina NPU=100)
3. Potrebe u ugljenim hidratima
Ugljeni hidrati, mada ne pripadaju grupi esencijalnih nutrienata, kao osnovni energetski izvor i uslov pravilnog odvijanja metabolizma belančevina i masti, predstavljaju materije za koje postoje dnevne fiziološke potrebe koje se zadovoljavaju unosom adekvatnih namirnica u pravilnom procentualnom odnosu (a što se iskazuje na konkretnim primerima, zavisno od grupacije dece, u Normativima ishrane).
4. Potrebe u mastima
Fiziološke potrebe u mastima, kao izvoru energije, nosiocima esencijalnih masnih kiselina i liposolubilnih vitamina, podrazumevaju zadovoljenje (kvalitativno i kvantitativno) ukupnih energetskih potreba određene uzrasne grupe učešćem masti u procentualnom odnosu (do 30%), unos i biljnih i životinjskih masti u određenom međuodnosu (1:1 ili najviše 1:2) sa učešćem polunezasićenih masnih kiselina sa 5% i zasićenih masnih kiselina do 10% u ukupnom energetskom unosu i ograničenje unosa holesterola do najviše 300 mg dnevno.
5. Potrebe u vitaminima i mineralnim materijama
Potrebe u vitaminima (fiziološke norme) po uzrasnim grupama tj. godinama starosti su:
|
||||||||||
UZRAST |
VITAMINI |
|||||||||
|
||||||||||
A |
D |
E |
C |
B1 |
B2 |
Nijacin |
B6 |
Folacin |
B12 |
|
mg RE |
(mgr) |
(TE) |
mg |
mg |
mg |
mg NE |
mg |
mg |
mg |
|
|
||||||||||
1-2 |
400 |
10 |
5 |
45 |
0,7 |
0,8 |
9 |
0,9 |
100 |
2,0 |
2-3 |
400 |
10 |
5 |
45 |
0,7 |
0,8 |
9 |
0,9 |
100 |
2,0 |
3-5 |
500 |
10 |
6 |
45 |
0,9 |
1 |
11 |
1,3 |
200 |
2,5 |
5-7 |
500 |
10 |
6 |
45 |
0,9 |
1 |
11 |
1,3 |
200 |
2,5 |
7-10 |
700 |
10 |
7 |
45 |
1,2 |
1,4 |
16 |
1,6 |
300 |
3,0 |
|
(RE - retinol ekvivalent = 1 mg retionala = 6 mg karotina
TE - tokoferol ekvivalent = 1 TE = 1 mg alfa tokoferola)
NE - niacinekvivalent = 1 mg niacina = 60 mg triptofana
Potrebe u mineralnim materijama po uzrasnim grupama su:
|
|||||||||
UZRAST |
MINERALNE MATERIJE (mg) |
||||||||
|
|||||||||
Ca |
P |
Mg |
Fe |
Zn |
Cu |
Na |
k |
J (mg) |
|
|
|||||||||
1-2 |
800 |
800 |
150 |
15 |
10 |
1,0-2,0 |
325 |
550 |
70 |
2-3 |
800 |
800 |
150 |
15 |
10 |
1,0-2,0 |
325 |
550 |
70 |
3-5 |
800 |
800 |
200 |
10 |
10 |
1,0-2,0 |
450 |
775 |
90 |
5-7 |
800 |
800 |
200 |
10 |
10 |
1,0-2,0 |
450 |
775 |
90 |
7-10 |
800 |
800 |
250 |
10 |
10 |
2,0-2,5 |
600 |
1000 |
120 |
|
Ishrana dece predškolskog uzrasta u predškolskim ustanovama
1. Energetska vrednost obroka i udeo hranljivih sastojaka u dnevnim obrocima dece predškolskog uzrasta u predškolskim ustanovama
Energetska vrednost obroka (ukupnog) pri desetočasovnom boravku dece u predškolskoj ustanovi treba da obezbedi 75% ukupnih dnevnih energetskih potreba. U slučaju organizovanog kraćeg boravka grupe dece, energetska vrednost dece obračunava se na osnovu dužine boravka, odnosno adekvatnog broja obroka.
Udeo hranljivih sastojaka, izražen u procentima u odnosu na energetsku vrednost obroka iznosi:
- za belančevine 10%
- za ugljene hidrate 60%
- za masti 30%
Dozvoljena odstupanja od preporučenih normi su za belančevine +10%, ugljene hidrate i masti 5% računato na količine hranljivih materija izražene u gramima.
Ishranom dece u predškolskoj ustanovi obezbeđuje se za desetočasovni boravak 75% dnevnih energetskih potreba i 90% potreba u životinjskim belančevinama, vitaminima i mineralnim materijama, i to:
a) Energetska vrednost obroka po uzrasnim grupama je:
|
|||||||
Uzrast |
|
|
Energetska vrednost obroka u predšk. ustan. |
||||
|
K Cal |
|
|
|
MJ |
|
|
|
|||||||
1-2 |
|
900 |
|
|
|
3,8 |
|
2-3 |
|
975 |
|
|
|
4 |
|
3-5 |
|
1200 |
|
|
|
5 |
|
|
M |
|
Ž |
|
M |
|
Ž |
5-7 |
1425 |
|
1350 |
|
5,9 |
|
5,6 |
7-10 |
1575 |
|
1350 |
|
6,6 |
|
5,6 |
|
M - dečaci
Ž - devojčice
b) Zastupljenost belančevina (u KCal, KJ i gramima) pri udelu od 10% u odnosu na energetsku vrednost obroka je:
|
|||||||||
Uzrast |
|
Udeo belančevina 10% |
|||||||
|
|||||||||
KCal |
|
|
KJ |
|
|
g |
|
||
|
|||||||||
1-2 |
|
90 |
|
|
376 |
|
|
22 |
|
2-3 |
|
97 |
|
|
405 |
|
|
24 |
|
3-5 |
|
120 |
|
|
502 |
|
|
29 |
|
|
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
5-7 |
142 |
|
135 |
596 |
|
564 |
35 |
|
33 |
|
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
7-10 |
157 |
|
135 |
658 |
|
564 |
38 |
|
33 |
|
M - dečaci
Ž - devojčice
1 g belančevina = 4,1 KCal
v) Zastupljenost ugljenih hidrata u obrocima (u KCal i gramima) pri udelu od 60% u odnosu na energetsku vrednost obroka je:
|
|||||||||
Uzrast |
|
|
Udeo ugljenih hidrata 60% |
||||||
|
|||||||||
KCal |
|
|
KJ |
|
|
g |
|
||
|
|||||||||
1-2 |
|
540 |
|
|
2257 |
|
|
132 |
|
2-3 |
|
585 |
|
|
2445 |
|
|
143 |
|
3-5 |
|
720 |
|
|
3009 |
|
|
176 |
|
|
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
5-7 |
855 |
|
810 |
3574 |
|
3386 |
209 |
|
198 |
|
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
7-10 |
945 |
|
810 |
3950 |
|
3386 |
230 |
|
198 |
|
M - dečaci
Ž - devojčice
1 g ugljenih hidrata = 4,1 KCal
g) Zastupljenost masti u obrocima (u KCal KJ, gramima) pri udelu od 30% u odnosu na energetsku vrednost obroka je:
|
||||||||
Uzrast |
|
|
|
Udeo masti 30% |
|
|
|
|
|
||||||||
KCal |
|
KJ |
|
|
g |
|
||
|
||||||||
1-2 |
|
270 |
|
1129 |
|
|
29 |
|
2-3 |
|
293 |
|
1225 |
|
|
32 |
|
3-5 |
|
360 |
|
1500 |
|
|
39 |
|
|
M |
Ž |
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
5-7 |
428 |
405 |
1789 |
|
1693 |
46 |
|
44 |
|
M |
Ž |
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
7-10 |
473 |
405 |
1977 |
|
1693 |
51 |
|
44 |
|
1 g masti = 9,3 KCal
Da bi se postigao zadovoljavajući odnos biljnih i životinjskih belančevina treba se pridržavati odnosa 1:2. Takođe, obrocima u predškolskoj ustanovi treba zadovoljiti 90% ukupnih dnevnih potreba u životinjskim belančevinama.
d) Zastupljenost biljnih i životinjskih belančevina izraženo u gramima u ukupnom dnevnom obroku i u obrocima je:
|
||||||||||||
UZRAST |
|
Dnevne potrebe |
Dnevne potrebe |
Količine bilj. bel. |
Količine bilj. živ. bel. u obrocima u pred. ustanovi u g |
|||||||
|
||||||||||||
1-2 |
|
9,6 |
|
|
19,4 |
|
|
4,5 |
|
17,5 |
|
|
2-3 |
|
10,7 |
|
|
21,3 |
|
|
|
19,2 |
|
||
3-5 |
|
13 |
|
|
26 |
|
|
|
23,4 |
|
||
|
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
5-7 |
15,4 |
|
14,7 |
30,6 |
|
29,3 |
7,5 |
|
6,6 |
27,5 |
|
26,4 |
|
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
7-10 |
17 |
|
14,7 |
34 |
|
29,3 |
7,4 |
|
6,6 |
30,6 |
|
26,4 |
|
Zadovoljavajući odnos biljnih i životinjskih masti postiže se ukoliko biljne masti čine 1/3, a poželjno 1/2 ukupnih masti.
đ) Zastupljenost biljnih i životinjskih masti (u gramima) u ukupnom dnevnom obroku i u obrocima pri odnosu 1:2 je:
|
||||||||||||
UZRAST |
Dnevne potrebe |
Dnevne potrebe |
Količine bilj. masti |
Količine živ. masti |
||||||||
|
||||||||||||
1-2 |
|
13 |
|
|
26 |
|
|
9,7 |
|
|
19,3 |
|
2-3 |
|
14 |
|
|
28 |
|
|
10,7 |
|
|
21,3 |
|
3-5 |
|
17,4 |
|
|
34,6 |
|
|
13 |
|
|
26 |
|
|
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
5-7 |
20,4 |
|
19,4 |
40,6 |
|
38,6 |
15,4 |
|
14,7 |
30,6 |
|
29,3 |
|
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
7-10 |
22,7 |
|
19,4 |
45,3 |
|
38,6 |
17 |
|
14,5 |
34 |
|
29 |
|
ž) Zastupljenost biljnih i životinjskih masti (u gramima) u ukupnom dnevnom obroku i u obrocima pri odnosu 1:1 je:
|
||||||||||||
UZRAST |
Dnevne potrebe bilj. |
Dnevne potrebe živ. |
Količine bilj. masti |
Količine živ. masti u obrocima u pred. ustanovi u g |
||||||||
|
||||||||||||
1-2 |
|
19,5 |
|
|
19,5 |
|
|
14,5 |
|
|
14,5 |
|
2-3 |
|
21 |
|
|
21 |
|
|
16 |
|
|
16 |
|
3-5 |
|
26 |
|
|
26 |
|
|
19,5 |
|
|
19,5 |
|
|
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
5-7 |
30,5 |
|
29 |
30,5 |
|
29 |
23 |
|
22 |
23 |
|
22 |
|
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
M |
|
Ž |
7-11 |
34 |
|
29 |
34 |
|
29 |
25,5 |
|
22 |
25,5 |
|
22 |
|
2. Zastupljenost vitamina i mineralnih materija u obrocima dece u predškolskim ustanovama
Količine vitamina i mineralnih materija koje se obezbeđuju ishranom dece kroz obroke u predškolskoj ustanovi određuju se na osnovu:
- fizioloških potreba za ukupnom dnevnom količinom vitamina i mineralnih materija.
- zahteva da se 90 % ukupnih dnevnih potreba zadovolji u predškolskoj ustanovi,
- faktora korekcije za pojedine vitamine B-grupe (B1, B2, niacin) i C s obzirom da se pri obradi namirnica pri pripremi obroka izvesna količina vitamina gubi.
Ukoliko se od ukupnih potreba za vitaminima za pojedine uzrasne grupe obračuna 90% dobijaju se količine koje iznose:
|
||||||||||
UZRAST |
VITAMINI |
|
|
|
||||||
|
||||||||||
A |
D |
E |
C |
B1 |
B2 |
Nicacin |
B6 |
Folacin |
B12 |
|
mg PE |
mg |
TE |
mg |
mg |
mg |
NE |
mg |
mg |
mg |
|
|
||||||||||
1-2 |
360 |
9,0 |
4,5 |
40,5 |
0,63 |
0,72 |
8,1 |
0,81 |
90 |
1,8 |
2-3 |
360 |
9,0 |
4,5 |
40,5 |
0,63 |
0,72 |
8,1 |
0,81 |
90 |
1,8 |
3-5 |
450 |
9,0 |
5,4 |
40,5 |
0,81 |
0,9 |
9,9 |
1,17 |
180 |
2,25 |
5-7 |
450 |
9,0 |
5,4 |
40,5 |
0,81 |
0,9 |
9,9 |
1,17 |
180 |
2,25 |
7-10 |
630 |
9,0 |
6,3 |
40,5 |
1,08 |
1,26 |
14,4 |
1,44 |
270 |
2,70 |
|
Dnevnim preporukama količina vitamina iz tabele treba pri planiranju ishrane za vitamin B1 dodati 25%, za vitamin B2 - 20%, za niacin 20% i za vitamin C 50%.
Ukoliko se od ukupnih dnevnih potreba za mineralnim materijama obračuna 90% dobiju se sledeće količine:
|
|||||||||
UZRAST |
MINERALNE MATERIJE (mg) |
||||||||
|
|||||||||
Ca |
P |
Mg |
Fe |
Zn |
Cu |
Na |
K |
J/mg |
|
|
|||||||||
1-2 |
720 |
720 |
135 |
13,5 |
9 |
0,9-1,8 |
292,5-877,5 |
495-1485 |
63 |
2-3 |
720 |
720 |
135 |
13,5 |
9 |
0,9-1,8 |
292,5-877,5 |
495-1485 |
63 |
3-5 |
720 |
720 |
180 |
9 |
9 |
0,9-1,8 |
405-1215 |
697-2092 |
81 |
5-7 |
720 |
720 |
180 |
9 |
9 |
0,9-1,8 |
405-1215 |
697-2092 |
81 |
7-10 |
720 |
720 |
225 |
9 |
9 |
1,8-1,25 |
540-1620 |
900-2700 |
81 |
|
3. Struktura dnevne ishrane dece u predškolskim ustanovama
Dnevna ishrana dece u predškolskim ustanovama usklađena sa osnovnim principima pravilne ishrane dece određenog uzrasta, podrazumeva raspodelu ukupnih kalorija (J) koje su predviđene obrocima u predškolskoj ustanovi na 4 obroka u određenom procentnom odnosu, raspored hranljivih materija po obrocima u određenom procentnom odnosu, ravnomeran raspored obroka, zastupljenost namirnica iz svih sedam grupa, sa određenim kalorijskim udelom tj. međusobnim kvantitativnim odnosima.
Zastupljeni obroci su doručak koji se servira od 7-7,30 časova, prepodnevna užina koja se servira u 10 časova, ručak koji se servira od 12,30-13 časova i popodnevna užina u 15,30 časova.
U prelaznom periodu dozvoljeno je usklađivanje vremena serviranja obroka i režima rada predškolske ustanove.
Procentualni udeo pojedinih obroka u odnosu na ukupan dnevni obrok iznosi:
- doručak |
25% dnevnih energetskih potreba, |
- užina |
10% dnevnih energetskih potreba, |
- ručak |
30% dnevnih energetskih potreba. |
- užina |
10% dnevnih energetskih potreba, |
|
|
Ukupno: |
75% dnevnih energetskih potreba |
|
Energetska vrednost pojedinih obroka po uzrasnim grupama je:
|
|||||||||
Uzrast |
|
Doručak |
Užina |
Ručak |
Užina |
||||
|
|||||||||
|
|
KCal |
KJ |
KCal |
KJ |
KCal |
KJ |
KCal |
KJ |
|
|||||||||
1-2 |
|
300 |
1255 |
120 |
502 |
360 |
1505 |
120 |
502 |
2-3 |
|
325 |
1356 |
130 |
543 |
390 |
1603 |
130 |
543 |
3-5 |
|
400 |
1672 |
160 |
669 |
480 |
2006 |
160 |
669 |
5-7 |
M |
475 |
1986 |
190 |
794 |
570 |
2383 |
190 |
794 |
|
Ž |
450 |
1881 |
180 |
752 |
540 |
2257 |
180 |
752 |
7-10 |
M |
525 |
2195 |
210 |
878 |
630 |
2633 |
210 |
878 |
|
Ž |
450 |
1881 |
180 |
752 |
540 |
2257 |
180 |
752 |
|
U sastav dnevnog obroka ulaze sledeće grupe namirnica:
I grupa |
- |
žitarice, brašno, hleb, pecivo, pirinač, |
II grupa |
- |
meso, riba, jaja i prerađevine od mesa, |
III grupa |
- |
mleko i mlečni proizvodi (bez maslaca), |
IV grupa |
- |
masti (biljne i životinjska, maslac, ulje, margarin), |
V grupa |
- |
povrće |
VI grupa |
- |
voće |
VIII grupa |
- |
šećer i šećerni koncentrati (med, džem). |
Pravilnom kombinacijom namirnica i zastupljenosti svih grupa sa određenim procentualnim učešćem postiže se zadovoljenje zahteva u hranljivim i zaštitnim materijama i energetskoj vrednosti obroka.
Udeo svake grupe namirnica, izvršen u procentima u odnosu na energetsku vrednost obroka i starosnu grupu iznosi:
|
|||||||||||
Uzrast |
E vrednost |
75% vred. |
Grupe namirnica u % |
||||||||
|
|||||||||||
|
(MJ) |
(MJ) |
|
I |
II |
III |
IV |
V |
VI |
VII |
|
|
|||||||||||
1-2 |
5 |
|
3,8 |
14 |
14 |
25 |
14 |
13 |
10 |
10 |
|
2-3 |
5,4 |
|
4 |
30 |
10 |
20 |
10 |
10 |
10 |
10 |
|
3-5 |
6,7 |
|
5 |
30 |
10 |
20 |
10 |
10 |
10 |
10 |
|
5-7 M |
Ž |
M |
Ž |
|
|
|
|
|
|
|
|
7,9 |
5,9 |
5,9 |
5,6 |
30 |
10 |
20 |
10 |
10 |
10 |
10 |
|
M |
-Ž |
M |
-Ž |
|
|
|
|
|
|
|
|
7-10 8,8 |
7,5 |
6,6 |
5,6 |
30 |
10 |
20 |
10 |
10 |
10 |
10 |
|
|
Planiranje ishrane, obavlja se za svaku sezonu u godini (proleće, leto, jesen i zima) i svaki mesec u sezoni. Planiranje ishrane podrazumeva izradu prehrambenih potreba po jednom detetu, jednoj uzrasnoj grupi (za svaku grupu posebno) i za svaki dan jednog meseca izradu jelovnika (po obrocima) koji na osnovu svog hemijskog sastava zadovoljavaju principe pravilne ishrane dečjeg organizma i u skladu su sa Normativima ishrane dece u predškolskim ustanovama.
Pri planiranju ishrane uzimaju se u obzir sledeći elementi:
- uzrasna grupa za koju se planira ishrana,
- broj dece određene uzrasne grupe,
- dužina boravka u predškolskoj ustanovi,
- dnevne energetske potrebe dece određene uzrasne grupe i 75% dnevnih potreba za desetočasovni boravak (odnosno adekvatno zadovoljenje potreba zavisno od dužine boravka),
- dnevne potrebe u belančevinama (ukupnim, biljnim i životinjskim) ugljenim hidratima i mastima (ukupnim, biljnim i životinjskim), vitaminima i mineralnim materijama i zastupljenost u obrocima u predškolskoj ustanovi u skladu sa Normativima,
- broj dnevnih obroka (zavisno od dužine boravka dece u predškolskoj ustanovi) i procentualna zastupljenost u odnosu na ukupni dnevni obrok,
- potrebe za pojedinim grupama namirnica koje svojom procentualnom zastupljenošću zadovoljavaju zahteve Normativa,
- sezonska zastupljenost namirnica koje svojim sastavom i biološkom vrednošću zadovoljavaju zahteve.
Praćenje ishrane se vrši analizom pokazatelja zadovoljenja zahteva koji se postavljaju Normativima ishrane dece predškolskog uzrasta u predškolskim ustanovama.
Podaci o ishrani dece prikupljaju se iz evidencionih lista i na osnovu rezultata laboratorijske kontrole pojedinačnih obroka.
Laboratorijska kontrola obroka podrazumeva:
- uzimanje uzoraka obroka (doručak, užina, ručak, užina) slučajnim uzorkovanjem i to u svakoj sezoni po pet dana (4 dnevna obroka x 5 dana x 4 sezone);
- hemijsku analizu dnevnog obroka i određivanje energetske vrednosti i sadržaja belančevina, ugljenih hidrata i masti (izraženo u KCal KJ, gramima i procentualnoj zastupljenosti) i vitamina i mineralnih materija (izraženo u adekvatnim jedinicama);
- kontrolu mikrobiološke ispravnosti gotovih jela - obroka, a u skladu sa važećim Pravilnikom o uslovima u pogledu mikrobiološke ispravnosti kojima moraju odgovarati životne namirnice u prometu.
Na osnovu podataka iz evidencionih lista i laboratorijskih analiza obroka izrađuju se analize ishrane dece predškolskog uzrasta u predškolskim ustanovama.
II NORMATIV ISHRANE DECE U DEČJIM ODMARALIŠTIMA
Osnovni principi pravilne ishrane dece koji moraju da se poštuju pri planiranju ishrane dece koja borave u kolektivu, a u cilju zadovoljenja svih fizioloških zahteva, moraju da se ispoštuju i pri organizovanju ishrane dece koja borave u ustanovama za odmor i rekreaciju u određenom vremenskom periodu. To podrazumeva zadovoljenje energetskih potreba celodnevnim obrokom, optimalni unos belančevina, ugljenih hidrata, masti, vitamina i mineralnih materija (uz pravilan njihov međuodnos), zastupljenost namirnica iz svih sedam grupa u određenom odnosu, pravilan ritam uzimanja obroka i zadovoljavajuću količinu obroka.
S obzirom da u dečjim odmaralištima borave deca do 15 godina starosti, da im se obezbeđuje celodnevna ishrana kroz 5 obroka sa razmakom od 3 časa, a uzimajući u obzir psihofizičke karakteristike dece tog uzrasta i zastupljene aktivnosti (ritam života), pri planiranju ishrane primenjuju se sledeće norme:
1. Energetska vrednost dnevnog obroka i zastupljena količina belančevina, ugljenih hidrata i masti u dnevnom obroku
Energetska vrednost ukupnog dnevnog obroka, kao i količina belančevina, ugljenih hidrata i masti koje se unose celodnevnim obrokom obračunavaju se na osnovu, fizioloških zahteva i predstavljaju fiziološki standard ove populacione kategorije.
Energetska vrednost obroka po uzrasnim grupama je:
|
|||
Uzrast |
|
Energetska vrednost dnevnog obroka |
|
|
|||
|
|
K Cal |
KJ |
|
|||
1-2 |
|
1200 |
5020 |
2-3 |
|
1300 |
5439 |
3-5 |
|
1600 |
6694 |
5-7 |
M |
1900 |
7950 |
|
Ž |
1800 |
7531 |
7-10 |
M |
2100 |
8786 |
|
Ž |
1800 |
7531 |
10-12 |
M |
2200 |
9205 |
|
Ž |
1950 |
8159 |
12-15 |
M |
2400 |
10042 |
|
Ž |
2100 |
8786 |
|
M - dečaci
Ž - devojčice
Pri određivanju količine belančevina koje treba uneti celodnevnim obrokom u obzir se uzimaju godine starosti (uzrast dece), telesna masa određene uzrasne kategorije, kao i preporuke da belančevine svojom energetskom vrednošću učestvuju sa 10% od ukupne energetske vrednosti obroka.
Obračunato kao 10% učešća u energetskoj vrednosti obroka, a pri odnosu biljnih prema životinjskim belančevinama 1:2, preporučene količine belančevina su:
|
||||||
Uzrast |
Ukupne belančevine |
Biljne bel. |
Životinjske bel. |
|||
|
||||||
K Cal |
KJ |
g |
g |
g |
||
|
||||||
1-2 |
|
120 |
502 |
29 |
9,6 |
19,4 |
2-3 |
|
130 |
543 |
32 |
10,7 |
21,3 |
3-5 |
|
160 |
669 |
39 |
13 |
26 |
5-7 |
M |
190 |
794 |
46 |
15,4 |
30,6 |
|
Ž |
180 |
752 |
44 |
14,7 |
29,3 |
7-10 |
M |
210 |
878 |
51 |
17 |
34 |
|
Ž |
180 |
752 |
44 |
14,7 |
29,3 |
10-12 |
M |
220 |
920 |
54 |
18 |
36 |
|
Ž |
195 |
815 |
48 |
16 |
32 |
12-15 |
M |
240 |
1004 |
58 |
19,4 |
38,6 |
|
Ž |
210 |
878 |
51 |
17 |
34 |
|
Dozvoljeno odstupanje od preporučenih količina su do + 10% izraženo na količine obračunate, u gramima (odnosno KCal i KJ).
Količine ugljenih hidrata koje treba obezbediti celodnevnim obrokom po uzrasnim grupama određuju se po principu učešća ugljenih hidrata sa 60% od ukupne energetske vrednosti obroka, što izraženo u KCal i gramima iznosi:
|
||||
Uzrast |
Ugljeni hidrati |
|
||
|
||||
KCal |
KJ |
g |
||
|
||||
1-2 |
|
720 |
3009 |
176 |
2-3 |
|
780 |
3260 |
190 |
3-5 |
|
960 |
4012 |
234 |
5-7 |
M |
1140 |
4765 |
278 |
|
Ž |
1080 |
4514 |
263 |
7-10 |
M |
1260 |
5266 |
307 |
|
Ž |
1080 |
4514 |
263 |
10-12 |
M |
1320 |
5518 |
322 |
|
Ž |
1170 |
4891 |
285 |
12-15 |
M |
1440 |
6019 |
351 |
|
Ž |
1260 |
5266 |
307 |
|
Dozvoljeno odstupanje je ±5% na količine obračunate u gramima (odnosno KCal i KJ).
Količine masti koje treba obezbediti celodnevnim obrokom po uzrasnim grupama određuju se po principu učešća masti sa 30% od ukupne energetske vrednosti obroka, što izraženo u KCal i KJ i gramima iznosi:
|
||||
Uzrast |
MASTI |
|
||
|
||||
KCal |
KJ |
g |
||
|
||||
1-2 |
|
360 |
1505 |
39 |
2-3 |
|
390 |
1630 |
42 |
3-5 |
|
480 |
2006 |
52 |
5-7 |
M |
570 |
2383 |
61 |
|
Ž |
540 |
2257 |
58 |
7-10 |
M |
630 |
2633 |
68 |
|
Ž |
540 |
2257 |
58 |
10-12 |
M |
660 |
2759 |
71 |
|
Ž |
585 |
2445 |
63 |
12-15 |
M |
720 |
3010 |
77 |
|
Ž |
630 |
2633 |
68 |
|
Dozvoljeno odstupanje je ±5% na količine obračunate u gramima KCal, KJ).
Odnos biljnih i životinjskih masti u dnevnom obroku treba da bude 1:1 do najviše 1:2 obračunato u gramima po grupama to iznosi:
|
|||||
Uzrast |
Odnos 1:1 |
Odnos 1:2 |
|||
Biljne masti |
Živ. masti |
Biljne masti |
Živ. masti |
||
|
|||||
g |
g |
g |
g |
||
|
|||||
1-2 |
|
19,5 |
19,5 |
13 |
26 |
2-3 |
|
21 |
21 |
14 |
28 |
3-5 |
|
26 |
26 |
17,4 |
34,6 |
5-7 |
M |
30,5 |
30,5 |
20,4 |
40,6 |
|
Ž |
29 |
29 |
19,4 |
38,6 |
7-10 |
M |
34 |
34 |
22,7 |
45,3 |
|
Ž |
29 |
29 |
19,4 |
38,6 |
10-12 |
M |
35,5 |
35,5 |
24 |
47 |
|
Ž |
61,5 |
61,5 |
21 |
42 |
12-15 |
M |
38,5 |
38,5 |
26 |
51 |
|
Ž |
34 |
34 |
23 |
45 |
|
2. Količina vitamina i mineralnih materija
Celodnevnim obrokom deci koja borave u dečjim odmaralištima (pri konačnom obračunu u obzir se uzimaju količine vitamina obračunate sa dodatkom na vit. B1 - 25%, B2 - 20%, niacin - 20% i vitamin C - 50%) treba obezbediti sledeće količine vitamina:
|
||||||||||
UZRAST |
VITAMINI |
|||||||||
|
||||||||||
A |
D |
E |
C |
B1 |
B2 |
Nijacin |
B6 |
Folacin |
B12 |
|
mg RE |
mg |
TE |
mg |
mg |
mg |
mg |
mg |
mg |
mg |
|
|
||||||||||
1-2 |
400 |
10 |
5 |
45 |
0,7 |
0,8 |
9 |
0,9 |
100 |
2,0 |
2-3 |
400 |
10 |
5 |
45 |
0,7 |
0,8 |
9 |
0,9 |
100 |
2,0 |
3-5 |
500 |
10 |
6 |
45 |
0,9 |
1 |
11 |
1,3 |
200 |
2,5 |
5-7 |
500 |
10 |
6 |
45 |
0,9 |
1 |
11 |
1,3 |
200 |
2,5 |
7-10 |
700 |
10 |
7 |
45 |
1,2 |
1,4 |
16 |
1,6 |
300 |
3,0 |
10-12M |
1000 |
10 |
8 |
50 |
1,4 |
1,6 |
18 |
1,8 |
400 |
3,0 |
10-12Ž |
800 |
10 |
8 |
50 |
1,1 |
1,3 |
15 |
1,8 |
400 |
3,0 |
12-15M |
1000 |
10 |
8 |
50 |
1,4 |
1,6 |
18 |
1,8 |
400 |
3,0 |
12-15Ž |
800 |
10 |
8 |
50 |
1,1 |
1,3 |
15 |
1,8 |
400 |
3,0 |
|
Količine mineralnih materija koje treba obezbediti celodnevnim obrokom su:
|
|||||||||
UZRAST |
MINERALNE MATERIJE (mg) |
||||||||
|
|||||||||
Ca |
P |
Mg |
Fe |
Zn |
Cu |
Na |
K |
J/mg |
|
|
|||||||||
1-2 |
800 |
800 |
150 |
15 |
10 |
1,0-2,0 |
325-975 |
550-1650 |
70 |
2-3 |
800 |
800 |
150 |
15 |
10 |
1,0-2,0 |
325-970 |
550-1650 |
70 |
3-5 |
800 |
800 |
200 |
10 |
10 |
1,0-2,0 |
450-1350 |
775-2325 |
90 |
5-7 |
800 |
800 |
200 |
10 |
10 |
1,0-2,0 |
450-1350 |
775-2325 |
90 |
7-10 |
800 |
800 |
250 |
10 |
10 |
2,0-2,5 |
600-1800 |
1000-3000 |
120 |
10-15M |
1200 |
1200 |
350 |
18 |
15 |
2,0-3,0 |
900-2700 |
1525-4575 |
150 |
12-15Ž |
1200 |
1200 |
300 |
18 |
15 |
2,0-3,0 |
900-2700 |
1525-4575 |
150 |
|
3. Struktura dnevne ishrane dece koja borave u dečjim odmaralištima
Potrebe u energetskoj vrednosti celodnevnog obroka i potrebe u hranljivim materijama za decu određenog uzrasta raspoređuju se na 5 obroka u sledećem procentnom odnosu:
- doručak |
20-25% dnevnih energetskih potreba, |
- užina |
10-15% dnevnih energetskih potreba, |
- ručak |
30-35% dnevnih energetskih potreba, |
- užina |
10% dnevnih energetskih potreba, |
- večera |
20% dnevnih energetskih potreba. |
Obroci se serviraju u vremenu: doručak 8,30 časova, užina 11 časova, ručak 14 časova, užina 16,30 časova, večera 19,30 časova, sa dozvoljenim odstupanjima zavisno od režima rada ustanove.
a) Energetska vrednost pojedinih obroka po uzrasnim grupama je:
|
|||||||
Uzrast |
|
D |
U |
R |
U |
V |
Celodnevni |
|
|||||||
1-2 |
KCal |
300 |
120 |
420 |
120 |
240 |
1200 |
|
KJ |
1255 |
502 |
1757 |
502 |
1004 |
5020 |
2-3 |
KCal |
325 |
130 |
455 |
130 |
260 |
1300 |
|
KJ |
1359 |
544 |
1904 |
544 |
1088 |
5439 |
3-5 |
KCal |
400 |
160 |
560 |
160 |
320 |
1600 |
|
KJ |
1674 |
669 |
2343 |
669 |
1339 |
6694 |
5-7 M |
KCal |
475 |
190 |
665 |
190 |
380 |
1900 |
|
KJ |
1988 |
795 |
2782 |
795 |
1590 |
7950 |
5-7 Ž |
KCal |
450 |
180 |
630 |
180 |
360 |
1800 |
|
KJ |
1883 |
753 |
2636 |
753 |
1506 |
7531 |
7-10 M |
KCal |
525 |
210 |
735 |
210 |
420 |
2100 |
|
KJ |
2197 |
879 |
3075 |
879 |
1756 |
8786 |
7-10 Ž |
KCal |
450 |
180 |
630 |
180 |
360 |
1800 |
|
KJ |
1883 |
753 |
2636 |
753 |
1506 |
7531 |
10-12 M |
KCal |
550 |
220 |
770 |
220 |
440 |
2200 |
|
KJ |
2301 |
920 |
3222 |
920 |
1842 |
9205 |
10-12 Ž |
KCal |
490 |
195 |
680 |
195 |
390 |
1950 |
|
KJ |
2050 |
816 |
2845 |
816 |
1632 |
8159 |
12-15 M |
KCal |
600 |
240 |
840 |
240 |
480 |
2400 |
|
KJ |
2510 |
1004 |
3515 |
1004 |
2009 |
10042 |
12-15 Ž |
KCal |
525 |
210 |
735 |
210 |
420 |
2100 |
|
KJ |
2197 |
879 |
3075 |
879 |
1756 |
8786 |
|
Struktura dnevne ishrane dece koja borave u dečjim odmaralištima određena je na osnovu principa pravilne ishrane dece određene starosti. U skladu sa tim su određene tablice prema sedam uzrasnih grupa. S obzirom da deca u ustanovama ovakvog tipa borave relativno kratko vreme (7-21 dan) a da bi se olakšalo planiranje to se dozvoljavaju izvesna odstupanja, odnosno grupisanje već definisanih uzrasnih grupa. U grupe većeg raspona starosti (1-3 god., 3-5 god., 5-10 god., 10-15 godina), pod uslovom da se pri planiranju ishrane za određenu grupu zadovolje principi pravilne ishrane i vrednosti date u Normativima koji će zadovoljiti zahteve većine dece te grupe.
Pri sastavljanju dnevnih jelovnika kombinuju se namirnice iz svih sedam grupa po principu obavezne zastupljenosti bar jedne namirnice iz svake grupe. Udeo svake grupe namirnica, izražen u procentima iznosi za uzrasnu grupu 1-2 godine starosti 14%, 14%, 25%, 14%, 13%, 10%, 10%, a za ostale uzrasne grupe 30%, 10%, 20%, 10%, 10%, 10%, 10%.
4. Planiranje, praćenje i kontrola ishrane dece do 15 godina starosti koja borave u dečjim odmaralištima
Ishrana se planira na osnovu sledećih elemenata:
- uzrasna grupa,
- broj dece uzrasne grupe,
- zadovoljenje potreba datih u okviru normativa (potreba za energetskom vrednošću obroka hranljivim materijama, vitaminima, mineralnim materijama) sa odgovarajućom procentualnom zastupljenošću i međuodnosima,
- pet obroka dnevno (sa procentualnom zastupljenošću u odnosu na ukupni dnevni obrok),
- potrebe za pojedinim grupama namirnica i njihovom procentualnom zastupljenošću.
Planiranje ishrane se obavlja za period u kome deca borave na odmoru i podrazumeva izradu prehrambenih potreba po detetu jedne uzrasne grupe za jedan dan i izradu jelovnika (po obrocima) za svaki dan posebno.
Praćenje i kontrola ishrane dece i sticanje uvida u kvalitet ishrane postiže se preko obrazaca E1, E2 i E3 i periodičnom laboratorijskom kontrolom.
OBRAZAC - E 1
__________________________ |
|
|
__________________________ |
|
|
(Naziv ustanove i mesto) |
|
___________________________ |
|
|
(Uzrasna grupa) |
|
|
|
JELOVNIK
OD _____ DO ____ 199__. GODINE
Dan i datum |
Doručak |
Užina |
Ručak |
Užina |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
OBRAZAC - E - 2
_________________________ |
|
|
_________________________ |
|
_____________________________ |
(Naziv ustanove i mesto) |
|
(Uzrasna grupa) |
_________________________ |
|
_____________________________ |
(Datum - dan) |
|
(Broj dece) |
VRSTE I NETO KOLIČINE UTROŠENIH NAMIRNICA ZA
ISHRANU DECE
(Po obrocima)
DORUČAK |
UŽINA I |
RUČAK |
UŽINA II |
||||||||
VRSTA NAMIRNICA |
Grama |
VRSTA NAMIRNICA |
Grama |
VRSTA NAMIRNICA |
Grama |
VRSTA NAMIRNICA |
Grama |
||||
Za 1 dete |
Za __ dece |
Za 1 dete |
Za __ dece |
Za 1 dete |
Za __ dece |
Za 1 dete |
Za __ dece |
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
OBRAZAC - E - 3
_________________________ |
|
|
_________________________ |
|
______________________________ |
(Naziv ustanove i mesto) |
|
(Uzrasna grupa) |
_________________________ |
|
______________________________ |
(Datum - period) |
|
(Broj dece) |
VRSTE I NETO KOLIČINE UTROŠENIH NAMIRNICA ZA
ISHRANU DECE
(Za jedan dan, nedelju i mesec dana)
Grupe namirnica |
Vrsta namirnica |
Jedinica mere |
Neto utrošena količina namirnica po: |
|
1 detetu |
_____ dece |
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|