ODLUKA
O NAČINU REGISTROVANJA, ROKOVIMA I OBRASCIMA ZA REGISTROVANJE I EVIDENTIRANJE KREDITNIH POSLOVA SA INOSTRANSTVOM IZ ČLANA 9 STAV 3 I ČLANA 10 STAV 3 ZAKONA O DEVIZNOM POSLOVANJU

("Sl. glasnik RS", br. 132/2004)

1. Ovom odlukom propisuju se način registrovanja, rokovi i obrasci za registrovanje poslova izvoza robe i usluga sa ugovorenim rokom naplate dužim od 90 dana od dana izvoznog carinjenja - poslovi iz člana 9 stav 3 Zakona o deviznom poslovanju (u daljem tekstu: Zakon) i poslova uvoza avansno plaćene robe i usluga sa ugovorenim rokom uvoza dužim od 90 dana od dana izvršenog naloga za plaćanje - poslovi iz člana 10 stav 3 Zakona.

2. Rezident-izvoznik po poslu iz člana 9 stav 3 Zakona, odnosno rezident-uvoznik po poslu iz člana 10 stav 3 Zakona dužan je da taj posao registruje kod Narodne banke Srbije na način propisan ovom odlukom.

3. Prijava za poslove iz tačke 1 ove odluke podnosi se na registrovanje u roku od 15 dana od dana kada je ugovoren rok duži od 90 dana, i to:

- za poslove kod kojih je prvobitno ugovoren rok duži od 90 dana - na Obrascu PI-1 (Prijava izvoznog posla s prvobitno ugovorenim rokom naplate dužim od 90 dana), odnosno na Obrascu PA-1 (Prijava avansnog plaćanja robe i usluga s prvobitno ugovorenim rokom uvoza dužim od 90 dana);

- za poslove kod kojih je prvobitno ugovoren rok do 90 dana a naknadno ugovoren novi rok duži od 90 dana - na Obrascu PI-2 (Prijava izvoznog posla s naknadno ugovorenim rokom naplate dužim od 90 dana), odnosno na Obrascu PA-2 (Prijava avansnog plaćanja robe i usluga s naknadno ugovorenim rokom uvoza dužim od 90 dana).

4. Izmena ugovora, odustajanje od ugovora ili raskid ugovora po poslovima iz tačke 1 ove odluke podnose se na registrovanje u roku od 15 dana od dana ugovaranja izmene, odustajanja ili raskida ugovora - na istoj vrsti obrasca na kome je registrovan odgovarajući posao (obrasci PI-1 ili PI-2 za posao iz člana 9 stav 3 Zakona, odnosno obrasci PA-1 ili PA-2 za posao iz člana 10 stav 3 Zakona).

5. Uz prijavu iz tačke 3, alineja prva, ove odluke dostavlja se ugovor ili drugi dokument iz kog se može videti da je prvobitno ugovoren rok duži od 90 dana, a uz prijavu iz alineje druge te tačke - aneks ugovora ili drugi dokument iz kog se može videti da je naknadno ugovoren rok duži od 90 dana.

Drugim dokumentom, u smislu ove odluke, smatraju se jedan ili više dokumenata kojima se dokazuje saglasnost volja rezidenta i nerezidenta o ugovaranju roka dužeg od 90 dana.

Izuzetno od stava 1 ove tačke, ako rezident nije u mogućnosti da dostavi dokumentaciju iz tog stava, Narodna banka Srbije će posao iz tačke 1 ove odluke registrovati na osnovu izjave rezidenta kojom on potvrđuje podatke neophodne za registraciju tog posla, koja sadrži: datum postizanja saglasnosti o roku dužem od 90 dana, naziv nerezidenta s kojim je postignuta saglasnost, vrednost robe ili usluge (u valuti), ugovoreni rok, razloge zbog kojih nije dostavljena dokumentacija i druge važne podatke.

Izjava iz stava 3 ove tačke daje se pod materijalnom i krivičnom odgovornošću lica odgovornog za poslovanje rezidenta.

6. Izveštaj o realizaciji registrovanog posla iz tačke 1 ove odluke dostavlja se u roku od 15 dana od isteka meseca u kome je taj posao obavljan, i to za poslove iz člana 9 stav 3 Zakona - na Obrascu II (Izveštaj o realizaciji prijave izvoznog posla sa ugovorenim rokom naplate dužim od 90 dana), a za poslove iz člana 10 stav 3 Zakona - na Obrascu IA (Izveštaj o realizaciji prijave avansnog plaćanja robe i usluga sa ugovorenim rokom uvoza dužim od 90 dana).

Izveštaje iz stava 1 ove tačke Narodna banka Srbije vodi pod registarskim brojem prijave posla iz tačke 3 ove odluke.

Izuzetno, za poslove iz tačke 3, alineja druga, ove odluke, prvi izveštaj o realizaciji posla sa ugovorenim rokom dužim od 90 dana dostavlja se uz prijavu tog posla i sadrži podatke o svim već izvršenim izvozima, odnosno plaćanjima avansa za koje je naknadno ugovoren rok duži od 90 dana.

7. Obrasci iz ove odluke, sa uputstvima za popunjavanje, priloženi su uz tu odluku i njen su sastavni deo.

Obrasci iz ove odluke dostavljaju se u četiri primerka, koje overava Narodna banka Srbije, od kojih dva zadržava, a dva dostavlja rezidentu iz tačke 2 te odluke.

8. Dokument uz obrasce iz tačke 3 ove odluke dostavlja se u originalu ili fotokopiji, a ako je na stranom jeziku - uz kopiju se dostavlja i prevod dokumenta.

Rezident pečatom i potpisom ovlašćenog lica potvrđuje da je kopija dokumenta istovetna originalu, odnosno da je prevod dokumenta veran originalu na stranom jeziku.

9. Poslovi regulisani međunarodnim ugovorima i uzansama (pravilima) koji se odnose na pružanje usluga u vazdušnom, železničkom, drumskom, pomorskom, rečnom, PTT i telekomunikacionom saobraćaju, poslovi izvoza knjiga, časopisa, novina i drugih publikacija preko poštanskih pošiljki s rokom naplate do godinu dana, poslovi uvoza inostranih časopisa i knjiga (pretplata) s rokom uvoza do godinu dana, kao i izvoz po kompenzacionim poslovima u roku iz rešenja kojim su ovi poslovi odobreni - ne smatraju se poslovima koji se registruju kod Narodne banke Srbije u smislu ove odluke.

10. Odredbe ove odluke primenjuju se i na izveštaje o daljoj realizaciji poslova iz člana 9 stav 3 i člana 10 stav 3 Zakona koji su registrovani do početka primene te odluke a po kojima realizacija nije okončana, kao i na izmene ugovora, odustajanje od ugovora ili raskid ugovora po tim poslovima.

11. Danom primene ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu, rokovima i obrascima za registrovanje i evidentiranje kreditnih poslova sa inostranstvom iz čl. 9 i 10 Zakona o deviznom poslovanju ("Službeni list SRJ", broj 69/2002).

12. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 1. januara 2005. godine.

 

Obrazac PI-1

________________________________________
Naziv rezidenta-izvoznika koji podnosi prijavu

Matični broj:

 

 

 

PIB

 

 

Adresa podnosioca: _____________________
Telefon za kontakt: ______________________

PRIJAVA IZVOZNOG POSLA
S PRVOBITNO UGOVORENIM ROKOM NAPLATE DUŽIM OD 90 DANA

(posao iz člana 9 stav 3 Zakona o deviznom poslovanju)

 

 

novo

 

 

 

 

 

izmena

 

 

broj prijave koja se menja

 

 

storno

 

 

broj prijave koja se stornira

 

1.

Broj iz kontrolnika:

 

_______________________

2.

Vrsta izvoznog posla:

 

_______________________

3.

Strani kupac:

 

_______________________

4.

Datum zaključenja ugovora o izvozu:

 

_______________________

5.

Vrednost izvoznog posla:

 

_______________________

6.

Ugovoreni rok naplate:

 

_______________________

7.

Napomena:

 

 

Potvrđujem da su podaci navedeni u ovoj prijavi tačni i verodostojni.

 

 

 

 

 

____________________________________

 

 

(ime, prezime, funkcija i potpis lica
odgovornog za poslovanje)

 

 

 

 

 

 

 

M. P.

 

 

(podnosioca prijave)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.

Registracija u Narodnoj banci Srbije:

 

 

 

 

 

 

 

1) datum:

 

 

 

M. P. NBS

 

 

2) registarski broj:

 

 

 

 

 

 

3) redni broj izmene:

 

 

 

 

 

__________________________ 

 

4) osnov registrovanja

 

 

 

 

 

(potpisi za NBS)

 

 

 

 

 

 

 

 

Uputstvo za popunjavanje Prijave izvoznog posla

s prvobitno ugovorenim rokom naplate dužim od 90 dana

U gornjem levom uglu su podaci o rezidentu-izvozniku koji podnosi prijavu.

Na desnoj strani, ispod naslova, upisuje se "x" u odgovarajuće polje, u zavisnosti od toga da li je reč o prvom podnošenju prijave (nova prijava), izmeni registrovane prijave ili stornu overene prijave (detaljnije objašnjenje u tekstu koji sledi).

Način popunjavanja obrasca kada se prijava podnosi prvi put (popunjava podnosilac)

Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" pored oznake "novo".

Broj obeležja

1

Upisuju se broj i godina ugovora iz kontrolnika koji izvoznik vodi prema propisu o vođenju evidencije o zaključenim spoljnotrgovinskim poslovima.

 

2

Kod prijavljivanja izvoza robe i usluga koji se carine upisuje se vrsta izvoznog posla u skladu s propisom kojim je regulisan način popunjavanja isprava u carinskom postupku, a kod prijavljivanja izvoza usluga koje se ne carine - vrsta usluge koja se izvozi.

 

3

Upisuju se naziv, sedište i zemlja stranog kupca robe i usluga.

 

 

4

Upisuje se datum zaključenja ugovora o izvozu.

 

 

5

Upisuje se oznaka valute i vrednost izvoznog posla.

 

 

6

Upisuje se ugovoreni rok naplate izvoza duži od 90 dana (u danima) ako je taj rok isti za svaku JCI/fakturu (npr. 200 dana od svakog izvoza), a ako se po izvoznom poslu ugovaraju različiti rokovi naplate duži od 90 dana - upisuje se najduži ugovoreni rok naplate (npr. ako je za prva tri izvoza rok 200 dana, a za preostala dva 100 dana - upisuje se 200 dana).

 

7

Upisuju se podaci iz ugovora za koje ne postoje obeležja u prijavi (ugovorena kamata, osiguranje od rizika, instrument obezbeđenja naplate - ako su ugovoreni) ili druga važna napomena.

 

Način popunjavanja obrasca kada se prijava menja (popunjava podnosilac)

Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" pored oznake "izmena", kao i broj prijave koja se menja (podatak iz obeležja 8.2. registrovane prijave - Obrazac PI-1).

Popunjavaju se samo obeležja koja se menjaju u već registrovanoj prijavi.

Način popunjavanja obrasca kada se prijava stornira (popunjava podnosilac)

Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" pored oznake "storno", kao i broj prijave koja se stornira (podatak iz obeležja 8.2. registrovane prijave - Obrazac PI-1).

Ostala obeležja se ne popunjavaju.

Popunjava Narodna banka Srbije

8

1

Popunjava se datum registrovanja u NBS.

8

2

Upisuje se broj pod kojim je prijava registrovana u NBS.

8

3

Ne popunjava se kod registrovanja nove prijave, već samo kod registrovanja izmene.

8

4

Upisuje se šifra "1" ako se prijava registruje na osnovu ugovora ili drugog dokumenta, odnosno šifra "2" ako se registrovanje vrši na osnovu izjave rezidenta.

 

 

Obrazac PI-2

________________________________________
Naziv rezidenta-izvoznika koji podnosi prijavu

Matični broj:

 

 

 

PIB

 

 

Adresa podnosioca: ______________________
Telefon za kontakt: ______________________

PRIJAVA IZVOZNOG POSLA
S NAKNADNO UGOVORENIM ROKOM NAPLATE DUŽIM OD 90 DANA

(posao iz člana 9 stav 3 Zakona o deviznom poslovanju)

 

 

novo

 

 

 

 

 

izmena

 

 

broj prijave koja se menja

 

 

storno

 

 

broj prijave koja se stornira

 

1.

Broj iz kontrolnika:

 

_______________________

2.

Vrsta izvoznog posla:

 

_______________________

3.

Strani kupac:

 

_______________________

4.

Datum ugovaranja roka naplate koji je duži od 90 dana:

 

_______________________

5.

Prvobitno ugovoreni rok naplate:

 

_______________________

6.

Vrednost izvoza s naknadno ugovorenim rokom naplate dužim od 90 dana:

 

_______________________

7.

Datum prvog izvoza (s naknadno ugovorenim rokom naplate dužim od 90 dana):

 

_______________________

8.

Ugovoreni rok naplate:

 

_______________________

9.

Napomena:

 

 

 

Potvrđujem da su podaci navedeni u ovoj prijavi tačni i verodostojni.

 

 

 

 

 

____________________________________

 

 

(ime, prezime, funkcija i potpis lica
odgovornog za poslovanje)

 

 

 

 

 

 

 

M. P.

 

 

(podnosioca prijave)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.

Registracija u Narodnoj banci Srbije:

 

 

 

 

 

 

 

1) datum:

 

 

 

M. P. NBS

 

 

2) registarski broj:

 

 

 

 

 

 

3) redni broj izmene:

 

 

 

 

 

__________________________ 

 

4) osnov registrovanja

 

 

 

 

 

(potpisi za NBS)

 

 

 

 

 

 

 

 

Uputstvo za popunjavanje Prijave izvoznog posla

s naknadno ugovorenim rokom naplate dužim od 90 dana

U gornjem levom uglu su podaci o rezidentu-izvozniku koji podnosi prijavu.

Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" u odgovarajuće polje, u zavisnosti od toga da li je reč o prvom podnošenju prijave (nova prijava), izmeni registrovane prijave ili stornu overene prijave (detaljnije objašnjenje u tekstu koji sledi).

Način popunjavanja obrasca kada se prijava podnosi prvi put (popunjava podnosilac)

Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" pored oznake "novo".

Broj obeležja

1

Upisuju se broj i godina ugovora iz kontrolnika koji izvoznik vodi prema propisu o vođenju evidencije o zaključenim spoljnotrgovinskim poslovima.

 

2

Kod prijavljivanja izvoza robe i usluga koje se carine upisuje se vrsta izvoznog posla u skladu s propisom kojim je regulisan način popunjavanja isprava u carinskom postupku, a kod prijavljivanja izvoza usluga koje se ne carine - vrsta usluge koja se izvozi.

 

3

Upisuju se naziv, sedište i zemlja stranog kupca robe i usluga.

 

 

4

Upisuje se datum ugovaranja roka naplate koji je duži od 90 dana.

 

 

5

Upisuje se prvobitno ugovoreni rok naplate do 90 dana (u danima).

 

 

6

Upisuju se oznaka valute i vrednost izvoza se naknadno ugovorenim rokom naplate koji je duži od 90 dana

 

 

7

Upisuje se datum prve JCI, odnosno fakture po kojoj je izvršen izvoz s naknadno ugovorenim rokom naplate dužim od 90 dana.

 

8

Upisuje se ugovoreni rok naplate izvoza duži od 90 dana (u danima) ako je taj rok isti za svaku JCI/fakturu (npr. 200 dana od svakog izvoza), a ako se po izvoznom poslu ugovaraju različiti rokovi naplate duži od 90 dana - upisuje se najduži ugovoreni rok naplate (npr. ako je za prva tri izvoza rok 200 dana, a za preostala dva 100 dana - upisuje se 200 dana).

 

9

Upisuju se podaci iz ugovora za koje ne postoje obeležja u prijavi (ugovorena kamata, osiguranje od rizika, instrument obezbeđenja naplate - ako su ugovoreni) ili druga važna napomena.

 

Način popunjavanja obrasca kada se prijava menja (popunjava podnosilac)

Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" pored oznake "izmena", kao i broj prijave koja se menja (podatak iz obeležja 10.2. registrovane prijave - Obrazac PI-2).

Popunjavaju se samo obeležja koja se menjaju u već registrovanoj prijavi.

Način popunjavanja obrasca kada se prijava stornira (popunjava podnosilac)

Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" pored oznake "storno", kao i broj prijave koja se stornira (podatak iz obeležja 10.2. registrovane prijave - Obrazac PI-2).

Ostala obeležja se ne popunjavaju.

Popunjava Narodna banka Srbije

10

1

Popunjava se datum registrovanja u NBS.

10

2

Upisuje se broj pod kojim je prijava registrovana u NBS.

10

3

Ne popunjava se kod registrovanja nove prijave, već samo kod registrovanja izmene.

10

4

Upisuje se šifra "1" ako se prijava registruje na osnovu aneksa ugovora ili drugog dokumenta, odnosno šifra "2" ako se

 

 

registrovanje vrši na osnovu izjave rezidenta.

 

Obrazac II

_______________________________________
Naziv rezidenta-izvoznika koji podnosi izveštaj

Matični broj:

 

 

 

 

 

PIB

 

 

Adresa podnosioca: ______________________
Telefon za kontakt: ______________________

IZVEŠTAJ O REALIZACIJI PRIJAVE IZVOZNOG POSLA
SA UGOVORENIM ROKOM NAPLATE DUŽIM OD 90 DANA

(posao iz člana 9 stav 3 Zakona o deviznom poslovanju)
za _____________ mesec _________________ godine

1. Broj prijave:

_________________

 

2. Valuta:

_________________

 

 

3. Izvezeno u
izveštajnom periodu

4. Naplaćeno u izveštajnom
periodu

5. Ukupno izvezeno,
uključujući i izveštajni period

6. Ukupno naplaćeno, uključujući i izveštajni period

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Spisak JCI za izvršeni izvoz iz obeležja 3 ovog obrasca.

Potvrđujem da podaci navedeni u ovom izveštaju odgovaraju stanju u našoj dokumentaciji.

 

 

 

 

 

____________________________________

 

 

(ime, prezime, funkcija i potpis lica
odgovornog za poslovanje)

 

 

 

 

 

 

 

M. P.

 

 

(podnosioca prijave)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Evidentiranje izveštaja u NBS:

 

 

 

 

1) datum:

 

 

 

 

 

 

2) redni broj izveštaja

 

 

 

 

 

 

 

 

M. P. NBS

 

 

 

 

 

 

 

(potpisi za NBS)

 

 

 

 

 

 

 

Uputstvo za popunjavanje Izveštaja o realizaciji prijave izvoznog posla
sa ugovorenim rokom naplate dužim od 90 dana

U gornjem levom uglu su podaci o rezidentu-izvozniku koji podnosi izveštaj.

Način popunjavanja izveštaja (popunjava podnosilac):

Broj obeležja

1

Upisuje se registarski broj prijave:

 

- za poslove s prvobitno ugovorenim rokom naplate dužim od 90 dana - podatak iz obeležja 8.2 Obrasca PI-1,

 

- za poslove s naknadno ugovorenim rokom naplate dužim od 90 dana - podatak iz obeležja 10.2 Obrasca PI-2.

2

Upisuje se valuta u kojoj je posao ugovoren.

 

 

3

Upisuje se vrednost izvoza izvršenog u izveštajnom periodu po prijavi izvoznog posla sa ugovorenim rokom naplate dužim od 90 dana navedenoj u obeležju 1 ovog obrasca.

 

4

Upisuje se iznos naplate izvršene u izveštajnom periodu po prijavi izvoznog posla sa ugovorenim rokom naplate dužim od 90 dana navedenoj u obeležju 1 ovog obrasca.

 

5

Upisuje se ukupna vrednost izvoza po prijavi izvoznog posla sa ugovorenim rokom naplate dužim od 90 dana navedenoj

 

u obeležju 1 ovog obrasca, uključujući i izvoz izvršen u izveštajnom periodu.

6

Upisuje se ukupan iznos naplate po prijavi izvoznog posla sa ugovorenim rokom naplate dužim od 90 dana

 

navedenoj u obeležju 1 ovog obrasca, uključujući i naplatu izvršenu u izveštajnom periodu.

7

Upisuju se: broj i datum JCI/fakture po kojoj je izvršen izvoz iz obeležja 3 ovog obrasca.

Popunjava Narodna banka Srbije:

8

1

Upisuje se datum evidentiranja izveštaja u NBS.

8

2

Upisuje se redni broj izveštaja.

 

Obrazac PA-1

________________________________________
Naziv rezidenta-uvoznika koji podnosi prijavu:

Matični broj:

 

 

 

 

 

PIB

 

 

Adresa podnosioca: ______________________
Telefon za kontakt: ______________________

PRIJAVA AVANSNOG PLAĆANJA ROBE I USLUGA
S PRVOBITNO UGOVORENIM ROKOM UVOZA DUŽIM OD 90 DANA

(posao iz člana 10 stav 3 Zakona o deviznom poslovanju)

 

 

novo

 

 

 

 

 

izmena

 

 

broj prijave koja se menja

 

 

storno

 

 

broj prijave koja se stornira

 

1.

Broj iz kontrolnika:

 

_______________________

2.

Vrsta uvoznog posla:

 

_______________________

3.

Strani prodavac:

 

_______________________

4.

Datum zaključenja ugovora o uvozu:

 

_______________________

5.

Vrednost uvoznog posla:

 

_______________________

6.

Rok uvoza od plaćanja avansa:

 

_______________________

7.

Napomena:

 

 

 

Potvrđujem da su podaci navedeni u ovoj prijavi tačni i verodostojni.

 

 

 

 

 

____________________________________

 

 

(ime, prezime, funkcija i potpis lica
odgovornog za poslovanje)

 

 

 

 

 

 

 

M. P.

 

 

(podnosioca prijave)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.

Registracija u Narodnoj banci Srbije:

 

 

 

 

 

 

 

1) datum:

 

 

 

M. P. NBS

 

 

2) registarski broj:

 

 

 

 

 

 

3) redni broj izmene:

 

 

 

 

 

__________________________ 

 

4) osnov registrovanja

 

 

 

 

 

(potpisi za NBS)

 

 

 

 

 

 

 

 

Uputstvo za popunjavanje Prijave avanskog plaćanja robe i usluga s naknadno ugovorenim rokom uvoza dužim od 90 dana

U gornjem levom uglu prijave popunjavaju se podaci o rezidentu-uvozniku koji podnosi prijavu.

Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" u odgovarajuće polje, u zavisnosti od toga da li je reč o prvom podnošenju prijave (nova prijava), izmeni registrovane prijave ili stornu overene prijave (detaljnije objašnjenje u tekstu koji sledi).

Način popunjavanja obrasca kada se prijava podnosi prvi put (popunjava podnosilac)

Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" pored oznake "novo".

Broj obeležja

1

Upisuju se broj i godina ugovora iz kontrolnika koji uvoznik vodi prema propisu o vođenju evidencije o zaključenim spoljnotrgovinskim poslovima.

 

2

Kod prijavljivanja uvoza avansnog plaćanja robe i usluga koji se carine upisuje se vrsta uvoznog posla u skladu s propisom kojim je regulisan način popunjavanja isprava u carinskom postupku, a kod prijavljivanja uvoza avansnog plaćanja usluga koje se ne carine - vrsta usluge koja se uvozi.

 

3

Upisuju se naziv, sedište i zemlja stranog prodavca robe i usluga.

 

 

4

Upisuje se datum zaključenja ugovora o uvozu.

 

 

5

Upisuju se oznaka valute i vrednost uvoznog posla.

 

 

6

Upisuje se ugovoreni rok uvoza avansno plaćene robe i usluga duži od 90 dana (u danima) ako je taj rok isti za svako plaćanje avansa (npr. 200 dana od svakog plaćanja avansa), a ako se po uvoznom poslu ugovaraju različiti rokovi duži od 90 dana - upisuje se najduži ugovoreni rok uvoza (npr. ako je za prvo plaćanje avansa rok uvoza 200 dana, a za drugo 100 dana - upisuje se 200 dana).

 

7

Upisuju se podaci iz ugovora za koje ne postoje obeležja u prijavi (ugovorena kamata, instrument obezbeđenja za povraćaj avansa - ako su ugovoreni) ili druga važna napomena.

 

Način popunjavanja obrasca kada se prijava menja (popunjava podnosilac)

Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" pored oznake "izmena", kao i broj prijave koja se menja (podatak iz obeležja 8.2. registrovane prijave - Obrazac PA-1).

Popunjavaju se samo obeležja koja se menjaju u već registrovanoj prijavi.

Način popunjavanja obrasca kada se prijava stornira (popunjava podnosilac)

Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" pored oznake "storno", kao i broj prijave koja se stornira (podatak iz obeležja 8.2. registrovane prijave - Obrazac PA-1).

Ostala obeležja se ne popunjavaju.

Popunjava Narodna banka Srbije

8

1

Upisuje se datum registracije prijave u NBS.

8

2

Upisuje se broj pod kojim je prijava registrovana u NBS.

8

3

Ne popunjava se kod registrovanja nove prijave, već samo kod registrovanja izmene.

8

4

Upisuje se šifra "1" ako se prijava registruje na osnovu ugovora ili drugog dokumenta, odnosno šifra "2" ako se

 

 

registrovanje vrši na osnovu izjave rezidenta.

 

Obrazac PA-2

_______________________________________
Naziv rezidenta-uvoznika koji podnosi prijavu

Matični broj:

 

 

 

 

 

PIB

 

 

Adresa podnosioca: ______________________
Telefon za kontakt: ______________________

PRIJAVA AVANSNOG PLAĆANJA ROBE I USLUGA
S NAKNADNO UGOVORENIM ROKOM UVOZA DUŽIM OD 90 DANA

(posao iz člana 10 stav 3 Zakona o deviznom poslovanju)

 

 

novo

 

 

 

 

 

izmena

 

 

broj prijave koja se menja

 

 

storno

 

 

broj prijave koja se stornira

 

1.

Broj iz kontrolnika:

 

_______________________

2.

Vrsta uvoznog posla:

 

_______________________

3.

Strani prodavac:

 

_______________________

4.

Datum ugovaranja roka uvoza dužeg od 90 dana:

 

_______________________

5.

Prvobitno ugovoreni rok uvoza:

 

_______________________

6.

Vrednost avansa s naknadno ugovorenim rokom uvoza dužim od 90 dana:

 

_______________________

7.

Datum prvog plaćanja avansa (s naknadno ugovorenim rokom uvoza dužim od 90 dana):

 

_______________________

8.

Rok uvoza od plaćenog avansa:

 

_______________________

9.

Napomena:

 

 

 

Potvrđujem da su podaci navedeni u ovoj prijavi tačni i verodostojni.

 

 

 

 

 

____________________________________

 

 

(ime, prezime, funkcija i potpis lica
odgovornog za poslovanje)

 

 

 

 

 

 

 

M. P.

 

 

(podnosioca prijave)

 

 

10.

Registracija u Narodnoj banci Srbije:

 

 

 

 

 

 

 

1) datum:

 

 

 

M. P. NBS

 

 

2) registarski broj:

 

 

 

 

 

 

3) redni broj izmene:

 

 

 

 

 

 

3) redni broj izmene:

 

 

 

 

 

__________________________ 

 

4) osnov registrovanja

 

 

 

 

 

(potpisi za NBS)

 

 

 

 

 

 

 

 

Uputstvo za popunjavanje Prijave avansnog plaćanja robe i usluga s naknadno ugovorenim rokom uvoza dužim od 90 dana

U gornjem levom uglu su podaci o rezidentu-uvozniku koji podnosi prijavu.

Na desnoj strani, ispod naslova, upisuje se "x" u odgovarajuće polje, u zavisnosti od toga da li je reč o prvom podnošenju prijave (nova prijava), izmeni registrovane prijave ili stornu overene prijave (detaljnije objašnjenje u tekstu koji sledi).

Način popunjavanja obrasca kada se prijava podnosi prvi put (popunjava podnosilac)

Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" pored oznake "novo".

Broj obeležja

1

Upisuju se broj i godina ugovora iz kontrolnika koji uvoznik vodi prema propisu o vođenju evidencije o zaključenim spoljnotrgovinskim poslovima.

 

2

Kod prijavljivanja uvoza avansnog plaćanja robe i usluga koje se carine upisuje se vrsta uvoznog posla u skladu s propisom kojim je regulisan način popunjavanja isprava u carinskom postupku a kod prijavljivanja uvoza avansnog plaćanja usluga koje se ne carine - vrsta usluge koja se uvozi.

 

3

Upisuju se naziv, sedište i zemlja stranog prodavca robe i usluga.

 

 

4

Upisuje se datum ugovoranja roka uvoza koji je duži od 90 dana.

 

 

5

Upisuje se prvobitno ugovoreni rok uvoza do 90 dana (u danima).

 

 

6

Upisuju se oznaka valute i vrednost avansa s naknadno ugovorenim rokom uvoza koji je duži od 90 dana.

 

 

7

Upisuje se datum prvog plaćanja avansa za koji je naknadno ugovoren rok uvoza duži od 90 dana.

 

 

8

Upisuje se ugovoreni rok uvoza avansno plaćene robe i usluga duži od 90 dana (u danima) ako je taj rok isti za svako plaćanje avansa (npr. 200 dana od svakog plaćanja avansa), a ako se po uvoznom poslu ugovaraju različiti rokovi uvoza duži od 90 dana - upisuje se najduži ugovoreni rok uvoza (npr. ako je za prvo plaćanje avansa rok uvoza 200 dana, a za drugo 100 dana - upisuje se 200 dana).

 

9

Upisuju se podaci iz ugovora za koje ne postoje obeležja u prijavi (ugovorena kamata, instrument obezbeđenja za povraćaj avansa - ako su ugovoreni) ili druga važna napomena.

 

Način popunjavanja obrasca kada se prijava menja (popunjava podnosilac)

Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" pored oznake "izmena", kao i broj prijave koja se menja (podatak iz obeležja 10.2. registrovane prijave - Obrazac PA-2).

Popunjavaju se samo obeležja koja se menjaju u već registrovanoj prijavi.

Način popunjavanja obrasca kada se prijava stornira (popunjava podnosilac)

Na desnoj strani obrasca, ispod naslova, upisuje se "x" pored oznake "storno", kao i broj prijave koja se stornira (podatak iz obeležja 10.2. registrovane prijave - Obrazac PA-2).

Ostala obeležja se ne popunjavaju.

Popunjava Narodna banka Srbije

10

1

Upisuje se datum registracije prijave u NBS.

10

2

Upisuje se broj pod kojim je prijava registrovana u NBS.

10

3

Ne popunjava se kod registrovanja nove prijave, već samo kod registrovanja izmene.

10

4

Upisuje se šifra "1" ako se prijava registruje na osnovu aneksa ugovora ili drugog dokumenta, odnosno šifra "2" ako se registrovanje vrši na osnovu izjave rezidenta.

 

 

Obrazac IA

________________________________________
Naziv rezidenta-izvoznika koji podnosi izveštaj

Matični broj:

 

 

 

 

 

PIB

 

 

Adresa podnosioca: ______________________
Telefon za kontakt: ______________________

IZVEŠTAJ O REALIZACIJI PRIJAVE AVANSNOG PLAĆANJA ROBE I USLUGA
SA UGOVORENIM ROKOM UVOZA DUŽIM OD 90 DANA

(posao iz člana 10 stav 3 Zakona o deviznom poslovanju)
za ___________ mesec ________________ godine

1. Broj prijave:

__________________

 

2. Valuta:

__________________

 

 

3. Plaćeni avans u izveštajnom periodu

4. Uvezeno u izveštajnom periodu

5. Ukupno plaćen avans, uključujući i izveštajni period

6. Ukupno uvezeno, uključujući i izveštajni period

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Spisak naloga za plaćanje avansa iz obeležja 3:

Potvrđujem da podaci navedeni u ovom izveštaju odgovaraju stanju u našoj dokumentaciji..

 

 

 

 

 

____________________________________

 

 

(ime, prezime, funkcija i potpis lica
odgovornog za poslovanje)

 

 

 

 

 

 

 

M. P.

 

 

(podnosioca prijave)

 

 

8. Evidentiranje izveštaja u NBS:

 

 

1) datum:

 

 

 

 

2) redni broj izveštaja:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M. P. NBS

 

 

 

 

 

__________________________________

 

 

 

 

(potpisi za NBS)

Uputstvo za popunjavanje Izveštaja o realizaciji prijave avansnog plaćanja robe i usluga sa ugovorenim rokom uvoza dužim od 90 dana

U gornjem levom uglu izveštaja popunjavaju se podaci o rezidentu-uvozniku koji podnosi izveštaj.

Način popunjavanja izveštaja (popunjava podnosilac)

Broj obeležja

1

Upisuje se registarski broj prijave:
- za poslove s prvobitno ugovorenim rokom uvoza dužim od 90 dana - podatak iz obeležja 8.2 Obrasca PA-1,
- za poslove s naknadno ugovorenim rokom uvoza dužim od 90 dana - podatak iz obeležja 10.2 Obrasca PA-2.

 

 

2

Upisuje se valuta u kojoj je posao ugovoren.

 

 

3

Upisuje se iznos avansa plaćenog u izveštajnom periodu po prijavi avansnog plaćanja robe i usluga sa ugovorenim rokom uvoza dužim od 90 dana navedenoj u obeležju 1 ovog obrasca.

 

4

Upisuje se vrednost uvoza izvršenog u izveštajnom periodu po prijavi avansnog plaćanja robe i usluga sa ugovorenim rokom uvoza dužim od 90 dana navedenoj u obeležju 1 ovog obrasca.

 

5

Upisuje se ukupan iznos avansa plaćenog po prijavi avansnog plaćanje robe i usluga sa ugovorenim rokom uvoza dužim od 90 dana navedenoj u obeležju 1 ovog obrasca, uključujući i avans plaćen u izveštajnom periodu.

 

6

Upisuje se ukupna vrednost uvoza po prijavi avansnog plaćanja robe i usluga sa ugovorenim rokom uvoza dužim od 90 dana navedenoj u obeležju 1 ovog obrasca, uključujući i uvoz izvršen u izveštajnom periodu.

 

7

Upisuju se: oznaka banke, broj i datum naloga za plaćanje po kojima je izvršeno plaćanje avansa iz obeležja 3 ovog obrasca.

Popunjava Narodna banka Srbije

8

1

Upisuje se datum evidentiranja izveštaja u NBS.

8

2

Upisuje se redni broj izveštaja.