ZAKON
O IZMIRIVANJU OBAVEZA REPUBLIKE SRBIJE PREMA NARODNOJ BANCI SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 135/2004)

Član 1

Ovim zakonom uređuju se uslovi i način izmirenja obaveza Republike Srbije prema Narodnoj banci Srbije, nastalih po osnovu izdatih kratkoročnih obveznica Republike Srbije, kratkoročnih obveznica Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije", kao i obaveza Republičke direkcije za robne rezerve po osnovu dugoročnog kredita.

Član 2

Obaveze Republike Srbije, u smislu člana 1 ovog zakona, ukupno iznose 19.701.124.131,15 dinara, i obuhvataju:

1) obaveze Republike Srbije po osnovu izdatih kratkoročnih obveznica Republike Srbije, u iznosu od 17.000.000.000,00 dinara;

2) obaveze Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije" po osnovu izdatih kratkoročnih obveznica, u iznosu od 1.899.090.000,00 dinara;

3) obaveze Republičke direkcije za robne rezerve po osnovu dugoročnog kredita i kamate, koja uključuje i dospele neizmirene kamate po ovom osnovu, obračunate zaključno sa 31. decembrom 2004. godine, u skladu sa Zakonom o pretvaranju kredita i drugih potraživanja Narodne banke Jugoslavije u dugoročne kredite ("Službeni list SRJ", broj 74/99), u iznosu od 802.034.131,15 dinara.

Član 3

Republika Srbija obaveze Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije" i Republičke direkcije za robne rezerve, utvrđene u članu 2 ovog zakona, preuzima 31. decembra 2004. godine.

Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" i Republička direkcija za robne rezerve obaveze iz člana 2 tač. 2) i 3) ovog zakona u celosti duguju Republici Srbiji, a međusobna prava i obaveze u vezi sa dugom prema Republici Srbiji urediće se posebnim ugovorima.

Član 4

Radi izmirenja obaveza prema Narodnoj banci Srbije, Republika Srbija će izdati dugoročne obveznice ukupne nominalne vrednosti 19.701.120.000 dinara, sa sledećim rokovima dospeća i iznosima:

1) 31. decembra 2006. godine - u iznosu od 3.000.000.000 dinara;

2) 31. decembra 2007. godine - u iznosu od 6.000.000.000 dinara;

3) 31. decembra 2010. godine - u iznosu od 10.701.120.000 dinara.

Preostali iznos obaveza iz člana 2 ovog zakona od 4.131,15 dinara, Republika Srbija izmiriće u roku od osam dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

U rokovima iz stava 1 ovog člana Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" i Republička direkcija za robne rezerve izmiriće svoje obaveze prema Republici Srbiji, što će se bliže urediti ugovorima iz člana 3 stav 2 ovog zakona.

Član 5

Odluku o izdavanju obveznica iz člana 4 ovog zakona doneće Vlada Republike Srbije, u roku od osam dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Odlukom iz stava 1 ovog člana, propisaće se osnovni elementi obveznica iz člana 4 ovog zakona, kao i bliži uslovi njihovog izdavanja, sekundarnog prometa i isplate.

Član 6

Kamata na obveznice iz člana 4 ovog zakona obračunava se polugodišnje na nominalnu vrednost obveznica, po stopi od 8,5% na godišnjem nivou.

Član 7

Obveznice iz člana 4 ovog zakona izdaju se, prenose i evidentiraju u obliku elektronskog zapisa sa polugodišnjim kamatnim kuponima u informacionom sistemu Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti a.d. Beograd (u daljem tekstu: Centralni registar).

Obveznice iz stava 1 ovog člana glase na ime i prenosive su.

Kamatni kuponi iz stava 1 ovog člana dospevaju 30. juna i 31. decembra svake godine, zaključno sa krajnjim rokom dospeća obveznica, s tim što prvi kamatni kupon dospeva 30. juna 2005. godine.

Član 8

Vlasništvo Narodne banke Srbije nad obveznicama iz člana 4 ovog zakona evidentiraće se najkasnije u roku od deset dana od dana izdavanja tih obveznica, i to prenosom na vlasnički račun Narodne banke Srbije u Centralnom registru.

Narodna banka Srbije će, radi sprovođenja odredaba ovog zakona, a na osnovu vlasništva nad obveznicama iz stava 1 ovog člana, izdati odgovarajuće naloge kojima će izvršiti konverziju svojih potraživanja u plasmane iz sredstava primarne emisije po osnovu dugoročnih obveznica Republike Srbije.

Član 9

Republika Srbija i Narodna banka Srbije zaključiće ugovor o izmirenju obaveza Republike Srbije, u smislu ovog zakona, kojim će se bliže urediti međusobna prava i obaveze.

Član 10

Izmirenjem obaveza u smislu ovog zakona, prestaju obaveze Republike Srbije, Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije" i Republičke direkcije za robne rezerve prema Narodnoj banci Srbije, po osnovima iz člana 2 ovog zakona.

Ugovorom iz člana 9 ovog zakona, u skladu sa odredbom stava 1 ovog člana, utvrdiće se i obaveza Narodne banke Srbije da Republici Srbiji i Javnom preduzeću "Elektroprivreda Srbije" vrati obveznice iz člana 2 ovog zakona.

Republika Srbija i Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" poništiće obveznice iz stava 2 ovog člana odmah nakon što ih prime od Narodne banke Srbije.

Član 11

Republika Srbija i Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" će kamatu obračunatu do 31. decembra 2004. godine po osnovu obaveza iz člana 2 tač. 1) i 2) ovog zakona izmiriti u prethodno ugovorenim rokovima.

Ako se prenos obveznica na vlasnički račun Narodne banke Srbije, u skladu sa članom 8 stav 1 ovog zakona, izvrši nakon 31. decembra 2004. godine, Republika Srbija će Narodnoj banci Srbije platiti kamatu, obračunatu po stopi u visini od 8,5% na godišnjem nivou na iznos obaveza iz člana 2 ovog zakona, za period od 31. decembra 2004. godine do dana prenosa obveznica na vlasnički račun Narodne banke Srbije, i to najkasnije u roku od deset dana od dana tog prenosa.

Član 12

Sredstva za izvršavanje obaveza Republike Srbije, u smislu ovog zakona, obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

Član 13

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".