STATUT
FONDA ZA SOCIJALNO OSIGURANJE VOJNIH OSIGURANIKA

("Sl. list SRJ", br. 71/94 i 81/94 - ispr.)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim statutom uređuju se unutrašnja organizacija i način rada Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, način izbora i razrešenja članova Skupštine Fonda i drugih organa Fonda, učešće osiguranika i korisnika prava u sprovođenju socijalnog osiguranja vojnih osiguranika, kriterijumi za ulaganje slobodnih sredstava Fonda, javnost rada organa Fonda i druga pitanja značajna za rad organa i poslovanje Fonda.

Član 2

Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (u daljem tekstu: Fond) jeste pravno lice sa sedištem u Beogradu.

Vojnim osiguranicima, u smislu ovog statuta, smatraju se profesionalni vojnici (u daljem tekstu: osiguranici) i korisnici vojne penzije (u daljem tekstu: korisnici prava).

Član 3

Fond ima pečat i štambilj.

Pečat je okruglog oblika, prečnika 40 mm. Na unutrašnjoj strani kruga upisane su, ćiriličnim pismom, reči: "Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, Beograd", a u sredini kruga je grb Savezne Republike Jugoslavije.

Štambilj je pravougaonog oblika, dimenzija 60 x 30 mm. Sadrži isti tekst kao i pečat i rubrike za datum i broj akta.

Član 4

Fond zastupa direktor Fonda.

Direktor Fonda može generalnim, odnosno pojedinačnim punomoćjem svoje ovlašćenje za donošenje odluka i zastupanje preneti na druga lica.

II UNUTRAŠNJA ORGANIZACIJA I NAČIN RADA FONDA

Član 5

Poslove Fonda, određene Uredbom o nadležnosti, delokrugu, organizaciji i načinu poslovanja Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (u daljem tekstu: Uredba), obavljaju Skupština Fonda, Upravni odbor Fonda, Nadzorni odbor Fonda i direktor Fonda.

Član 6

Skupština Fonda, Upravni odbor Fonda i Nadzorni odbor Fonda (u daljem tekstu: organi Fonda) rade na sednicama.

Organi Fonda punovažno rade ako na sednici prisustvuju dve trećine od ukupnog broja članova, a odluke se donose većinom glasova prisutnih članova.

Član 7

Predsednik organa Fonda:

1) predstavlja organ Fonda i stara se o organizovanju rada tog organa;

2) saziva sednice organa Fonda, predlaže dnevni red za sednice i predsedava njihovim radom;

3) potpisuje akta koje donosi organ Fonda;

4) obavlja i druge poslove određene ovim statutom i opštim aktom Skupštine Fonda kojim se bliže uređuje rad organa Fonda.

Zamenik predsednika organa Fonda pomaže predsedniku u radu i zamenjuje ga za vreme njegove odsutnosti ili sprečenosti.

Član 8

Direktor Fonda rukovodi stručnim, administrativnim i drugim poslovima za potrebe Fonda.

Član 9

Organi Fonda mogu obrazovati komisije i radna tela za obavljanje pojedinih poslova iz oblasti socijalnog osiguranja vojnih osiguranika iz svog delokruga. Komisije mogu biti stalne i povremene.

Član 10

Skupština Fonda obrazuje Komisiju za reviziju i rešavanje u drugom stepenu o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja vojnih osiguranika, koja vrši reviziju rešenja donesenih u prvom stepenu o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja vojnih osiguranika protiv kojih nije izjavljena žalba, odnosno rešava o žalbama izjavljenim protiv tih rešenja.

Komisija iz stava 1 ovog člana ima štambilj za reviziju, pravougaonog oblika, dimenzija 60 x 30 mm, sa tekstom koji glasi:

"Komisija za reviziju i rešavanje u drugom stepenu o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja vojnih osiguranika, u postupku REVIZIJE daje saglasnost na ovo rešenje.

U Beogradu, __________199___ godine Predsednik komisije _________

Postupak vodio referent
____________________"

Član 11

Na rad komisija i radnih tela iz čl. 9 i 10 ovog statuta shodno se primenjuju odredbe opšteg akta kojim Skupština Fonda bliže uređuje rad organa Fonda, u delu koji se odnosi na način rada i donošenje odluka.

III NAČIN IZBORA I RAZREŠENJA ČLANOVA SKUPŠTINE I DRUGIH ORGANA FONDA

Član 12

Predlog za imenovanje direktora Fonda daje Skupština Fonda.

Direktor Fonda je za svoj rad odgovoran saveznom ministru za odbranu i Skupštini Fonda.

Član 13

Odlukom Skupštine Fonda o raspisivanju izbora za članove organa Fonda utvrđuju se izborne jedinice, način obrazovanja izbornih tela u izbornoj jedinici, rokovi i druga pitanja značajna za sprovođenje izbora, odnosno predlaganje za izbor članova organa Fonda.

Član 14

Predsednik i zamenik predsednika organa Fonda biraju se, odnosno imenuju tako da prvi bude iz reda osiguranika, a drugi iz reda korisnika prava i obrnuto.

Član 15

Mandat člana organa Fonda traje četiri godine i izuzetno se može produžiti za još jedan mandat.

Članu organa Fonda prestaje mandat i pre isteka vremena za koje je biran gubitkom svojstva osiguranika, odnosno korisnika prava, ostavkom ili razrešenjem.

Ako član organa Fonda ne vrši svoju funkciju, organ Fonda o tome obaveštava Skupštinu Fonda, s predlogom za njegovo razrešenje.

U slučaju prestanka mandata člana organa Fonda pre isteka vremena za koje je biran, bira se novi član, čiji mandat traje onoliko koliko bi trajao mandat člana na čije se mesto bira.

Izbor iz stava 4 ovog člana neće se sprovoditi ako do prestanka mandata člana organa Fonda kome je prestao mandat ne ostaje više od šest meseci, osim ako bi zbog toga broj članova organa fonda bio manji od broja potrebnog za rad tog organa.

IV UČEŠĆE OSIGURANIKA I KORISNIKA PRAVA U SPROVOĐENJU SOCIJALNOG OSIGURANJA VOJNIH OSIGURANIKA

Član 16

Osiguranici i korisnici prava učestvuju u sprovođenju socijalnog osiguranja vojnih osiguranika preko svojih predstavnika u organima Fonda.

Svaki osiguranik i korisnik prava može i neposredno organima Fonda upućivati svoje primedbe i predloge o pitanjima koja se tiču sprovođenja socijalnog osiguranja vojnih osiguranika.

V KRITERIJUMI ZA ULAGANJE SLOBODNIH SREDSTAVA FONDA

Član 17

Slobodnim sredstvima Fonda, u smislu ovog statuta, smatraju se sredstva Fonda preostala po izmirenju obaveza Fonda za namene određene odredbama člana 20 Uredbe.

Član 18

Postojanje slobodnih sredstava Fonda utvrđuje Upravni odbor Fonda po usvojenom završnom računu sredstava Fonda.

Član 19

Opštim aktom Skupštine Fonda bliže se uređuju uslovi, namena i način korišćenja slobodnih sredstava Fonda.

Uputstvom direktora Fonda reguliše se postupak u vezi s podračunima i računima izdvojenih slobodnih sredstava Fonda.

VI JAVNOST RADA ORGANA FONDA

Član 20

Javnost rada Fonda ostvaruje se javnošću rada i odluka organa Fonda, podnošenjem izveštaja o radu Fonda i organa Fonda, objavljivanjem opštih i drugih akata organa Fonda, informisanjem osiguranika i korisnika prava i na drugi pogodan način.

Informisanje iz stava 1 ovog člana vrše organi Fonda preko vojnih jedinica i vojnih ustanova, organizacije vojnih penzionera Jugoslavije i na drugi pogodan način.

Radi obaveštavanja i bližeg informisanja osiguranika i korisnika prava, Fond može imati svoje glasilo, a može koristiti i usluge drugih glasila.

VII OSTALA PITANJA ZNAČAJNA ZA RAD ORGANA I POSLOVANJE FONDA

Član 21

Korisniku prava koji se, radi stalnog boravka, iseli u inostranstvo isplata penzije i drugih primanja može se odobriti i ako to nije predviđeno međunarodnim ugovorom, pod sledećim uslovima:

1) ako su razlozi za takvo iseljenje opravdani s obzirom na porodične i materijalne prilike;

2) ako nije osuđivan za krivična dela protiv naroda i države;

3) ako se protiv njega ne vodi krivični postupak;

4) ako je teritoriju Savezne Republike Jugoslavije napustio na osnovu uredne putne isprave.

Član 22

Članovima organa Fonda iz člana 5, odnosno članovima komisija i radnih tela iz čl. 9 i 10 ovog statuta, kao i drugim pozvanim učesnicima u njihovom radu, pripada naknada putnih i drugih troškova nastalih u vezi s njihovim radom u tim organima, odnosno komisijama i radnim telima, pod uslovima i u iznosu određenim propisom o naknadi putnih i drugih troškova u Vojsci Jugoslavije.

VIII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 23

Danom stupanja na snagu ovog statuta prestaje da važi Statut Zajednice socijalnog osiguranja vojnih osiguranika ("Službeni list SFRJ", br. 12/78, 18/82, 30/87, 24/89 i 57/90 i "Službeni list SRJ", br. 46/92).

Član 24

Ovaj statut stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".