ODLUKA
O UTVRĐIVANJU VISINE ČLANARINE, OSNOVICI NA OSNOVU KOJE SE OBRAČUNAVA, NAČINU I ROKOVIMA PLAĆANJA ČLANARINE REGIONALNOJ PRIVREDNOJ KOMORI KRAGUJEVAC ZA 2005. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 1/2005)

Član 1

Članovi Regionalne privredne komore Kragujevac (preduzeća, preduzetnici, banke, finansijske organizacije, organizacije za osiguranje imovine i lica i njihove poslovne jedinice, zemljoradničke i druge zadruge i druga pravna lica kao i organizacione jedinice pravnih lica sa drugog područja koje obavljaju privrednu delatnost na području Regionalne privredne komore Kragujevac), obračunavaju i plaćaju članarinu Regionalnoj privrednoj komori Kragujevac (u daljem tekstu: članovi Komore) u visini od 0,250% od utvrđene osnovice.

Član 2

Osnovicu za obračunavanje i plaćanje članarine Komori čine ostvarene bruto zarade bez umanjenja po osnovu oslobađanja i olakšica.

Član 3

Članovi Komore koji imaju do pet zaposlenih plaćaju godišnju članarinu Komori u paušalnom iznosu od 6.000,00 dinara, a članovi koji imaju od pet do deset zaposlenih, plaćaju godišnju članarinu Komori u paušalnom iznosu od 12.000,00 dinara.

Uplata se vrši mesečno, s tim da uplaćeni iznos ne može biti manji od 500,00 dinara.

Član 4

Preduzetnici (zanatske, ugostiteljske, trgovinske i druge radnje) članovi opštih udruženja preduzetnika - samostalnih privrednika, koji imaju do pet zaposlenih plaćaju godišnju članarinu Komori u iznosu od 3.000,00 dinara, a preduzetnici koji imaju preko pet zaposlenih, plaćaju godišnju članarinu u iznosu od 6.000,00 dinara.

Uplata se vrši mesečno, s tim da uplaćeni iznos ne može biti manji od 250,00 dinara.

Član 5

Članarina se uplaćuje na jedan od tekućih računa Regionalne privredne komore Kragujevac, broj 150-65-40 kod "Credy banke" AD Kragujevac; broj 160-18056-34 kod Delta banke AD, Beograd, PJ Kragujevac, na dan isplate zarada i uplate poreza i doprinosa iz zarada, sa pozivom na broj: matični broj preduzeća.

Član 6

Članovi Komore iz člana 1 ove odluke obračunavaju i plaćaju članarinu Komori prilikom svake isplate zarada zaposlenih.

Članovi Komore daće nalog za prenos sredstava u visini obračunate članarine, poslovnoj banci kod koje ima tekući račun sa kojeg je izvršena isplata zarada.

Ukoliko član Komore vrši isplatu zarada sa više računa dužan je da izda nalog za prenos sredstava saglasno obračunatim i isplaćenim zaradama sa tog tekućeg računa.

Poslovna banka kod koje član Komore vrši isplatu zarada, izvršiće saglasno članu 9 stav 6 Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", broj 3/2002) isplatu zarada uz podnošenje naloga za plaćanje članarine Regionalnoj privrednoj komori Kragujevac saglasno ovoj odluci.

Član 7

Ovlašćuje se Upravni odbor Komore da donosi izmene i dopune ove odluke, ako u toku 2005. godine dođe do značajnijih promena koje bitno utiču na finansiranje Komore.

Član 8

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju visine članarine, osnovici na osnovu koje se obračunava, načinu i rokovima plaćanja Regionalnoj privrednoj komori Kragujevac za 2004. godinu, objavljena u "Službenom glasniku RS", broj 131/2003.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 1. januara 2005. godine.