ZAKON
O RATIFIKACIJI SPORAZUMA IZMEĐU SRBIJE I CRNE GORE I PORTUGALSKE REPUBLIKE O SUKCESIJI SPORAZUMA KOJI SU BILI NA SNAZI IZMEĐU SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I PORTUGALSKE REPUBLIKE

("Sl. list SCG - Međunarodni ugovori", br. 22/2004)

ČLAN 1

Ratifikuje se Sporazum između Srbije i Crne Gore i Portugalske Republike o sukcesiji sporazuma koji su bili na snazi između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Portugalske Republike, koji je potpisan u Lisabonu, 3. novembra 2003. godine, u originalu na srpskom, portugalskom i engleskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Sporazuma u originalu na srpskom jeziku glasi:

 

SPORAZUM
IZMEĐU SRBIJE I CRNE GORE I PORTUGALSKE REPUBLIKE O SUKCESIJI SPORAZUMA KOJI SU BILI NA SNAZI IZMEĐU SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I PORTUGALSKE REPUBLIKE

Srbija i Crna Gora i Portugalska Republika se dalje u tekstu nazivaju "Stranama ugovornicama",

U želji da intenziviraju prijateljske odnose,

Svesne univerzalnosti principa slobodne volje i savesnosti, kao i pravila "Pacta sunt servanda",

Imajući u vidu cilj da unaprede odnose na bazi saradnje i oslonca na principe međusobnog uvažavanja, suvereniteta i ravnopravnosti,

Imajući u vidu neophodnost pristupanja definisanju bilateralnih sporazuma koji su bili na snazi između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Portugalske Republike, kao načina da se obezbedi veća pravna sigurnost u odnosima država,

Podsećajući na principe sadržane u Bečkoj konvenciji o ugovornom pravu iz 1969. godine,

Saglasile su se o sledećem:

Član 1

(Svrha)

Od sporazuma koji su bili na snazi između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Portugalske Republike, sporazumi koji se navode u Aneksu ovog Sporazuma, čiji je on sastavni deo, ostaju na snazi.

Član 2

(Novi pregovori)

1. O sporazumima koji su sadržani u Aneksu ovog Sporazuma će se ponovo pregovarati, ako je to neophodno, u kratkom roku.

2. Za potrebe prethodnog stava a imajući u vidu tematsku raznovrsnost, obaviće se konsultacije, kako stručne tako i političke.

Član 3

(Stupanje na snagu)

Ovaj Sporazum stupa na snagu tridesetog (30) dana od dana prijema drugog obaveštenja, diplomatskim putem, o tome da je neophodna unutrašnja zakonodavna Procedura Strana ugovornica završena.

Potpisano u Lisabonu, trećeg novembra 2003. godine, na srpskom jeziku, portugalskom jeziku i engleskom jeziku, od kojih su svi tekstovi podjednako autentični. U slučaju razlike u tumačenju teksta Sporazuma, tekst na engleskom jeziku će biti merodavan.

Za Srbiju i Crnu Goru

 

Za Portugalsku Republiku

Goran Svilanović, s. r.

 

Tereza Patrisio Guveja, s. r.

ministar spoljnih poslova

 

ministar spoljnih poslova

Srbije i Crne Gore

 

Portugalske Republike

 

ANEKS

1. Sporazum između Vlade Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlade Portugalske Republike o saradnji u oblasti turizma, potpisan 9. maja 1975. godine.

2. Dugoročni sporazum o privrednoj, naučnoj i tehnološkoj saradnji između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Portugalske Republike, potpisan 18. oktobra 1977. godine.

3. Sporazum između Saveznog izvršnog veća Skupštine Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlade Portugalske Republike o saradnji u oblasti informacija, potpisan 11. jula 1984. godine.

ČLAN 3

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG - Međunarodni ugovori".