ZAKON
O ZADUŽENJU SRBIJE I CRNE GORE KOD MEĐUNARODNOG UDRUŽENJA ZA RAZVOJ (STRUKTURNO PRILAGOĐAVANJE II - REPUBLIKA CRNA GORA)

("Sl. list SCG", br. 58/2004)

Član 1

Srbija i Crna Gora zadužuje se u iznosu od 12.300.000 SDR (dvanaest miliona i tri stotine hiljada specijalnih prava vučenja) kod Međunarodnog udruženja za razvoj, radi finansiranja Programa aktivnosti, ciljeva i politike u vezi sa strukturnim prilagođavanjem Republike Crne Gore.

Član 2

Zaduženje iz člana 1 ovog zakona izvršava se na osnovu Sporazuma o kreditu za razvoj za strukturno prilagođavanje II (Republika Crna Gora) između Srbije i Crne Gore, kao zajmoprimca, i Međunarodnog udruženja za razvoj, kao zajmodavca.

Član 3

Srbija i Crna Gora obavezuje se da otvori i održava depozitni račun u evrima u Narodnoj banci Srbije, kao depozitaru Srbije i Crne Gore, pod uslovima koji su zadovoljavajući za Međunarodno udruženje za razvoj, sa isključivom namenom povlačenja sredstava kredita iz člana 1 ovog zakona.

Srbija i Crna Gora obavezuje se da zatvori depozitni račun u evrima u Narodnoj banci Srbije iz stava 1 ovog člana i da otvori i održava depozitni račun u evrima u Centralnoj banci Crne Gore, kao depozitaru Srbije i Crne Gore za povlačenje sredstava kredita namenjenih finansiranju projekata i programa na teritoriji Republike Crne Gore, pre povlačenja relevantne tranše kredita, a po dobijanju pozitivne ocene Centralne banke Crne Gore od strane Međunarodnog udruženja za razvoj, pod uslovima koji su zadovoljavajući za Međunarodno udruženje za razvoj, sa isključivom namenom povlačenja sredstava kredita iz člana 1 ovog zakona.

Član 4

Republika Crna Gora će u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona dati Srbiji i Crnoj Gori kontragaranciju kojom će garantovati urednu otplatu kredita.

Član 5

Radi izmirivanja obaveza iz ovog zakona, Republika Crna Gora je dužna da obezbeđuje sredstva za urednu otplatu obaveza po Sporazumu o kreditu za razvoj iz člana 2 ovog zakona.

Sredstva iz stava 1 ovog člana Republika Crna Gora prenosi na poseban račun Srbije i Crne Gore kod Narodne banke Srbije, sa isključivom namenom otplate obaveza iz Sporazuma o kreditu za razvoj iz člana 2 ovog zakona.

Po dobijanju pozitivne ocene Centralne banke Crne Gore od Međunarodnog udruženja za razvoj, sredstva iz stava 1 ovog člana Republika Crna Gora prenosi na poseban račun Srbije i Crne Gore kod Centralne banke Crne Gore, sa isključivom namenom otplate obaveza iz Sporazuma o kreditu za razvoj iz člana 2 ovog zakona.

Član 6

Srbija i Crna Gora izmirivaće obaveze prema Međunarodnom udruženju za razvoj po osnovu sredstava iz člana 5 ovog zakona, a pod uslovima i rokovima utvrđenim Sporazumom o kreditu za razvoj iz člana 2 ovog zakona.

Član 7

Narodna banka Srbije naplaćuje od Republike Crne Gore troškove za transfer sredstava za otplatu obaveza Međunarodnom udruženju za razvoj, kao i proviziju za usluge koje pruža u smislu ovog zakona.

Po dobijanju pozitivne ocene Centralne banke Crne Gore od Međunarodnog udruženja za razvoj, Centralna banka Crne Gore naplaćuje od Republike Crne Gore troškove za transfer sredstava za otplatu obaveza Međunarodnom udruženju za razvoj, kao i proviziju za usluge koje pruža u smislu ovog zakona.

Član 8

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".