PRAVILNIK
O POSTUPKU ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU VOJNIKA, PITOMACA VOJNIH ŠKOLA I LICA U REZERVNOM SASTAVU OTPUŠTENIH IZ JUGOSLOVENSKE NARODNE ARMIJE, KOJI SU POVREDU ILI OBOLJENJE DOBILI ZA VREME VOJNE SLUŽBE

("Sl. list SFRJ", br. 2/90)

Član 1

Zdravstvena zaštita propisana Zakonom o službi u oružanim snagama za vojnike, pitomce vojnih škola i lica u rezervnom sastavu otpuštene iz Jugoslovenske narodne armije (u daljem tekstu: JNA), koji su povredu ili oboljenje dobili za vreme vojne službe ili kojima se za vreme vojne službe pogoršalo oboljenje koje su imali pre stupanja u JNA (u daljem tekstu: korisnici), obuhvata:

1) lekarske preglede, ambulantno i stacionarno lečenje i medicinsku rehabilitaciju u vojnim zdravstvenim ustanovama, a, pod određenim uslovima, i u drugim zdravstvenim ustanovama;

2) davanje lekova i drugog sanitetskog materijala potrebnog za lečenje;

3) davanje proteza i drugih ortopedskih pomagala i sanitarnih sprava;

4) naknadu putnih troškova u vezi sa korišćenjem zdravstvene zaštite, koja se sastoji od naknade iznosa cene vozne karte drugog razreda brzog voza, odnosno broda ili naknade iznosa cene vozne karte autobusa - u odlasku i povratku.

Član 2

Vojnicima, odnosno licima u rezervnom sastavu koji se otpuštaju iz JNA zbog nesposobnosti za vojnu službu, nadležna niža vojnolekarska komisija daje nalaz, ocenu i mišljenje u smislu čl. 57 i 58 Pravilnika o vojnolekarskim komisijama ("Službeni list SFRJ", br. 68/82 i 35/83).

Pitomcima vojne škole koji se zbog zdravstvene nesposobnosti za aktivnu vojnu službu otpuštaju sa školovanja nadležna viša vojnolekarska komisija izdaje nalaz, ocenu i mišljenje u smislu čl. 53 i 54 Pravilnika o vojnolekarskim komisijama.

Za korisnike kod kojih se oboljenje pojavi u roku od dva meseca po otpuštanju iz JNA, na zahtev opštinskog organa uprave za narodnu odbranu, vojnolekarska komisija izdaje nalaz, ocenu i mišljenje u smislu odredaba iz st. 1 i 2 ovog člana.

Član 3

Pravo na zdravstvenu zaštitu korisnici ostvaruju na osnovu zdravstvene knjižice za lica obolela u JNA (u daljem tekstu: vojna zdravstvena knjižica).

Korisnicima prava na zdravstvenu zaštitu iz člana 1 ovog pravilnika vojnu zdravstvenu knjižicu izdaje komanda garnizona na čijem području korisnik stalno boravi. Komanda garnizona vodi evidenciju izdatih vojnih zdravstvenih knjižica sa sledećim podacima: redni broj evidencije, datum izdavanja knjižice, prezime i ime, godina rođenja, adresa stalnog boravka, broj lične karte i dijagnoza oboljenja, odnosno povrede.

Član 4

Korisnik podnosi zahtev za priznavanje prava na zdravstvenu zaštitu najbližoj komandi garnizona na čijem području je njegovo stalno mesto boravka. Uz zahtev je dužan da podnese nalaz, ocenu i mišljenje vojnolekarske komisije i pismenu izjavu da nema pravo na zdravstvenu zaštitu po drugom osnovu.

Ako komanda garnizona utvrdi da podnosilac zahteva ispunjava uslove za priznavanje prava na zdravstvenu zaštitu, izdaje mu zdravstvenu knjižicu, u kojoj navodi vrstu povrede, odnosno oboljenja za koje ima pravo da koristi zdravstvenu zaštitu na teret finansijskog plana Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu.

Ako komanda garnizona utvrdi da podnosilac zahteva ne ispunjava uslove iz člana 148 stav 1 Zakona o službi u oružanim snagama, donosi rešenje o odbijanju zahteva.

Protiv prvostepenog rešenja podnosilac zahteva ima pravo žalbe komandi nadležne vojne oblasti u roku od 15 dana od dana prijema prvostepenog rešenja.

Član 5

Radi ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, korisnik se obraća lekaru najbliže garnizonske ambulante ili vojnomedicinskog centra, koji, ako utvrdi da je to potrebno, korisnika upućuje na pregled lekaru specijalisti ili u vojnu zdravstvenu ustanovu na lečenje. U mestima u kojima nema vojno zdravstvene ustanove, kao i u hitnim slučajevima, korisnik se može obratiti lekaru civilne zdravstvene ustanove, koji, ako utvrdi da je dalje lečenje neophodno, korisnika upućuje u vojnu zdravstvenu ustanovu.

Korisnik se može uputiti na lečenje u civilnu zdravstvenu ustanovu pod uslovima i na način propisanim za vojne osiguranike.

Član 6

Ako je korisnik upućen na lečenje u civilnu zdravstvenu ustanovu, ta ustanove će, po završenom lečenju, komandi garnizona koja je izdala vojnu zdravstvenu knjižicu dostaviti račun radi naplate troškova lečenja.

Član 7

Lekove korisnicima propisuje nadležni vojni lekar na receptima propisanim za vojne osiguranike.

Ako lek propisuje lekar civilne zdravstvene ustanove, na receptu se naznačuje vojna pošta komande garnizona koje je izdala vojnu zdravstvenu knjižicu i evidencioni broj vojne zdravstvene knjižice.

Korisnici ne učestvuju u snošenju troškova za izdate lekove.

Član 8

Lekove izdaju vojne apoteke. Ako u mestu nema vojne apoteke ili druge vojne zdravstvene ustanove, odnosno ako vojna apoteka ili vojna zdravstvena ustanova nema propisani lek, on se može podići i u drugoj apoteci.

Ako u vojnoj apoteci nema propisanog leka, apotekar je dužan da na poleđini recepta naznači da se lek može podići i u drugoj apoteci, kao i naziv vojne pošte koja će platiti troškove izdatog leka.

Član 9

Troškove prevoza u vezi sa lečenjem van mesta boravka korisnicima naknađuje komanda garnizona iz člana 4 ovog pravilnika, i to posle završenog putovanja i po podnetom pismenom zahtevu.

Zahtev za naknadu troškova prevoza treba da sadrži ime i prezime korisnika, evidencioni broj vojne zdravstvene knjižice i naziv organa koji je knjižicu izdao, relaciju i datum putovanja. Uz zahtev se prilaže potvrda lekara o lekarskom pregledu.

Član 10

Kada nastupe okolnosti koje prouzrokuju prestanak prava na korišćenje zdravstvene zaštite iz člana 135 stav 1 i člana 148 stav 1 Zakona o službi u oružanim snagama, korisnik je dužan da vrati vojnu zdravstvenu knjižicu komandi garnizona koja je izdala vojnu zdravstvenu knjižicu.

Komanda garnizona iz stava 1 ovog člana zatražiće od korisnika da vrati vojnu zdravstvenu knjižicu po isteku roka iz člana 135 stav 1 Zakona o službi u oružanim snagama, kao i kad sazna da su nastupili drugi razlozi za prestanak prava na zdravstvenu zaštitu na teret finansijskog plana Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu.

Član 11

Komanda garnizona iz člana 4 ovog pravilnika dužna je da, ako ne nastupe razlozi iz člana 10 ovog pravilnika, svake godine overi i produži važenje vojne zdravstvene knjižice kojom korisnik dokazuje svoje pravo na zdravstvenu zaštitu.

Član 12

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o postupku za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu vojnika, pitomaca vojnih škola i vojnih obveznika otpuštenih iz Jugoslovenske narodne armije koji su povredu ili oboljenje dobili za vreme vojne službe ("Službeni list SFRJ", br. 40/65 i 23/71).

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".