ODLUKA
O OBRAZOVANJU BUDŽETSKOG FONDA ZA KOSOVO I METOHIJU

("Sl. glasnik RS", br. 139/2004 i 3/2005)

1. Obrazuje se budžetski fond za Kosovo i Metohiju, kao evidencioni konto u okviru glavne knjige trezora, i to kao indirektni korisnik budžetskih sredstava u okviru razdela Vlade Republike Srbije.

2. Budžetski fond za Kosovo i Metohiju obrazuje se u cilju sprovođenja Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 1244 i ostvarivanja opštih interesa Republike Srbije na Kosovu i Metohiji.

Zadatak Fonda je da na principima solidarnosti, uz uvažavanje ekonomskih mogućnosti, učestvuje u stvaranju programskih, razvojnih, infrastrukturnih, socijalnih i drugih uslova opstanka, bezbednog života i povratka srpskog i drugog nealbanskog stanovništva Kosova i Metohije.

2a Predsednik Fonda je Vojislav Koštunica, predsednik Vlade Republike Srbije.

Počasni predsednik Fonda je Njegova svetost, arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski Gospodin Pavle (Stojčević).

3. Sredstva za osnivanje budžetskog fonda za Kosovo i Metohiju obezbediće se iz sredstava tekuće budžetske rezerve utvrđene Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2005. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 127/2004), na predlog Ministarstva finansija.

Sredstva za rad fonda ne obezbeđuju se iz sredstava budžeta Republike Srbije, već će se obezbeđivati iz donacija, legata, poklona i drugih izvora, a koristiće se za namene za koje Vlada Republike Srbije donese odluku.

4. Budžetski fond za Kosovo i Metohiju podnosi tromesečne izveštaje Vladi Republike Srbije.

5. Stručne, administrativne i druge poslove za fond obavlja Ministarstvo finansija.

6. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalna odredba Odluke o dopuni
Odluke o obrazovanju budžetskog fonda za Kosovo i Metohiju

("Sl. glasnik RS", br. 3/2005)

2. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".