PRAVILNIK
O NAČINU I POSTUPKU UTVRĐIVANJA ISPUNJENOSTI USLOVA ZA CIGARETE DRUGIH PROIZVOĐAČA KOJE SE SMATRAJU CIGARETAMA PROIZVEDENIM U ZEMLJI

("Sl. glasnik RS", br. 3/2005)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način i postupak utvrđivanja ispunjenosti uslova za cigarete drugih proizvođača koje se smatraju cigaretama proizvedenim u zemlji.

Član 2

Drugi proizvođač cigareta je lice koje proizvodi cigarete, a nije upisano u Registar proizvođača duvanskih proizvoda kod Agencije za duvan (u daljem tekstu: Agencija) u skladu sa Zakonom o duvanu ("Službeni glasnik RS", broj 17/2003) i koje proizvedene cigarete stavlja u promet na teritoriji Republike Srbije.

Član 3

Cigaretama proizvedenim u zemlji smatraju se cigarete koje su proizvedene od strane lica iz člana 2 ovog pravilnika, koje sadrže najmanje 50% duvana proizvedenog i obrađenog u Republici Srbiji i ako su ispunjeni sledeći uslovi:

1) da godišnja proizvodnja tih cigareta iznosi najmanje 2.500.000.000 komada;

2) da su te cigarete prvi put stavljene u promet na teritoriji Republike Srbije.

Član 4

Postupak utvrđivanja ispunjenosti uslova za dobijanje statusa cigareta proizvedenih u zemlji iz člana 3 ovog pravilnika vodi Agencija na pismeni zahtev lica iz člana 2 ovog pravilnika.

Pismeni zahtev iz stava 1 ovog člana sadrži podatke o:

1) nazivu i adresi proizvođača cigareta;

2) planiranoj godišnjoj proizvodnji cigareta, koja ne može biti manja od 2.500.000.000 komada cigareta;

3) potrebnim količinama duvana proizvedenog i obrađenog u Republici Srbiji, koja ne može biti manja od 50% duvana za planiranu godišnju proizvodnju cigareta u skladu sa normativima proizvodnje cigareta;

4) načinu obezbeđivanja duvana proizvedenog i obrađenog u Republici Srbiji (sopstvena proizvodnja ili obrada tog duvana u Republici Srbiji ili nabavka od obrađivača duvana iz Republike Srbije);

5) nazivu (marki) cigareta koje se stavljaju prvi put u promet na teritoriji Republike Srbije i planiranim količinama proizvodnje po nazivu (marki) cigareta.

Uz pismeni zahtev iz stava 2 ovog člana lice iz člana 2 ovog pravilnika podnosi i dokaz:

1) da je registrovano za proizvodnju cigareta;

2) da je registrovano za proizvodnju i obradu duvana - ako se bavi proizvodnjom, odnosno obradom duvana;

3) ugovor sa obrađivačem duvana iz Republike Srbije - ako nabavku duvana vrši od obrađivača duvana iz Republike Srbije;

4) izjavu da se cigarete prvi put stavljaju u promet na teritoriji Republike Srbije.

Član 5

Agencija, nakon utvrđivanja ispunjenosti uslova iz člana 4 ovog pravilnika, predlaže ministru nadležnom za poslove finansija da donese rešenje o cigaretama drugih proizvođača koje se smatraju cigaretama proizvedenim u zemlji od strane drugog proizvođača.

Rešenje iz stava 1 ovog člana sadrži sledeće podatke: broj i datum rešenja, naziv i adresu drugog proizvođača, poreski identifikacioni broj drugog proizvođača, naziv (marku) cigareta i naziv i adresu ovlašćenog uvoznika, odnosno distributera te marke cigareta na teritoriji Republike Srbije.

Član 6

Agencija u vezi sa izdatim rešenjima iz člana 5 ovog pravilnika vodi evidenciju, koja sadrži podatke o:

1) nazivu (marki) cigareta;

2) nazivu i adresi proizvođača cigareta iz tačke 1) ovog stava;

3) broju i datumu izdavanja rešenja;

4) nazivu i adresi lica koje je ovlašćeno za uvoz, odnosno distribuciju te marke cigarete na teritoriji Republike Srbije;

5) godišnjoj proizvodnji - uvozu cigareta iz člana 3 ovog pravilnika na teritoriju Republike Srbije;

6) godišnjoj proizvodnji, odnosno otkupu sirovog duvana proizvedenog i obrađenog na teritoriji Republike Srbije;

7) jedinstvenim carinskim ispravama kojima se potvrđuje da je duvan iz člana 4 stav 2 tačka 3) ovog pravilnika izvezen sa teritorije Republike Srbije u zemlju proizvodnje tih cigareta.

Lice iz člana 2 ovog pravilnika dužno je da u roku od osam dana po isteku meseca za prethodni mesec dostavi Agenciji podatke iz stava 1 tač. 5) do 7) ovog člana.

Član 7

Lice iz člana 6 stav 1 tačka 4) ovog pravilnika može staviti u promet na teritoriji Republike Srbije cigarete iz člana 5 stav 1 ovog pravilnika ako je nadležnom carinskom organu podnet dokaz, i to:

1) rešenje iz člana 5 stav 1 ovog pravilnika;

2) broj "Službenog glasnika Republike Srbije" u kome je Agencija objavila maloprodajne cene tih cigareta;

3) potvrdu ministarstva nadležnog za poslove finansija (u daljem tekstu: ministarstvo) da je dostavilo menice iz stava 2 tač. 1) i 2) ovog člana.

Lice iz stava 1 ovog člana dužno je da dostavi ministarstvu:

1) menicu avaliranu od strane banke sa rokom dospeća "po viđenju" u vrednosti koju čini razlika između propisanog iznosa akcize po paklici cigareta iz uvoza i propisanog iznosa akcize po paklici na cigarete proizvedene u zemlji za količine cigareta koje uvozi;

2) "blanko" menicu avaliranu od strane banke sa rokom dospeća "po viđenju" na ime obračunate kamate na iznos manje plaćene akcize za period od dana izvršenog uvoza do 31. decembra tekuće godine.

Ako se ne uveze do 31. decembra tekuće godine količina cigareta ili se ne izveze sa teritorije Republike Srbije duvan u količini iz člana 3 ovog pravilnika, Agencija će predložiti ministarstvu da pokrene postupak za realizaciju menica iz stava 2 tač. 1) i 2) ovog člana.

Član 8

Agencija vrši nadzor nad ispunjavanjem uslova iz čl. 3 i 4 ovog pravilnika.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".