ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU PODNOŠENJA PREDLOGA ZA OTPISIVANJE NENAPLATIVIH POTRAŽIVANJA OD KORISNIKA PENZIJA I DRUGIH PRAVA

("Sl. glasnik RS", br. 132/2004)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi i način pripreme i podnošenja predloga za otpisivanje dospelih potraživanja Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih (u daljem tekstu: Fond) od korisnika penzija i drugih prava, koja se iz razloga objektivne prirode ne mogu naplatiti.

Član 2

Predlog za otpisivanje dospelog potraživanja od korisnika penzije i drugog prava (u daljem tekstu: dužnika) podnosi se Upravnom odboru Fonda na razmatranje i odlučivanje, iz sledećih razloga:

1) zastarelosti potraživanja u skladu sa propisima, pri čemu se smatra da je istekao opšti rok zastarelosti;

2) teškog materijalnog stanja dužnika, koje se dokazuje podnošenjem pravno valjane dokumentacije o imovnom stanju i mesečnim primanjima dužnika i članova njegove porodice;

3) teškog zdravstvenog stanja ili dužeg stacionarnog lečenja dužnika, a pri tome je korisnik najnižeg iznosa penzije (garantovani iznos);

4) smrti i nepoznatog boravišta dužnika, a nema naslednika, odnosno dužnik nije iza sebe ostavio pokretnu i nepokretnu imovinu iz koje bi se potraživanje moglo naplatiti;

5) ako se po sudskoj presudi potraživanje prinudnim putem nije moglo naplatiti;

6) u slučajevima kada se proceni da nastalo potraživanje nije moguće naplatiti u vansudskom postupku niti u postupku pred sudom.

Teško materijalno stanje dužnika kao razlozi za pripremu i podnošenje predloga za otpis dospelog potraživanja, mogu se prihvatiti samo u slučajevima kada se na osnovu verodostojnih pismenih dokaza utvrdi da su dužnik i članovi njegovog domaćinstva izdržavana lica.

Član 3

Predlog za otpisivanje dospelog potraživanja po odredbama ove odluke, priprema i podnosi stručna komisija od tri člana, koju svojim rešenjem obrazuje direktor organizacione jedinice Fonda iz reda zaposlenih u toj organizacionoj jedinici u kojoj se prati i sprovodi isplata penzije i drugog prava korisniku kod koga je nastalo potraživanje.

U stručnu komisiju iz stava 1 ovog člana ne mogu biti određena zaposlena lica koja su učestvovala u postupku utvrđivanja prava na penziju ili novčanu naknadu, odnosno lica koja sprovode isplatu penzije ili novčane naknade korisniku kod koga je nastalo potraživanje Fonda.

Član 4

Priprema predloga za otpis dospelog potraživanja vrši se u skladu sa članom 2 Odluke, i to:

1) po pismenoj molbi dužnika, u slučaju postojanja razloga iz stava 1 tač. 2 i 3 navedenog člana, i

2) po pismenom zahtevu stručne službe - ovlašćenog pravnog zastupnika organizacione jedinice Fonda, u slučaju postojanja razloga iz istog stava tač. 1, 4 i 5 pomenutog člana.

Član 5

Pripremljen predlog za otpis dospelog potraživanja dostavlja se Upravnom odboru Fonda na razmatranje i odlučivanje, preko Odseka za rad organa Fonda u Direkciji, u roku određenom u rešenju o obrazovanju stručne komisije, a koji obavezno mora da sadrži sledeće podatke:

- ime, prezime i matični broj dužnika,

- iznos potraživanja koji se predlaže za otpis (nominalni iznos, iznos kamate i ukupni iznos duga),

- obrazloženje razloga zbog kojih se predlaže otpis dospelog potraživanja, kao i

- prilog, original dokumentaciju kojom se dokazuje opravdanost sačinjenog predloga za otpisivanje.

Član 6

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu otpisivanja nenaplativih potraživanja i naplate potraživanja 04/4 broj 022.2-10/17 od 19. juna 2002. godine ("Službeni glasnik RS", broj 39/2002).

Član 7

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".