ZAKON
O UČEŠĆU PROFESIONALNIH PRIPADNIKA VOJSKE SRBIJE I CRNE GORE, OSOBLJA CIVILNE ZAŠTITE I ZAPOSLENIH U ORGANIMA UPRAVE SAVETA MINISTARA U MIROVNIM OPERACIJAMA I DRUGIM AKTIVNOSTIMA U INOSTRANSTVU

("Sl. list SCG", br. 61/2004)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim zakonom se uređuju pripremanje, učešće i povlačenje profesionalnih pripadnika Vojske Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: Vojska), osoblja civilne zaštite i zaposlenih u organima uprave Saveta ministara (u daljem tekstu: osoblje civilne zaštite i zaposleni) u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inostranstvu i prava i obaveze lica, odnosno osoblja koje se upućuje.

Član 2

Mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inostranstvu, u smislu ovog zakona, smatraju se aktivnosti za očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i zaključenim međunarodnim ugovorima, i to:

1) u okviru mirovnih snaga u mirovnim operacijama;

2) u okviru pružanja humanitarne pomoći i u humanitarnim organizacijama;

3) u drugim aktivnostima na koje se Srbija i Crna Gora obavezala na osnovu posebno zaključenog međunarodnog ugovora.

Aktivnostima, u smislu stava 1. ovog člana, smatraju se i vežbe i obuke koje se izvode na osnovu zaključenih međunarodnih ugovora.

Pod pružanjem humanitarne pomoći iz stava 1. ovog člana smatra se angažovanje na otklanjanju i ublažavanju posledica prirodnih katastrofa, tehničko-tehnoloških nesreća i drugih nesreća koje obimom i intenzitetom ugrožavaju zdravlje i živote ljudi, materijalna dobra i životnu sredinu, a nije ih moguće otkloniti angažovanjem nadležnih organa države na čijoj je teritoriji događaj nastao.

II POSTUPAK PRIPREMANJA, UPUĆIVANJA I POVLAČENJA IZ MIROVNIH OPERACIJA

Član 3

U mirovne operacije i druge aktivnosti u inostranstvu upućuju se posebno pripremljeni i obučeni profesionalni pripadnici Vojske, osoblje civilne zaštite i zaposleni.

U mirovne operacije i druge aktivnosti u inostranstvu lica iz stava 1. ovog člana se upućuju kao pojedinci ili u sastavu jedinica i ustanova Vojske.

Za pripremanje i obuku lica i jedinica, praćenje i koordinaciju njihovog angažovanja u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima očuvanja mira i bezbednosti u inostranstvu, odlukom Saveta ministara obrazovaće se Centar za mirovne operacije (u daljem tekstu: Centar).

Član 4

Osoblje civilne zaštite i zaposleni mogu biti upućeni u inostranstvo samo radi obavljanja civilnih i poslova koji ne zahtevaju nošenje i upotrebu oružja.

Član 5

U mirovne operacije i druge aktivnosti u inostranstvu ne mogu biti upućeni vojnici na služenju vojnog roka.

Član 6

U mirovne operacije i druge aktivnosti u inostranstvu za vreme ratnog stanja u Srbiji i Crnoj Gori ne upućuju se profesionalni pripadnici Vojske, osoblje civilne zaštite i zaposleni.

Član 7

O učešću profesionalnih pripadnika Vojske, osoblja civilne zaštite i zaposlenih u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inostranstvu odlučuje Skupština Srbije i Crne Gore na predlog Saveta ministara, uz prethodnu saglasnost nadležnih organa država članica.

Posle donošenja odluke Skupštine Srbije i Crne Gore iz stava 1. ovog člana, Vrhovni savet odbrane donosi odluku o upućivanju Vojske u mirovne operacije i druge aktivnosti u inostranstvu.

Odluku iz stava 2. ovog člana izvršava ministar odbrane.

Posle donošenja odluke Skupštine Srbije i Crne Gore iz stava 1. ovog člana Savet ministara donosi odluku o upućivanju osoblja civilne zaštite i zaposlenih u mirovne operacije i druge aktivnosti u inostranstvu.

Odluku iz stava 4. ovog člana izvršava nadležni ministar.

Na osnovu zaključenih međunarodnih ugovora, ministar odbrane, u skladu s ovlašćenjima Vrhovnog saveta odbrane, odlučuje o upućivanju profesionalnih pripadnika Vojske u inostranstvo radi izvođenja vežbi i obuke.

Član 8

U slučaju bitne promene okolnosti za sprovođenje mirovnih operacija i drugih aktivnosti u inostranstvu, kao i u slučaju proglašenja ratnog stanja u Srbiji i Crnoj Gori, odluku o nastavku učešća, odnosno o potrebi povlačenja profesionalnih pripadnika Vojske, osoblja civilne zaštite i zaposlenih donosi Savet ministara, u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Ako su profesionalni pripadnici Vojske, osoblje civilne zaštite i zaposleni u inostranstvu izloženi krajnjoj opasnosti, Savet ministara može doneti odluku o njihovom povlačenju.

Odluku iz st. 1. i 2. ovog člana, u delu koji se odnosi na profesionalne pripadnike Vojske, Savet ministara podneće na potvrđivanje Skupštini Srbije i Crne Gore na prvom zasedanju.

Član 9

Savet ministara podnosi izveštaj Skupštini Srbije i Crne Gore: po okončanju mirovne operacije, kada je potrebno doneti odluku o produženju učešća u mirovnoj operaciji; prilikom prevremenog završetka mirovne operacije; prilikom promene mandata ili zadatka mirovne operacije i u slučajevima promene drugih bitnih okolnosti koje utiču na mandat i zadatak mirovne operacije.

Savet ministara podnosi jednom godišnje redovni izveštaj Skupštini Srbije i Crne Gore o učešću profesionalnih pripadnika Vojske, osoblja civilne zaštite i zaposlenih u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inostranstvu.

Ministar odbrane i drugi nadležni ministri podnose Savetu ministara izveštaj o poslovima iz st. 1. i 2. ovog člana.

III PRAVA I OBAVEZE

Član 10

Vreme provedeno u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inostranstvu smatra se službom u Vojsci, odnosno radnim odnosom.

Član 11

Prava i dužnosti profesionalnih pripadnika Vojske, osoblja civilne zaštite i zaposlenih za vreme učešća u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inostranstvu uređuju se ugovorom.

Član 12

Profesionalni pripadnici Vojske, osoblje civilne zaštite i zaposleni, za vreme učešća u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inostranstvu, imaju pravo na naknadu plate, odnosno zarade i druga novčana primanja u zemlji najmanje u iznosu koji bi ostvarili da su na službi u Vojsci ili u radnom odnosu u zemlji, kao i posebna prava, u skladu sa propisima kojima je uređena služba u Vojsci, odnosno radni odnos i penzijsko i invalidsko osiguranje.

Pored prava iz stava 1. ovog člana, profesionalni pripadnici Vojske, osoblje civilne zaštite i zaposleni za vreme učešća u mirovnim operacijama, imaju pravo i na platu i druga novčana primanja po osnovama i merilima koje propisuje Savet ministara, u skladu sa međunarodnim ugovorima ili drugim međunarodnim aktima.

Profesionalni pripadnici Vojske ili zaposleni, za vreme obuke, školovanja i vežbe u inostranstvu, imaju pravo na naknadu troškova po propisima o naknadi troškova za putovanje u inostranstvo koje donosi ministar odbrane.

Član 13

Za vreme učešća u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inostranstvu, profesionalni pripadnici Vojske vrše službu u skladu sa propisima kojima je uređena služba u Vojsci, a zaposleni, i u skladu sa propisima iz struke koju obavljaju.

Lica iz stava 1. ovog člana dužna su da postupaju i u skladu sa propisima Organizacije ujedinjenih nacija za izvođenje mirovnih operacija i propisima za izvođenje konkretnih operacija i drugih aktivnosti.

Član 14

Vreme provedeno u mirovnim operacijama profesionalnim pripadnicima Vojske, osoblju civilne zaštite i zaposlenima računa se u staž osiguranja u dvostrukom trajanju.

Pod vremenom provedenim u mirovnim operacijama, licima, odnosno osoblju iz stava 1. ovog člana računa se i vreme provedeno u zarobljeništvu i na lečenju.

Član 15

U slučajevima povrede, ranjavanja, bolesti ili smrti, profesionalni pripadnici Vojske, osoblje civilne zaštite i zaposleni, za vreme učešća u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inostranstvu, ostvaruju pravo na naknadu štete i druga prava u skladu sa propisima o naknadi štete međunarodne organizacije pod čijim se pokroviteljstvom sprovodi mirovna operacija ili druga aktivnost u inostranstvu.

Ostvarivanje prava iz stava 1. ovog člana Srbija i Crna Gora obezbeđuje u iznosima predviđenim njenim propisima i propisima država članica.

Pored naknada iz stava 1. ovog člana, profesionalnim pripadnicima Vojske, osoblju civilne zaštite i zaposlenim koji u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inostranstvu izgube život pripada naknada za posmrtnu pomoć i pogrebni troškovi, koje isplaćuju ministarstva koja su ih uputila.

Član 16

Profesionalni pripadnici Vojske, osoblje civilne zaštite i zaposleni, za vreme učešća u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inostranstvu, osigurani su u slučaju ranjavanja, povreda ili smrti.

Član 17

Sredstva potrebna za finansiranje pripremanja, opremanja, upućivanja, učešća i povlačenja profesionalnih pripadnika Vojske, osoblja civilne zaštite i zaposlenih u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inostranstvu obezbeđuju države članice.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Propise za izvršavanje ovog zakona Savet ministara i ministar odbrane doneće u roku od 90 dana od dana donošenja ovog zakona.

Član 19

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".