UREDBA
O PREMIJI ZA MLEKO ZA 2005. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 3/2005)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način korišćenja premije za mleko za 2005. godinu.

Član 2

Preduzeća, zemljoradničke zadruge, poljoprivredna gazdinstva sa statusom pravnog lica i zemljoradnici (u daljem tekstu: korisnici premije) ostvaruju pravo na premiju za kravlje, ovčije i kozije mleko iz sopstvene proizvodnje isporučeno preduzećima, zemljoradničkim zadrugama ili preduzetnicima, koji se bave preradom mleka.

Premija se isplaćuje korisnicima iz stava 1 ovog člana koji imaju sedište, odnosno prebivalište na teritoriji Republike Srbije pod uslovom da kvalitet odgovara propisima o kvalitetu mleka i da je mleko isporučeno preduzećima, zemljoradničkim zadrugama ili preduzetnicima, koji se bave preradom mleka na teritoriji Republike Srbije.

Član 3

Zemljoradnik ostvaruje premiju preko preduzeća, zemljoradničke zadruge ili preduzetnika koji se bave preradom mleka.

Član 4

Premija se isplaćuje za jedan litar isporučenog mleka u visini od:

1) 4,50 dinara za mleko proizvedeno na brdsko-planinskim područjima, i

2) 3,80 dinara za mleko proizvedeno na ravničarskom području.

Brdsko-planinskim područjima, u smislu stava 1 tačka 1 ovog člana, smatraju se katastarske opštine u kojima je više od jedne polovine zemljišta iznad četiri stotine metara nadmorske visine.

Član 5

Preduzeća, zemljoradničke zadruge ili preduzetnici, preko kojih zemljoradnik ostvaruje pravo na premiju, dužni su da sredstva ostvarena po tom osnovu isplate zemljoradniku najkasnije u roku od tri dana od dana naplate tih sredstava.

Član 6

Sredstva za premiju isplaćivaće Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Član 7

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede propisaće način utvrđivanja i isplate premije i vrstu dokumentacije koja se prilaže uz zahtev za ostvarivanje prava na premiju i odrediti katastarske opštine u smislu člana 4 stav 2 ove uredbe najkasnije 15 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 8

Zahtev za ostvarivanje prava na premiju za mleko, korisnici premije podnose najkasnije do 20. u tekućem mesecu za prethodni mesec.

Član 9

Novčanom kaznom od 200.000 do 800.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice - korisnik premije ako ostvari pravo na premiju, a ne ispunjava uslove iz člana 2 ove uredbe.

Novčanom kaznom od 10.000 do 40.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1 ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Član 10

Novčanom kaznom od 200.000 do 800.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice koje u roku iz člana 5 ove uredbe ostvarena sredstva ne doznači zemljoradniku.

Novčanom kaznom od 10.000 do 40.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1 ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 100.000 do 300.000 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaj iz stava 1 ovog člana.

Član 11

Nadzor nad sprovođenjem ove uredbe obavlja Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Član 12

U mesecu januaru 2005. godine zahtevi za ostvarivanje premije za mleko podnosiće se do poslednjeg dana tog meseca.

Član 13

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".