PRAVILNIK
O NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA PORESKIH OSLOBOĐENJA KOD PDV SA PRAVOM I BEZ PRAVA NA ODBITAK PRETHODNOG POREZA

("Sl. glasnik RS", br. 124/2004 i 140/2004)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način i postupak ostvarivanja poreskog oslobođenja kod PDV za promet dobara i usluga sa pravom i bez prava na odbitak prethodnog poreza.

1. Poreska oslobođenja za promet dobara i usluga kod PDV sa pravom na odbitak prethodnog poreza

1.1. Usluge povezane sa uvozom dobara

Član 2

Poresko oslobođenje iz člana 24 stav 1 tačka 1) Zakona o porezu na dodatu vrednost ("Službeni glasnik RS", br. 84/2004 i 86/2004 - u daljem tekstu: Zakon) za prevozne i ostale usluge, koje su povezane sa uvozom dobara (utovar, istovar, pretovar, skladištenje i sl.), obveznik može da ostvari ako ima dokaz da je vrednost tih usluga (u daljem tekstu: sporedni troškovi) sadržana u osnovici za obračun PDV pri uvozu dobara.

Dokaz iz stava 1 ovog člana je:

1) dokument o vrsti usluge i iznosu sporednih troškova (ugovor, račun izdat u skladu sa Zakonom - u daljem tekstu: račun, otpremnica ili prevozni dokument);

2) overena kopija uvozne deklaracije izdate u skladu sa carinskim propisima, na osnovu koje se može utvrditi da su sporedni troškovi iz tačke 1) ovog stava uključeni u osnovicu za obračun PDV pri uvozu dobara.

1.2. Slanje ili otpremanje dobara u inostranstvo i Republiku Crnu Goru

Član 3

Poresko oslobođenje iz člana 24 stav 1 tač. 2) i 3) Zakona za dobra koja se šalju ili otpremaju u inostranstvo (u daljem tekstu: izvoz dobara), obveznik može da ostvari ako poseduje izvoznu deklaraciju, odnosno overenu kopiju izvozne deklaracije, o izvršenom izvozu dobara izdatu u skladu sa carinskim propisima.

Ako je u skladu sa carinskim propisima odobreno periodično deklarisanje dobara koja se izvoze, poresko oslobođenje iz stava 1 ovog člana, a do izdavanja izvozne deklaracije, obveznik može da ostvari ako poseduje račune ili otpremnice, overene od strane nadležnog carinskog organa.

Izuzetno od odredbe st. 1 i 2 ovog člana, u slučajevima u kojima se izvoz dobara vrši bez podnošenja izvozne deklaracije, dokaz o izvršenom izvozu dobara je odobrenje nadležnog carinskog organa izdato u skladu sa carinskim propisima i potvrda nadležnog carinskog organa o izvršenom izvozu dobara.

Potvrdu iz stava 2 ovog člana izdaje nadležni carinski organ na Obrascu PII - Potvrda o izvršenom izvozu dobara, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Potvrdu o izvršenom izvozu dobara overava nadležni carinski organ.

Kopiju potvrde iz stava 4 ovog člana nadležni carinski organ zadržava za svoje potrebe.

Član 3a

Poresko oslobođenje iz člana 24 stav 1 tač. 2) i 3) Zakona za dobra koja se šalju ili otpremaju u Republiku Crnu Goru (u daljem tekstu: otpremanje dobara), obveznik PDV može da ostvari pod uslovom da su dobra otpremljena na teritoriju Republike Crne Gore.

Kao dokazi da su dobra otpremljena na teritoriju Republike Crne Gore služe:

1) Evidenciona jedinstvena carinska isprava izdata u skladu sa carinskim propisima (u daljem tekstu: Evidenciona isprava);

2) izvod iz poslovnog računa obveznika PDV da je za otpremljena dobra izvršen prenos novčanih sredstava sa poslovnog računa primaoca dobara na poslovni račun obveznika PDV - isporučioca dobara;

3) dokaz o plaćenom PDV na teritoriji Republike Crne Gore;

4) dokaz o izvršenoj prodaji deviza Narodnoj banci Srbije, odnosno ostvarenoj dinarskoj protivvrednosti od prodaje tih deviza.

Ako je u skladu sa carinskim propisima odobreno periodično deklarisanje dobara koja se otpremaju, do izdavanja Evidencione isprave, poresko oslobođenje iz stava 1 ovog člana obveznik PDV može da ostvari ako poseduje račune ili otpremnice, overene od strane nadležnog carinskog organa, kao i druge dokaze iz stava 2 ovog člana.

Ako se otpremanje dobara vrši bez podnošenja Evidencione isprave, dokaz o izvršenom otpremanju dobara predstavlja odobrenje nadležnog carinskog organa izdato u skladu sa carinskim propisima i potvrda nadležnog carinskog organa o izvršenom otpremanju dobara, kao i drugi dokazi iz stava 2 ovog člana.

Potvrdu iz stava 4 ovog člana izdaje nadležni carinski organ na Obrascu POD - Potvrda o izvršenom optremanju dobara, koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Potvrdu o izvršenom otpremanju dobara overava nadležni carinski organ.

Kopiju potvrde iz stava 5 ovog člana nadležni carinski organ zadržava za svoje potrebe.

Član 4

Kada se dobra šalju u inostranstvo poštom ili brzom poštom, poresko oslobođenje iz člana 24 stav 1 tač. 2) i 3) Zakona obveznik može da ostvari ako poseduje izvoznu deklaraciju izdatu u skladu sa carinskim propisima.

Izuzetno od odredbe stava 1 ovog člana, kada se dobra šalju u inostranstvo poštom ili brzom poštom bez podnošenja izvozne deklaracije, poresko oslobođenje obveznik može da ostvari ako poseduje odobrenje nadležnog carinskog organa izdato u skladu sa carinskim propisima i prevozni dokument na osnovu kojeg se može utvrditi da su dobra poslata u inostranstvo poštom ili brzom poštom.

Odobrenje iz stava 2 ovog člana sadrži najmanje sledeće podatke:

1) naziv i adresu, odnosno firmu i sedište, kao i PIB obveznika (izvoznika);

2) uobičajeni trgovački naziv, količinu i vrednost dobara;

3) mesto i datum kada su dobra poslata u inostranstvo;

4) naziv i adresu, odnosno firmu primaoca dobara u inostranstvu;

5) potpis i pečat nadležnog carinskog organa koji je izdao odobrenje.

Član 4a

Kada se dobra šalju u Republiku Crnu Goru poštom ili brzom poštom, poresko oslobođenje iz člana 24 stav 1 tač. 2) i 3) Zakona obveznik može da ostvari ako poseduje dokaze iz člana 3a stav 2 ovog pravilnika.

Izuzetno od odredbe stava 1 ovog člana, kada se dobra šalju u Republiku Crnu Goru poštom ili brzom poštom bez podnošenja Evidencione isprave, poresko oslobođenje obveznik može da ostvari ako poseduje odobrenje nadležnog carinskog organa izdato u skladu sa carinskim propisima i prevozni dokument na osnovu kojeg se može utvrditi da su dobra otpremljena u Republiku Crnu Goru poštom ili brzom poštom, kao i druge dokaze iz člana 3a stav 2 ovog pravilnika.

Odobrenje iz stava 2 ovog člana sadrži podatke iz člana 4 stav 3 ovog pravilnika.

Član 5

Poresko oslobođenje iz člana 24 stav 1 tačka 4) Zakona, obveznik može da ostvari u poreskom periodu u kojem je izvršio refakciju PDV stranom državljaninu, u skladu sa članom 56 Zakona, a pre utvrđivanja srazmernog odbitka prethodnog poreza.

U poreskoj prijavi za poreski period u kojem je izvršena refakcija PDV stranom državljaninu, obveznik - prodavac umanjuje iznos naknade za promet dobara i usluga za iznos naknade po osnovu isporuke dobara stranom državljaninu, za koju je izvršena refakcija PDV, kao i iznos obračunatog PDV za isplaćeni iznos PDV na ime refakcije PDV stranom državljaninu - kupcu ili podnosiocu zahteva.

Iznos naknade za isporuku dobara stranom državljaninu iz stava 2 ovog člana obveznik - prodavac iskazuje kao poresko oslobođenje sa pravom na odbitak prethodnog poreza.

1.3. Slobodne zone

Član 6

Poresko oslobođenje iz člana 24 stav 1 tačka 5) Zakona, obveznik može da ostvari ako poseduje:

1) dokument preduzeća koje upravlja slobodnom zonom (u daljem tekstu: preduzeće) kojim se potvrđuje da između preduzeća i korisnika slobodne zone - primaoca dobara postoji važeći ugovor o korišćenju slobodne zone;

2) račun isporučioca dobara koja se unose u slobodnu zonu;

3) izjavu korisnika zone da se radi o dobrima namenjenim delatnosti u slobodnoj zoni, osim dobara za krajnju potrošnju u slobodnoj zoni;

4) overenu kopiju deklaracije kojom se dokazuje da su dobra uneta u slobodnu zonu, u skladu sa carinskim propisima.

Član 7

Poresko oslobođenje iz člana 24 stav 1 tačka 6) Zakona, obveznik može da ostvari ako poseduje:

1) dokument preduzeća kojim se potvrđuje da između preduzeća i korisnika slobodne zone - primaoca dobara postoji važeći ugovor o korišćenju slobodne zone;

2) ugovor između pružaoca usluge sa obveznikom koji isporučuje dobra u slobodnu zonu, odnosno sa korisnikom slobodne zone - primaocem dobara;

3) račun pružaoca usluga;

4) overenu kopiju deklaracije kojom se dokazuje da su dobra uneta u slobodnu zonu, u skladu sa carinskim propisima.

1.4. Usluge oplemenjivanja, opravke ili ugradnje

Član 8

Poresko oslobođenje iz člana 24 stav 1 tačka 7) Zakona, za usluge radova na pokretnim dobrima nabavljenim od strane inostranog primaoca usluge u Republici Srbiji (u daljem tekstu: Republika) radi oplemenjivanja, opravke ili ugradnje, a koja posle oplemenjivanja, opravke ili ugradnje, isporučilac usluge, inostrani primalac ili treće lice, po njihovom nalogu, prevozi ili otprema u inostranstvo, obveznik može da ostvari ako poseduje:

1) dokaz da je inostrani primalac nabavio dobra u Republici (ugovor ili račun);

2) dokaz o izvršenoj usluzi oplemenjivanja, opravke ili ugradnje (ugovor ili račun);

3) original ili overenu kopiju izvozne deklaracije ili drugi dokaz, u skladu sa carinskim propisima, da su dobra prevezena ili otpremljena u inostranstvo.

Član 9

Poresko oslobođenje iz člana 24 stav 1 tačka 7) Zakona, za usluge radova na pokretnim dobrima koja su uvezena radi oplemenjivanja, opravke ili ugradnje, a koja posle oplemenjivanja, opravke ili ugradnje, isporučilac usluge, inostrani primalac ili treće lice, po njihovom nalogu, prevozi ili otprema u inostranstvo, obveznik može da ostvari ako poseduje:

1) deklaraciju o stavljanju dobara u postupak oplemenjivanja, opravke ili ugradnje, u skladu sa carinskim propisima;

2) ugovor o obimu, vrsti i vrednosti izvršenih radova;

3) dokaz o obimu, vrsti i vrednosti izvršenih radova u skladu sa normativom, koji utvrđuje nadležni carinski organ, za dobra dobijena iz određene količine uvezenih dobara;

4) original ili overenu kopiju izvozne deklaracije, u skladu sa carinskim propisima, za dobra koja se posle izvršene usluge oplemenjivanja, opravke ili ugradnje prevoze ili otpremaju u inostranstvo.

Izuzetno od stava 1 ovog člana, ako je naknada (ili deo naknade) naplaćena pre prevoza ili otpreme dobara u inostranstvo, do dobijanja izvozne deklaracije obveznik može da ostvari poresko oslobođenje ako poseduje:

1) deklaraciju o stavljanju dobara u postupak oplemenjivanja, opravke ili ugradnje, u skladu sa carinskim propisima;

2) ugovor o obimu, vrsti i vrednosti izvršenih radova.

1.5. Usluge povezane sa izvozom, tranzitom ili privremenim uvozom dobara

Član 10

Poresko oslobođenje iz člana 24 stav 1 tačka 8) Zakona, za prevozne i ostale usluge koje su u neposrednoj vezi sa izvozom dobara, obveznik može da ostvari ako poseduje:

1) dokument na osnovu kojeg se vrši usluga prevoza, odnosno dokument o vrsti usluge i iznosu sporednih troškova (ugovor, račun i dr.);

2) dokument o izvršenoj usluzi prevoza (CMR, CIM, manifest i dr.);

3) original ili overenu kopiju izvozne deklaracije za robu koja se prevozi u inostranstvo, izdatu u skladu sa carinskim propisima.

Član 11

Poresko oslobođenje iz člana 24 stav 1 tačka 8) Zakona, za prevozne i ostale usluge koje su u neposrednoj vezi sa tranzitom dobara, obveznik može da ostvari ako poseduje:

1) dokument na osnovu kojeg se vrši usluga prevoza, odnosno dokument o vrsti usluge i iznosu sporednih troškova (ugovor, račun i dr.);

2) dokument o izvršenoj usluzi prevoza (CMR, CIM, manifest i dr.);

3) original ili overenu kopiju carinske deklaracije, TIR karneta ili ATA karneta, kojima se dokazuje da su dobra u postupku tranzita prevoznim sredstvima.

Izuzetno od odredbe stava 1 ovog člana, ako se tranzit dobara vrši dalekovodima, cevovodima ili na sličan način, poresko oslobođenje obveznik može da ostvari ako poseduje:

1) dokument na osnovu kojeg se vrši tranzit dobara (ugovor, račun i dr.), i

2) potvrdu nadležnog carinskog organa o izvršenom tranzitu dobara.

Član 12

Poresko oslobođenje iz člana 24 stav 1 tačka 8) Zakona, za prevozne i ostale usluge koje su u neposrednoj vezi sa privremenim uvozom dobara, obveznik može da ostvari ako poseduje:

1) dokument na osnovu kojeg se vrši usluga prevoza, odnosno dokument o vrsti usluge i iznosu sporednih troškova (ugovor, račun i dr.);

2) dokument o izvršenoj usluzi prevoza (CMR, CIM, manifest i dr.);

3) original ili overenu kopiju carinske deklaracije o privremenom uvozu dobara ili ATA karneta, izdate u skladu sa carinskim propisima.

1.6. Međunarodni prevoz lica u vazdušnom saobraćaju,
isporuke letilica i promet dobara i usluga
namenjenih neposrednim potrebama letilica

Član 13

Poresko oslobođenje iz člana 24 stav 1 tačka 9) Zakona, za usluge međunarodnog prevoza lica u vazdušnom saobraćaju obveznik može da ostvari ako obavlja usluge međunarodnog prevoza lica u vazdušnom saobraćaju, kako u Republici, tako i u inostranstvu, i to:

1) od inostranog aerodroma do aerodroma u Republici;

2) od aerodroma u Republici do inostranog aerodroma;

3) od inostranog aerodroma do inostranog aerodroma preko teritorije Republike.

Član 14

Poresko oslobođenje iz člana 24 stav 1 tač. 10) i 11) Zakona, obveznik može da ostvari za isporuke letilica i promet dobara i usluga koji vrši za potrebe domaćih letilica koje se, uz naknadu, pretežno koriste u međunarodnom vazdušnom saobraćaju, kao i za potrebe stranih letilica koje koriste nerezidentna preduzeća, ako poseduje:

1) dokument o izvršenom prometu dobara i usluga (ugovor, račun i dr.);

2) izjavu vlasnika domaće letilice da se ta letilica koristi, uz naknadu, pretežno u međunarodnom vazdušnom saobraćaju, odnosno izjavu kupca letilice da će se ta letilica, uz naknadu, pretežno koristiti u međunarodnom vazdušnom saobraćaju.

Domaća letilica iz stava 1 ovog člana koristi se pretežno u međunarodnom vazdušnom saobraćaju ako, u šest meseci koji prethode poreskom periodu, odnosno u šest meseci nakon poreskog perioda, za koji se podnosi poreska prijava, od ukupnog broja letova u tom periodu ostvari ili će ostvariti više od 80% letova u međunarodnom vazdušnom saobraćaju.

Prometom dobara namenjenih neposrednim potrebama letilica iz stava 1 ovog člana smatra se isporuka goriva i maziva, hrane, pića, štampe, dobara namenjenih prodaji u letilicama i dr.

Za promet dobara iz stava 3 ovog člana, obveznik je dužan da obezbedi dokaze u skladu sa propisom koji uređuje carinski dozvoljeno postupanje sa carinskom robom, puštanje carinske robe i naplatu carinskog duga, i to:

1) carinsku deklaraciju za ponovni izvoz stranih dobara i zaključene obračunske listove prodaje u vazduhoplovima u skladu sa carinskim propisima - za strana dobra prodata putnicima u letilicama u međunarodnom vazdušnom saobraćaju;

2) izvoznu carinsku deklaraciju i specifikaciju prodatih dobara sastavljenu na osnovu obračunskih listova prodaje u vazduhoplovima u skladu sa carinskim propisima - za domaća dobra prodata putnicima u letilicama u međunarodnom vazdušnom saobraćaju;

3) carinsku deklaraciju za ponovni izvoz i dostavnice - za prodato strano gorivo i mazivo;

4) izvoznu carinsku deklaraciju i dostavnice - za prodato domaće gorivo i mazivo;

5) liste snabdevanja letilica na međunarodnim linijama, odnosno mesečni izveštaj o utrošenim dobrima overen od strane nadležnog carinskog organa, u skladu sa carinskim propisima - za domaća dobra (hrana, piće i dr.) koja se služe putnicima u letilicama na međunarodnim linijama.

Prometom usluga namenjenih neposrednim potrebama letilica iz stava 1 ovog člana smatraju se usluge sletanja, poletanja, prihvata i otpreme letilica, prtljaga i robe, usluge parkinga letilica, odleđivanja i zaštite od zaleđivanja, hlađenja, grejanja, čišćenja i dr.

1.7. Međunarodni prevoz lica brodovima u rečnom saobraćaju,
isporuke brodova i promet dobara i usluga namenjenih neposrednim potrebama brodova

Član 15

Poresko oslobođenje iz člana 24 stav 1 tačka 12) Zakona, za usluge međunarodnog prevoza lica brodovima u rečnom saobraćaju obveznik može da ostvari ako obavlja usluge međunarodnog prevoza lica brodovima u rečnom saobraćaju, kako u Republici, tako i u inostranstvu, i to:

1) od inostranog pristaništa do pristaništa u Republici;

2) od pristaništa u Republici do inostranog pristaništa;

3) od inostranog pristaništa do inostranog pristaništa preko teritorije Republike.

Član 16

Poresko oslobođenje iz člana 24 stav 1 tač. 13) i 14) Zakona, obveznik može da ostvari za isporuke brodova i promet dobara i usluga koji vrši za potrebe domaćih brodova koji se, uz naknadu, pretežno koriste u međunarodnom rečnom saobraćaju, kao i za potrebe stranih brodova koji koriste nerezidentna preduzeća, ako poseduje:

1) dokument o izvršenom prometu dobara i usluga (ugovor, račun i dr.);

2) izjavu vlasnika domaćeg broda da se taj brod koristi, uz naknadu, pretežno u međunarodnom rečnom saobraćaju, odnosno izjavu kupca broda da će se taj brod koristiti, uz naknadu, pretežno u međunarodnom rečnom saobraćaju.

Domaći brodovi iz stava 1 ovog člana koriste se pretežno u međunarodnom rečnom saobraćaju ako, u šest meseci koji prethode poreskom periodu, odnosno u šest meseci nakon poreskog perioda, za koji se podnosi poreska prijava, od ukupnog broja plovidbi u tom periodu ostvare ili će ostvariti više od 80% plovidbi u međunarodnom rečnom saobraćaju.

Prometom dobara namenjenih neposrednim potrebama brodova iz stava 1 ovog člana smatra se isporuka goriva i maziva, hrane, pića i dr.

Za promet dobara iz stava 3 ovog člana, obveznik je dužan da obezbedi dokaze u skladu sa propisom koji uređuje carinski dozvoljeno postupanje sa carinskom robom, puštanje carinske robe i naplatu carinskog duga, i to:

1) carinsku deklaraciju za ponovni izvoz stranih dobara i specifikaciju prodatih dobara sastavljenu na osnovu računa, odnosno otpremnice overene od strane nadležnog carinskog organa - za strana dobra prodata putnicima na brodu u međunarodnom rečnom saobraćaju;

2) izvoznu carinsku deklaraciju i specifikaciju prodatih dobara sastavljenu na osnovu računa, odnosno otpremnice overene od strane nadležnog carinskog organa u pristaništu, odnosno luci - za domaća dobra prodata putnicima na brodu u međunarodnom rečnom saobraćaju;

3) carinsku deklaraciju za ponovni izvoz i dostavnice - za prodato strano gorivo i mazivo;

4) izvoznu carinsku deklaraciju i račune, odnosno dostavnice - za prodato domaće gorivo i mazivo;

5) izvoznu carinsku deklaraciju i račune, odnosno dostavnice - za snabdevanje namirnicama i drugim dobrima namenjenim neposrednim potrebama brodova.

Prometom usluga namenjenih neposrednim potrebama brodova iz stava 1 ovog člana smatraju se lučke usluge, usluge tegljenja i vezivanja brodova, usluge istovara, utovara, pretovara i dr.

1.7a Poresko oslobođenje za promet dobara i usluga između
Republike Srbije i Republike Crne Gore iz člana 2 i čl. 8-16 ovog pravilnika

Član 16a

Za promet dobara i usluga između Republike Srbije i Republike Crne Gore, poresko oslobođenje iz člana 2 i čl. 8-16 ovog pravilnika, obveznik može da ostvari ako poseduje dokaze iz pomenutih odredaba ovog pravilnika, pri čemu se uvoznim i izvoznim carinskim deklaracijama smatra Evidenciona isprava izdata u skladu sa carinskim propisima.

1.8. Diplomatska i konzularna predstavništva i međunarodne organizacije

Član 17

Poresko oslobođenje iz člana 24 stav 1 tačka 16) Zakona obveznik može da ostvari za promet dobara i usluga koji vrši diplomatskim i konzularnim predstavništvima, međunarodnim organizacijama, stranom osoblju diplomatskih i konzularnih predstavništava, međunarodnih organizacija, kao i članovima njihovih porodica (u daljem tekstu: nosioci prava), i to:

1) za službene potrebe:

(1) diplomatskih i konzularnih predstavništava u Republici, sa izuzetkom konzulata kojima rukovode počasni konzularni funkcioneri,

(2) međunarodnih organizacija, odnosno predstavništava međunarodnih organizacija u Republici, ako je to predviđeno međunarodnim ugovorom;

2) za lične potrebe:

(1) diplomatskih agenata i članova njihovih porodica koji sa njima žive u zajedničkom domaćinstvu, ako nisu državljani Republike ili nemaju u Republici prebivalište,

(2) konzularnih funkcionera i članova njihovih porodica koji sa njima žive u zajedničkom domaćinstvu, ako nisu državljani Republike ili nemaju u Republici prebivalište, sa izuzetkom počasnih konzularnih funkcionera i članova njihovih porodica,

(3) članova administrativnog i tehničkog osoblja diplomatskih i konzularnih predstavništava, ako nisu državljani Republike ili nemaju u Republici prebivalište, sa izuzetkom članova osoblja konzulata kojima rukovode počasni konzularni funkcioneri,

(4) konzularnih službenika, ako nisu državljani Republike ili nemaju u Republici prebivalište, sa izuzetkom konzularnih službenika u konzulatima kojima rukovode počasni konzularni funkcioneri,

(5) članova osoblja međunarodnih organizacija, odnosno predstavništava međunarodnih organizacija i članova njihovih porodica, koji sa njima žive u zajedničkom domaćinstvu, ako nisu državljani Republike ili nemaju u Republici prebivalište, ako je takvo oslobođenje predviđeno međunarodnim ugovorom,

(6) članova administrativnog i tehničkog osoblja međunarodnih organizacija, odnosno predstavništava međunarodnih organizacija ako nisu državljani Republike ili nemaju u Republici prebivalište, ako je takvo oslobođenje predviđeno međunarodnim ugovorom.

Član 18

Poresko oslobođenje iz člana 17 tačka 1) ovog pravilnika, obveznik može da ostvari ako poseduje overenu kopiju službenog naloga za nabavku dobara i usluga bez PDV koji popunjava, potpisuje, overava i izdaje ovlašćeno lice nosioca prava.

Službeni nalog iz stava 1 ovog člana izdaje se na Obrascu SNPDV - Službeni nalog za nabavku dobara i usluga bez PDV, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Odgovorni predstavnik nosioca prava (šef misije, stalni predstavnik i dr.) dužan je da, pre izdavanja prvog službenog naloga, Centrali Poreske uprave (u daljem tekstu: Centrala) dostavi podatke o licima ovlašćenim za izdavanje službenih naloga sa deponovanim potpisima tih lica, kao i da dostavi obaveštenje o promenama lica kojima je dato ovo ovlašćenje u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

Član 19

Poresko oslobođenje iz člana 17 tačka 2) ovog pravilnika, obveznik može da ostvari ako poseduje:

1) fotokopiju diplomatske, konzularne, odnosno službene lične karte nosioca prava izdatu od ministarstva nadležnog za inostrane poslove;

2) potpisan račun, od strane nosioca prava da je dobro isporučeno, odnosno usluga izvršena.

Odgovorni predstavnik nosioca prava (šef misije, stalni predstavnik i dr.) dužan je da do 31. januara tekuće godine dostavi Centrali spisak lica koja imaju pravo nabavke dobara i usluga bez PDV sa deponovanim potpisima ovih lica, kao i da dostavi obaveštenje o promenama spiska lica koja imaju pravo nabavke dobara i usluga bez PDV u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

Član 20

Za nosioce prava iz člana 17 tačka 2) ovog pravilnika, nabavka dobara i usluga, odnosno uvoz dobara, bez PDV, ne odnosi se na životne namirnice, uključujući alkoholna i bezalkoholna pića, duvanske proizvode, kao ni na jelo i piće za konzumiranje na licu mesta.

Član 21

U slučaju kad nosilac prava pre isteka roka od tri godine od dana nabavke dobara u Republici, odnosno iz uvoza, bez plaćanja PDV, ta dobra prenese trećem licu putem prodaje, poklona ili na drugi način (u daljem tekstu: otuđenje), dužan je da na promet tih dobara plati PDV koji nije bio plaćen pri njihovoj nabavci u Republici, odnosno iz uvoza.

Otuđenje iz stava 1 ovog člana ne odnosi se na dobra čija je pojedinačna vrednost do 50 evra u dinarskoj protivvrednosti, koja nosioci prava poklanjaju drugim licima, u skladu sa njihovim funkcijama.

2. Poreska oslobođenja za promet dobara i usluga bez
prava na odbitak prethodnog poreza

Član 22

Poresko oslobođenje iz člana 25 stav 2 tačka 7) Zakona odnosi se na preventivne, dijagnostičko-terapijske i rehabilitacione usluge koje pružaju domovi zdravlja, bolnice, zavodi, zavodi za zaštitu zdravlja, klinike, instituti, zdravstveni centri, kliničko-bolnički centri i klinički centri, u skladu sa propisima koji uređuju zdravstvenu zaštitu, kao i na smeštaj, negu i ishranu bolesnika u tim ustanovama, nezavisno od toga da li su ove ustanove usmerene ka ostvarivanju dobiti.

Član 23

Poresko oslobođenje iz člana 25 stav 2 tačka 11) Zakona odnosi se na usluge koje pružaju ustanove socijalne zaštite: centri za socijalni rad, ustanove za smeštaj korisnika i ustanove za dnevni boravak i pomoć u kući, u skladu sa propisima koji uređuju socijalnu zaštitu i socijalnu sigurnost građana, na usluge koje pružaju ustanove za dnevni boravak dece (vrtići), kao i na sa njima neposredno povezani promet dobara i usluga od strane lica registrovanih za obavljanje tih delatnosti, nezavisno od toga da li su ove ustanove usmerene ka ostvarivanju dobiti.

Promet dobara i usluga koji je neposredno povezan sa uslugama iz stava 1 ovog člana odnosi se na isporuku hrane, pića, lekova i sličnu isporuku dobara i usluga u ovim ustanovama.

Član 24

Poresko oslobođenje iz člana 25 stav 2 tač. 12) i 13) Zakona odnosi se na usluge obrazovanja (osnovnog, srednjeg, višeg i visokog) i profesionalne prekvalifikacije, koje pružaju lica registrovana za obavljanje tih delatnosti u skladu sa propisima koji uređuju tu oblast, na usluge smeštaja i ishrane učenika i studenata u školskim i studentskim domovima ili sličnim ustanovama, kao i na sa njima neposredno povezani promet dobara i usluga od strane lica registrovanih za obavljanje tih delatnosti, nezavisno od toga da li su ove ustanove usmerene ka ostvarivanju dobiti.

Član 25

Poresko oslobođenje iz člana 25 stav 2 tačka 14) Zakona odnosi se na usluge iz oblasti kulture koje pružaju lica registrovana za obavljanje ove delatnosti u skladu sa propisima koji uređuju oblast kulture, kao i na sa njima neposredno povezani promet dobara i usluga, od strane lica čija delatnost nije usmerena ka ostvarivanju dobiti, a kojima se smatraju:

1) pozorišna i muzička delatnost;

2) delatnost muzeja i galerija;

3) delatnost arhiva;

4) delatnost zaštite kulturnih dobara;

5) delatnost zaštite istorijskih spomenika;

6) delatnost biblioteka.

Član 26

Poresko oslobođenje iz člana 25 stav 2 tačka 15) Zakona odnosi se na usluge iz oblasti nauke i sa njima neposredno povezani promet dobara i usluga, od strane lica čija delatnost nije usmerena ka ostvarivanju dobiti, a koja su registrovana za tu delatnost.

Član 27

Poresko oslobođenje iz člana 25 stav 2 tačka 18) Zakona odnosi se na sve usluge priređivanja igara na sreću u skladu sa propisima koji uređuju igre na sreću.

Član 28

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 1. januara 2005. godine.

 

Samostalni članovi Pravilnika o dopunama
Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja poreskih oslobođenja kod PDV sa pravom i bez prava na odbitak prethodnog poreza

("Sl. glasnik RS", br. 140/2004)

Član 5

Obrazac POD - Potvrda o izvršenom otpremanju dobara odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 1. januara 2005. godine.

 

Obrazac PII

 

POTVRDA O IZVRŠENOM IZVOZU

Na osnovu člana 3 Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja poreskih oslobođenja kod PDV sa pravom i bez prava na odbitak prethodnog poreza ("Službeni glasnik RS", broj ____/2004), potvrđuje se da je:

______________________________________________________________________

 

|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

(Naziv i adresa obveznika PDV)

 

(PIB obveznika PDV)

na osnovu odobrenja carinskog organa ________________________ od ________________________________
                                                                            (Broj odobrenja)                                  (Datum odobrenja)

 

 

 

dana _________________________________ izvršio izvoz:
                 (datum izvršenog izvoza)

 

 

 

Red. br.

Vrsta dobra

Količina

Valuta

Vrednost u valuti

Vrednost u din. po srednjem kursu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO:

 


____________________________

 

_______________________________

(Datum)

 

(Nadležni carinski organ)

 

 

_______________________________

 

M.P.

(Potpis odgovornog lica u Upravi carina)

 

Obrazac POD

 

POTVRDA O IZVRŠENOM OTPREMANJU DOBARA

Na osnovu člana 3a Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja poreskih oslobođenja kod PDV sa pravom i bez prava na odbitak prethodnog poreza ("Službeni glasnik RS", br. 124/2004 i ___/2004), potvrđuje se da je:

____________________________________________________________________

 

|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

(Naziv i adresa obveznika PDV)

 

(PIB obveznika PDV)

na osnovu odobrenja carinskog organa ________________________ od ___________________________

                                                                              (Broj odobrenja)                                 (Datum odobrenja)

 

 

 

dana _________________________________     izvršio otpremanje dobara:
           (datum izvršenog otpremanja dobara)

 

 

 

Red. br.

Vrsta dobra

Količina

Valuta

Vrednost u
valuti

Vrednost u din. po
srednjem kursu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO:

 

 

 

 

 

 

_____________________________________
(Nadležni carinski organ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

____________________________
(Datum)

 

M.P.

 

______________________________________
(Potpis odgovornog lica u Upravi carina)

 

Obrazac SNPDV

 

DIPLOMATSKO/KONZULARNO
PREDSTAVNIŠTVO, MEĐUNARODNA
ORGANIZACIJA

____________________________________
(Pun naziv)
____________________________________
(Adresa)
Broj službenog naloga: ________________

 

 

SLUŽBENI NALOG
ZA NABAVKU DOBARA I USLUGA BEZ PDV

Za ________________________________________    _________________________________________________
                                (Ime i prezime)                                  (Broj diplomatske / konzularne / službene legitimacije)

1) da za službene potrebe __________________________________________________________________________
                                              (Pun naziv diplomatskog/konzularnog predstavništva, međunarodne organizacije)

na osnovu člana 24 stav 1 tačka 16) podtač. (1) i (2) Zakona o porezu na dodatu vrednost ("Službeni glasnik RS", br. 84/2004 i 86/2004), a po međunarodnom ugovoru:*)
______________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________ od __________________ godine.

može da nabavi sledeća dobra i usluge bez PDV:

Red. br.

Vrsta i naziv dobra / usluge

Količina

Jedinica mere

Vrednost

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2) da napred navedena dobra i usluge može da nabavi kod _____________________________________________

                                                                                                                        (Naziv isporučioca dobra i usluge)

iz _________________________________    ________________________________________________
                       (Mesto)                                                                               (Ulica i broj)

_______________________
(Datum) 

M.P.

________________________________
(Potpis ovlašćenog lica)

___________________
*) Podatke o nazivu i datumu međunarodnog ugovora unosi samo međunarodna organizacija