ODLUKA
O UTVRĐIVANJU OSNOVICE I STOPE I O NAČINU I ROKOVIMA PLAĆANJA ČLANARINE REGIONALNOJ PRIVREDNOJ KOMORI ZRENJANIN ZA 2005. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 139/2004)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se način obezbeđenja sredstava za rad Regionalne privredne komore Zrenjanin (u daljem tekstu: Komora) obveznici, stopa i osnovica članarine, kao i način obračuna i naplate članarine za 2005. godinu.

Član 2

Obveznici članarine su sva preduzeća koja obavljaju privrednu delatnost i njihove poslovne zajednice, zemljoradničke zadruge, kao i njihovi delovi, i drugi oblici udruživanja zemljoradnika, banke, zajednice osiguranja imovine i lica i drugi članovi Komore sa teritorije Komore, a u sastavu su preduzeća, društva ili organizacija i zajednica sa sedištem van područja Komore.

Član 3

Stopa za obračun članarine Komore za 2005. godinu utvrđuje se za obveznike iz člana 2 ove odluke u visini od 0,250%.

Članarinu Komori po stopi iz stava 1 ovog člana obračunavaju i plaćaju zemljoradničke zadruge, kao i drugi oblici udruživanja zemljoradnika koji nisu članovi Zadružnog saveza Vojvodine.

Član 4

Preduzetnici (zanatske, ugostiteljske, trgovinske i druge radnje) članovi opštih udruženja preduzetnika plaćaju članarinu tim udruženjima u skladu sa odlukom njihovih organa.

Član 5

Osnovicu po kojoj se plaća članarina čini isplaćena mesečna bruto zarada bez umanjenja po osnovu oslobađanja i olakšica.

Obračun i uplata članarine na osnovicu iz prethodnog stava uz primenu stope iz člana 3 vrši se prilikom svake isplate zarada.

Član 6

Članarina se uplaćuje na tekući račun Regionalne privredne komore Zrenjanin, kod "Vojvođanske banke" Filijala Zrenjanin, broj 355-1000843-40 i "Delta banke" - RJ Zrenjanin, broj 160-135843-44.

Član 7

Član Komore daće nalog za prenos sredstava u visini obračunate članarine, poslovnoj banci kod koje ima tekući račun sa kojeg je izvršena isplata zarada.

Ukoliko član Komore vrši isplatu zarada sa više računa dužan je da izda nalog za prenos sredstava saglasno obračunatim i isplaćenim zaradama sa tog tekućeg računa.

Poslovna banka kod koje član Komore vrši isplatu zarada, izvršiće saglasno članu 9 stav 6 Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", broj 3/2002) isplatu zarada uz podnošenje naloga za plaćanje članarine Komori saglasno ovoj odluci.

Član 8

Ovlašćuje se Upravni odbor Komore da donese izmene i dopune ove odluke ako u toku 2005. godine dođe do značajnijih promena koje bitno utiču na finansiranje Komore.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije" i "Službenom listu AP Vojvodine", a primenjivaće se od 1. januara 2005. godine.