PRAVILNIK
O NAČINU ISPLAĆIVANJA NAKNADA VOJNIM OBVEZNICIMA POZVANIM RADI VRŠENJA VOJNE OBAVEZE U VOJSCI JUGOSLAVIJE

("Sl. list SRJ", br. 40/94)

Član 1

Vojnim obveznicima koji su u radnom odnosu za vreme vršenja vojne obaveze u Vojsci Jugoslavije naknadu u visini plate koju bi ostvarili po osnovu radnog odnosa isplaćuje poslodavac.

Bruto iznos naknade iz stava 1 ovog člana isplaćuje se poslodavcu na teret sredstava kojima raspolaže Vojska Jugoslavije (u daljem tekstu: refundacija). Zahtev za refundaciju podnosi se vojnoj jedinici, odnosno vojnoj ustanovi u kojoj je vojni obveznik izvršavao vojnu obavezu na obrascu NVOB, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Vojnom obvezniku koji samostalno obavlja registrovanu privrednu ili profesionalnu delatnost za vreme vršenja vojne obaveze naknadu u visini osnovice od koje taj obveznik plaća doprinose za obavezno sopstveno socijalno osiguranje isplaćuje vojna jedinica, odnosno vojna ustanova u kojoj vojni obveznik izvršava vojnu obavezu.

Naknada iz stava 1 ovog člana obračunava se i isplaćuje na osnovu kopije prijave vojnog obveznika nadležnom fondu.

Član 3

Vojnom obvezniku koji prima penziju ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti za vreme vršenja vojne obaveze nadležni fond isplaćuje pripadajuću penziju, odnosno novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti, kao naknadu za vreme vršenja vojne obaveze.

Isplaćeni iznos naknade iz stava 1 ovog člana u bruto iznosu nadležnom fondu refundira se na način iz člana 1 stav 2 ovog pravilnika. Kao osnov za podnošenje zahteva za refundiranje isplaćenog iznosa naknade služi potvrda vojne jedinice, odnosno vojne ustanove o izvršavaju vojne obaveze.

Član 4

Vojnom obvezniku koji nije zaposlen i koji ne prima naknadu zbog privremene nezaposlenosti, naknadu za vreme vršenja vojne obaveze isplaćuje vojna jedinica, odnosno vojna ustanova u iznosu koji propiše Savezna vlada.

Naknada iz stava 1 ovog člana obračunava se i isplaćuje na osnovu pismene izjave vojnog obveznika.

Član 5

Vojnom obvezniku iz čl. 1 do 3 ovog pravilnika, kome je prema potvrdi organizacije u kojoj je zaposlen, odnosno nadležnog fonda iznos plate, osnovice od koje plaća doprinose, penzije ili naknade zbog privremene nezaposlenosti manji od iznosa iz člana 4 ovog pravilnika, vojna jedinica, odnosno vojna ustanova isplaćuje razliku.

Član 6

Vojnom obvezniku rezervnom oficiru, odnosno rezervnom podoficiru za vreme vojne službe isplaćuje se plata po elementima propisanim za dužnost koju obavlja za vreme vojne službe. Deo plate prema stažu isplaćuje se na osnovu pismene izjave vojnog obveznika o godinama penzijskog staža, koju daje po javljanju na vojnu službu.

Član 7

Vojnom obvezniku - rezervnom oficiru, odnosno rezervnom podoficiru koji je u radnom odnosu ili koji prima penziju ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti za vreme vršenja vojne obaveze vojna jedinica, odnosno vojna ustanova isplaćuje razliku između plate iz člana 6 ovog pravilnika i iznosa koji se isplaćuje prema odredbama člana 1 stav 1, člana 2 stav 1 i člana 3 stav 1 ovog pravilnika.

Član 8

Naknade koje prema odredbama ovog pravilnika isplaćuje vojna jedinica, odnosno vojna ustanova isplaćuju se mesečno unazad, a ako vojna obaveza traje kraće od mesec dana - srazmerno broju dana provedenih u vršenju vojne obaveze, po završetku vršenja vojne obaveze.

Član 9

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Uputstvo o načinu isplaćivanja naknada vojnim obveznicima pozvanim radi vršenja vojne obaveze u Jugoslovenskoj narodnoj armiji ("Službeni list SFRJ", br. 47/86, 54/89, 57/91 i 77/91).

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

 

Obrazac NVOB

Zahtev za refundaciju naknade plate,
penzije, odnosno naknade zbog
privremene nezaposlenosti

1. Na osnovu člana ____ Pravilnika o načinu isplaćivanja naknada vojnim obveznicima pozvanim radi vršenja vojne obaveze u Vojsci Jugoslavije, molimo da refundirate isplaćeni iznos plate - penzije - naknade zbog privremene nezaposlenosti (podvući odgovarajuće) za

     

Prezime i ime

 

Isplaćeno

_________________
Neto-iznos

_________________
Porezi i doprinosi

_________________
Bruto-iznos

_________________

_________________

_________________

Slovima _____________________________________________

2. Naknada je isplaćena za period od ________ do _______, u kome je imenovani izvršavao vojnu obavezu, odnosno za ukupno ______ dana za koje bi mu pripadala odgovarajuća primanja.

3. Isplaćeni iznos naknade utvrđen je prema neto-osnovici od _______________ dinara.

4. Molimo da iznos naknade uplatite na žiro-račun broj __________________________.

 

M.P.

________________________

 

 

(potpis ovlašćenog lica)