PRAVILNIK
O OSPOSOBLJAVANJU LICA KOJIMA JE PRESTALA AKTIVNA VOJNA SLUŽBA

("Sl. list SFRJ", br. 4/92)

Član 1

Lice koje po odredbi člana 413 stav 1 Zakona o službi u oružanim snagama (u daljem tekstu: Zakon) ima pravo na osposobljavanje za drugu službu ima i pravo na naknadu za to osposobljavanje.

Član 2

Osposobljavanje može da traje za sticanje:

1) srednje stručne spreme - do četiri godine,

2) više stručne spreme - do dve godine,

3) visoke stručne spreme - do pet godina.

Član 3

Osposobljavanje za drugu službu vrši se redovnim ili vanrednim školovanjem u školama i drugim obrazovno-vaspitnim ustanovama van JNA.

Član 4

Licu na osposobljavanju pripada naknada za vreme osposobljavanja u visini ličnog dohotka koji je određen za deo ličnog dohotka po činu vodnika.

Licu iz stava 1 ovog člana naknada pripada od početka školske godine i traje svih dvanaest meseci u godini.

Pravo na naknadu pripada do kraja meseca u kome se završava nastava poslednje godine školovanja.

Član 5

Na početku školske godine licu na osposobljavanju pripada jednokratna naknada za nabavku školskog pribora, i to u visni 50% od iznosa mesečne naknade iz člana 4 stav 1 ovog pravilnika.

Član 6

Lice iz člana 1 ovog pravilnika podnosi pismeni zahtev za priznavanje prava na naknadu za osposobljavanje u roku od godinu dana od dana prestanka aktivne vojne službe.

Zahtev sadrži sledeće podatke:

1) prezime, ime i adresu podnosioca zahteva,

2) školsku spremu stečenu u JNA,

3) naziv škole, odnosno fakulteta koji želi da pohađa,

4) vreme za koje traje osposobljavanje.

Uz zahtev se prilaže overen prepis svedočanstva kojim se dokazuje školska sprema stečena u JNA, akt o prestanku službe u JNA i dokaz da nije u radnom odnosu.

Zahtev se podnosi vojnoj jedinici, odnosno vojnoj ustanovi u kojoj je vojno lice bilo na službi pre prestanka aktivne vojne službe.

Ako je vojna jedinica, odnosno vojna ustanova iz stava 4 ovog člana rasformirana, zahtev se podnosi pretpostavljenoj komandi, a ako ni nje nema - Personalnoj upravi Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu.

Član 7

Rešenje o pravu na osposobljavanje donosi komandant vojne oblasti, vojnopomorske oblasti, ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, a u Saveznom sekretarijatu za narodnu odbranu - načelnik Personalne uprave.

Član 8

Rešenjem o pravu na osposobljavanje određuje se i iznos naknade za osposobljavanje, vreme trajanja osposobljavanja i rok u kome je lice na osposobljavanju dužno da dostavlja neophodne podatke o toku školovanja.

Član 9

Naknada za osposobljavanje isplaćuje se mesečno unazad na teret finansijskog plana JNA.

Član 10

Starešina iz člana 7 ovog pravilnika dužan je da prati rad i uspeh u toku školovanja lica na osposobljavanju, tražeći podatke iz škole, odnosno fakulteta o postignutom uspehu korisnika naknade po završetku školske godine.

Član 11

Licu na osposobljavanju prestaje pravo na naknadu za osposobljavanje kada:

1) završi osposobljavanje,

2) stupi u radni odnos,

3) istekne vreme koje je rešenjem iz člana 7 ovog pravilnika određeno za osposobljavanje,

4) ne postigne uspeh koji je predviđen za nastavak školovanja,

5) pismeno izjavi da ne namerava da se dalje osposobljava.

Licu kome bi pravo na osposobljavanje prestalo prema tački 3 stav 1 ovog člana može se, rešenjem, vreme korišćenja tog prava produžiti ako je zbog bolesti sprečeno da se osposobi u roku koji je određen rešenjem, s tim da ukupno vreme osposobljavanja ne može trajati duže od pet godina.

Član 12

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o osposobljavanju lica kojima je prestala aktivna vojna služba ("Službeni list SFRJ", br. 62/74).

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".