ZAKON
O RATIFIKACIJI AMANDMANA NA MONTREALSKI PROTOKOL O SUPSTANCAMA KOJE OŠTEĆUJU OZONSKI OMOTAČ

("Sl. list SCG - Međunarodni ugovori", br. 24/2004)

ČLAN 1

Ratifikuje se Amandman na Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač koji je usvojen 29. juna 1990. godine u Londonu, Amandman na Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač koji je usvojen 25. novembra 1992. godine u Kopenhagenu, Amandman na Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač koji je usvojen 17. septembra 1997. godine u Montrealu i Amandman na Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač koji je usvojen 3. decembra 1999. godine u Pekingu, u originalu na arapskom, kineskom, engleskom, francuskom, ruskom i španskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst amandmana u originalu na engleskom i španskom jeziku i u prevodu na srpski jezik glasi:

 

AMANDMAN
NA MONTREALSKI PROTOKOL O SUPSTANCAMA KOJE OŠTEĆUJU OZONSKI OMOTAČ

Član 1

IZMENA I DOPUNA

A. Stavovi u preambuli

1. Šesti stav preambule Protokola se zamenjuju sledećim:

Rešeni da zaštite ozonski omotač preduzimanjem mera predostrožnosti u cilju ravnopravnog kontrolisanja ukupnih svetskih emisija supstanci koje ga oštećuju, a sa konačnim ciljem njihovog eliminisanja na osnovu razvijanja naučnih znanja, imajući u vidu tehničke i ekonomske obzire i imajući u vidu razvojne potrebe zemalja u razvoju.

2. Sedmi stav preambule Protokola se zamenjuje sledećim:

Uvažavajući potrebu posebnih napora radi udovoljavanja zahtevima zemalja u razvoju za ovim supstancama, uključujući obezbeđenje dodatnih finansijskih sredstava i pristupa relevantnim tehnologijama, imajući u vidu da je veličina potrebnih sredstava predvidiva i da se može očekivati da ta sredstva znatno doprinesu sposobnosti sveta da rešava naučno utvrđeni problem oštećivanja ozonskog omotača i štetne posledice toga,

3. Deveti stav preambule Protokola se zamenjuju sledećim:

Uzimajući u obzir značaj unapređivanja međunarodne saradnje u oblastima naučnog istraživanja, razvijanja i transfera alternativnih tehnologija za kontrolu i smanjenje emisija supstanci koja oštećuju ozonski omotač, sa posebnim osvrtom na potrebe zemalja u razvoju.

B. Član 1: Definicije

1. Stav 4 člana 1 Protokola zamenjuje se sledećim stavom:

4. "Kontrolisane supstance" označavaju supstance koje se nabrajaju u Aneksu A ili u Aneksu B uz ovaj Protokol, bilo da postoje same ili u mešavini. Izraz obuhvata izomere bilo koje takve supstance, izuzev kao što je navedeno u relevantnom Aneksu, ali isključuje sve kontrolisane supstance ili mešavine koje se nalaze u gotovim proizvodima, izuzimajući kontejnere koji se koriste za prevoz ili čuvanje te supstance.

2. Stav 5 člana 1 Protokola se zamenjuje sledećim stavom:

5. "Proizvodnja", označava količinu proizvedenih kontrolisanih supstanci, umanjenu za količinu uništenu tehnologijama koje će odobriti Strane i umanjenu za količinu koja se u potpunosti koristi kao sirovina za napajanje u proizvodnji drugih hemikalija. Količina koja se reciklira i ponovo koriste se ne smatra za "proizvodnju".

3. Sledeći stav se dodaje članu 1 Protokola:

9. "Prelazna supstanca" znači supstanca u Aneksu C uz ovaj Protokol, bilo da postoji sama ili u mešavini. Izraz obuhvata izomere bilo koje takve supstance, izuzev kao što može biti specifikovano u Aneksu C, ali isključuje svaku prelaznu supstancu ili mešavinu koja se nalazi u gotovom proizvodu, izuzimajući kontejner koji se koristi za prevoz ili čuvanje te supstance.

C. Član 2 stav 5

Stav 5 člana 2 Protokola se zamenjuju sledećim stavom:

5. Svaka Strana može, za bilo koji ili više kontrolnih perioda, izvršiti transfer drugoj Strani bilo kog dela svog obračunskog nivoa proizvodnje utvrđenog u članovima 2A do 2E, pod uslovom da ukupni kombinovani obračunski nivoi proizvodnje tih Strana za bilo koju grupu kontrolisanih supstanci ne premaše proizvodne limite utvrđene u tim članovima za tu grupu. Svaka Strana će o takvom transferu proizvodnje obavestiti Sekretarijat pismenim putem, navodeći uslove svakog transfera i period na koji će se on odnositi.

D. Član 2 stav 6

U stavu 6 člana 2 sledeće reči se umeću ispred reči "kontrolisane supstance" prvi put kada se jave:

Aneks A ili Aneks B

E. Član 2 stav 8(a)

Sledeće reči se dodaju posle reči "ovaj član" svugde gde se one pojave u stavu 8(a) člana 2 Protokola:

i članovima 2A do 2E

F. Član 2 stav 9(a)(i)

Sledeće reči se dodaju posle "u Aneksu A" u stavu 9 (a)(i) člana 2.

Protokola

i/ili Aneksu B

G. Član 2, stav 9 (a)(ii)

Sledeće reči se brišu iz stava 9 (a)(ii) člana 2 Protokola:

na nivo 1986.

H. Član 2, stav 9(c)

Sledeće reči se brišu iz stava 9(c) člana 2 Protokola.

na koje otpada bar 50 odsto ukupne potrošnje kontrolisanih supstanci Strana

i zamenjuje sa:

a koje predstavljaju većinu Strana koje postupaju u skladu sa stavom 1 člana 5, koje su prisutne i glasaju, i većinu Strana koje ne postupaju i ne glasaju na taj način.

I. Član 2 stav 10(b)

Stav 10(b) člana 2 Protokola se briše, a stav 10(a) člana 2 postaje stav 10.

J. Član 2 stav 11

Sledeće reči se dodaju posle reči "ovaj član" svugde gde se javljaju u stavu 11 člana 2 Protokola:

i članovi 2A do 2E

K. Član 2C: Ostali potpuno halogenovani CFC

Sledeći stavovi se dodaju Protokolu kao član 2C:

Član 2C: Ostali potpuno halogenovani CFC

1. Svaka Strana će obezbediti da za dvanaestomesečni period počevši od 1. januara 1993. godine, i u svakom narednom dvanaestomesečnom periodu, njen obračunski nivo potrošnje kontrolisanih supstanci u grupi I Aneks B ne premaši, godišnje, 80 odsto njenog obračunskog nivoa potrošnje u 1989. Svaka Strana koja proizvodi jednu ili više ovih supstanci će, za iste periode, obezbediti da njen obračunski nivo proizvodnje tih supstanci ne premaši, godišnje, 80 odsto njenog obračunskog nivoa proizvodnje u 1989. Međutim, da bi se zadovoljile osnovne domaće potrebe Strane koje postupaju u skladu sa stavom 1 člana 5, njihov obračunski nivo proizvodnje može da premaši taj limit za do 10 odsto njihovog obračunskog nivoa proizvodnje u 1989.

2. Svaka Strana će obezbediti da za dvanaestomesečni period počevši od 1. januara 1997. i u svakom narednom, dvanaestomesečnom periodu, njen obračunski nivo potrošnje kontrolisanih supstanci u grupi I Aneksa B ne premaši, godišnje, 15 odsto njenog obračunskog nivoa potrošnje u 1989. Svaka Strana koja proizvodi jednu ili više ovih supstanci će za iste periode, obezbediti da njen obračunski nivo proizvodnje tih supstanci ne premaši, godišnje, 15 odsto njenog obračunskog nivoa proizvodnje u 1989. Međutim, da bi se zadovoljile osnovice domaće potrebe Strana koje postupaju u skladu sa stavom 1 člana 5, njihov obračunski nivo proizvodnje može da premaši taj limit za do 10 odsto njihovog obračunskog nivoa proizvodnje u 1989.

3. Svaka Strana će obezbediti da za dvanaestomesečni period počevši od 1. januara 2000. i u svakom narednom dvanaestomesečnom periodu, njen obračunski nivo potrošnje kontrolisanih supstanci u Grupi I Aneks B ne premaši nulu. Svaka Strana koja proizvodi jednu ili više ovih supstanci će, za iste periode, obezbediti da njen obračunski nivo proizvodnje tih supstanci ne premaši nulu. Međutim, da bi se zadovoljile osnovne domaće potrebe Strana koje postupaju u skladu sa stavom 1 člana 5, njihov obračunski nivo proizvodnje može da premaši taj limit za do 15 odsto njihovog obračunskog nivoa proizvodnje u 1989.

L. Član 2D:. Ugljen tetrahlorid

Sledeći stavovi se dodaju Protokolu kao član 2D:

Član 2D: Ugljen tetrahlorid

1. Svaka Strana će obezbediti da za dvanaestomesečni period počevši od 1. januara 1995. godine, i u svakom narednom dvanaestomesečnom periodu, njen obračunski nivo potrošnje kontrolisanih supstanci u grupi II Aneksa B ne premaši, godišnje, 15 odsto njenog obračunskog nivoa potrošnje u 1989. Svaka Strana koja proizvodi tu supstancu će, za iste periode, obezbediti da njen obračunski nivo proizvodnje te supstance ne premaši, godišnje, 15 odsto njenog obračunskog nivoa proizvodnje u 1989. Međutim, da bi se zadovoljile osnovne domaće potrebe Strana koje postupaju u skladu sa stavom 1 člana 5, njihov obračunski nivo proizvodnje može da premaši taj limit za do 10 odsto njihovog obračunskog nivoa proizvodnje u 1989.

2. Svaka Strana će obezbediti da za dvanaestomesečni period počevši od 1. januara 2000 i u svakom narednom dvanaestomesečnom periodu, njen obračunski nivo potrošnje kontrolisanih supstanci u grupi II Aneksa B ne premaši nulu. Svaka Strana koja proizvodi te supstance će, za iste periode, obezbediti da njen obračunski nivo proizvodnje tih supstanci ne premaši nulu. Međutim, da bi se zadovoljile osnovne domaće potrebe Strana koje postupaju u skladu sa stavom 1 člana 5, njihov obračunski nivo proizvodnje može da premaši taj limit za do 15 odsto njihovog obračunskog nivoa proizvodnje u 1989.

M. Član 2E: 1,1,1-trihloretan (metil hloroform)

Sledeći stavovi se dodaju uz Protokol kao član 2E:

Član 2E: 1,1,1-trihloretan (metil hloroform)

1. Svaka Strana će obezbediti da za dvanaestomesečni period počevši od 1. januara 1993. godine, i u svakom narednom dvanaestomesečnom periodu, njen obračunski nivo potrošnje kontrolisanih supstanci u grupi III Aneksa B ne premaši, godišnje, njen obračunski nivo potrošnje u 1989. Svaka Strana koja proizvodi tu supstancu će, za iste periode, obezbediti da njen obračunski nivo proizvodnje tih supstanci ne premaši, godišnje, njen obračunski nivo proizvodnje u 1989. Međutim, da bi se zadovoljile osnovne domaće potrebe Strana koje postupaju u skladu sa stavom 1 člana 5, njihov obračunski nivo proizvodnje može da premaši taj limit za do 10 odsto njihovog obračunskog nivoa proizvodnje u 1989.

2. Svaka Strana će obezbediti da za dvanaestomesečni period počevši od 1. januara 1995. i u svakom narednom dvanaestomesečnom periodu, njen obračunski nivo potrošnje kontrolisanih supstanci u grupi III Aneks B ne premaši, godišnje 70 odsto njenog obračunskog nivoa potrošnje u 1989. Svaka Strana koja proizvodi tu supstancu će, za iste periode, obezbediti da njen obračunski nivo proizvodnje te supstance ne premaši, godišnje, 70 odsto njenog obračunskog nivoa potrošnje u 1989. Međutim, da bi se zadovoljile osnovne domaće potrebe Strana koje postupaju u skladu sa stavom 1 člana 5, njihov obračunski nivo proizvodnje može da premaši taj limit za do 10 odsto njihovog obračunskog nivoa proizvodnje u 1989.

3. Svaka Strana će obezbediti da za dvanaestomesečni period počevši od 1. januara 2000. i u svakom narednom dvanaestomesečnom periodu, njen obračunski nivo potrošnje kontrolisanih supstanci u grupi III Aneksa B ne premaši, godišnje, 30 odsto njenog obračunskog nivoa potrošnje u 1989. Svaka Strana koja proizvodi tu supstancu će, za iste periode, obezbediti da njen obračunski nivo proizvodnje tih supstanci ne premaši, godišnje, 30 odsto njenih obračunskih nivoa proizvodnje u 1989. Međutim, da bi se zadovoljile osnovne domaće potrebe Strana koje postupaju u skladu sa stavom 1 člana 5, njihov obračunski nivo proizvodnje može da premaši taj limit za do 10 odsto njihovog obračunskog nivoa proizvodnje u 1989.

4. Svaka Strana će obezbediti da za dvanaestomesečni period počevši od 1. januara 2005. i u svakom dvanaestomesečnom periodu posle toga, njen obračunski nivo potrošnje kontrolisanih supstanci u Grupi III Aneksa B ne premaši nulu. Svaka Strana koja proizvodi tu supstancu će, za iste periode, obezbediti da njen obračunski nivo proizvodnje tih supstanci ne premaši nulu. Međutim, da bi se zadovoljile osnovne domaće potrebe Strana koje postupaju u skladu sa stavom 1 člana 5, njihov obračunski nivo proizvodnje može da premaši taj limit za do 15 odsto njihovog obračunskog nivoa proizvodnje u 1989.

5. Strana će, u 1992. godini, analizirati izvodljivost brže dinamike smanjivanja nego što je utvrđeno u ovom članu.

N. Član 3: Obračun kontrolnih nivoa

1. Sledeće se dodaje posle "čl. 2" u članu 3 Protokola: 2A do 2E,

2. Sledeće reči se dodaju posle "Aneksa A" svaki put kada se pojavi u članu 3 Protokola:

ili Aneksa B

O. Član 4: Kontrola trgovinske razmene sa zemljama koje nisu potpisnice ovog Protokola

1. Stavovi 1 do 5 člana 4 se zamenjuju sledećim stavovima:

1. Od 1. januara 1990, Svaka Strana će zabraniti uvoz kontrolisanih supstanci iz Aneksa A iz svih država koje nisu potpisnice ovog Protokola:

1 bis. U roku od godinu dana od stupanja ovog stava na snagu, Svaka Strana će zabraniti uvoz kontrolisanih supstanci iz Aneksa B iz svih zemalja koje nisu potpisnice ovog Protokola.

2. Od 1. januara 1993, Svaka Strana će zabraniti izvoz svih kontrolisanih supstanci iz Aneksa A u svaku zemlju koja nije potpisnica ovog Protokola.

2 bis. Sa početkom godinu dana posle datuma stupanja na snagu ovog stava, Svaka Strana će zabraniti uvoz svih kontrolisanih supstanci iz Aneksa B u bilo koju državu koja nije potpisnica ovog Protokola.

3. Do 1. januara 1992. Strane će, postupajući u skladu sa procedurama iz člana 10 Konvencije, razraditi u obliku aneksa listu proizvoda koji sadrže kontrolisane supstance iz Aneksa A. Strane koje ne stave prigovor na ovaj aneks u skladu sa pomenutim procedurama će u roku od godinu dana od pravosnažnosti aneksa zabraniti uvoz tih proizvoda iz svih zemalja koje nisu potpisnice ovog Protokola.

3 bis. U roku od tri godine od datuma stupanja ovog stava na snagu, Strane će, pridržavajući se procedura iz člana 10 Konvencije, razraditi u obliku aneksa listu proizvoda koji sadrže kontrolisane supstance iz Aneksa B. Strane koje ne stave prigovor na ovaj aneks u skladu sa pomenutim procedurama će u roku od godinu dana od datuma pravosnažnosti aneksa, zabraniti uvoz tih proizvoda iz svih zemalja koje nisu potpisnice ovog Protokola.

4. Do 1. januara 1994, Strane će utvrditi izvodljivost zabranjivanja ili ograničavanja uvoza iz zemalja koje nisu potpisnice ovog Protokola, proizvoda koji se proizvode sa, ali ne sadrže. kontrolisane supstance iz Aneksa A. Ukoliko se utvrdi da je to izvodljivo, Strane će, sledeći postupak iz člana 10 Konvencije, sačiniti u obliku aneksa listu takvih proizvoda. Strane koje ne stave prigovor na ovaj aneks u skladu sa pomenutim postupkom staviće zabranu, u roku od godinu dana od datuma pravosnažnosti aneksa, na uvoz tih proizvoda iz svih zemalja koje nisu potpisnice ovog Protokola.

4 bis. U roku od pet godina od datuma stupanja na snagu ovog stava, Strane će utvrditi izvodljivost zabranjivanja, odnosno ograničavanja, iz zemalja koje nisu potpisnice ovog Protokola, uvoz proizvoda koji se proizvode sa, ali ne sadrže, kontrolisane supstance iz Aneksa B. Ukoliko se utvrdi da je to izvodljivo, Strane će, sledeći postupak iz člana 10 Konvencije, sačiniti u formi aneksa listu takvih proizvoda. Strane koje ne stave prigovor na ovaj aneks u skladu sa pomenutim postupkom staviće zabranu ili restrikciju, u roku od godinu dana od datuma pravosnažnosti aneksa, na uvoz tih proizvoda iz svih zemalja koje nisu potpisnice ovog Protokola.

5. Svaka Strana preuzima obavezu da u najvećoj mogućoj meri destimuliše izvoz u bilo koju zemlju koja nije potpisnica ovog Protokola tehnologija za proizvodnju i korišćenje kontrolisanih supstanci.

2. Stav 8 člana 4 Protokola se zamenjuje sledećim stavom:

8. Bez obzira na odredbe ovog člana, uvoz o kome se govori u stavovima 1, 1 bis, 3, 3 bis, 4 i 4 bis, i izvoz o kom se govori u stavovima 2 i 2 bis, mogu biti dozvoljeni iz, ili u, bilo koju zemlju koja nije članica ovog Protokola, ukoliko se na sastanku Strana utvrdi da ta zemlja u potpunosti poštuje član 2, članove 2A do 2E, i ovaj član, i da je podnela podatke o tome kao što je utvrđeno u članu 7.

2. Sledeći stav se dodaje članu 4 Protokola kao stav 9:

9. Za svrhe ovog člana, izraz "Zemlja koja nije Strana potpisnica ovog Protokola" obuhvata, u vezi sa određenom kontrolisanom supstancom, zemlju ili regionalnu ekonomsku grupaciju koja se nije složila da važeće mere kontrole za tu supstancu budu za nju obavezujuće.

P. Član 5: Poseban položaj zemalja u razvoju

Član 5 Protokola se zamenjuje sledećim:

1. Svaka Strana koja je zemlja u razvoju i čiji godišnji obračunski nivo potrošnje kontrolisanih supstanci iz Aneksa A iznosi manje od 0,3 kg po glavi stanovnika na dan stupanja na snagu ovog Protokola za tu stranu, odnosno u bilo koje vreme posle toga do 1. januara 1999. godine, radi zadovoljavanja osnovnih domaćih potreba, imaće pravo da odloži za deset godina svoje sprovođenje kontrolnih mera utvrđenih u članovima 2A do 2E.

2. Međutim, Strana koja postupa u skladu sa stavom 1 ovog člana ne sme da prekorači ni godišnji obračunski nivo potrošnje kontrolisanih supstanci iz Aneksa A od 0,3 kg po glavi stanovnika ni godišnji obračunski nivo potrošnje kontrolisanih supstanci iz Aneksa B od 0,2 kg po glavi stanovnika.

3. U sprovođenju kontrolnih mera iz članova 2A do 2E, Strana koja postupa u skladu sa stavom 1 ovog člana će imati pravo da koristi:

(a) za kontrolisane supstance iz Aneksa A, ili prosek svog godišnjeg obračunskog nivoa potrošnje za period u 1995-1997, uključno, ili obračunski nivo potrošnje od 0,3 kg po glavi stanovnika, zavisno od toga šta je niže, kao osnovu za utvrđivanje svog poštovanja kontrolnim merama;

(b) za kontrolisane supstance iz Aneksa B, prosek svog godišnjeg obračunskog nivoa potrošnje za period od 1998-2000, uključno, ili obračunski nivo potrošnje od 0,2 kg po glavi stanovnika, zavisno od toga šta je niže, kao osnovu za utvrđivanje svog poštovanja kontrolnih mera;

4. Ukoliko Strana koja postupa u skladu sa stavom 1 ovog člana, u bilo koje vreme pre nego što njene obaveze u vezi sa kontrolnim merama iz člana 2A do 2E postanu primenjive za nju, ustanovi da nije u mogućnosti da nabavi odgovarajuću količinu kontrolnih supstanci, ona o tome može pismeno obavestiti Sekretarijat. Sekretarijat će odmah poslati kopiju takvog obaveštenja Stranama, koje će to pitanje razmotriti na svom sledećem Sastanku, i odlučiti o odgovarajućoj akciji koja će se preduzeti.

5. Izgradnja sposobnosti izvršavanja obaveza Strana koje postupaju u skladu sa stavom 1 ovog člana da postupaju u skladu sa kontrolnim merama utvrđenim u članovima 2A do 2E i njihovo sprovođenje od istih tih Strana, zavisiće od efikasnosti sprovođenja finansijske saradnje predviđene članom 10 i transfera tehnologije predviđenog članom 10A.

6. Svaka Strana koja postupa u skladu sa stavom 1 ovog člana može, u svako doba, pismenim putem obavestiti Sekretarijat da, nakon što je preduzela sve izvodljive mere, nije u mogućnosti da sprovede neku ili sve obaveze utvrđene u članovima 2A do 2E zbog neodgovarajućeg sprovođenja članova 10 i 10A. Sekretarijat će odmah poslati kopiju takvog obaveštenja Stranama, koje će to pitanje razmotriti na svom sledećem Sastanku, posebno se osvrnuti na stav 5 člana i odlučiti o odgovarajućoj akciji koja će se preduzeti.

7. U toku perioda od slanja pismenog obaveštenja do Sastanka Strana, na kom će se doneti odluka o odgovarajućoj akciji pomenutoj u gornjem stavu 6, ili u daljem periodu ukoliko se na Sastanku Strana tako odluči, postupci u vezi sa nepoštovanjem obaveza pomenuti u članu 8 neće biti pokrenuti protiv Strane koja dostavlja obaveštenje.

8. Na Sastanku Strana će se, najkasnije od 1995. godine, razmotriti stanje u Stranama koje deluju po stavu 1 ovog člana, uključujući efikasno sprovođenje finansijske saradnje i transfer tehnologije njima, i usvojiti one revizije koje bi se mogle smatrati neophodnim u vezi sa dinamikom kontrolnih mera primenljivom na te Strane.

9. Odluka Strana pomenute u stavovima 4, 6 i 7 ovog člana, biće donete u skladu sa istim postupkom koji je primenjen na donošenja odluka po članu 10.

Q. Član 6: Ocena i pregled kontrolnih mera

Sledeće reči se dodaju posle "članom 2" u članu 6 Protokola:

članovima 2A do 2E, i situaciju u vezi sa proizvodnjom, uvozom i izvozom prelaznih supstanci u grupi I u Aneksu C.

R. Član 7: Dostavljanja podataka

1. Član 7 protokola se zamenjuje sledećim:

1. Svaka Strana će dostaviti Sekretarijatu, u roku od tri meseca od pristupanja Protokola, statističke podatke o svojoj proizvodnji, uvozu i izvozu svake od kontrolisanih supstanci iz Aneksa A za godinu 1986, ili najbolje moguće procene takvih podataka u slučajevima kada stvarni podaci nisu na raspolaganju.

2. Svaka Strana će dostaviti Sekretarijatu statističke podatke o svojoj proizvodnji, uvozu i izvozu svake od kontrolisanih supstanci iz Aneksa B i svake od prelaznih supstanci iz Grupe I Aneksa C, za godinu 1989, ili najbolje moguće procene takvih podataka u slučajevima kada stvarni podaci nisu na raspolaganju, najkasnije tri mesca od dana kada odredbe utvrđene u Protokolu koje se odnose na supstance iz Aneksa B stupe na snagu za tu Stranu potpisnicu.

3. Svaka Strana će dostaviti Sekretarijatu statističke podatke o svojoj godišnjoj proizvodnji (kao što je utvrđeno u stavu 5 člana 1), i, odvojeno,

- količine upotrebljene za sirovine za napajanje,

- količine uništene tehnologijama koje su Strane odobrile,

- uvozu i izvozu u Strane, odnosno zemlje koje nisu potpisnice,

svih kontrolisanih supstanci navedenih u Aneksima A i B kao i prelaznih supstanci iz grupe I Aneksa C, za godinu u kojoj su odredbe o supstancama iz Aneksa B stupile na snagu za tu stranu potpisnicu i za svaku narednu godinu. Podaci se moraju dostaviti najkasnije u roku od devet meseci po isteku godine na koju se odnose.

4. Za strane koje postupaju u skladu sa odredbama stava 8(a) člana 2, uslovi iz stavova 1, 2 i 3 ovog člana u vezi sa statističkim podacima o uvozu i izvozu biće zadovoljni ukoliko odgovarajuća regionalna ekonomska grupacija dostavi podatke o uvozu i izvozu između organizacije i zemalja koje nisu članice te organizacije.

S. Član 9: Istraživanje, razvoj, širenje ekološke svesti i razmena informacija

Stav 1(a) člana 9 Protokola se zamenjuje sledećim:

(a) najboljim tehnologijama za poboljšanje neširenja, rekuperacije, recikliranja i uništavanja kontrolisanih i prelaznih supstanci, odnosno za smanjenje njihovih emisija;

T. Član 10: Finansijskih mehanizama

Član 10 Protokola se zamenjuje sledećim:

Član 10: Finansijski mehanizam

 1. Strane će ustanoviti mehanizam za svrhe obezbeđivanja finansijske i tehničke saradnje, uključujući transfer tehnologije, Stranama koje postupaju u skladu sa stavom 1 člana 5 ovog Protokola, kako bi im se omogućilo da ispoštuju kontrolne mere utvrđene u članovima 2A do 2E Protokola. Taj mehanizam, u koji će se uplaćivati doprinosi kao dodatak uz druge finansijske transfere Stranama koje postupaju po tom stavu, će zadovoljiti sve dogovorene dodatne troškove takvih Strana kako bi se omogućilo da ispoštuju kontrolne mere iz Protokola. O indikativnoj listi kategorija dodatnih troškova, odluka će biti doneta na sastanku Strana.

 2. Mehanizam ustanovljen prema stavu 1 će uključiti i jedan Multilateralni fond. Može uključiti i druge načine za ostvarivanje multilateralne, regionalne i bilateralne saradnje.

 3. Iz Multilateralnog fonda će se:

(a) zadovoljavati dogovoreni dodatni troškovi, na osnovu dodele bespovratnih sredstava ili na koncensionoj osnovi, prema pogodnosti, u skladu sa kriterijumima o kojima će odlučiti Strane;

(b) finansirati funkcije prebijanja da bi se:

(i) pomoglo Stranama koje postupaju u skladu sa stavom 1 člana 5, kroz studije izvedene konkretno za te zemlje, i drugu tehničku saradnju, da utvrde svoje potrebe za saradnjom,

(ii) olakšala tehnička saradnja u zadovoljavanju tih utvrđenih potreba,

(iii) distribuirali, kao što je predviđeno u članu 9, informacije i relevantni materijali, i održavale radionice, sesije za obuku, i druge prateće aktivnosti, u korist Strana koje su zemlje u razvoju, i

(iv) olakšala i pratila druga multilateralna, regionalna i bilateralna saradnja koja je na raspolaganju Stranama koje su zemlje u razvoju,

(c) Finansirati sekretarske službe Multilateralnog fonda i prateći troškovi.

 4. Multilateralni fond će funkcionisati po ovlašćenju Strana koje će donositi odluke o njegovim opštim politikama.

 5. Strane će osnovati Izvršni odbor koji će razraditi i pratiti sprovođenje određenih operativnih politika, smernica i administrativnih aranžmana, uključujući raspodelu sredstava, za svrhe ostvarivanja ciljeva Multilateralnog fonda. Izvršni odbor će obavljati svoje poslove i zadatke, utvrđene u Zadacima o kojima se dogovore Strane, u saradnji i uz pomoć Međunarodne banke za obnovu i razvoj (Svetske banke), Programa za životnu sredinu Ujedinjenih nacija (UNEP), Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) i drugim odgovarajućim agencijama, u zavisnosti od njihovih oblasti stručnosti. Članove Izvršnog odbora, koji će se birati na osnovu uravnotežene zastupljenosti Strana koje postupaju u skladu sa stavom 1 člana 5 i Strana koje ne postupaju tako, odobriće Strane.

 6. Multilateralni fond će se finansirati iz doprinosa Strana koje ne postupaju u skladu sa stavom 1 člana 5, u konvertibilnoj valuti ili, u određenim okolnostima, u naturi i/ili u nacionalnoj valuti, na osnovu skale procena Ujedinjenih nacija. Doprinosi drugih Strana će se stimulisati. Bilateralna i, u posebnim slučajevima dogovorenim odlukom Strana, regionalna saradnja, do procenta i u skladu sa eventualnim kriterijumima koji će biti utvrđeni odlukom Strana, mogu se razmotriti kao doprinos Multilateralnom fondu, s tim da takva saradnja ispunjava sledeće minimalne uslove:

(a) u strogoj je vezi sa poštovanjem odredaba ovog Protokola;

(b) obezbeđuje dodatna sredstva; i

(c) zadovoljava dogovorene dodatne troškove.

 7. Strane će doneti odluku o programskom budžetu Multilateralnog fonda za svaki fiskalni period i o procentu doprinosa pojedinačnih Strana u isti.

 8. Sredstva će se iz Multilateralnog fonda isplaćivati uz odobrenje Strane korisnice.

 9. Odluke Strana po ovom članu će se donositi konsenzusom kad god je to moguće. Ukoliko se svi napori na postizanju konsenzusa iscrpe i nikakav dogovor se ne postigne, odluke će biti donete dvotrećinskom većinom glasova Strana koje su prisutne i glasaju, a koje predstavljaju većinu Strana koje postupaju u skladu sa stavom 1 člana 5 koje su prisutne i glasaju i većinu Strana koje ne postupaju tako a prisutne su i glasaju.

10. Finansijski mehanizam utvrđen u ovom članu neće prejudicirati nikakve buduće aranžmane koje bi mogli biti razrađeni u vezi sa drugim pitanjima vezanim za životnu sredinu.

U. Član 10A: Transfer tehnologije

Sledeći član se dodaje Protokolu kao član 10A:

Član 10A: Transfer tehnologije

Svaka Strana će preduzeti svaku izvodljivu meru, u skladu sa programima koji imaju podršku finansijskog mehanizma, da obezbedi da se:

(a) najbolje raspoložive zamene bezbedne po životnu sredinu i prateće tehnologije ekspeditivno transferišu Stranama koje postupaju u skladu sa stavom 1 člana 5; i

(b) transferi pomenuti u podstavu (a) izvrše u korektnim i najpogodnijim uslovima.

V. Član 11 Sastanci Strana

Stav 4 (g) člana 11 Protokola se zamenjuje sledećim:

(g) Ocenjuju, u skladu sa članom 6, kontrolne mere i situacija u vezi sa prelaznim supstancama;

W. Član 17: Učlanjenje posle stupanja Protokola na snagu

Sledeće reči se dodaju posle "i po" u članu 17:

Članovima 2A do 2E, i

H. Član 19: Istupanje

Član 19 Protokola se zamenjuje sledećim stavom:

Svaka Strana može istupiti iz ovog Protokola slanjem pismenog obaveštenja Depozitaru u svako doba posle četiri godine od preuzimanja obaveza utvrđenih u stavu 1 člana 2A. Svako takvo istupanje će stupiti na snagu po isteku jedne godine od datuma prijema takvog obaveštenja od strane Depozitara, ili onog kasnijeg datuma koji bi mogao biti naveden u pismenom obaveštenju o istupanju.

Y. Aneksi

Sledeći aneksi se dodaju uz Protokol:

ANEKS B

Kontrolisane supstance

Grupa hem. formula

Supstanca komerc. oznaka

Potencijal za oštećenje ozonskog omotača

Grupa I

 

 

CF3Cl

(CFC-13)

1.0

C2FCl5

(CFC-111)

1.0

C2F2Cl4

(CFC-112)

1.0

C3FCl7

(CFC-211)

1.0

C3F2Cl6

(CFC-212)

1.0

C3F3Cl5

(CFC-213)

1.0

C3F4Cl4

(CFC-214)

1.0

C3F5Cl3

(CFC-215)

1.0

C3F6Cl2

(CFC-216)

1.0

C3F7Cl1

(CFC-217)

1.0

Grupa II

 

 

CCl4

ugljen tetrahlorid

1.1

Grupa III

 

 

C2H3Cl3*

1,1,1-trihloretan (metil hloroform)

0.1

* Ova formula se ne odnosi na 1,1,2-trihloretan

Grupa II

ANEKS C

Prelazne supstance

Grupa
Hemijska formula

Supstanca komerc. oznaka

Grupa I

 

CHFCl2

(HCFC-21)

CHF2Cl

(HCFC-22)

CH2FCl

(HCFC-31)

C2HFCl4

(HCFC-121)

C2HF2Cl3

(HCFC-122)

C2HF3Cl2

(HCFC-123)

C2HF4Cl

(HCFC-124)

C2H2FCl3

(HCFC-131)

C2H2F3Cl

(HCFC-133)

C2H3FCl2

(HCFC-141)

C2H3F2Cl

(HCFC-142)

C2H4FCl

(HCFC-151)

C3HF2Cl5

(HCFC-222)

C3HF3Cl4

(HCFC-223)

C3HF4Cl3

(HCFC-224)

C3HF5Cl2

(HCFC-225)

C3HF6Cl

(HCFC-226)

C3H2FCl5

(HCFC-231)

C3H2F2Cl4

(HCFC-232)

C3H2F3Cl3

(HCFC-233)

C3H2F4Cl2

(HCFC-234)

C3H2F5Cl

(HCFC-235)

C3H3FCl4

(HCFC-241)

C3H3F2Cl3

(HCFC-242)

C3H3F3Cl2

(HCFC-243)

C3H3F4Cl

(HCFC-244)

C3H4FCl3

(HCFC-251)

C3H4F2Cl2

(HCFC-252)

C3H4F3Cl3

(HCFC-253)

C3H4F4Cl

(HCFC-254)

C3H5FCl2

(HCFC-261)

C3H5F2Cl

(HCFC-262)

C3H6FCl

(HCFC-271)

Član 2

STUPANJE NA SNAGU

1. Ova izmena i dopuna stupa na snagu 1. januara 1992. pod uslovom da najmanje 20 instrumenata ratifikacije, prihvatanja ili odobrenja Izmene i dopune bude deponovano od strane država ili regionalnih ekonomskih grupacija koje su Strane Montrealskog protokola o supstancama koje oštećuju ozonski omotač. U slučaju da do tog datuma ovaj uslov ne bude ispunjen, Izmena i dopuna stupa na snagu devedesetog dana od datuma njegovog ispunjenja.

2. Za potrebe stava 1, svaki takav instrument koji deponuje regionalna ekonomska grupacija neće se računati kao dodatak onima koje deponuju države članice tih grupacija.

3. Posle stupanja ove Izmene i dopune na snagu kao što je predviđeno stavom 1, ona stupa na snagu za svaku drugu Stranu potpisnicu Protokola devedesetog dana posle datuma deponovanja njenog instrumenta ratifikacije, prihvatanja ili odobrenja.

 

AMANDMAN
NA MONTREALSKI PROTOKOL O SUPSTANCAMA KOJE OŠTEĆUJU OZONSKI OMOTAČ

Član 1

IZMENA I DOPUNA

A. Član 1, stav 4

U stavu 4 člana 1 Protokola, reči:

ili u Aneksu B

zamenjuju se sa:

u, Aneksu B, Aneksu C ili Aneksu E

B. Član 1, stav 9

Stav 9 člana 1 Protokola se briše.

C. Član 2 stav 5

U stavu 5 člana 2 Protokola, posle reči:

u članovima 2A do 2E

dodaje se:

i članu 2H

D. Član 2, stav 5 bis

Sledeći stav se umeće posle stava 5 člana 2 Protokola:

5 bis. Svaka Strana koja ne postupa u skladu sa stavom 1 člana 5 može, za jedan ili više kontrolnih perioda, izvršiti transfer drugoj Strani potpisnici bilo kog dela svog obračunskog nivoa proizvodnje utvrđenog u članu 2F, pod uslovom da obračunski nivo potrošnje kontrolisanih supstanci u Grupi I Aneksa A Strane koja vrši transfer dela svog obračunskog nivoa potrošnje nije premašio 0,25 kg po glavi stanovnika u 1989. i da ukupni kombinovani obračunski nivoi dotičnih Strana ne premaše nivoe potrošnje utvrđene u članu 2F. Svaka Strana će o takvom transferu proizvodnje obavestiti Sekretarijat pismenim putem, navodeći uslove takvog transfera i period na koji će se on odnositi.

E. Član 2, stavovi 8(a) i 11

U stavovima 8 (a) i 11 člana 2 Protokola, reči:

i članovima 2A do 2E

zamenjuju se svaki put kada se jave, rečima;

i članovima 2A do 2H

F. Član 2, stav 9(a)(i)

U stavovima 9(a)(i) člana 2 Protokola, reči:

i/ili Aneksu B

zamenjuju se rečima:

, Aneksu B, Aneksu C i/ili Aneksu E

G. Član 2F: Hlorofluorougljovodonici

Sledeći član se umeće posle člana 2E Protokola:

Član 2F: Hlorofluorougljovodonici

1. Svaka Strana će obezbediti da za dvanaestomesečni period počevši od 1. januara 1996. godine, i u svakom narednom dvanaestomesečnom periodu, njen obračunski nivo potrošnje kontrolisanih supstanci u grupi I Aneksa C ne premaši, godišnje, sumu:

(a) tri koma jedan odsto njenog obračunskog nivoa potrošnje u 1989. godini kontrolisani supstanci u Grupi I Aneksa A; i

(b) njen obračunski nivo potrošnje u 1989. godini kontrolisanih supstanci u Grupi I Aneksa C.

2. Svaka Strana će obezbediti da za dvanaestomesečni period počevši od 1. januara 2004. godine, i u svakom narednom dvanaestomesečnom periodu, njen obračunski nivo potrošnje kontrolisanih supstanci iz Grupe I Aneksa C ne premaši, godišnje, 65 odsto sume iz stava 1 ovog člana.

3. Svaka Strana će obezbediti da za dvanaestomesečni period počevši od 1. januara 2010. godine, i u svakom narednom dvanaestomesečnom periodu, njen obračunski nivo potrošnje kontrolisanih supstanci iz Grupe I Aneksa C ne premaši, godišnje, 35 odsto sume iz stava 1 ovog člana.

4. Svaka Strana će obezbediti da za dvanaestomesečni period počevši od 1. januara 2015. godine, i u svakom narednom dvanaestomesečnom periodu, njen obračunski nivo potrošnje kontrolisanih supstanci iz Grupe I Aneksa C ne premaši, godišnje, 10 odsto sume iz stava 1 ovog člana.

5. Svaka Strana će obezbediti da za dvanaestomesečni period počevši od 1. januara 2020. godine, i svakom narednom dvanaestomesečnom periodu, njen obračunski nivo potrošnje kontrolisanih supstanci iz Grupe I Aneksa C ne premaši, godišnje, nula koma pet odsto sume pomenute u stavu 1 ovog člana.

6. Svaka Strana će obezbediti da za dvanaestomesečni period počevši od 1. januara 2030. godine, i u svakom narednom dvanaestomesečnom periodu, njen obračunski nivo potrošnje kontrolisanih supstanci iz Grupe I Aneksa C ne premaši nulu.

7. Od 1. januara 1996. godine, svaka Strana će nastojati da obezbedi da:

(a) Korišćenje kontrolisanih supstanci iz Grupe I Aneksa C bude ograničeno na one primene kod kojih nisu na raspolaganju druge alternativne supstance ili tehnologije koje više odgovaraju životnoj sredini;

(b) Korišćenje kontrolisanih supstanci iz Grupe I Aneksa C ne bude izvan područja primene koje sada zadovoljavaju kontrolisane supstance iz Aneksa A, B i C, izuzev u retkim slučajevima za zaštitu života ili zdravlja ljudi; i

(c) Kontrolisane supstance iz Grupe I Aneksa C budu izabrane za korišćenje na način kojim se oštećivanje ozonskog omotača svodi na najmanju moguću meru, pored toga što zadovoljava ostale ekološke, bezbednosne i ekonomske uslove.

H. Član 2G. Bromofluorougljovodonici

Sledeći član se umeće posle člana 2F Protokola:

Član 2G. Bromofluorougljovodonici

Svaka Strana će obezbediti da za dvanaestomesečni period počevši od 1. januara 1996, i u svakom narednom dvanaestomesečnom periodu, njen obračunski nivo potrošnje kontrolisanih supstanci u Grupi II Aneksa C ne premaši nulu. Svaka Strana koja proizvodi ove supstance će, za iste periode, obezbediti da njen obračunski nivo proizvodnje tih supstanci ne premaši nulu. Ovaj stav se primenjuje izuzev do mere u kojoj Strane odluče da dozvole nivo proizvodnje ili potrošnje koji je neophodan da se zadovolje upotrebe za koje se one saglase da su bitne.

I. Član 2H: Metil bromid

Sledeći član se umeće posle člana 2G Protokola:

Član 2H: Metil bromid

Svaka Strana će obezbediti da za dvanaestomesečni period počevši od 1. januara 1995, i u svakom narednom dvanaestomesečnom periodu, njen obračunski nivo potrošnje kontrolisanih supstanci u Aneksu E ne premaši, godišnje, njen obračunski nivo potrošnje u 1991. Svaka Strana koja proizvodi ove supstance će, za iste periode, obezbediti da njen obračunski nivo proizvodnje tih supstanci ne premaši, godišnje, njen obračunski nivo proizvodnje u 1991. godini. Međutim, da bi se zadovoljile osnovne domaće potrebe Strana koje postupaju u skladu sa stavom 1 člana 5, njihov obračunski nivo proizvodnje može da premaši taj limit za do 10 odsto njihovog obračunskog nivoa proizvodnje u 1991. godini. Obračunski nivoi potrošnje i proizvodnje prema ovom članu ne obuhvataju količine koje Strane koriste za primene u karantinu i pre otpreme.

J. Član 3

U članu 3 Protokola, reči:

2A do 2E

se zamenjuju sa:

2A do 2H

a reči

ili Aneks B

se zamenjuju svaki put kad se jave sa:

, Aneksom B, Aneksom C ili Aneksom E

K. Član 4, stav 1 ter

Sledeći stav se umeće posle stava 1 bis člana 4 Protokola:

1 ter. U roku od godinu dana od stupanja na snagu ovog stava, svaka Strana će zabraniti uvoz svih kontrolisanih supstanci iz Grupe II Aneksa C iz svake zemlje koja nije Strana ovog Protokola.

L. Član 4, stav 2 ter

Sledeći stav se umeće posle stava 2 bis člana 4 Protokola:

2 ter. Sa početkom godinu dana od stupanja na snagu ovog stava, svaka Strana će zabraniti uvoz svih kontrolisanih supstanci iz Grupe II Aneksa C u svaku zemlju koja nije Strana ovog Protokola.

M. Član 4, stav 3 ter

Sledeći stav se umeće posle stava 3 bis člana 4 Protokola:

3 ter. U roku od tri godine od stupanja na snagu ovog stava,

Strane će, postupajući u skladu sa postupcima iz člana 10 Konvencije, razraditi u obliku aneksa listu proizvoda koji sadrže kontrolisane supstance iz Grupe II Aneksa C. Strane koje ne stave prigovor na ovaj aneks u skladu sa tim procedurama će u roku od godinu dana od pravosnažnosti aneksa zabraniti uvoz tih proizvoda iz svih zemalja koje nisu potpisnice ovog Protokola.

N. Član 4, stav 4 ter

Sledeći stav se umeće posle stava 4 bis člana 4 Protokola:

4 ter. U roku od pet godina od dana stupanja ovog stava na snagu, Strane će utvrditi izvodljivost zabrane ili ograničavanja uvoza iz zemalja koje nisu potpisnice ovog Protokola proizvoda koji se proizvode sa, ali ne sadrže, kontrolisane supstance iz Grupe II Aneksa C. Ukoliko se utvrdi da je to izvodljivo, Strane će, sledeći postupak iz člana 10 Konvencije, sačiniti u obliku aneksa listu takvih proizvoda. Strane koje ne stave prigovor na ovaj aneks u skladu sa tim postupkom će staviti zabranu ili ograničenje, u roku od godinu dana od datuma pravosnažnosti aneksa, na uvoz tih proizvoda iz svih zemalja koje nisu potpisnice ovog Protokola.

O. Član 4, stavovi 5, 6 i 7

U stavovima 5, 6 i 7 člana 4 Protokola, reči:

kontrolisanih supstanci

zamenjuju se sa:

kontrolisanih supstanci iz Aneksa A i B i Grupe II Aneksa C.

P. Član 4, stav 8

U stavu 8 člana 4 Protokola, reči:

o kojima se govori u stavovima 1, 1 bis, 3, 3 bis, 4 i 4 bis i izvozi o kojima se govori u stavovima 2 i 2 bis

zamenjuju se sa:

i izvozi o kojima se govori u stavovima 1 do 4 ter ovog člana i posle reči:

članovima 2A do 2E

dodaje se:

, članovima 2G

Q. Član 4, Stav 10

Sledeći stav se umeće posle stava 9 člana 4 Protokola:

10. Do 1. januara 1996, Strane će razmotriti da li da izmene i dopune ovaj Protokol kako bi proširile mere iz ovog člana na trgovanje kontrolisanim supstancama iz Grupe I Aneksa C i Aneksa E sa zemljama koje nisu Strane Protokola.

R. Član 5, stav 1

Sledeće reči se dodaju na kraju stava 1 člana 5 Protokola:

, s tim što će sve dalje izmene i dopune prilagođavanja ili Izmene usvojene na Drugom sastanku Strana u Londonu, 29. juna 1990. godine, važiti za sve Strane koje postupaju u skladu sa ovim stavom posle izvršenog pregleda predviđenog u stavu 8 ovog člana i baziraće se na zaključcima tog pregleda.

S. Član 5 stav 1 bis

Sledeći stav se dodaje posle stava 1 člana 5 Protokola:

1 bis. Strane će, uzimajući u obzir pregled pomenut u stavu 8 ovog člana, ocene izvršene shodno članu 6 i sve druge relevantne informacije, doneti odluku 1. januara 1996. kroz postupak utvrđen u stavu 9 člana 2:

(a) U vezi sa stavovima 1 do 6 člana 2F, koja bazna godina, početni nivoi, dinamika kontrole i datum postepenog isključenja za potrošnju kontrolisanih supstanci iz Grupe I Aneksa C će se primenjivati na Strane koje postupaju u skladu sa stavom 1 ovog člana;

(b) U vezi sa članom 2G, koji datum postepenog isključenja za potrošnju kontrolisanih supstanci iz Grupe II Aneksa C će se primenjivati na Strane koje postupaju u skladu sa stavom 1 ovog člana; i

(c) U vezi sa članom 2H, koja bazna godina, početni nivoi, dinamika kontrole za potrošnju i proizvodnju kontrolisanih supstanci iz Aneksa E će se primenjivati na Strane koje postupaju u skladu sa stavom 1 ovog člana.

T. Član 5, stav 4

U stavu 4 člana 5 Protokola, reči:

iz članova 2A do 2E

zamenjuju se sa:

iz članova 2A do 2H

U. Član 5, stav 5

U stavu 5 člana 5 Protokola, posle reči:

u članovima 2A do 2E

dodaje se:

, i svim kontrolnim merama iz člana 2F do 2H o kojima se donese odluka shodno stavu 1 bis ovog člana,

V. Član 5, stav 6

U stavu 6 člana 5 Protokola, posle reči:

obaveze utvrđene u članovima 2A do 2E

dodaje se:

, ili bilo koje ili sve obaveze iz članova 2F do 2H o kojima se donese odluka shodno stavu 1 bis ovog člana.

W. Član 6

Sledeće reči se brišu iz člana 6 Protokola:

članovima 2A do 2E, i situaciju u vezi sa proizvodnjom, uvozom i izvozom prelaznih supstanci u Grupi I u Aneksu C

i zamenjuju sa

članovima 2A do 2H

H. Član 7, stavovi 2 i 3

Stavovi 2 i 3 člana 7 Protokola se zamenjuju sledećim:

2. Svaka Strana će dostaviti Sekretarijatu statističke podatke o svojoj proizvodnji, uvozu i izvozu svake od kontrolisanih supstanci:

- iz Aneksa B i C, za 1989. godinu;

- iz Aneksa E, za 1991. godinu

ili najbolje moguće procene takvih podataka kada stvarni podaci nisu na raspolaganju, najkasnije tri meseca posle datuma kada odredbe utvrđene u Protokolu u vezi sa supstancama iz Aneksa B, C, odnosno E stupe na snagu za tu Stranu.

3. Svaka Strana će dostaviti Sekretarijatu statističke podatke o svojoj godišnjoj proizvodnji (kao što je utvrđeno u stavu 5 člana 1) svake od kontrolisanih supstanci navedenih u Aneksima A, B, C i D, i, odvojeno, za svaku supstancu,

- Količine upotrebljene za rezervu sirovina,

- Količine uništene tehnologijama koje su Strane odobrile,

- Uvozu i izvozu u Strane, odnosno zemlje koje nisu potpisnice,

za godinu u toku koje su odredbe u vezi sa supstancama iz Aneksa A, B, C, odnosno E, stupile na snagu za tu Stranu i za svaku narednu godinu. Podaci se moraju dostaviti najkasnije u roku od devet meseci po isteku godine na koju se odnose.

Y. Član 7, stav 3 bis

Sledeći stav se umeće posle stava 3 člana 7 Protokola:

3 bis. Svaka Strana će dostaviti Sekretarijatu odvojene statističke podatke o svom godišnjem uvozu i izvozu svake od kontrolisanih supstanci navedene u Grupi II Aneksa A i Grupi I Aneksa C koje su reciklirane.

Z(ed). Član 7, stav 4

U stavu 4 člana 7 Protokola, reči:

iz stavova 1, 2 i 3

zamenjuju se sa:

iz stavova 1, 2 i 3 i 3 bis

AA. Član 9, stav 1 (a)

Sledeće reči se brišu iz stava 1 (a) člana 9 Protokola:

i prelaznih supstanci

B.B. Član 10, stav 1

U stavu 1 člana 10 Protokola, posle reči:

u članovima 2A do 2E

dodaje se:

, i svim kontrolnim merama u članovima 2F do 2H o kojima se donese odluka shodno stavu 1 bis člana 5.

CC. Član 11, stav 4 (g)

Sledeće reči se brišu iz stava 4 (g) člana II Protokola:

i situacija u vezi sa prelaznim supstancama

DD. Član 17

U članu 17 Protokola, reči:

članovima 2A do 2E

zamenjuju se sa:

članovima 2A do 2H

EE. ANEKSI

1. Aneks C

Sledeći aneks će zameniti Aneks C Protokola:

ANEKS C

Kontrolisane supstance

Grupa

Supstanca

Broj
izomera

Potencijal za
oštećenje ozonskog omotačaa

Grupa I

 

 

 

CHFCl2

(HCFC-21)b

1

0.04

CHF2Cl

(HCFC-22)b

1

0.055

CH2FCl

(HCFC-31)

1

0.02

C2HFCl4

(HCFC-121)

2

0.01-0.04

C2HF2Cl3

(HCFC-122)

3

0.02-0.08

C2HF3Cl2

(HCFC-123)

3

0.02-0.06

CHCl2CF3

(HCFC-123)b

-

0.02

C2HF4Cl

(HCFC-124)

2

0.02-0.04

CHFClCF3

(HCFC-124)b

-

0.022

C2H2FCl3

(HCFC-131)

3

0.007-0.05

C2H2F2Cl2

(HCFC-132)

4

0.008-0.05

C2H2F3Cl

(HCFC-133)

3

0.02-0.06

C2H3FCl2

(HCFC-141)

3

0.005-0.07

CH3CFCl2

(HCFC-141b)b

-

0.11

C2H3F2Cl

(HCFC-142)

3

0.008-0.07

CH3CF2Cl

(HCFC-142b)b

-

0.065

C2H4FCl

(HCFC-151)

2

0.003-0.005

C3HFCl6

(HCFC-221)

5

0.015-0.07

C3HF2Cl5

(HCFC-222)

9

0.01-0.09

C3HF3Cl4

(HCFC-223)

12

0.01-0.08

C3HF4Cl3

(HCFC-224)

12

0.01-0.09

C3HF5Cl2

(HCFC-225)

9

0.02-0.07

CF3CF2CHCl2

(HCFC-225ca)b

-

0.025

CF2ClCF2CHClF

(HCFC-225cb)b

-

0.033

C3HF6Cl

(HCFC-226)

5

0.02-0.10

C3H2FCl5

(HCFC-231)

9

0.05-0.09

C3H2F2Cl4

(HCFC-232)

16

0.008-0.10

C3H2F3Cl3

(HCFC-233)

18

0.007-0.23

C3H2F4Cl2

(HCFC-234)

16

0.01-0.28

C3H2F5Cl

(HCFC-235)

9

0.03-0.52

C3H3FCl4

(HCFC-241)

12

0.004-0.09

C3H3F2Cl3

(HCFC-242)

18

0.005-0.13

C3H3F3Cl2

(HCFC-243)

18

0.007-0.12

C3H3F4Cl

(HCFC-244)

12

0.009-0.14

C3H4FCl3

(HCFC-251)

12

0.001-0.01

C3H4F2Cl2

(HCFC-252)

16

0.005-0.04

C3H4F3Cl

(HCFC-253)

12

0.003-0.03

C3H5FCl2

(HCFC-261)

9

0.002-0.02

C3H5F2Cl

(HCFC-262)

9

0.002-0.02

C3H6FCl

(HCFC-271)

5

0.001-0.03

Grupa II

 

 

 

CHFBr2

 

1

1.00

CHF2Br

(HBFC-22B1)

1

0.74

CH2FBr

 

1

0.73

C2HFBr4

 

2

0.3-0.8

C2HF2Br3

 

3

0.5-1.8

C2HF3Br2

 

3

0.4-1.6

C2HF4Br

 

2

07.-1.2

C2H2FBr3

 

3

0.1-1.1

C2H2F2Br2

 

4

0.2-1.5

C2H2F3Br

 

3

0.7-1.6

C2H3FBr2

 

3

0.1-1.7

C2H3F2Br

 

3

0.2-1.1

C2H4FBr

 

2

0.07-0.1

C3HFBr6

 

5

0.3-1.5

C3HF2Br5

 

9

0.2-1.9

C3HF3Br4

 

12

0.3-1.8

C3HF4Br3

 

12

0.5-2.2

C3HF5Br2

 

9

0.9-2.0

C3HF6Br

 

5

0.7-3.3

C3H2FBr5

 

9

0.1-1.9

C3H2F2Br4

 

16

0.2-2.1

C3H2F3Br3

 

18

0.2-5.6

C3H2F4Br2

 

16

0.3-7.5

C3H2F5Br

 

8

0.9-1.4

C3H3FBr4

 

12

0.08-1.9

C3H3F2Br3

 

18

0.1-3.1

C3H3F3Br2

 

18

0.1-2.5

C3H3F4Br

 

12

0.3-4.4

C3H4FBr3

 

12

0.03-0.3

C3H4F2Br2

 

16

0.1-1.0

C3H4F3Br

 

12

0.07-0.8

C3H5FBr2

 

9

0.04-0.4

C3H5F2Br

 

9

0.07-0.8

C3H6FBr

 

5

0.02-0.7

a Kada je naveden raspon Potencijala za oštećenje ozonskog omotača (ODP), za svrhe Protokola koristiće se najviša vrednost u tom rasponu. ODP navedeni kao jedinstvena vrednost utvrđeni su iz proračuna na osnovu laboratorijskih merenja. Oni koji su navedeni kao raspon baziraju se na procenama i manje su sigurni. Raspon se odnosi na grupu izomera. Gornja vrednost je procena ODP izomera sa najvišim ODP, a donja vrednost je procena ODP izomera sa najnižim ODP.
b Navedene su komercijalno najodrživije supstance sa vrednostima ODP u odnosu na njih, za korišćenje za potrebe Protokola.

2. Aneks E

Sledeći aneks se dodaje uz Protokol:

ANEKS E

Kontrolisane supstance

Grupa

Supstanca

Faktor oštećenja ozona

Grupa I

 

 

 

CH3Br

methyl bromide

 

 

 

 

0.7

Član 2

VEZA SA IZMENOM I DOPUNOM IZ 1990. GODINE

Nijedna zemlja ni regionalna ekonomska grupacija ne mogu deponovati instrument ratifikacije, prihvatanja, odobravanja, odnosno pristupanja ovom Amandmanu ukoliko nisu prethodno ili istovremeno deponovale takav instrument za Amandman usvojen na Drugom sastanku Strana u Londonu, 29. juna 1990. godine.

Član 3

STUPANJE NA SNAGU

1. Ova Izmena i dopuna stupa na snagu 1. januara 1994. pod uslovom da najmanje dvadeset instrumenata ratifikacije, prihvatanja ili odobrenja Izmene i dopune bude deponovano od strane zemalja ili regionalnih ekonomskih grupacija koje su Strane potpisnice Montrealskog protokola o supstancama koje oštećuju ozonski omotač. U slučaju da do tog datuma ovaj uslov ne bude ispunjen, Amandman stupa na snagu devedesetog dana od datuma njegovog ispunjenja.

2. Za potrebe stava 1, svaki takav instrument koji deponuje regionalna ekonomska grupacija neće se računati kao dodatak onima koje deponuju države članice tih grupacija.

3. Posle stupanja ovog Amandmana na snagu kao što je predviđeno stavom 1, ona stupa na snagu za svaku drugu Stranu potpisnicu Protokola devedesetog dana posle datuma deponovanja njenog instrumenta ratifikacije, prihvatanja ili odobrenja.

 

AMANDMAN
NA MONTREALSKI PROTOKOL SUPSTANCAMA KOJE OŠTEĆUJU OZONSKI OMOTAČ

Član 1

AMANDMAN

A. Član 4, paragraf 1 q (kva)

Sledeći paragraf će biti umetnut posle paragrafa 1 ter člana 4 Protokola:

1 q. Ne duže od godine dana nakon stupanja na snagu ovog paragrafa, svaka Strana će ukinuti uvoz kontrolisanih supstanci navedenih u Aneksu E, iz svake države koja nije potpisnica ovog Protokola.

B. Član 4, paragraf 2 q

Sledeći paragraf će biti umetnut posle paragrafa 2 ter člana 4 ovog protokola:

2 q. Godinu dana nakon stupanja na snagu ovog paragrafa, svaka strana će zabraniti izvoz kontrolisanih supstanci navedenih u Aneksu E, u bilo koju državu koja nije potpisnica ovog Protokola.

C. Član 4, paragrafi 5, 6 i 7

U paragrafima 5, 6 i 7 člana 4 Protokola, reči:

i Grupu II Aneksa C

biće zamenjene:

Grupa II Aneksa C i Aneksa E

D. član 4, paragraf 8

U paragrafu 8 člana 4 Protokola, reči:

član 2G

biće zamenjene sa:

članovima 2G i 2H

E. Član 4A: Kontrola trgovine sa Stranama

Sledeći član će biti dodat Protokolu kao član 4A:

1. Ukoliko, nakon što su prihvaćeni podaci za eliminisanje kontrolisanih supstanci, Strana nije u mogućnosti, uprkos primene svih praktičnih mera da se prilagodi obavezama preuzetim Protokolom, da prekine potrošnju te supstance za domaću proizvodnju, za potrebe druge prirode nego što se Protokolom može smatrati esencijalnom, ona će zabraniti izvoz korišćenih, recikliranih i obnovljenih količina te supstance, izuzev za svrhu njenog uništavanja.

2. Paragraf 1 ovog člana će se primenjivati bez prejudiciranja za primenu člana 11 Konvencije i proceduru ne udovoljavanja koja je ustanovljena u okviru člana 8 Protokola.

F. član 4B: Izdavanje dozvola

Sledeći član biće dodat Protokolu kao član 4B.

1. Svaka Strana će, do 1 januara 2000. g. ili u okviru tri meseca od stupanja na snagu, za nju, ovog člana, do datuma koji je kasniji, ustanoviti i primeniti sistem za izdavanje dozvola za uvoz i izvoz novih, korišćenih, recikliranih ili obnovljenih kontrolisanih supstanci iz Aneksa A, B, C i E.

2. Uprkos paragrafu 1 ovog člana, bilo koja Strana koja radi u okviru odredbi paragrafa 1 člana 5, koja zaključi da nije u stanju da ustanovi i primeni sistem za izdavanje dozvola za uvoz i izvoz kontrolisanih supstanci iz Aneksa C i E, može odložiti te aktivnosti do 1. januara 2005. g. i 1. januara 2002. g., respektivno.

3. Svaka Strana će, u roku od tri meseca od uvođenja svog sistema za izdavanje dozvola, izvestiti sekretarijat o ustanovljavanju i radu tog sistema.

4. Sekretarijat će periodično pripremati i distribuirati svim Stranama listu strana koje su izvestile o njihovim sistemima za izdavanje dozvola i upućivaće ove informacije. Komitetu za primenu radi razmatranja i odgovarajućih preporuka Stranama.

Član 2

ODNOS PREMA AMANDMANU IZ 1992. G.

Nijedna država ili organizacija regionalne ekonomske integracije ne može deponovati instrumente ratifikacije, usvajanja, potvrđivanja ili pristupanja ovom Amandmanu ukoliko prethodno nije, ili simultano, deponovala takav instrument za Amandman usvojen na IV sastanku Strana u Kopenhagenu, 25. novembra 1992. g.

Član 3

STUPANJE NA SNAGU

1. Ovaj Amandman će stupiti na snagu 1. januara 1999. g., pod uslovom da najmanje dvadeset instrumenata ratifikacije, usvajanja ili prihvatanja Amandmana deponuju države ili organizacije regionalnih ekonomskih integracija koje su Strane montrealskog protokola o supstancama koje oštećuju ozonski omotač. U slučaju da ovaj uslov nije ispunjen do tog datuma, Amandman će stupiti na snagu devedesetog dana nakon koga je ispunjen traženi uslov.

2. Za svrhu paragrafa 1, svaki takav instrument deponovan od strane organizacije regionalne ekonomske integracije neće biti računat kao dodatni onome deponovanom od strane države članice takve organizacije.

3. Nakon stupanja na snagu ovog Amandmana, ako što je naznačeno u paragrafu 1, on će stupiti na snagu za bilo koju Stranu u Protokolu devedesetog dana nakon dana deponovanja njenog instrumenta ratifikacije, prihvatanja ili odobrenja.

 

AMANDMAN
NA MONTREALSKI PROTOKOL O SUPSTANCAMA KOJE OŠTEĆUJU OZONSKI OMOTAČ

Član 1

AMANDMAN

A. Član 2, paragraf 5

U paragrafu 5 člana 2 Protokola, reči:

članovi 2A do 2E

biće zamenjene rečima:

članovi 2A do 2F

B. Član 2, paragraf 8(a) i 11 člana 2 Protokola, reči:

članovi 2A do 2H

biće zamenjeni rečima

članovi 2A do 2I

C. Član 2F, paragraf 8

Sledeći paragraf će biti dodat nakon paragrafa 7 člana 2F Protokola:

8. Svaka Strana koja proizvodi jednu ili više ovih supstanci će osigurati da u dvanaestomesečnom periodu koji sledi, svoj obračunati nivo proizvodnje kontrolisanih supstanci u Grupi I Aneksa C neće premašiti, na godišnjem nivou, na bazi proseka od:

(a) Zbir svog proračunatog nivoa potrošnje u 1989. za kontrolisane supstance u

Grupi A iz Aneksa C i dva koma osam procenata svog obračunatog nivoa potrošnje

u 1989. za kontrolisane supstance u Grupi I Aneksa A:

i

(b) Zbir svog proračunatog nivoa proizvodnje u 1989. kontrolisanih supstanci u Grupi I iz Aneksa C i dva

koma osam procenata svog obračunatog nivoa

proizvodnje

u 1989. za kontrolisane supstance iz Grupe I Aneksa A.

Međutim, da bi se zadovoljile osnovne domaće potrebe Strana koje deluju u okviru paragrafa 1, člana 5, njen proračunati nivo proizvodnje može premašiti tu granicu za petnaest procenata od obračunatog nivoa proizvodnje kontrolisanih supstanci u Grupi I iz Aneksa C, kao što je gore definisano.

D. Član 2I

Sledeći član će biti ubačen posle člana 2H Protokola:

Član 2I: Bromohlormetan

Svaka strana će obezbediti da u dvanaestomesečnom periodu koji počinje 1. januara 2002. godine, i u svakom dvanaestomesečnom periodu nakon toga, svoj proračunati nivo potrošnje i proizvodnje kontrolisanih supstanci iz Grupe III Aneksa C ne prelazi nulu. Ovaj paragraf će se primenjivati izuzev do količine kada Strane odluče da dozvole nivo proizvodnje ili potrošnje koji je neophodan da zadovolji potrebe koje su među njima dogovorene kao neophodne.

E. Član 3

U članu 3 Protokola, reči

Članovi 2, 2A do 2H

zameniće se sa rečima

Članovi 2, 2A do 2I

F. Član 4, paragrafi 1 kvin (quin) i 2 sek (sex)

Sledeći paragrafi biće dodati članu 4 Protokola posle paragrafa 1 kva:

1 kvin. Od 1. januara 2004. godine, svaka Strana će zabraniti uvoz kontrolisanih supstanci iz Grupe I Aneks C iz bilo koje Države koja nije članica ovog Protokola.

1 sek. U okviru jedne godine od dana stupanja na snagu ovog paragrafa, svaka Strana će zabraniti uvoz kontrolisanih supstanci iz Grupe III Aneks C iz bilo koje Države koja nije potpisnica ovog Protokola.

G. Član 4, paragrafi 2 kvin i 2 sek

Sledeći paragrafi će biti dodati članu 4 Protokola posle paragrafa 2 kva:

2 kvin. Od prvog januara 2004. godine, svaka Strana će zabraniti izvoz kontrolisanih supstanci iz Grupe I i Aneks C u bilo koju Državu koja nije članica ovog Protokola.

2 sek. U okviru jedne godine od dana stupanja na snagu ovog paragrafa, svaka Strana će zabraniti izvoz kontrolisanih supstanci iz Grupe II Aneks C u bilo koju Državu koja nije potpisnica ovog Protokola.

H. Član 4, paragrafi 5 do 7

U paragrafima 5 do 7 člana 4 Protokola reči:

aneksi A i B, Grupa II Aneksa C i Aneksa E

biće zamenjene rečima

Aneksi A, B, C i E

I. Član 4, paragraf 8

U paragrafu 8 člana 4 Protokola, reči:

Članovi 2A do 2E, članovi 2G i 2H

biće zamenjeni rečima:

Članovi 2A do 2I

J. Član 5, paragraf 4

U paragrafu 4 člana 5 Protokola, reči:

Članovi 2A do 2H

biće zamenjene rečima:

Članovi 2A do 2I

K. Član 5, paragrafi 5 i 6

U paragrafu 5 i 6 člana 5 Protokola, reči:

Članovi 2A do 2E

biće zamenjene rečima:

Članovi 2A do 2E i član 21

L. Član 5, paragraf 8 ter (a)

Sledeća rečenica će biti dodata na kraju podparagrafa 8 ter (a) člana 5 Protokola:

Od 1. januara 2016. godine svaka Strana koja deluje u okviru paragrafa 1 ovog člana će se prilagoditi kontrolnim merama koje su naznačene u paragrafu 8 člana 2F i, kao osnovu za prilagođavanje sa ovim kontrolnim merama, koristiće srednju vrednost obračunatih nivoa proizvodnje i potrošnje u 2015. godini.

M. Član 6

U članu 6 Protokola, reči:

Članovi 2A do 2H

se zamenjuju:

Članovima 2A do 2I

N. Član 7, paragraf 2

U stavu 2 člana 7 Protokola, reči:

Aneksi B i C

se zamenjuju:

Aneksom B i grupama I i II Aneksa C

O. Član 7, paragraf 3

Dodaje se sledeća rečenica posle prve rečenice stava 3 člana 7 Protokola:

Svaka strana dostavlja Sekretarijatu statističke podatke o godišnjem iznosu kontrolisane supstance navedene u Aneksu E koja se koristi u karantinskoj i predtransportnoj primeni.

P. Član 10

U paragrafu 1 člana 10 Protokola, reči

Članovi 2A do 2E

se zamenjuju:

Članovima 2A do 2E i član 2I

Q. Član 17

U članu 17 Protokola, reči:

Članovi 2A do 2H

se zamenjuju:

Članovima 2A do 2I

R. Aneks C

Dodaje se sledeća grupa u Aneks C Protokola:

Broj grupe supstance izomera koji imaju potencijal da smanjuju ozon

Grupa III

CH2BrCl bromohlorometan 1 0.12

Član 2

ODNOS PREMA IZMENAMA I DOPUNAMA IZ 1997.

Nijedna država ili regionalna ekonomska integraciona organizacija ne može deponovati instrument o ratifikaciji, prihvatanju ili odobrenju Izmena i dopuna niti pristupanju njima ukoliko prethodno, ili istovremeno, ne deponuje istovetan instrument u vezi sa Izmenama i dopunama usvojenim na devetom sastanku strana 17. septembra 1997. u Montrealu.

Član 3

STUPANJE NA SNAGU

1. Ovaj Amandman će stupiti na snagu 1. januara 2001. g., pod uslovom da najmanje dvadeset instrumenata ratifikacije, usvajanja ili prihvatanja Amandmana deponuju države ili organizacije regionalnih ekonomskih integracija koje su Strane Montrealskog protokola o supstancama koje oštećuju ozonski omotač. U slučaju da ovaj uslov nije ispunjen do tog datuma, Amandman će stupiti na snagu devedesetog dana nakon koga je ispunjen traženi uslov.

2. Za svrhu paragrafa 1, svaki takav instrument deponovan od strane organizacije regionalne ekonomske integracije neće biti računat kao dodatni onome deponovanom od strane države članice takve organizacije.

3. Nakon stupanja na snagu ovog Amandmana, kao što je naznačeno u paragrafu 1, on će stupiti na snagu za bilo koju Stranu u Protokolu devedesetog dana nakon dana deponovanja njenog instrumenta ratifikacije, prihvatanja ili odobrenja.

ČLAN 3

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG - Međunarodni ugovori".