UPUTSTVO
O OBLIKU I NAČINU VOĐENJA UPISNIKA I O NAČINU OVERAVANJA POTPISA, RUKOPISA I PREPISA

("Sl. glasnik RS", br. 74/93)

1. Ovim uputstvom utvrđuju se oblik i način vođenja upisnika i bliže se uređuje način overavanja potpisa, rukopisa i prepisa.

2. Overavanje se vrši u službenim prostorijama suda, odnosno organa uprave.

Opštinski sud, odnosno organ uprave, može da na svom području overavanje potpisa i rukopisa vrši i izvan službenih prostorija ako je lice koje traži overu potpisa ili rukopisa sprečeno da dođe u sud odnosno organ uprave.

Lice koje traži overu potpisa ili rukopisa izvan službenih prostorija dužno je da prethodno položi potreban iznos na ime dnevnice i ostalih troškova u smislu važećih propisa o naknadi troškova za službena putovanja.

Overavanje prepisa ne može da se vrši izvan službenih prostorija.

3. Overavanje potpisa, rukopisa i prepisa uvodi se u upisnik za overavanje, koji se vodi prema obrascu, koji je sastavni deo ovog uputstva.

4. Upisnik se ukoričava tvrdim povezom. Sve stranice, osim prvog i poslednjeg lista, numerišu se. Listovi se prošivaju jemstvenikom, a krajevi jemstvenika povezuju pečatnim voskom na poslednjoj nenumerisanoj strani. Ispod toga stavlja se zabeleška: "Ovaj upisnik ima: _____ (i slovima) numerisanih stranica". Zabelešku sa desne strane overava predsednik suda, odnosno sekretar opštinske uprave, potpisom i pečatom, a sa leve strane stavlja se mesto i datum overe.

Na koricama i prvoj nenumerisanoj stranici odštampan je tekst: "Upisnik za overavanje potpisa, rukopisa i prepisa za _____ (naziv opštine - suda - naseljenog mesta)".

Ispod toga na prvoj nenumerisanoj strani, stavlja se klauzula: "Ime i prezime ovlašćenog lica za overavanje, broj i datum rešenja kojim je dato ovlašćenje za overavanje i čitak potpis tog lica".

Na poslednjem nenumerisanom listu odštampani su propisi o overavanju.

5. Kada se overavanje potpisa i rukopisa vrši izvan službenih prostorija, sastaviće se zapisnik o overavanju koji mora da sadrži sve podatke iz upisnika. Podaci iz zapisnika naknadno će se uvesti u upisnik, a u kolonu za primedbe navodi se da su podaci iz zapisnika. Ukoliko se u potvrdi o overi ne bi mogao navesti broj upisnika za overavanje, navešće se mesto u kome je overavanje izvršeno i datum.

6. Pri popunjavanju pojedinih kolona upisnika postupiće se na sledeći način:

Lice čiji se potpis ili rukopis overava upisuje svoje ime i prezime, odnosno stavlja otisak prsta u kolonu 3 ispod njegovih ličnih podataka, koje upisuje službeno lice.

Prilikom overe prepisa u kolonu 3 upisuju se podaci (ime i prezime i adresa) koje o sebi pruži podnosilac isprave.

U kolonu 4 upisuje se jedan od ovih načina utvrđivanja identiteta lica koje overava svoj potpis ili rukopis: lično poznat - broj lične karte ili isprave za putovanje u inostranstvo (skraćeno: l. k. odnosno pasoš) i sedište organa koji je izdao ispravu, odnosno naziv strane države gde je isprava izdata.

Ako se identitet lica utvrđuje pomoću dva svedoka, u ovu kolonu službeno lice upisuje njihova lična imena i adrese i način utvrđivanja njihovog identiteta, a ispod toga svedoci stavljaju svoje potpise.

Ako se overava prepis ili fotografski snimak isprave, u kolonu 4 upisuju se samo reči "overa prepisa".

U kolonu 5 upisuje se uobičajeni naziv isprave (punomoćje, kupoprodajni ugovor, ugovor o zameni, izjava itd.) i datum njenog sastavljanja ili izdavanja.

U kolonu 6 upisuje se iznos naplaćene takse ili osnov taksenog oslobođenja.

U kolonu 7 upisuje se kojeg je prsta otisak stavljen umesto potpisa.

Kada se umesto potpisa ili rukopisa overava izjava lica koje nema obe ruke, koje ne zna čitati ili koje je slepo, u kolonu 7 stavlja se jedna od zabeleški: "nema obe ruke"; - "ne zna čitati"; - "slep".

U kolonu 7 upisuju se i druge okolnosti koje treba istaći radi bližeg razrešenja.

7. Svaka isprava na kojoj se overava potpis odnosno rukopis ili isprava čiji se prepis overava upisuje se u upisnik pod posebnim rednim brojem.

Za overavanje nije potreban poseban zahtev.

Upisnik za overavanje čuva se deset godina.

8. Taksa za overu lepi se na primerku isprave koja ostaje u sudu, odnosno kod organa uprave i poništava se po propisima o taksama.

9. Lice koje ne zna pisati na ispravu stavlja otisak prsta. Za otiskivanje koriste se prsti sledećim redom: prvo prsti desne ruke, kažiprst, srednji prst, prstenjak, mali prst, palac, a ako nema prste desne ruke - istim redosledom prste leve ruke.

10. Overavanje se vrši potvrdom koja se stavlja na ispravu, odnosno na prepis. Potvrda o overi potpisa, odnosno rukopisa stavlja se pored ili ispod potpisa, a potvrda o overi prepisa ispod teksta koji se overava. Potvrda se stavlja štambiljem ili pisaćom mašinom.

Potvrda o overi staviće se na ispravu, odnosno prepis tek pošto se u upisniku za overavanje izvrše svi upisi i stave potrebni potpisi.

11. Kao potpis može se staviti puno ime i prezime ili paraf i drugi rukoznak.

12. Potvrda o overi potpisa, odnosno rukopisa glasi: "Potvrđuje se da je (ime i prezime, mesto stanovanja, ulica i kućni broj) svojeručno potpisao ovu ispravu (ili: "priznao za svoj potpis na ovoj ispravi"). Istovetnost imenovanog utvrđena je na osnovu lične karte (navesti broj lične karte i organ koji je istu izdao), ili: svedočenjem (navesti ime i prezime svedoka, brojeve njihovih ličnih karata i organ koji je iste izdao). Taksa za overu od dinara ____ naplaćena je i poništena". Sledi naziv organa, broj i datum overe, potpis ovlašćenog službenog lica i pečat organa.

13. Kada se radi o overi potpisa, odnosno rukopisa lica iz člana 6 Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa, onda potvrda o overi mora da sadrži još i klauzulu: "Sadržina ove isprave pročitana je, odnosno prevedena imenovanom" (ili "Sadržina ove isprave pomoću tumača pročitana je, odnosno prevedena imenovanom").

Ako je u pitanju overa iz člana 9 Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa, potvrda overe, pored ostalog, mora da sadrži još i sledeću klauzulu: "Imenovani je ovlašćen na zastupanje na osnovu (navesti akt kojim je dato ovlašćenje na zastupanje)".

14. Overavanje potpisa na menici ili čeku nepismenih lica ili lica koja ne mogu pisati, vrši isključivo opštinski sud pridržavajući se pri tom propisa o menici ili o čeku.

15. Fotografski snimak može se overiti ako je kopija predloška dobijena fotografskim ili drugim reprografskim postupkom.

16. Prilikom overavanja prepisa potvrda o overi prepisa glasi: "Potvrđuje se da je ovaj prepis istovetan sa njegovim izvornikom (ili: sa njegovim overenim ili prostim prepisom) koji je napisan mastilom (ili: pisaćom mašinom, olovkom i tome slično) i koji se sastoji od _______ tabaka. Izvorna isprava (ili: overen prepis) nalazi se kod (navesti organ ili ime lica ako je izvornu ispravu doneo podnosilac uz naznačenje i mesta stanovanja podnosioca). Taksa za overu od dinara ____ naplaćena je i poništena". Sledi naziv organa, broj i datum overe, potpis službenog lica i pečat organa.

17. Ako su u izvornoj ispravi neka mesta ispravljena, precrtana, umetnuta ili dodana, kao i ako je isprava pocepana ili je inače po spoljašnjem obliku očito sumnjiva, sve to će se navesti u potvrdi o overi prepisa.

U slučaju iz člana 13 Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa treba u koloni 7 uneti da je upoređenje prepisa sa izvornom ispravom izvršio sudski tumač.

18. Potvrda overe iz člana 18 Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa glasi: "Da je ovaj prepis veran izvorniku koji se nalazi u arhivi (navesti organ, preduzeće ili drugu organizaciju) pod br. ______ tvrdi. Taksa u iznosu ______ naplaćena". Sledi datum, potpis službenog lica i pečat organa.

19. Stupanjem na snagu ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo o načinu overavanja potpisa, rukopisa i prepisa ("Službeni glasnik SRS", broj 2/72).

20. Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

UPISNIK ZA OVERAVANJE POTPISA, RUKOPISA I PREPISA

Redni broj

Datum overe

Podaci o licima čiji se potpis (rukopis) overava, odnosno o ispravama

 

Podaci o naplaćenoj taksi

Primedba

Čitak potpis službenog lica

Prezime i ime, adresa i potpis

Način utvrđivanja identiteta

Vrsta isprave i datum njenog izdavanja

1

2

3

4

5

6

7

8