PRAVILNIK
O USLOVIMA I NAČINU ISKOPAVANJA I PRENOŠENJA UMRLIH LICA

("Sl. glasnik SRS", br. 56/76 i 52/82)

Član 1

Iskopavanje i prenošenje umrlih lica iz jednog grobnog mesta u drugo grobno mesto u istom naselju, prenos i iskopavanje i prenošenje radi sahrane u drugo mesto na teritoriji SR Srbije van teritorije autonomnih pokrajina, vrši se na način i pod uslovima koji su propisani ovim pravilnikom.

Član 2

Pri svakom iskopavanju umrlog lica, bez obzira na uzrok smrti i način sahrane, mora se izvršiti dezinfekcija sanduka 5%-nim rastvorom formalina, a grobno mesto i neposredna okolina - hlornim krečom ili preparatima hlora.

Iskopavanje leša lica koje je umrlo od difterije, dizenterije, kolere, kuge, trbušnog tifusa, paratifusa A i B, velikih boginja, virusne hemoragične groznice, zarazne žutice, žute groznice ili crnog prišta, a koje nije bilo sahranjeno u limenom sanduku, može se vršiti tek po isteku jedne godine od dana sahrane.

Član 3

Lica koja rade na iskopavanju umrlih lica, ne smeju imati rane, kraste ili posekotine na rukama, a za vreme rada moraju nositi belu kapu, masku na nosu i ustima napravljenu od osmostruke gaze, platneni mantil, gumenu kecelju, gumene dugačke rukavice i gumene čizme.

Odeća i obuća iz stava 1 ovog člana moraju se dezinfikovati posle svake upotrebe.

Član 4

Prenos umrlog lica koje je bilo sahranjeno u drvenom sanduku, radi sahrane u drugo grobno mesto na istom groblju ili na drugom groblju u istom naselju, može se izvršiti samo u metalnom sanduku.

Prenos umrlog lica koje je bilo sahranjeno u drvenom sanduku radi sahrane u drugo mesto, može se izvršiti ako se drveni sanduk stavi u metalni sanduk a ovaj u drveni sanduk.

Prenos umrlog lica od čije sahrane je prošlo više od 10 godina može se vršiti u metalnom ili drvenom sanduku.

Metalni sanduk mora se uvek zalemiti.

Član 5

Prenos lica koje je umrlo od neke zarazne bolesti iz člana 2 stav 2 ovog pravilnika, a koje nije bilo sahranjeno, može se izvršiti samo u zalemljenom metalnom sanduku koji je stavljen u drveni sanduk. Leš mora biti uvijen u platno natopljeno 5%-nim rastvorom karbolne kiseline ili krezolne sapunice, a praznina metalnog sanduka ispunjena strugotinom.

Prenos lica koje je umrlo od neke zarazne bolesti koja nije navedena u članu 2 stav 2 ovog pravilnika ili čija je smrt nastupila iz drugih uzroka, a koje nije bilo sahranjeno može se izvršiti u drvenom sanduku napravljenom od tvrdog drveta tako da se može potpuno zatvoriti, ako se prevoz vrši sredstvima koja služe isključivo za prevoz umrlih. Ako se prevoz vrši sredstvima javnog saobraćaja, posmrtni ostaci stavljaju se u metalni sanduk koji se zalemi i stavi u drveni sanduk.

Član 6

Prevoz železnicom umrlih lica može se vršiti samo u posebnom zatvorenom vagonu u kome se istovremeno ne može vršiti prevoz lica i stvari osim stvari koje spadaju u opremu mrtvaca.

Član 7

Prevoz brodom umrlih lica može se vršiti u kabini ili odvojenom brodskom prostoru u kome se istovremeno ne može vršiti prevoz lica i stvari, osim stvari koje spadaju u opremu mrtvaca.

Član 8

Prevoz avionom u redovnom vazdušnom saobraćaju umrlih lica, može se vršiti samo u određenom prostoru (bagažniku) pod uslovom da je taj prostor na pogodan način odvojen od prostora za prtljag. Prevoz posebnim avionom može se vršiti i u putničkoj kabini.

Član 9

Prevoz autobusom, automobilom ili kamionom umrlih lica može se vršiti samo pod uslovom da se istovremeno ne prevoze putnici niti stvari osim stvari koje spadaju u opremu mrtvaca.

Član 10

Iskopavanje i opremanje umrlog lica kao i opremanje umrlog lica radi sahrane u drugo mesto, može se vršiti samo u prisustvu opštinskog organa uprave nadležnog za poslove sanitarne inspekcije.

Opremanje lica koje je umrlo u zdravstvenoj organizaciji, vojnoj jedinici ili jedinici milicije, radi prenosa za sahranu u drugo mesto, vrši se u prisustvu lekara zdravstvene organizacije ili jedinice gde je nastupila smrt. Lekar koji je prisustvovao opremanju, izdaje sprovodnicu za prenošenje mrtvaca radi sahrane u drugo mesto.

Član 11

Odobrenjem za iskopavanje i prenos umrlog lica utvrđuje se da li su ispunjeni uslovi za iskopavanje i određuju uslovi pod kojima se vrši iskopavanje i opremanje, s obzirom na uzrok smrti, vreme i način sahrane.

Odobrenjem za prenos umrlog lica radi sahrane u inostranstvu određuju se uslovi za prenošenje i prevoz.

Sprovodnicom se utvrđuje da su ispunjeni uslovi iz člana 4 do 9 ovog pravilnika.

Sprovodnica se izdaje na obrascu koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku SR Srbije".

 

SPROVODNICA ZA PRENOŠENJE UMRLIH LICA

 

A. Podaci o umrlom licu:

1.

Porodično (za udate žene i devojačko), očevo i rođeno ime

2.

Dan, mesec, godina, mesto i zemlja rođenja

3.

Državljanstvo

4.

Čas, dan, mesec, godina, mesto i zemlja kad i gde je smrt nastupila

5.

Uzrok smrti (na latinskom i narodnom jeziku)

6.

Da li je umrlo lice bilo sahranjeno (da - ne)*)

 

B. Ostali podaci:

1.

Mesto u koje se prenosi umrlo lice

2.

Prevozno sredstvo kojim će se izvršiti prevoz i način prevoza

3.

Način na koji je utvrđen identitet umrlog lica

4.

Broj odobrenja za prenošenje umrlog lica i naziv organa koji je izdao odobrenje

5.

Odobrenje izdato na zahtev

6.

Prenošenje umrlog lica vrši se u pratnji:

Pošto je uzrok smrti zarazna bolest - bolest koja nije zarazna, opremanje umrlog lica je izvršeno na način propisan u članu ____ Pravilnika o uslovima i načinu iskopavanja i prenošenja umrlih lica (metalni - drveni - metalni i drveni sanduk).

 

___________________________

___________________________

(Datum izdavanja
sprovodnice)

(Potpis izdavaoca
sprovodnice)

(M. P.)

_____________
*) Nepotrebno precrtati.