UPUTSTVO
O USLOVIMA, NAČINU I POSTUPKU IZDAVANJA POTVRDA DA JE PREDUZEĆE ILI DRUGO PRAVNO LICE JEDINI PONUĐAČ PREDMETA JAVNE NABAVKE U ZEMLJI

("Sl. glasnik RS", br. 130/2004)

I OSNOVNE ODREDBE

1. Ovim uputstvom uređuju se uslovi, način i postupak izdavanja potvrda da je preduzeće ili drugo pravno lice koje obavlja registrovanu delatnost na teritoriji Republike Srbije jedini ponuđač predmeta javne nabavke u zemlji, radi dodele ugovora o javnoj nabavci u postupku sa pogađanjem bez prethodnog objavljivanja, shodno odredbi člana 23 stav 1 tačka 1 Zakona o javnim nabavkama.

2. Privredna komora Srbije će potvrdu iz člana 1 izdavati preduzećima ili drugim pravnim licima koja obavljaju registrovanu delatnost na teritoriji Republike Srbije, koja ponude isporuku traženih dobara, pružanje usluga ili izvođenje radova.

3. Postupak javne nabavke sa pogađanjem bez prethodnog objavljivanja predstavlja postupak u kojem naručilac pregovara sa isporučiocima dobara, pružaocima usluga ili izvođačima radova o svom izboru i o uslovima ugovora ako zbog objektivnih razloga ili iz razloga povezanih sa zaštitom isključivih prava, nabavku mogu ispuniti samo određeni isporučioci dobara, pružaoci usluga ili izvođači radova.

II POSTUPAK IZDAVANJA POTVRDA

4. Potvrdu da je preduzeće ili drugo pravno lice koje obavlja registrovanu delatnost na teritoriji Republike Srbije jedini ponuđač predmeta javne nabavke u zemlji, Privredna komora Srbije (u daljem tekstu: Komora) izdaje na osnovu pismenog zahteva ponuđača, koji mora biti podnet na originalu memoranduma i overen i potpisan od strane odgovornog lica ponuđača.

Podnosilac zahteva dužan je da u zahtevu navede sledeće podatke:

- naziv, sedište i matični broj ponuđača;

- šifru delatnosti i poreski identifikacioni broj (PIB);

- naznaku da se izdavanje potvrde traži radi dodele ugovora u postupku sa pogađanjem bez prethodnog objavljivanja;

- vrstu i opis predmeta javne nabavke;

- naznaku roka i obima (količine) predmeta javne nabavke;

- naziv i sedište naručioca;

- neophodne tehničko-tehnološke karakteristike ili navođenje elemenata tehnološkog postupka;

- oblast primene i glavne korisnike;

- obim ostvarene proizvodnje, usluge ili radova u prethodnoj godini u oblasti za koju se traži potvrda;

- navođenje zemlje porekla i procentualno učešće komponenti i podsklopova iz kojih je proizvod sastavljen.

5. Uz zahtev iz tačke 4 potrebno je priložiti:

- izjavu podnosioca zahteva podnetu na originalu memoranduma, overenu i potpisanu od strane odgovornog lica, da je jedini ponuđač predmeta javne nabavke u zemlji;

- izvod iz registra nadležnog organa da je podnosilac zahteva registrovan za obavljanje odgovarajuće delatnosti;

- odgovarajući prospektni materijal;

- dokaz o uplati odgovarajuće naknade Komori.

III ORGANIZACIJA POSLA

6. Zahtev se podnosi Privrednoj komori Srbije - Birou za bonitet, registar, izdavanje i overu dokumenata, Beograd, Resavska 13-15, preporučenom poštom ili direktno i unosi se u posebnu evidenciju.

Biro za bonitet, registar, izdavanje i overu dokumenata Komore vrši prethodnu proveru kompletnosti zahteva i priloga koji se dostavljaju uz zahtev.

Ukoliko zahtev nije kompletan, podnosilac zahteva se poziva da zahtev dopuni u primerenom roku, koji ne može biti duži od 7 dana.

Kao datum prijema zahteva smatraće se dan kada je zahtev kompletiran.

7. Kompletirani zahtev Biro za bonitet, registar, izdavanje i overu dokumenata prosleđuje nadležnom organizacionom delu Stručne službe Komore istog dana na obradu i rešavanje.

8. Lice koje obrađuje zahtev izvršiće uvid u baze podataka sa kojima raspolaže Komora (registar preduzeća; godišnji finansijski izveštaji privrednih subjekata; uvoz-izvoz; proizvodnja, realizacija, zalihe i dr.) i drugih podataka i informacija (baza podataka regionalnih privrednih komora u Republici Srbiji i dr.), kao i podataka koje po potrebi na zahtev Komore dostavljaju državni i drugi organi (Republički zavod za statistiku, Centar za bonitet NBS, Savezni zavod za standardizaciju i dr.).

Na osnovu tako izvršene detaljne analize i provere činjenica navedenih u zahtevu, lice koje obrađuje zahtev upisaće svoje stručno mišljenje na zahtevu.

9. Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja izdaje se potvrda da je preduzeće ili drugo pravno lice koje obavlja registrovanu delatnost jedini ponuđač predmeta javne nabavke u zemlji ili obaveštenje da za predmete javne nabavke postoji više ponuđača u zemlji, sa naznakom naziva i sedišta tih ponuđača.

10. Ukoliko postoji dilema da li je podnosilac zahteva jedini ponuđač predmeta javne nabavke u zemlji, Komora može izdati potvrdu u slučajevima:

- kada drugi potencijalni ponuđači dostave pismenu izjavu da ne mogu ispuniti konkretnu javnu nabavku;

- kada drugi potencijalni ponuđači dostave pismenu izjavu da konkretnu javnu nabavku ne mogu ispuniti u traženom roku, obimu i kvalitetu.

U tom slučaju naručilac se obaveštava o roku, obimu, i kvalitetu u kojem drugi ponuđači mogu ispuniti konkretnu javnu nabavku.

- kada je pozitivna razlika u tehničko-tehnološkim karakteristikama proizvoda za koji se traži potvrda veća od 20% u odnosu na proizvode drugih proizvođača (ovo se ne odnosi na pružanje usluga ili izvođenje radova).

U izuzetnim slučajevima postoji mogućnost formiranja mešovite komisije, sastavljene od predstavnika naručioca, ponuđača i Komore, koja će utvrđivati činjenice od značaja za izdavanje potvrde.

11. Postupanje suprotno odredbama ovog uputstva povlači krivičnu i materijalnu odgovornost odgovornog lica.

IV SADRŽINA POTVRDE, ODNOSNO OBAVEŠTENJA

12. Potvrda da je preduzeće ili drugo pravno lice koje obavlja registrovanu delatnost na teritoriji Republike Srbije jedini ponuđač predmeta javne nabavke u zemlji, izdaje se na memorandumu Komore i sadrži:

- pravni osnov, naziv, sedište i matični broj ponuđača,

- šifru delatnosti i poreski identifikacioni broj (PIB);

- vrstu i opis predmeta javne nabavke;

- činjenicu da je podnosilac zahteva jedini ponuđač predmeta javne nabavke u zemlji;

- rok važenja potvrde, broj i datum izdavanja,

- potpis ovlašćenog lica i pečat.

13. Obaveštenje da za predmet javne nabavke postoji više ponuđača u zemlji izdaje se na memorandumu Komore i sadrži:

- pravni osnov, naziv, sedište i matični broj ponuđača,

- šifru delatnosti i poreski identifikacioni broj (PIB);

- vrstu i opis predmeta javne nabavke;

- obaveštenje da postoji više ponuđača predmeta javne nabavke u zemlji, naznaku naziva i sedišta tih ponuđača i činjenicu da se ne može izdati potvrda da je podnosilac zahteva jedini ponuđač predmeta javne nabavke u zemlji;

- broj i datum izdavanja obaveštenja,

- potpis ovlašćenog lica i pečat.

Potvrda, odnosno obaveštenje izdaje se u roku od 15 dana od dana prijema zahteva, u dva originalna primerka, jedan za podnosioca zahteva, a drugi za pisarnicu Komore.

V ROK VAŽNOSTI I PODNOŠENJE PRIGOVORA

14. Potvrda se izdaje sa rokom važnosti od tri meseca.

Ukoliko u tom roku nije iskorišćena, ponuđač može tražiti njeno produženje za još tri meseca bez ponovnog plaćanja naknade Komori.

Podnosilac zahteva koji je dobio obaveštenje da za predmete javne nabavke postoji više ponuđača u zemlji, može u roku od 15 dana, podneti prigovor Komisiji koju će obrazovati nadležni organ Komore.

VI ZAVRŠNE ODREDBE

15. Naknada za izdavanje potvrde, odnosno obaveštenja naplaćuje se prema cenovniku koji utvrđuje Komisija za finansijska pitanja Skupštine Privredne komore Srbije.

16. Komora je dužna da podnete zahteve sa dokumentacijom, izdate potvrde, odnosno obaveštenja evidentira i čuva pet godina od dana izdavanja.

17. Uputstvo stupa na snagu danom donošenja.

Ovo uputstvo biće objavljeno u "Službenom glasniku RS" i na internet sajtu Komore.