ODLUKA
O JEDINSTVENOJ STRUKTURI ZA IDENTIFIKACIJU I KLASIFIKACIJU RAČUNA I O PLANU RAČUNA ZA PRIMENU MEĐUNARODNIH PRAVILA I IBAN STANDARDA

("Sl. glasnik RS", br. 137/2004)

 1. Ovom odlukom propisuju se jedinstvena struktura za identifikaciju i klasifikaciju računa i plan računa za primenu međunarodnih pravila i IBAN standarda u bankama.

Bankom u smislu stava 1 ove tačke smatra se banka iz člana 2 tačka 3 Zakona o deviznom poslovanju.

 2. Računom, u smislu ove odluke, smatra se račun koji se otvara za obavljanje poslova plaćanja, naplaćivanja i prenosa po tekućim i kapitalnim poslovima u devizama i dinarima.

 3. Oznaka računa ima sledećih pet odvojenih delova:

- kôd zemlje,

- kontrolni broj za IBAN standard,

- fiksni broj banke,

- broj računa,

- kontrolni broj.

 4. Kôd zemlje CS (dva alfanumerička mesta) jeste jedinstvena identifikaciona oznaka definisana standardom ISO 3166.

 5. Kontrolni broj za IBAN standard (dva numerička mesta) jeste algoritamski izračunat broj 73 prema međunarodnom standardu ISO 7064, MODUL 97.

 6. Fiksni broj banke (tri numerička mesta) jeste jedinstveni identifikacioni broj banke utvrđen odlukom kojom se uređuje jedinstvena struktura za identifikaciju i klasifikaciju računa i plan računa za obavljanje platnog prometa kod banke.

 7. Broj računa (trinaest numeričkih mesta) određuje banka.

 8. Kontrolni broj (dva numerička mesta) jeste broj koji se računa za niz od šesnaest cifara (fiksni broj banke i broj računa), po međunarodnom standardu ISO 7064, MODUL 97. Kontrolni broj se utvrđuje odlukom iz tačke 6. ove odluke.

 9. Oznaka računa se u elektronskoj formi koristi isključivo kao niz od dvadeset i dve alfanumeričke oznake.

Na pisanim i štampanim dokumentima dozvoljeno je pisanje računa od dvadeset dva alfanumerička znaka formirana u pet grupa od po četiri karaktera i jednom grupom od dva karaktera.

10. Planom računa za primenu međunarodnih pravila smatra se plan analitičkih računa u kontnom okviru za Narodnu banku Srbije, odnosno plan analitičkih računa za banke i druge finansijske organizacije, koje utvrđuje Narodna banka Srbije.

11. Banke su dužne da račune za obavljanje poslova plaćanja, naplaćivanja i prenosa po tekućim i kapitalnim poslovima u devizama i dinarima usklade sa odredbama ove odluke u roku od godinu dana od početka primene te odluke.

12. Ova odluka slupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 1. januara 2005. godine.