PRAVILNIK
O TEHNIČKIM I DRUGIM ZAHTEVIMA ZA KERAMIČKE PLOČICE

("Sl. list SCG", br. 58/2004)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se tehnički i drugi zahtevi koje moraju da ispunjavaju keramičke pločice koje se koriste za oblaganje zidova, podova i fasada koje se stavljaju u promet na domaćem tržištu (u daljem tekstu: pločice).

Ovim pravilnikom nisu obuhvaćene sinterovane keramičke ploče (JUS B.D1.008) i keramičke ploče specijalne namene.

Član 2

Pločice, u smislu ovog pravilnika, su tanke ploče načinjene od gline, kvarcnog peska, topitelja, bojila i drugih sirovina, koje se pripremaju mlevenjem, prosejavanjem, mešanjem i vlaženjem. Oblikuju se vučenjem, presovanjem ili drugim postupcima na sobnoj temperaturi, zatim se suše i peku na potrebnoj temperaturi kako bi se postigla zahtevna svojstva. Nezapaljive su i otporne na svetlost.

Član 3

Tip keramičkih pločica određen je sledećim elementima:

- klasom kvaliteta;

- grupom, s obzirom na upijanje vode;

- oblikovanjem, s obzirom na način proizvodnje;

- mestom ugradnje (podne i zidne) i

- prirodom površine (glazirane, neglazirane ili engobirane).

Član 4

Definicije i klasifikacija pločica utvrđene su standardom JUS EN 87 i JUS B.D1.330.

Član 5

Prema klasifikaciji iz čl. 3 i 4 ovog pravilnika pločice se razvrstavaju u klase kvaliteta 1, 2 i 3.

Član 6

Prema načinu proizvodnje iz člana 3 ovog pravilnika pločice se razvrstavaju na:

- vučene, koje mogu biti razdvojene (špalt pločice) i kvori pločice - Grupa A;

- presovane - Grupa B, i

- livene - Grupa C.

Član 7

Prema upijanju vode pločice iz člana 6 ovog pravilnika se razvrstavaju na:

- Grupu I sa upijanjem vode E £ 3%;

- Grupu IIa sa upijanjem vode 3% < E £ 6%;

- Grupu IIb sa upijanjem vode 6% < E £ 10%;

- Grupu III sa upijanjem vode E > 10%.

Član 8

Pre stavljanja keramičkih pločica u promet mora se ispitivanjem potvrditi da njihov kvalitet ispunjava zahteve jednog od niže navedenih jugoslovenskih standarda u pogledu: veličine, tolerancije mera, mehaničkih, fizičkih i hemijskih zahteva, zahteva u pogledu kvaliteta vidne površine i načina obeležavanja keramičkih pločica i njihovih pakovanja.

Provera kvaliteta vrši se jedanput godišnje.

II TEHNIČKI I DRUGI ZAHTEVI

Član 9

Vučene pločice iz čl. 6 i 7 ovog pravilnika sa malim upijanjem vode, E £ 3% Grupe A I u proizvodnji i prometu moraju da zadovolje sve zahteve iz člana 8 ovog pravilnika utvrđene standardom JUS EN 121.

Član 10

Vučene pločice iz čl. 6 i 7 ovog pravilnika sa srednjim upijanjem vode 3% < E £ 6% Grupe A IIa u proizvodnji i prometu moraju ispuniti uslove iz člana 8 ovog pravilnika, utvrđene standardom JUS EN 186-1 i JUS EN 186-2.

Član 11

Vučene pločice iz čl. 6 i 7 ovog pravilnika sa većim upijanjem vode 6% < E £ 10% Grupe A IIb u proizvodnji i prometu moraju ispuniti uslove iz člana 8 ovog pravilnika, utvrđene standardom JUS EN 187-1 i JUS EN 187-2.

Član 12

Vučene pločice iz čl. 6 i 7 ovog pravilnika sa velikim upijanjem vode E > 10% Grupe A III u proizvodnji i prometu moraju ispuniti uslove iz člana 8 ovog pravilnika, utvrđene standardom JUS EN 188.

Član 13

Presovane pločice iz čl. 6 i 7 ovog pravilnika sa malim upijanjem vode E £ 3% Grupe B I u proizvodnji i prometu moraju zadovoljiti sve uslove iz člana 8 ovog pravilnika, predviđene standardom JUS EN 176.

Član 14

Presovane pločice iz čl. 6 i 7 ovog pravilnika sa srednjim upijanjem vode 3% < E £ 6% Grupe B IIa u proizvodnji i prometu moraju zadovoljiti sve uslove iz člana 8 ovog pravilnika utvrđene standardom JUS EN 177.

Član 15

Presovane pločice iz čl. 6 i 7 ovog pravilnika sa većim upijanjem vode 6% < E £ 10% Grupe B IIb u proizvodnji i prometu moraju ispuniti sve uslove iz člana 8 ovog pravilnika utvrđene standardom JUS EN 178.

Član 16

Pločice iz čl. 6 i 7 ovog pravilnika sa velikim upijanjem vode E > 10% Grupe B III u proizvodnji i prometu moraju ispuniti uslove iz člana 8 ovog pravilnika utvrđene standardom JUS EN 159.

Član 17

Pločice klase kvaliteta 2 i 3 u proizvodnji i prometu moraju ispuniti uslove iz člana 8 ovog pravilnika a u pogledu tolerancija mera u skladu sa vrednostima utvrđenim u standardu JUS B.D1.330.

III ISPITIVANJE KVALITETA I OBELEŽAVANJE

Član 18

Provera kvaliteta keramičkih pločica klase kvaliteta 1, 2 i 3 utvrđene ovim pravilnikom vrši se metodama ispitivanja utvrđenim u standardima koji se odnose na odgovarajući tip pločica.

Član 19

Obeležavanje pločica vrši se u skladu sa odredbama utvrđenim u standardu JUS EN 87.

Član 20

Ispitivanja iz člana 8 ovog pravilnika vrši akreditovana laboratorija koja ispunjava uslove utvrđene standardom JUS ISO 17025.

IV ZAVRŠNA ODREDBA

Član 21

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".