PRAVILNIK
O UPISU LOKALNIH SAVETA U REGISTAR

("Sl. glasnik RS", br. 139/2004)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje način upisa socijalno-ekonomskog saveta za teritoriju autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave (u daljem tekstu: lokalni savet) u registar lokalnih saveta (u daljem tekstu: Registar), brisanje iz Registra i sadržina Registra.

Član 2

Registar se vodi kao javna i elektronska baza podataka.

Registar sadrži sledeće podatke:

1) redni (registarski) broj;

2) broj i datum rešenja o upisu, promeni podataka i brisanju lokalnog saveta iz Registra;

3) datum zaključivanja sporazuma o osnivanju lokalnog saveta;

4) naziv i nivo osnivanja lokalnog saveta;

5) sedište i adresa lokalnog saveta;

6) naziv, sedište i adresa učesnika lokalnog saveta;

7) ime i prezime lica ovlašćenog za podnošenje zahteva za upis.

Član 3

Zahtev za registraciju lokalnog saveta (u daljem tekstu: zahtev) podnosi se u pismenoj formi i mora biti razumljiv, potpun i podnet u skladu sa zakonom.

Ako je zahtev nerazumljiv ili nepotpun tako da se po njemu ne može postupiti, ministarstvo nadležno za rad (u daljem tekstu: ministarstvo) će o nedostacima obavestiti podnosioca zahteva.

Podnosilac zahteva je dužan da otkloni nedostatke u roku od osam dana od dana prijema obaveštenja.

Ako podnosilac zahteva u roku ne otkloni nedostatke, zahtev će se zaključkom odbaciti.

Član 4

Uz zahtev se dostavljaju dva primerka sporazuma o osnivanju lokalnog saveta, ovlašćenje za podnošenje zahteva, kao i drugi dokazi koji se odnose na podatke koji se upisuju u Registar.

Član 5

Po upisu u Registar, ovlašćeno lice ministarstva na sve primerke sporazuma o osnivanju lokalnog saveta upisuje redni broj registracije koji overava svojim potpisom i pečatom organa.

Ovlašćeno lice iz stava 1 ovog člana jedan primerak overenog sporazuma i rešenje o upisu u Registar zadržava u arhivi, a jedan primerak dostavlja lokalnom savetu.

Član 6

U Registar se upisuje i promena sedišta i adrese, odnosno promena učesnika lokalnog saveta.

Uz zahtev za upis promene podataka podnosi se odluka o promeni sedišta i adrese lokalnog saveta, odnosno odluka o promeni učesnika lokalnog saveta, kao i ovlašćenje za podnošenje zahteva.

Član 7

Uz zahtev za brisanje lokalnog saveta dostavlja se otkaz sporazuma o osnivanju lokalnog saveta, otkaz jednog od učesnika lokalnog saveta, odnosno obaveštenje o gubitku reprezentativnosti jednog od učesnika lokalnog saveta zbog čega su prestali da postoje uslovi propisani zakonom u pogledu zastupljenosti sva tri učesnika lokalnog saveta, kao i ovlašćenje za podnošenje zahteva.

Član 8

Na način utvrđen ovim pravilnikom za upis lokalnog saveta u Registar, u Registar se upisuju i promene podataka, odnosno brisanje lokalnog saveta.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".