PRAVILNIK
O NAČINU OBRAČUNAVANJA I PLAĆANJA AKCIZE, KAO I SADRŽINI I NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJE, NAČINU RADA, OTPREMANJA I DOPREMANJA PROIZVODA I VOĐENJA EVIDENCIJE U AKCIZNOM SKLADIŠTU

("Sl. glasnik RS", br. 85/2004, 94/2004 i 140/2004 - dr. pravilnik)

I NAČIN OBRAČUNAVANJA I PLAĆANJA AKCIZE

1. Obračunavanje akcize na proizvode koji su proizvedeni ili prerađeni u Republici Srbiji

Član 1

Obračunavanje akcize, u skladu sa članom 21 Zakona o akcizama ("Službeni glasnik RS, br. 22/2001, 73/2001, 80/2002, 43/2003, 72/2003, 43/2004 i 55/2004 - u daljem tekstu: Zakon), vrši se tako što proizvođač akciznog proizvoda (u daljem tekstu: proizvođač), najkasnije do momenta otpremanja proizvoda iz fabričkog kruga, u fakturu, otpremnicu, dostavnicu, odnosno drugi dokument koji služi kao osnov za knjiženje, pored ostalih propisanih podataka unosi i podatke o osnovici za obračun akcize i stopu, odnosno iznos za obračun akcize i iznos obračunate akcize.

Obračun akcize na način iz stava 1 ovog člana vrši se u svim slučajevima otpremanja tog proizvoda iz fabričkog kruga (isporuka kupcu, otpremanje u sopstveno skladište na drugoj lokaciji, isporuka sopstvenoj prodavnici i svaka druga vrsta otpremanja, odnosno isporuka radi puštanja u promet), osim u slučaju otpremanja u akcizno skladište.

Kod otpremanja proizvoda iz fabrike proizvođača, radi izvoza ili radi smeštanja u akcizno skladište, akciza se ne obračunava, već se na otpremnici ili dostavnici izričito naznačava da je svrha otpremanja izvoz, odnosno smeštanje u određeno akcizno skladište.

Obračun akcize za proizvode koji se otpremaju u akcizno skladište vrši se u momentu isporuke proizvoda iz tog skladišta na način iz člana 1 ovog pravilnika.

Član 2

Obračunavanje akcize po odredbama člana 1 ovog pravilnika vrši se na taj način što se osnovica množi propisanom stopom, odnosno što se količina proizvoda množi propisanim iznosom akcize po jedinici mere.

2. Obračunavanje akcize pri uvozu

Član 3

Obračunavanje akcize pri uvozu, u skladu sa odredbama člana 22 Zakona, vrši se na taj način što se prilikom prijavljivanja carinske robe, u jedinstvenoj carinskoj ispravi ili posebnom dokumentu uz druge potrebne elemente, iskazuje osnovica akcize i iznos obračunate akcize.

Obračunavanje akcize pri uvozu kafe, cigara i cigarilosa vrši se na taj način što se stopa akcize množi osnovicom iz člana 8 st. 2 i 5 Zakona, koja predstavlja vrednost utvrđenu po carinskim propisima, uvećanu za iznos carine i drugih uvoznih dažbina.

Na praškove za dobijanje osvežavajućih bezalkoholnih pića iz uvoza akciza se obračunava primenom propisanog iznosa akcize na količinu osvežavajućeg bezalkoholnog pića koje se dobija nakon otapanja u vodi prema priloženom uputstvu na pakovanju.

Na voćni sok u prahu iz uvoza akciza se obračunava primenom propisanog iznosa akcize na količinu voćnog soka koji se dobija nakon rastvaranja u vodi prema priloženom uputstvu na pakovanju.

3. Obračunavanje akcize kod ulaska proizvoda na teritoriju Republike Srbije sa teritorije Republike Crne Gore

Član 4

Kad se proizvodi na koje se obračunava akciza kupuju sa teritorije Republike Crne Gore, a na te proizvode nije plaćena akciza u toj Republici, obračun akcize vrši se danom ulaska kupljenih proizvoda na teritoriju Republike Srbije, a na način na koji se po odredbama ovog pravilnika vrši obračun akcize na proizvode koji su proizvedeni na teritoriji Republike Srbije.

Kad je na proizvode na koje se obračunava akciza, koji se kupuju sa teritorije Republike Crne Gore, akciza u toj Republici plaćena u iznosu, odnosno po stopi koja je niža od iznosa, odnosno stope propisane u Republici Srbiji, obračun razlike manje plaćene akcize vrši se na način iz stava 1 ovog člana.

Obračun i naplatu akcize iz st. 1 i 2 ovog člana, vrši nadležni carinski organ u momentu unosa akciznih proizvoda na teritoriju Republike Srbije.

Na način iz st. 1 i 2 ovog člana obračun akcize vrši se i za proizvode pravnog lica čije je sedište na teritoriji Republike Crne Gore, a koje akcizne proizvode prodaje preko poslovnih jedinica čije je sedište na teritoriji Republike Srbije.

Obračunata akciza iz st. 1 do 4 ovog člana uplaćuje se u rokovima iz člana 23 stav 2 Zakona.

4. Posebni slučajevi obračunavanja akcize

Član 5

Obračunavanje akcize po odredbama ovog pravilnika vrši se i kod:

1) davanja proizvoda bez naknade (poklon, ustupanje i slično) ili u zamenu za drugi proizvod;

2) iskazivanja manjka proizvoda koji se ne može pravdati višom silom ili na drugi dopušten način (u daljem tekstu: manjak), osim manjka koji je nastao u skladištu van fabričkog kruga koje nije akcizno skladište i prodavnici van fabričkog kruga;

3) iskazivanja rashoda (kalo, rastur, kvar i lom - u daljem tekstu: rashod), iznad količine na koju se, prema propisu nadležnog organa, ne plaća akciza, osim rashoda koji je nastao u skladištu van fabričkog kruga koje nije akcizno skladište i prodavnici van fabričkog kruga;

4) korišćenja akciznih proizvoda za potrebe obveznika i njegovih zaposlenih, uključujući trošenje tih proizvoda za reprezentaciju i propagandu.

Obračunavanje akcize iz stava 1 ovog člana vrši se na način iz člana 2 ovog pravilnika.

U slučajevima iz stava 1 ovog člana, akciza se obračunava u momentu davanja proizvoda bez naknade, iskazivanja manjka i rashoda, odnosno korišćenja akciznih proizvoda za potrebe obveznika i njegovih zaposlenih.

5. Umanjenje i refakcija akcize

5.1. Umanjenje obračunate akcize

Član 6

Umanjenje obračunate akcize u smislu člana 20 Zakona, vrši se u rokovima za plaćanje obračunate akcize ili prilikom sastavljanja tromesečnog obračuna akcize.

Umanjenje obračunate akcize iz stava 1 ovog člana, vrši se tako što se od utvrđenog iznosa za plaćanje akcize odbije srazmerni iznos akcize plaćene na reprodukcioni materijal upotrebljen za proizvodnju akciznog proizvoda.

Srazmerni iznos plaćene akcize iz stava 2 ovog člana utvrđuje se na osnovu podataka o obračunatoj akcizi iz plaćenih faktura o kupovini reprodukcionog materijala i odgovarajućih proizvodnih normativa.

Proizvodni normativ iz stava 3 ovog člana obveznik akcize dostavlja nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave (u daljem tekstu: Poreska uprava) do 15. januara tekuće godine za prethodnu godinu.

U slučaju promene normativa iz stava 4 ovog člana obveznik je dužan da obavesti Poresku upravu u roku od 15 dana od dana promene normativa.

Za srazmerni iznos plaćene akcize iz stava 3 ovog člana obveznik umanjuje akontaciju obračunate akcize i tako umanjenu akontaciju uplaćuje na propisan račun.

Kod sastavljanja tromesečnog i konačnog obračuna akcize u Obrazac PP OAK unosi se iznos umanjene akcize.

5.2. Refakcija akcize

Član 7

Lice iz člana 39 Zakona ostvaruje pravo na refakciju akcize na osnovu pismenog zahteva, koji se podnosi Poreskoj upravi.

Uz zahtev iz stava 1 ovog člana podnosi se:

1) račun dobavljača koji mora sadržati iznos obračunate akcize pri nabavci proizvoda radi izvoza;

2) nalog za prenos ili drugi dokument o bezgotovinskom plaćanju računa iz stava 2 tačka 1) ovog člana;

3) jedinstvenu carinsku ispravu ili drugi dokument kao dokaz da su proizvodi izvezeni.

II EVIDENTIRANJE I DOSTAVLJANJE PODATAKA

1. Vođenje evidencije

Član 8

Obveznik akcize obezbeđuje, u skladu sa članom 31 Zakona, u svom knjigovodstvu ili u vanknjigovodstvenoj evidenciji podatke o osnovici akcize po svakoj stopi, odnosno iznosu akcize posebno, a na osnovu kojih se vrši periodično i konačno obračunavanje i plaćanje akcize.

Ako obveznik akcize, analitičko evidentiranje osnovica akcize na koje se primenjuju različite stope, odnosno iznosi akcize obezbeđuje vanknjigovodstvenom evidencijom, ta evidencija mora da bude usaglašena sa knjigovodstvenom evidencijom.

Član 9

Evidencija koju vodi obveznik iz člana 32 Zakona, sadrži podatke o osnovici i iznosu akcize po vrstama akciznih proizvoda i dokaz o plaćanju akcize.

Član 10

Obveznik akcize - fizičko lice - proizvođač alkoholnih pića vodi evidenciju o prodatim alkoholnim pićima fizičkim licima, a koja sadrži podatke o osnovici i iznosu akcize po vrstama alkoholnih pića, kao i dokaz o plaćanju akcize.

Za prodaju alkoholnih pića pravnim licima i preduzetnicima, obaveznik iz stava 1 ovog člana sastavlja specifikaciju tih kupaca tromesečno.

Specifikacija iz stava 2 ovog člana sadrži podatke o: nazivu i sedištu firme, poreskom identifikacionom broju (u daljem tekstu: PIB) i količini prodatih alkoholnih pića.

Podatke o prodatim alkoholnim pićima fizičkim licima, kao i specifikaciju iz stava 3 ovog člana, obveznik akcize - proizvođač - fizičko lice dostavlja Ministarstvu finansija najkasnije do 15. po isteku svakog tromesečja, o čemu Ministarstvo finansija vodi evidenciju.

Član 11

Proizvođač vodi evidenciju o proizvodima na koje se plaća akciza.

Evidencija iz stava 1 ovog člana sadrži podatke o:

1) vrsti proizvoda;

2) proizvodima stavljenim u promet po vrsti, količini i vrednosti;

3) nazivu, sedištu i PIB-u kupca proizvoda;

4) prodajnoj ceni proizvoda bez obračunate akcize i poreza na promet;

5) prodajnoj ceni proizvoda sa obračunatom akcizom i porezom na promet;

6) broju i datumu rešenja Poreske uprave za davanje derivata nafte za svrhe iz člana 19 stav 1 tačka 3) Zakona;

7) vrsti i količini derivata nafte datih za svrhe iz člana 19 stav 1 tačka 3) Zakona.

Ako obveznik akcize - proizvođač, pored dizel goriva proizvodi i ulje za loženje, dužan je da vodi posebnu evidenciju o proizvedenim i prodatim količinama ovih proizvoda.

O proizvedenim, odnosno prodatim količinama dizel goriva i ulja za loženje u tromesečju, proizvođač dostavlja Ministarstvu finansija podatke najkasnije do 15. u mesecu po isteku svakog tromesečja, sa specifikacijom kupaca dizel goriva i ulja za loženje na veliko (naziv, adresa i PIB kupca), o čemu Ministarstvo finansija vodi evidenciju.

2. Prijava mesta obavljanja delatnosti

Član 12

Prijava mesta obavljanja delatnosti iz člana 30 Zakona sadrži sledeće podatke:

1) naziv i sedište firme, šifra delatnosti, matični broj, PIB;

2) broj tekućeg računa;

3) broj i datum rešenja o registraciji delatnosti kod organa nadležnog za poslove registracije delatnosti;

4) broj i datum rešenja nadležnog organa o ispunjenosti uslova za bavljenje proizvodnjom i prometom alkoholnih pića - ako je propisom koji reguliše registraciju delatnosti predviđeno davanje rešenja kao uslov za bavljenje delatnošću;

5) broj i datum rešenja o upisu u registar proizvođača duvanskih proizvoda - za proizvođače duvanskih proizvoda;

6) mesto i adresa gde se obavlja proizvodnja;

7) mesto i adresa stovarišta, skladišta, prodavnice i sl. van fabričkog kruga.

Obaveza prijavljivanja iz stava 1 ovog člana odnosi se na svaku promenu mesta obavljanja delatnosti.

Fotokopiju prijave mesta obavljanja delatnosti Poreska uprava dostavlja Ministarstvu finansija i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ministarstvo finansija vodi evidenciju proizvođača alkoholnih pića na osnovu prijava mesta obavljanja delatnosti iz člana 30 Zakona, kao i evidenciju proizvođača alkoholnih pića - fizičkih lica na osnovu rešenja o ispunjenosti uslova za bavljenje proizvodnjom i prometom alkoholnih pića.

III ODOBRAVANJE STATUSA AKCIZNOG SKLADIŠTA, OTPREMANJE I DOPREMANJE PROIZVODA I VOĐENJE EVIDENCIJE U AKCIZNOM SKLADIŠTU

1. Odobravanje statusa akciznog skladišta

Član 13

Pismeni zahtev za odobravanje statusa akciznog skladišta u smislu člana 21 stav 2 Zakona, proizvođač podnosi ministru finansija.

Zahtev iz stava 1 ovog člana sadrži sledeće podatke:

1) naziv i sedište firme, PIB, delatnost firme;

2) mesto i adresa prostora i osnov korišćenja prostora za koji se traži status akciznog skladišta;

3) bliži opis prostora za koji se traži status akciznog skladišta (površina, odnosno zapremina, broj prostorija, i sl.);

4) vrsta akciznog proizvoda koje se smešta u akcizno skladište;

5) da li se u skladištu vodi zaduženje po količini, vrsti i vrednosti robe;

6) broj i datum rešenja nadležnog organa o ispunjenosti uslova u pogledu tehničke opremljenosti, zaštite na radu i zaštite i unapređenja životne sredine, kao i drugih propisanih uslova koji moraju da budu ispunjeni za obavljanje delatnosti u skladištu, ako je propisima o ispunjenosti tih uslova predviđeno donošenje rešenja za proizvode na koje se plaća akciza.

Uz zahtev iz stava 1 ovog člana obveznik dostavlja: dokaz da protiv njega nije pokrenut postupak stečaja ili likvidacije, da redovno ispunjava poreske obaveze, rešenje nadležnog organa o ispunjenosti uslova za bavljenje proizvodnjom i prometom alkoholnih pića - za proizvođače alkoholnih pića i rešenje o upisu u registar proizvođača duvanskih proizvoda - za proizvođače duvanskih proizvoda, koje izdaje nadležni organ, odnosno organizacija.

Ministar finansija, po utvrđivanju da li su ispunjeni uslovi iz stava 2 ovog člana, donosi rešenje po zahtevu za odobravanje statusa akciznog skladišta.

Rešenje iz stava 4 ovog člana, dostavlja se proizvođaču kome je odobren status akciznog skladišta i Poreskoj upravi na čijoj teritoriji se nalazi akcizno skladište.

U slučaju promene podatka iz stava 2 ovog člana, proizvođač kome je odobren status akciznog skladišta obaveštava Ministarstvo finansija u roku od osam dana od dana nastanka promene.

U skladištu kojem je odobren status akciznog skladišta ne može se smeštati i roba drugih proizvođača.

Ministarstvo finansija vodi evidenciju o licima kojima je odobren status akciznog skladišta.

Evidencija iz stava 8 ovog člana sadrži podatke o: nazivu i sedištu lica kome je odobren status akciznog skladišta, broju i datumu rešenja o odobravanju statusa akciznog skladišta, mestu i adresi akciznog skladišta.

2. Otpremanje i dopremanje proizvoda i vođenje evidencije u akciznom skladištu

Član 14

Kod dopremanja proizvoda iz fabrike proizvođača radi smeštanja u akcizno skladište, akciza se ne obračunava, već se na dostavnici ili otpremnici (u daljem tekstu: dokument) koji prati proizvod, izričito naznačava da je svrha otpremanja smeštanje u određeno akcizno skladište.

Proizvođač o otpremanju, a akcizno skladište o dopremanju proizvoda u akcizno skladište obaveštava Poresku upravu najkasnije 24 časa pre momenta otpremanja, odnosno dopremanja proizvoda.

Poreski inspektor poresko-terenske kontrole (u daljem tekstu: poreski inspektor) prethodno overava dokument pri otpremanju, odnosno dopremanju akciznog proizvoda u akcizno skladište.

Dokument mora biti popunjen štampanim slovima, tako da unete podatke nije moguće brisati i ispravljati.

Član 15

Dokument iz člana 14 stav 1 ovog pravilnika sastoji se od pet samokopirajućih primeraka i sadrži sledeće podatke: naziv, sedište i PIB proizvođača koji otprema proizvode, vrstu i naziv proizvoda, jedinicu mere i količinu proizvoda, podatak sa mernog instrumenta (merača) u momentu otpremanja, odnosno dopremanja derivata nafte u akcizno skladište, vrednost (cenu) proizvoda, naziv akciznog skladišta u koje se proizvod upućuje (sa adresom), ime i prezime i lični broj lica koje je otpremilo, odnosno primilo proizvod u akciznom skladištu, registarski broj vozila kojim je proizvod dostavljen, potpis i overu poreskog inspektora o otpremi, odnosno dopremi proizvoda u akcizno skladište.

Kod otpremanja, odnosno prijema proizvoda u akcizno skladište, prvi i peti primerak dokumenta ostaje proizvođaču, četvrti poreskom inspektoru u sedištu proizvođača, treći akciznom skladištu, a drugi poreskom inspektoru u sedištu akciznog skladišta.

Ovlašćeno lice proizvođača i poreski inspektor pri otpremanju proizvoda u akcizno skladište overavaju svaki primerak dokumenta pečatom i potpisom.

Ovlašćeno lice proizvođača, nakon popunjavanja i overe dokumenta, zadržava peti primerak dokumenta, četvrti dostavlja poreskom inspektoru, a prvi, drugi i treći primerak dokumenta prate proizvod do akciznog skladišta.

Ovlašćeno lice u akciznom skladištu i poreski inspektor pri prijemu proizvoda u akcizno skladište potpisuju i overavaju svaki primerak dokumenta o prijemu proizvoda, s tim što treći primerak zadržava akcizno skladište, drugi se dostavlja poreskom inspektoru, a prvi primerak akcizno skladište vraća proizvođaču.

Ako se akcizni proizvod transportuje preko sistema koji ne omogućava da dokument prati proizvod na čitavom putu, proizvođač mora na način iz st. 2 do 5 ovog člana da dostavi dokument akciznom skladištu najkasnije u roku od 24 časa po prijemu proizvoda u akcizno skladište.

Poreska uprava, na osnovu podataka iz dokumenta iz stava 1 ovog člana vodi evidenciju o svakom akciznom skladištu posebno.

3. Vođenje evidencije u akciznom skladištu

Član 16

Obveznik akcize - proizvođač u akciznom skladištu vodi evidenciju o proizvodima koji su smešteni u akcizno skladište, i to za svaku vrstu akciznog proizvoda posebno.

Evidencija iz stava 1 ovog člana sadrži podatke o:

1) stanju zaliha na dan 1. januara tekuće godine;

2) količini i vrednosti dopremljenih proizvoda u akcizno skladište;

3) količini i vrednosti proizvoda stavljenih u promet iz akciznog skladišta;

4) nazivu, sedištu i PIB-u kupca proizvoda;

5) obračunatoj i plaćenoj akcizi i porezu na promet.

Ako lice iz stava 1 ovog člana daje derivate nafte za svrhe iz člana 19 stav 1 tačka 3) Zakona, dužno je da vodi evidenciju koja sadrži podatke o:

1) vrsti derivata nafte i količini datih proizvoda;

2) broju i datumu rešenja Poreske uprave iz člana 19 stav 3 Zakona.

Član 17

Ministar finansija može doneti rešenje o prestanku statusa akciznog skladišta ako se proizvodi otpremaju, odnosno dopremaju u akcizno skladište suprotno odredbama čl. 14 i 16 ovog pravilnika.

4. Čuvanje knjiga i dokumentacije

Član 18

Evidencije iz čl. 8 do 11 i člana 16 ovog pravilnika čuvaju se najmanje 10 godina po isteku poslovne godine na koju se odnose, a dokumentacija na osnovu koje su vršena knjiženja - najmanje pet godina.

IV SASTAVLJANJE OBRAČUNA AKCIZE

1. Sastavljanje tromesečnog obračuna akcize

Član 19

Obveznik akcize - proizvođač proizvoda na koje se plaća akciza, tromesečni obračun akcize sastavlja na osnovu knjigovodstvenih i drugih evidencija tako što sabira iznose akciza iz faktura, otpremnica, dokumenata na osnovu kojih je utvrđen manjak ili rashod i drugih dokumenata na osnovu kojih je akciza obračunata.

Tromesečni obračun akcize sastavlja se kumulativno za period od 1. januara do isteka tromesečja za koji se obračun sastavlja.

Obračunati iznos iz stava 1 ovog člana raspoređen po uplatnim računima, obveznik akcize unosi u Obrazac PP OAK - Poreska prijava o kumulativnom - godišnjem obračunu akcize za period od 1. januara do ____200_. godine, sa prilozima br. 1 - 4, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Ako je po tromesečnom obračunu iskazana razlika manje obračunate akcize, kamata se obračunava od dana kada je dospela obaveza po osnovu akcize.

2. Sastavljanje godišnjeg obračuna akcize

Član 20

Obveznik akcize - proizvođač proizvoda na koje se plaća akciza, godišnji obračun akcize sastavlja na osnovu knjigovodstvenih i drugih evidencija tako što sabira iznose akciza iz faktura, otpremnica, dokumenata na osnovu kojih je utvrđen manjak ili rashod i drugih dokumenata po kojima je akciza obračunata. Utvrđen zbir obračunatog iznosa akcize predstavlja godišnju obavezu akcize za tu godinu.

Obračunati iznos iz stava 1 ovog člana raspoređen po uplatnim računima, obveznik akcize unosi u Obrazac PP OAK.

Ako je po godišnjem obračunu iskazana razlika manje obračunate akcize, kamata se obračunava od dana kada je dospela obaveza po osnovu akcize.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Rešenja o odobrenom statusu akciznih skladišta doneta do dana stupanja na snagu ovog pravilnika, važe i po stupanju na snagu ovog pravilnika.

Član 22

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu obračunavanja i plaćanja akcize, o sadržini i načinu vođenja evidencije ("Službeni glasnik RS", br. 38/2001 i 36/2003).

Član 23

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama
Pravilnika o načinu obračunavanja i plaćanja akcize, kao i sadržini i načinu vođenja evidencije, načinu rada, otpremanja i dopremanja proizvoda i vođenja evidencije u akciznom skladištu

("Sl. glasnik RS", br. 94/2004)

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

 

 

 

Obrazac PP OAK

Poreski obveznik ________________________

Sedište ________________________________
                          (adresa i opština)

PIB  _________________________________

Matični broj ____________________________

Šifra delatnosti __________________________

Broj računa _____________________________

 

PORESKA PRIJAVA O KUMULATIVNOM - GODIŠNJEM OBRAČUNU AKCIZE
ZA PERIOD OD 1. JANUARA DO _____ 200 __. GODINE

 

 

 

 

 

 

u dinarima, bez para

Red. br.

Uplatni račun

Iznos obračunate akcize

Iznos obračunate kamate u obračunskom periodu

Iznos obračunate akcize u postupku kontrole

Iznos uplaćene akcize

Razlika

više

manje

1

2

3

4

5

6

7 (6-3-4-5)

8 (3+4+5-6)

I

AKCIZA NA DERIVATE NAFTE

 

 

 

 

 

 

1.

840-714211843-24 Akciza na motorni benzin

 

 

 

 

 

 

2.

840-714212843-31 Akciza na dizel-gorivo

 

 

 

 

 

 

3.

840-714213843-38 Akciza na lož-ulje

 

 

 

 

 

 

4.

840-714214843-45 Akciza na ostale derivate nafte

 

 

 

 

 

 

II

AKCIZA NA DUVANSKE PRERAĐEVINE

 

 

 

 

 

 

1.

840-714221843-94 Akciza na cigarete grupe A

 

 

 

 

 

 

2.

840-714222843-04 Akciza na cigarete grupe B

 

 

 

 

 

 

3.

840-714223843-11 Akciza na cigarete grupe C

 

 

 

 

 

 

4.

840-714224843-18 Akciza na ostale duvanske prerađevine

 

 

 

 

 

 

III

AKCIZA NA ALKOHOLNA PIĆA

 

 

 

 

 

 

1.

840-714231843-67 Akciza na pivo

 

 

 

 

 

 

2.

840-714232843-74 Akciza na prirodnu rakiju i vinjak

 

 

 

 

 

 

3.

840-714233843-81 Akciza na niskoalkoholna pića sa sadržajem alkohola do 7%

 

 

 

 

 

 

4.

840-714234843-88 Akciza na ostala alkoholna pića

 

 

 

 

 

 

IV

840-714241843-40 Akciza na etil-alkohol (etanol)

 

 

 

 

 

 

V

840-714271843-56 Akciza na osvežavajuća bezalkoholna pića

 

 

 

 

 

 

Napomena:

 

 

 

 

 

 

1.

Ako obveznik akcize, pored obaveze akcize, ima i obavezu plaćanja kamate, u kolonu 4 unosi se iznos obračunate kamate u obračunskom periodu;

2.

U kolonu 5 unose se sve obaveze po osnovu akcize (i kamate) utvrđene u postupku kontrole, a odnose se na period za koji se sastavljaja obračun;

3.

U kolonu 6 unose se sve uplate akcize po osnovu obaveza akciza iskazanih u kolonama 3, 4 i 5;

4.

Obveznici akcize koji su u nadležnosti Centra za velike poreske obveznike, akcizu uplaćuju na račun 840-1557845-53.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U _____________

Obračun sastavio,
______________________

Odgovorno lice,

Dana __________ 200__. godine

__________________

 

 

PP OAK - Prilog 1

PREGLED OBRAČUNATIH PETNAESTODNEVNIH AKONTACIJA AKCIZE
ZA PERIOD OD 1. JANUARA DO 31. MARTA 200___. GODINE

 

 

 

 

 

 

u dinarima, bez para

Red. br.

Uplatni račun

Datum dospeća:

Iznos obračunatih petnaestodnevnih akontacija po obračunskim periodima

Razlika za period
1.01.-31.03.

1-15.
januar

16-31.
januar

1-15.
februar

16-28.
februar

1-15.
mart

16-31.
mart

31. januar

15. februar

28. februar

15. mart

31. mart

15. april

20. april

1

2

3

4

5

6

7

8

9

I

AKCIZA NA DERIVATE NAFTE

 

 

 

 

 

 

 

1.

840-714211843-24 Akciza na motorni benzin

 

 

 

 

 

 

 

2.

840-714212843-31 Akciza na dizel-gorivo

 

 

 

 

 

 

 

3.

840-714213843-38 Akciza na lož-ulje

 

 

 

 

 

 

 

4.

840-714214843-45 Akciza na ostale derivate nafte

 

 

 

 

 

 

 

II

AKCIZA NA DUVANSKE PRERAĐEVINE

 

 

 

 

 

 

 

1.

840-714221843-94 Akciza na cigarete grupe A

 

 

 

 

 

 

 

2.

840-714222843-04 Akciza na cigarete grupe B

 

 

 

 

 

 

 

3.

840-714223843-11 Akciza na cigarete grupe C

 

 

 

 

 

 

 

4.

840-714224843-18 Akciza na ostale duvanske prerađevine

 

 

 

 

 

 

 

III

AKCIZA NA ALKOHOLNA PIĆA

 

 

 

 

 

 

 

1.

840-714231843-67 Akciza na pivo

 

 

 

 

 

 

 

2.

840-714232843-74 Akciza na prirodnu rakiju i vinjak

 

 

 

 

 

 

 

3.

840-714233843-81 Akciza na niskoalkoholna pića  sa sadržajem alkohola do 7%

 

 

 

 

 

 

 

4.

840-714234843-88 Akciza na ostala alkoholna pića

 

 

 

 

 

 

 

IV

840-714241843-40 Akciza na etil-alkohol (etanol)

 

 

 

 

 

 

 

V

840-714271843-56 Akciza na osvežavajuća bezalkoholna pića

 

 

 

 

 

 

 

Napomena:
- Pregled se podnosi uz obračun akontacija za period od 1.01. - 31.03. tekuće godine;
- U kolonu 3, 4, 5, 6, 7 i 8 unosi se iznos obračunate akontacije bez kamate, a u kolonu 9 unosi se razlika iznosa iskazanog u koloni 3 obrasca OAK za period 1.01. - 31.03. tekuće godine i zbira kolona 3 - 8 ovog priloga.

 

 

PP OAK - Prilog 2

PREGLED OBRAČUNATIH PETNAESTODNEVNIH AKONTACIJA AKCIZE
ZA PERIOD OD 1. APRILA DO 31. JUNA 200___. GODINE

 

 

 

 

 

 

u dinarima, bez para

Red. br.

Uplatni račun

Datum dospeća:

Iznos obračunatih petnaestodnevnih akontacija po obračunskim periodima

Razlika za period
1.01.-30.06.

1-15.
april

16-31.
april

1-15.
maj

16-31.
maj

1-15.
jun

16-30.
jun

31. april

15. maj

31. maj

15. jun

30. jun

15. jul

20. jul

1

2

3

4

5

6

7

8

9

I

AKCIZA NA DERIVATE NAFTE

 

 

 

 

 

 

 

1.

840-714211843-24 Akciza na motorni benzin

 

 

 

 

 

 

 

2.

840-714212843-31 Akciza na dizel-gorivo

 

 

 

 

 

 

 

3.

840-714213843-38 Akciza na lož-ulje

 

 

 

 

 

 

 

4.

840-714214843-45 Akciza na ostale derivate nafte

 

 

 

 

 

 

 

II

AKCIZA NA DUVANSKE PRERAĐEVINE

 

 

 

 

 

 

 

1.

840-714221843-94 Akciza na cigarete grupe A

 

 

 

 

 

 

 

2.

840-714222843-04 Akciza na cigarete grupe B

 

 

 

 

 

 

 

3.

840-714223843-11 Akciza na cigarete grupe C

 

 

 

 

 

 

 

4.

840-714224843-18 Akciza na ostale duvanske prerađevine

 

 

 

 

 

 

 

III

AKCIZA NA ALKOHOLNA PIĆA

 

 

 

 

 

 

 

1.

840-714231843-67 Akciza na pivo

 

 

 

 

 

 

 

2.

840-714232843-74 Akciza na prirodnu rakiju i vinjak

 

 

 

 

 

 

 

3.

840-714233843-81 Akciza na niskoalkoholna pića  sa sadržajem alkohola do 7%

 

 

 

 

 

 

 

4.

840-714234843-88 Akciza na ostala alkoholna pića

 

 

 

 

 

 

 

IV

840-714241843-40 Akciza na etil-alkohol (etanol)

 

 

 

 

 

 

 

V

840-714271843-56 Akciza na osvežavajuća bezalkoholna pića

 

 

 

 

 

 

 

Napomena:
- Pregled se podnosi uz obračun akontacija za period od 1.01. - 30.06. tekuće godine;
- U kolonu 3, 4, 5, 6, 7 i 8 unosi se iznos obračunate akontacije bez kamate, a u kolonu 9 unosi se razlika iznosa iskazanog u koloni 3 obrasca OAK za period 1.01. - 30.06. tekuće godine i zbira kolone 3 obrasca OAK za period 1.01. - 31.03. tekuće godine i kolona 3 - 8 ovog priloga.

 

 

PP OAK - Prilog 3

PREGLED OBRAČUNATIH PETNAESTODNEVNIH AKONTACIJA AKCIZE
ZA PERIOD OD 1. JULA DO 30. SEPTEMBRA 200___. GODINE

 

 

 

 

 

 

u dinarima, bez para

Red. br.

Uplatni račun

Datum dospeća:

Iznos obračunatih petnaestodnevnih akontacija po obračunskim periodima

Razlika za period
1.01.-30.09.

1-15.
jul

16-31.
jul

1-15.
avgust

16-31.
avgust

1-15.
septembar

16-30.
septembar

31. jul

15. avgust

31. avgust

15. septembar

30. septmbar

15. oktobar

20. oktobar

1

2

3

4

5

6

7

8

9

I

AKCIZA NA DERIVATE NAFTE

 

 

 

 

 

 

 

1.

840-714211843-24 Akciza na motorni benzin

 

 

 

 

 

 

 

2.

840-714212843-31 Akciza na dizel-gorivo

 

 

 

 

 

 

 

3.

840-714213843-38 Akciza na lož-ulje

 

 

 

 

 

 

 

4.

840-714214843-45 Akciza na ostale derivate nafte

 

 

 

 

 

 

 

II

AKCIZA NA DUVANSKE PRERAĐEVINE

 

 

 

 

 

 

 

1.

840-714221843-94 Akciza na cigarete grupe A

 

 

 

 

 

 

 

2.

840-714222843-04 Akciza na cigarete grupe B

 

 

 

 

 

 

 

3.

840-714223843-11 Akciza na cigarete grupe C

 

 

 

 

 

 

 

4.

840-714224843-18 Akciza na ostale duvanske prerađevine

 

 

 

 

 

 

 

III

AKCIZA NA ALKOHOLNA PIĆA

 

 

 

 

 

 

 

1.

840-714231843-67 Akciza na pivo

 

 

 

 

 

 

 

2.

840-714232843-74 Akciza na prirodnu rakiju i vinjak

 

 

 

 

 

 

 

3.

840-714233843-81 Akciza na niskoalkoholna pića  sa sadržajem alkohola do 7%

 

 

 

 

 

 

 

4.

840-714234843-88 Akciza na ostala alkoholna pića

 

 

 

 

 

 

 

IV

840-714241843-40 Akciza na etil-alkohol (etanol)

 

 

 

 

 

 

 

V

840-714271843-56 Akciza na osvežavajuća bezalkoholna pića

 

 

 

 

 

 

 

Napomena:
- Pregled se podnosi uz obračun akontacija za period od 1.01. - 30.09. tekuće godine;
- U kolonu 3, 4, 5, 6, 7 i 8 unosi se iznos obračunate akontacije bez kamate, a u kolonu 9 unosi se razlika iznosa iskazanog u koloni 3 obrasca OAK za period 1.01. - 30.09. tekuće godine i zbira kolone 3 obrasca OAK za period 1.01. - 30.6. tekuće godine i kolona 3 - 8 ovog priloga.

 

 

PP OAK - Prilog 4

PREGLED OBRAČUNATIH PETNAESTODNEVNIH AKONTACIJA AKCIZE
ZA PERIOD OD 1. OKTOBRA DO 31. DECEMBRA 200___. GODINE

 

 

 

 

 

 

u dinarima, bez para

Red. br.

Uplatni račun

Datum dospeća:

Iznos obračunatih petnaestodnevnih akontacija po obračunskim periodima

Razlika za period
1.01.-31.12.

1-15.
oktobar

16-31.
oktobar

1-15.
novembar

16-30.
novembar

1-15.
decembar

16-31.
decembar

31. oktobar

15. novembar

31. novembar

15. decembar

31. decembar

15. januar

20. januar

1

2

3

4

5

6

7

8

9

I

AKCIZA NA DERIVATE NAFTE

 

 

 

 

 

 

 

1.

840-714211843-24 Akciza na motorni benzin

 

 

 

 

 

 

 

2.

840-714212843-31 Akciza na dizel-gorivo

 

 

 

 

 

 

 

3.

840-714213843-38 Akciza na lož-ulje

 

 

 

 

 

 

 

4.

840-714214843-45 Akciza na ostale derivate nafte

 

 

 

 

 

 

 

II

AKCIZA NA DUVANSKE PRERAĐEVINE

 

 

 

 

 

 

 

1.

840-714221843-94 Akciza na cigarete grupe A

 

 

 

 

 

 

 

2.

840-714222843-04 Akciza na cigarete grupe B

 

 

 

 

 

 

 

3.

840-714223843-11 Akciza na cigarete grupe C

 

 

 

 

 

 

 

4.

840-714224843-18 Akciza na ostale duvanske prerađevine

 

 

 

 

 

 

 

III

AKCIZA NA ALKOHOLNA PIĆA

 

 

 

 

 

 

 

1.

840-714231843-67 Akciza na pivo

 

 

 

 

 

 

 

2.

840-714232843-74 Akciza na prirodnu rakiju i vinjak

 

 

 

 

 

 

 

3.

840-714233843-81 Akciza na niskoalkoholna pića  sa sadržajem alkohola do 7%

 

 

 

 

 

 

 

4.

840-714234843-88 Akciza na ostala alkoholna pića

 

 

 

 

 

 

 

IV

840-714241843-40 Akciza na etil-alkohol (etanol)

 

 

 

 

 

 

 

V

840-714271843-56 Akciza na osvežavajuća bezalkoholna pića

 

 

 

 

 

 

 

Napomena:
- Pregled se podnosi uz obračun akontacija za period od 1.01. - 31.12. tekuće godine;
- U kolonu 3, 4, 5, 6, 7 i 8 unosi se iznos obračunate akontacije bez kamate, a u kolonu 9 unosi se razlika iznosa iskazanog u koloni 3 obrasca OAK za period 1.01. - 31.12. tekuće godine i zbira kolone 3 obrasca OAK za period 1.01. - 30.09. tekuće godine i kolona 3 - 8 ovog priloga.

Napomene

Danom početka primene Pravilnika o uslovima i postupku za dobijanje i oduzimanje akcizne dozvole, načinu i kontroli otpremanja i dopremanja proizvoda u akcizno skladište i vođenje evidencije u akciznom skladištu ("Sl. glasnik RS", br. 140/2004), odnosno 1. januara 2005. godine, prestao je da važi Pravilnik o načinu obračunavanja i plaćanja akcize, kao i sadržini i načinu vođenja evidencije, načinu rada, otpremanja i dopremanja proizvoda i vođenja evidencije u akciznom skladištu ("Sl. glasnik RS", br. 85/2004 i 94/2004), u delu u kome su uređena pitanja koja se uređuju Pravilnikom objavljenim u "Sl. glasniku RS", br. 140/2004.