ZAKON
O IZBORU POSLANIKA SKUPŠTINE SRBIJE I CRNE GORE

("Sl. glasnik RS", br. 137/2004)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Sadržina zakona

Član 1

Ovim zakonom uređuje se izbor i prestanak mandata poslanika Skupštine Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: poslanici) iz Republike Srbije.

Broj poslanika koji se bira

Član 2

U Skupštinu Srbije i Crne Gore bira se 91 poslanik iz Republike Srbije.

Sloboda izbora

Član 3

Građani biraju poslanike slobodno, putem opšteg i jednakog izbornog prava.

Izbori za poslanike su neposredni, a glasanje tajno.

Niko nema pravo da, iz bilo kog razloga, sprečava ili primorava građanina da glasa, da ga poziva na odgovornost zbog glasanja ili da od njega traži da se izjasni za koga je glasao ili zašto nije glasao.

Izborno pravo

Član 4

Pravo da bira poslanika i da bude biran za poslanika ima svaki građanin Republike Srbije koji ima pravo da bira narodne poslanike i da bude biran za narodnog poslanika (u daljem tekstu: birač).

Način izbora poslanika

Član 5

Poslanici se biraju u Republici Srbiji kao jednoj izbornoj jedinici.

Poslanici se biraju na osnovu lista političkih stranaka, stranačkih koalicija, drugih političkih organizacija i lista koje predlože grupe građana (u daljem tekstu: izborna lista).

Mandat poslanika

Član 6

Poslanici se biraju na četiri godine.

Mandat poslanika potvrđuje Skupština Srbije i Crne Gore, na osnovu uverenja o izboru za poslanika i izveštaja o sprovedenim izborima koji joj dostavlja Republička izborna komisija.

Raspisivanje izbora

Član 7

Izbore za poslanike raspisuje predsednik Srbije i Crne Gore, u skladu sa Ustavnom poveljom državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Sredstva za sprovođenje izbora

Član 8

Sredstva za sprovođenje izbora za poslanike obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

II ORGANI ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Vrste organa za sprovođenje izbora

Član 9

Organi za sprovođenje izbora jesu birački odbori, opštinske odnosno gradske izborne komisije i Republička izborna komisija.

Organi za sprovođenje izbora dužni su da tokom izbornog postupka obaveštavaju birače, kandidate za poslanike i podnosioce izbornih lista o njihovim pravima i načinu zaštite tih prava.

Opštinske i gradske izborne komisije

Član 10

Opštinske izborne komisije imenuju biračke odbore, vode tehničke pripreme za izbore, preuzimaju izborni materijal od Republičke izborne komisije i zapisnički ga predaju biračkim odborima i preuzimaju izborni materijal od biračkih odbora i zapisnički ga predaju Republičkoj izbornoj komisiji.

Poslove opštinskih izbornih komisija u gradovima i gradu Beogradu vrše gradske izborne komisije.

Bliža pravila o radu opštinskih i gradskih izbornih komisija donosi Republička izborna komisija.

III ZAŠTITA IZBORNOG PRAVA I PRAVILNOSTI IZBORNOG POSTUPKA

Imaoci prava na zaštitu i način zaštite

Član 11

Svaki birač, kandidat i podnosilac izborne liste ima pravo na zaštitu izbornog prava po postupku utvrđenom ovim zakonom i Zakonom o izboru narodnih poslanika.

Izborno pravo i pravilnost izbornog postupka štite se prigovorom Republičkoj izbornoj komisiji i žalbom Vrhovnom sudu Srbije.

Na izbornu radnju, propust ili odluku Republičke izborne komisije prigovor nije dopušten.

Podnošenje prigovora

Član 12

Prigovor na izbornu radnju ili propust biračkog odbora i opštinske ili gradske izborne komisije podnosi se Republičkoj izbornoj komisiji.

Prigovor se podnosi u roku od 24 sata od izvršenja radnje koju podnosilac prigovora smatra nepravilnom, odnosno od časa kad je učinjen propust.

Odlučivanje o prigovoru

Član 13

Republička izborna komisija odlučuje o prigovoru u roku od 48 sati od prijema prigovora i odluku dostavlja podnosiocu prigovora i svim podnosiocima izbornih lista.

Ako prigovor bude usvojen, Republička izborna komisija poništava izbornu radnju, odnosno izbore.

Kad Republička izborna komisija ne odluči o prigovoru u roku od 48 sati od časa prijema prigovora, smatra se da je prigovor usvojen.

Podnošenje žalbe

Član 14

Na izbornu radnju, propust ili odluku Republičke izborne komisije koja je donesena po prigovoru može se podneti žalba Vrhovnom sudu Srbije.

Žalba se podnosi preko Republičke izborne komisije, u roku od 48 sati od izvršenja radnje koju podnosilac žalbe smatra nepravilnom, odnosno od časa kad je učinjen propust, odnosno od prijema odluke.

Republička izborna komisija je dužna da u roku od 24 sata od prijema žalbe Vrhovnom sudu Srbije dostavi žalbu i sve potrebne spise.

Odlučivanje o žalbi

Član 15

Vrhovni sud Srbije donosi odluku o žalbi u roku od 48 sati od prijema žalbe sa spisima.

Odluka Vrhovnog suda Srbije je pravnosnažna i protiv nje se ne može podneti zahtev za ponavljanje postupka predviđen zakonom kojim se uređuju upravni sporovi.

Vrhovni sud Srbije odlučuje o žalbi shodnom primenom zakona kojim se uređuju upravni sporovi.

Ponavljanje izborne radnje i ponovni izbori

Član 16

Ako izborna radnja ili izbori budu pravnosnažno poništeni, odgovarajuća izborna radnja odnosno izbori ponoviće se najkasnije za 15 dana.

Odluku o ponavljanju izborne radnje odnosno izbora donosi Republička izborna komisija.

IV RASPODELA POSLANIČKIH MANDATA

Pravo na učešće u raspodeli mandata

Član 17

U raspodeli poslaničkih mandata učestvuju samo izborne liste koje su dobile najmanje 5% glasova od ukupnog broja glasova birača koji su glasali.

Političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli poslaničkih mandata i kad su dobile manje od 5% glasova od ukupnog broja birača koji su glasali.

Utvrđivanje broja mandata

Član 18

Broj mandata koji pripada izbornoj listi dobija se tako što se broj 91 pomnoži ukupnim brojem glasova koje je dobila izborna lista, pa se tako dobijeni broj podeli brojem glasova koje su dobile sve izborne liste izuzev onih izbornih lista koje ne učestvuju u raspodeli poslaničkih mandata i zatim tako dobijeni broj svede na njegov celobrojni deo koji označava prethodni broj mandata.

Potom se decimalni delovi prethodnog broja mandata koji je pripao svakoj izbornoj listi postavljaju u opadajući niz brojeva od najvećeg ka najmanjem, pa se neraspodeljeni mandati dodeljuju po redosledu koji izborna lista zauzima u tom nizu, čime se dobija konačan broj mandata koji pripada svakoj izbornoj listi.

Ako više izbornih lista ima isti decimalni deo prethodnog broja mandata a broj neraspodeljenih mandata je manji od broja tih izbornih lista, žrebom se određuje koje od njih dobijaju mandate.

V PRESTANAK MANDATA POSLANIKA

Razlozi za prestanak mandata svih poslanika

Član 19

Mandat svim poslanicima prestaje usled isteka vremena na koje su izabrani ili raspuštanja Skupštine Srbije i Crne Gore, danom verifikacije mandata novoizabranih poslanika.

Razlozi za prestanak mandata pojedinog poslanika

Član 20

Pored raspuštanja Skupštine državne zajednice Srbija i Crna Gora, poslaniku mandat pre isteka vremena na koje je izabran prestaje i:

1) podnošenjem ostavke;

2) ako pravnosnažnom sudskom odlukom bude osuđen na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci;

3) ako pravnosnažnom sudskom odlukom bude lišen poslovne sposobnosti;

4) prestankom državljanstva;

5) prestankom prebivališta na teritoriji Republike Srbije;

6) smrću.

Prestanak mandata i dan prestanka mandata poslanika utvrđuje Skupština Srbije i Crne Gore i o tome odmah obaveštava Republičku izbornu komisiju.

Mandat novog poslanika

Član 21

Odmah po prijemu obaveštenja od Skupštine Srbije i Crne Gore da je poslaniku mandat prestao pre vremena na koje je izabran, Republička izborna komisija dodeljuje mandat novom poslaniku.

Mandat se dodeljuje kandidatu sa izborne liste sa koje je izabran poslanik kome je prestao mandat, koga predloži podnosilac izborne liste.

Ako na izbornoj listi sa koje je izabran poslanik kome je prestao mandat nema kandidata za koga podnosilac izborne liste nije dobio mandat, mandat se dodeljuje izbornoj listi koja ima sledeći najveći decimalni deo.

Republička izborna komisija pre dodeljivanja mandata pribavlja pismenu saglasnost kandidata da prihvata mandat.

Mandat novog poslanika traje do isteka mandata poslanika kome je prestao mandat.

Izveštavanje Skupštine Srbije i Crne Gore

Član 22

Republička izborna komisija podnosi Skupštini Srbije i Crne Gore izveštaj o postupku dodele mandata.

Po prijemu izveštaja Republičke izborne komisije Skupština Srbije i Crne Gore potvrđuje mandat novog poslanika.

VI SHODNA PRIMENA ZAKONA KOJIM SE UREĐUJE IZBOR NARODNIH POSLANIKA

Član 23

Na sva pitanja koja ovim zakonom nisu uređena shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje izbor narodnih poslanika.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Rok za raspisivanje prvih neposrednih izbora

Član 24

Prve neposredne izbore za Skupštinu državne zajednice Srbija i Crna Gora predsednik Srbije i Crne Gore raspisuje u skladu sa članom 9. Zakona za sprovođenje Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Prestanak važenja ranijeg zakona

Član 25

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o izboru poslanika Skupštine Srbije i Crne Gore ("Službeni glasnik RS", br. 10/2003 i 12/2004).

Stupanje zakona na snagu

Član 26

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".