PRAVILNIK
O OBEZBEĐIVANJU SAMAČKOG SMEŠTAJA PRIPADNICIMA MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA

("Sl. glasnik RS", br. 132/2004)

UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi i način obezbeđivanja, korišćenja i prestanak samačkog smeštaja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Ministarstvo), u objektima za samački smeštaj Ministarstva (u daljem tekstu: objekti Ministarstva), kao i njihova prava i obaveze za vreme trajanja samačkog smeštaja.

Prioritet u korišćenju objekata samačkog smeštaja imaju policajci-pripravnici za vreme trajanja pripravničkog staža i polaznici Kursa za policajce, i na njih se ne primenjuju odredbe ovog pravilnika.

Član 2

Pripadnici Bezbednosno-informativne agencije i zaposleni na Policijskoj akademiji mogu da koriste kapacitete samačkog smeštaja na osnovu sporazuma ministra unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: ministar) i direktora Bezbednosno-informativne agencije, odnosno dekana Policijske akademije, u skladu sa ovim pravilnikom.

Član 3

Pod korišćenjem samačkog smeštaja ne podrazumeva se rešavanje stambenih potreba pripadnika Ministarstva.

Član 4

Usluge smeštaja u objektima Ministarstva plaćaju se po Cenovniku koji utvrđuje ministar, a koji se objavljuje u objektima za smeštaj pripadnika Ministarstva i dostavlja organizacionim jedinicama u sedištu Ministarstva i Sekretarijata unutrašnjih poslova u Beogradu (u daljem tekstu: SUP Beograd).

USLOVI SMEŠTAJA

Član 5

Smeštaj se može obezbediti u objektima i delovima objekata Ministarstva koji ispunjavaju neophodne uslove za smeštaj pripadnika Ministarstva.

Objekti za samački smeštaj moraju ispunjavati sledeće uslove, i to da:

1) u objektima postoje neophodni sanitarni uređaji za održavanje higijene;

2) u prostorijama postoje prozori ili uređaji za provetravanje i slično.

Objekti smeštaja pripadnika Ministarstva, po internoj kategorizaciji, mogu se svrstati, i to u:

1) objekat niže kategorije - samački hotel "Jovana Avakumovića" (dvokrevetne, trokrevetne i višekrevetne sobe, mokri čvor na 50 korisnika smeštaja);

2) objekat srednje kategorije - samački hotel "Durmitorska" (garsonjere i dvokrevetne sobe, mokri čvor na šest korisnika smeštaja) i samački hotel "Drvar" (trokrevetne i četvorokrevetne sobe, svaka soba ima mokri čvor);

3) objekat više kategorije - samački hotel "Bežanijska kosa" (dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe, svaka soba ima mokri čvor).

Svaki objekat iz stava 3 ovog člana ima kućni red koji propisuje načelnik Uprave za poslove ishrane i smeštaja.

Član 6

Pravo na samački smeštaj u objektima Ministarstva imaju kandidati koji ispunjavaju sledeće uslove, i to da:

1) su pripadnici Ministarstva;

2) na teritoriji grada Beograda nemaju stan u privatnoj ili državnoj svojini, što potvrđuju overenom pismenom izjavom uz dva svedoka;

3) nemaju smeštaj u nekom od objekata Ministarstva.

POSTUPAK ODOBRAVANJA I DODELE SMEŠTAJA

Član 7

Postupak za dodelu samačkog smeštaja sprovodi Komisija za dodelu samačkog smeštaja (u daljem tekstu: Komisija), koju rešenjem imenuje ministar, odnosno po njegovom ovlašćenju načelnik Resora finansija, kadrova, zajedničkih, upravnih i tehničkih poslova.

Komisiju čine radnici iz organizacionih jedinica u sedištu Ministarstva i SUP-a u Beogradu.

Komisija ima predsednika koji saziva sastanke, najmanje četiri člana i isto toliko zamenika.

Komisija odlučuje većinom glasova svojih članova.

Član 8

Pri raspodeli slobodnih kapaciteta samačkog smeštaja Komisija naročito vodi računa o sledećim kriterijumima, i to:

1. značaju radnog mesta s obzirom na složenost poslova i zadataka, uslove rada i stručnu spremu - koji se utvrđuje na osnovu rešenja o izboru, postavljenju ili raspoređivanju;

2. radnom stažu - pri čemu se računa samo vreme provedeno na radu u Ministarstvu;

3. radnom doprinosu pripadnika Ministarstva.

Prioritet u raspodeli iz stava 1 ovog člana imaju pripadnici Ministarstva koji nisu oženjeni - udati.

Član 9

Postupak za dodelu samačkog smeštaja pokreće se na osnovu pismenog zahteva kandidata koji se, preko organizacione jedinice u sedištu Ministarstva ili SUP-a Beograd, dostavlja Komisiji.

Rukovodioci organizacionih jedinica iz stava 1 ovog člana, za potrebe Komisije, vrše obradu podataka po podnetim zahtevima, sačinjavaju predlog rang liste prioriteta i isti, zajedno sa celokupnom dokumentacijom, kao i spiskom kandidata koji ne ispunjavaju uslove i kriterijume u skladu sa ovim pravilnikom, dostavljaju Komisiji, radi odlučivanja.

Član 10

Po prijemu dokumentacije iz člana 9 stav 2 ovog pravilnika i posle provere u pogledu ispunjenosti uslova i kriterijuma saglasno ovom pravilniku, Komisija može odlučiti da:

1. odobri smeštaj podnosiocu zahteva - po redosledu na listi prioriteta;

2. odbije zahtev podnosioca koji je na rang listi prioriteta - u slučaju da je veći broj zahteva od broja raspoloživih smeštajnih kapaciteta, a ne može se obezbediti drugi smeštaj u skladu sa ovim pravilnikom.

Komisija donosi odluku o odbijanju zahteva podnosioca koji ne ispunjava uslove u skladu sa ovim pravilnikom.

O odluci iz st. 1 i 2 ovog člana Komisija pismeno obaveštava podnosioca zahteva.

Protiv odluke iz st. 1 i 2 ovog člana može se uložiti prigovor ministru, u roku od osam dana od dana prijema odluke.

Član 11

Ako je broj podnetih zahteva veći od broja raspoloživih smeštajnih kapaciteta u objektima Ministarstva, Ministarstvo može obezbediti druge zakupljene objekte za smeštaj, s tim da korisnik smeštaja plaća usluge, po sledećoj skali u odnosu na cenu koja je utvrđena ugovorom o zakupu, i to:

1) u prve dve godine - 30%;

2) u trećoj i četvrtoj godini - 50%;

3) od pete godine - 75%.

Član 12

Na osnovu odluke Komisije, organizaciona jedinica koja se bavi poslovima smeštaja, vrši rezervaciju ležaja u objektu za samački smeštaj.

U slučaju da pripadnik Ministarstva kome je odobren smeštaj (u daljem tekstu: korisnik smeštaja), u roku od sedam dana od izvršene rezervacije ne otpočne sa korišćenjem smeštaja, rezervacija se otkazuje i on gubi pravo na smeštaj.

Član 13

Na osnovu odluke Komisije o dodeli smeštaja zaključuje se ugovor o korišćenju samačkog smeštaja na period do jedne godine, koji potpisuju rukovodilac organizacione jedinice koja se bavi poslovima smeštaja ili lice koje on ovlasti i korisnik smeštaja.

Korisnik smeštaja može, u roku od 30 dana pre isteka ugovorenog roka, podneti zahtev za produženje ugovora. O zahtevu odlučuje Komisija u roku od petnaest dana.

Član 14

Izuzetno, pripadnicima Ministarstva zbog izvršavanja vanrednih poslova i zadataka javne bezbednosti može se dodeliti smeštaj u objektima Ministarstva bez prethodnog postupka i bez zaključivanja ugovora sa tim licima, a na osnovu pismenog zahteva odgovornog lica koje ministar za to ovlasti, uz priloženi spisak tih pripadnika Ministarstva.

Član 15

Ako u objektima samačkog smeštaja ima slobodnih ležajeva, njihovo korišćenje može se odobriti, na osnovu pismenog zahteva organizacione jedinice Ministarstva, i to:

1) pripadnicima Ministarstva iz drugih sekretarijata za vreme upućivanja na rad, odnosno praksu u SUP Beograda ili sedište Ministarstva;

2) pripadnicima Ministarstva koji smeštaj koriste za vreme učestvovanja na kursevima, seminarima i savetovanjima koje organizuje Ministarstvo.

PLAĆANJE USLUGA

Član 16

Troškove usluga smeštaja, u objektima Ministarstva, utvrđene ugovorom o korišćenju samačkog smeštaja, korisnik smeštaja je dužan da plaća mesečno, putem administrativne zabrane, u skladu sa Cenovnikom prema sledećoj skali, i to:

1) u prve dve godine - 30%;

2) u trećoj i četvrtoj godini - 50%;

3) od pete godine - 75%.

Korisnik smeštaja koji smeštaj koristi kraće od mesec dana i ne potpisuje ugovor, plaća dnevnu naknadu troškova smeštaja koja se utvrđuje na osnovu cene za korišćenje prolazne sobe koja je utvrđena Cenovnikom.

Troškove smeštaja iz stava 2 ovog člana korisnik smeštaja plaća lično na recepciji objekta.

Troškovi smeštaja za policajce pripravnike za vreme pripravničkog staža, polaznike Kursa za policajce i pripadnike Ministarstva u slučajevima iz čl. 14 i 15 ovog pravilnika, padaju na teret Ministarstva.

PROLAZNA SOBA

Član 17

Prolaznu sobu u objektima samačkog smeštaja mogu koristiti pripadnici Ministarstva povremeno, za nekoliko noćenja u toku meseca.

Korisnici smeštaja iz stava 1 ovog člana mogu biti samci ili oženjeni - udati pripadnici Ministarstva, sa mestom stanovanja van Beograda, ako obavljaju povremene poslove zbog potreba službe u sedištu Ministarstva, a što dokazuju službenom legitimacijom, putnim nalogom ili drugom odgovarajućom ispravom.

Raspodelu prolaznih soba za vreme radnog vremena vrši šef Odseka za poslove samačkog smeštaja, a nakon radnog vremena recepcionar u objektu, koji je dužan da uredno vodi evidenciju o gostima u prolaznim sobama.

Prioritet u raspodeli vrši se prema vremenu dolaska, a dužnosti, obaveze i odgovornosti recepcionara i korisnika prolazne sobe, bliže se određuju kućnim redom iz člana 5 ovog pravilnika.

Pripadnik Ministarstva koji koristi prolaznu sobu snosi troškove prenoćišta po ceni određenoj u Cenovniku.

NAKNADA MATERIJALNE ŠTETE

Član 18

Korisnik smeštaja koji namerno ili iz krajnje nepažnje prouzrokuje materijalnu štetu u objektima Ministarstva tu štetu nadoknađuje dovođenjem u ispravno stanje oštećene stvari ili zamenom oštećene, odnosno uništene ili nestale stvari novom, odnosno dobrovoljnim plaćanjem štete, koju odredi nadležna služba organizacione jedinice koja se bavi poslovima smeštaja, a na osnovu procene štete - po tržišnim cenama polomljene ili uništene stvari. U suprotnom, prema licu koje je štetu prouzrokovalo može se pokrenuti odgovarajući postupak, u skladu sa zakonom.

O nastaloj šteti tročlana komisija organizacione jedinice koja se bavi poslovima smeštaja sačinjava zapisnik.

PREMEŠTANJE IZ OBJEKTA U OBJEKAT

Član 19

Za vreme korišćenja smeštaja korisnik smeštaja može se premestiti u drugi objekat Ministarstva ili zakupljeni objekat ako je potrebno:

1) u određenom roku isprazniti smeštaj za korisnike smeštaja sa prioritetom;

2) radi racionalnog korišćenja smeštajnih kapaciteta u određenom objektu;

3) radi adaptacije ili preduzimanja drugih radova na objektu;

4) u drugim opravdanim slučajevima.

U slučaju iz stava 1 tačka 1) ovog člana, ako se ne može obezbediti drugi smeštaj u skladu sa ovim pravilnikom, korisniku smeštaja može prestati to svojstvo.

O premeštanju iz razloga predviđenih ovim pravilnikom, osim u slučaju iz stava 2 ovog člana, odlučuje organizaciona jedinica koja se bavi poslovima smeštaja, imajući u vidu kriterijume iz člana 8 ovog pravilnika.

PRESTANAK SVOJSTVA KORISNIKA SMEŠTAJA

Član 20

Korisniku smeštaja prestaje svojstvo korisnika pod sledećim uslovima, i to:

1) istekom ugovorenog roka;

2) ako prestane da ispunjava uslove iz člana 6 ovog pravilnika ili se utvrdi da je prikazao netačne podatke i na taj način uticao na odlučivanje pri utvrđivanju ispunjenosti uslova;

3) ako se ne pridržava kućnog reda iz člana 5 ovog pravilnika;

4) ako neracionalno koristi smeštaj, što podrazumeva nekorišćenje smeštaja preko 50% vremena mesečno. U slučaju neracionalnog korišćenja smeštaja, Odsek za poslove samačkog smeštaja u Upravi za poslove ishrane i smeštaja dostavlja spisak neredovnih korisnika smeštaja organizacionim jedinicama, sa zahtevom da se starešine izjasne da li postoje opravdani razlozi za nekorišćenje (bolničko lečenje, rad van teritorije grada Beograda, slobodni dani, dani vikenda, godišnji odmor i sl.).

5) ako se ne može obezbediti drugi smeštaj, a u pitanju je slučaj iz člana 19 stav 1 tačka 1) ovog pravilnika, odnosno ako ne postupi po odluci o premeštaju (član 19 stav 3);

6) ako otkaže korišćenje smeštaja;

7) ako reši pitanje smeštaja na drugi način.

Prestanak svojstva korisnika smeštaja utvrđuje Komisija odlukom na koju korisnik smeštaja može uložiti prigovor ministru, u roku od osam dana od dana prijema odluke.

Korisnik samačkog smeštaja kome je prestalo svojstvo korisnika smeštaja dužan je da se, u roku od osam dana od dana dostavljanja konačne odluke, iseli iz tog smeštaja.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Postupci koji su započeti pre stupanja na snagu ovog pravilnika okončaće se po odredbama ovog pravilnika.

Član 22

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Uputstvo o samačkom smeštaju 01 broj 5892/2004 od 21. jula 2004. godine.

Član 23

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".