ODLUKA
O OBIMU I NAČINU KORIŠĆENJA U 2005. GODINI FINANSIJSKIH KREDITA ZA NAMENE IZ ČLANA 2 STAV 2 ZAKONA O KREDITNIM POSLOVIMA SA INOSTRANSTVOM

("Sl. glasnik RS", br. 2/2005)

1. Banke, preduzeća i druga pravna lica, kao i preduzetnici - fizička lica koja obavljaju privrednu delatnost a registrovani su kod nadležnog organa (u daljem tekstu: domaća lica) mogu u 2005. godini koristiti sredstva finansijskih kredita (u daljem tekstu: kredit), s rokom otplate koji nije kraći od trinaest meseci - u ukupnom iznosu 1.000.000.000 evra.

Pod rokom otplate koji nije kraći od trinaest meseci u smislu stava 1 ove tačke podrazumeva se period od datuma korišćenja kredita do konačne otplate po tom korišćenju, s tim što otplata ne može početi pre isteka šest meseci od datuma svakog korišćenja.

2. Domaća lica kredit mogu koristiti za konverziju u dinare, za kupovinu u devizama nepokretnosti u zemlji i za održavanje likvidnosti banaka.

Pored namena utvrđenih u stavu 1 ove tačke, kredit se može koristiti i za namene koje utvrdi guverner - na osnovu obrazloženog zahteva iz koga se može oceniti da je namena korišćenja kredita opravdana.

3. Izuzetno od tač. 1. i 2. ove odluke, kredit se može koristiti za otplatu ranije korišćenog inostranog kredita novim kreditom pod povoljnijim uslovima, izvan obima utvrđenog u tački 1. te odluke - do iznosa stanja duga po ranijem kreditu.

4. Ako se kredit koristi za konverziju u dinare a radi obezbeđenja obrtnih sredstava za otkup, preradu i proizvodnju poljoprivrednih proizvoda, rok otplate kredita može biti kraći od roka iz tačke 1. ove odluke, s tim da otplata ne može početi pre isteka tri meseca od datuma svakog korišćenja.

5. Domaća lica mogu zaključivati ugovore o kreditu nakon što se prethodno u Sedištu Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: Sedište) evidentira iznos iz obaveštenja o nameri zaključenja kreditnog posla zaduženja u inostranstvu u okviru obima utvrđenog u tački 1. stav 1 ove odluke.

Obaveštenje iz stava 1 ove tačke dostavlja se preko filijale Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: filijala), odnosno neposredno Sedištu.

Domaće lice je dužno da, uz obaveštenje iz stava 1 ove tačke, dostavi izjavu o nameni korišćenja kredita u smislu ove odluke, koju je potpisalo odgovorno lice, kao i plan korišćenja (povlačenja) sredstava kredita.

Za kredit koji će se koristiti za konverziju u dinare, domaće lice je dužno da dostavi i izjavu kojom bliže određuje za koje će namene upotrebiti dinare u zemlji.

Sedište će filijalu obavestiti o tome da li je iznos iz obaveštenja iz stava 1 ove tačke evidentiran u okviru obima iz tačke 1. stav 1 ove odluke.

6. Domaće lice je dužno da ugovor o zaključenom kreditu podnese na registraciju filijali, odnosno Sedištu najkasnije u roku od 30 dana od dana evidentiranja u Sedištu iznosa iz obaveštenja iz tačke 5. ove odluke.

7. Narodna banka Srbije pratiće iskorišćenost sredstava kredita u okviru obima utvrđenog u tački 1. stav 1 ove odluke.

8. Krediti se registruju i evidentiraju u skladu sa Odlukom o načinu, rokovima i obrascima za registrovanje i evidentiranje kreditnih poslova sa inostranstvom ("Službeni list SRJ", broj 61/99).

9. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".